İçeriğe git

Nikon 14-24 f/2.8G vs Nikon 16-35 f/4G ?


Recommended Posts

Merhaba arkadaşlar,

Başlıkta yazdığım iki lens arasında seçim yapmanız gerekseydi, hangisini ne sebeple seçerdiniz acaba ?

Bu ikisi de değil şu geniş açıyı düşünürüm derseniz onları da görmek isterim. 

İyi forumlar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sadece ikisi arasında tercih yapacaksam Nikon 14-24mm' yi optik materyali (Nano lens deniliyor sanırım) ve diyafram değeri nedeniyle tercih ederdim; geniş açı kullanmam gerekiyorsa büyük ihtimalle iç mekandayım demektir, iç mekandaysam da diyaframı daha açık lens ile daha çok ışık yakalayabilirim demek olur. Fiyatlarına baktığımda ise bu iki lens de beni hayattan soğutmakta (14-24mm 6500 tl, 16-35 ise 4400 tl civarında) bu nedenle 3. parti lens üreticilerinin lensleri ihtiyacımı karşılayacak mı diye arayışa girerdim. Mesela Tokina 16-28mm F/2,8 lensi 2400 tl civarında, ya da prime lens olarak Samyang 16mm F/2 lensi 1500 tl civarında. İhtiyacımı karşılayacak kadar iyi olması yeter olan lensi seçerdim. 

*dx format makinede geniş açı kullandığım için yapardım ederdim şeklinde yazımı yazdım. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • Forum Editörü

Mehmet bey,

 

Her iki lens de süper lenslerdir.

Ben D810 gövdem ile birlikte 14-24mm olanını seçmiştim. O zamanki araştırmalarım sonucu bu kararı vermiştim.

 

Aslında seçiminizi;

- Ne amaçla kullanacağınız (manzara, iç mekan, daha çok elde çekim vs)

- Filtre kullanmak isteyip istemediğiniz,

- Tabi ki imaj kalitesi ve keskinlik,

gibi alternatifler etkileyecektir.

Buradaki karar da beraberinde bütçe sorununu getirir :)

 

İç mekan dediğinizde; 

- 14-24mm F2.8 diyafram ile 1 stopluk bir diyafram avantajı sunar ama 16-35mm en az 2 stop kazandıran VR özelliği sunar.

- 14-24mm size daha geniş bir açı sunar.

- İç mekanda genellikle filtre kullanmayacağınız için 16-35mm'nin filtre alternatif avantajı ortadan kalkar.

 

Dış mekan manzara dediğinizde;

- 14-24mm size yine daha geniş bir açı sunar,

- Söz konusu dış mekan olunca genellikle ışıklı ortam olacağından perde hızı elde çekim için yeterli olacaktır, VR ihtiyacınız olmayabilir.

- Polarize, ND gibi fitreler kullanacaksanız 16-35mm'de alternatifleriniz diğerine göre daha fazla. Ben bu konuyu 14-24mm lensimde LEE Seven5 serisi ile çözdüm, ama iyi maliyeti var.

- Hem 14-24mm lens hem de ND filtre kullanmayayım derseniz HDR çekimler çoğu zaman hayat kurtarır. Bu gibi durumlardfa çoğu zaman üçayak şart olur. Ben bendeki üçayağı her zaman yanımda taşımak yerine (özellikle seyahatlerde) Platypod Pro ürününü kullanıyorum. Küçük bir kılıfa sığıyor, çoğu zaman müthiş işler yapıyor. 

 

Özet olarak:

- Eğer bütçe sorununuz yoksa ve eliniz elde çekimlerde titrek değilse 14-24mm,

- Bütçe problemi ya da elde çekimlerde 1/100sn'nin altında titretme probleminiz varsa 16-35mm VR

 

1/100sn özellikle belirttim, genellikle

Perde hızı = Lens odak uzaklığı x 1,5 (bu değer bazen 2 olarak verilir)

dense de 14-24mm ağır bir lenstir. Hele bir de gövdeniz FX gövdeyse yükünüz daha da ağır olur; bu durumda 24mm'de çekim için (yukarıdaki formüle göre)

24 x 1,5 = 36, yani 1/36ms perde hızında titretmeden bir fotoğraf çekme olasılığınız çok çok nadir oluyor. Tecrübeyle sabittir.

 

Saygılar.

 

  

 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

manzara ve büyük miktarda elde çekim yapmak zorunda kalacağım. 14-24mm'nin çok iyi bir lens olduğunun farkındayım, fakat ağırlıklı olarak manzara çekimlerinde kullanacağım için 14-24mm'ye çok da para yatırmak istemiyorum. 2.8 diyaframın manzara çekimlerinde işime yaramayacağını, filtre kullanmam gerekeceğinden 14-24 ile çok yüksek filtre maliyetini de göze almak istemiyorum. 16-35 bu şartlar altından son derece mantıklı geliyor bana fakat tabi ki yine de kararsız kalıyoruz seçim yaparken :)aralarında sadece 7 derecelik bir açı farkı var diye biliyorum üstelik. ha bu arada araştırma yaparken şu lens de dikkatimi çekti, bunun hakkında da fikir alabilirsem çok iyi olur benim için. 

Tamron SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD (3700 TL gibi bir fiyata sahip üstelik) dxomark'da diğer iki lensten daha iyi puan almış üstelik.

- mehmedmlgr tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • Forum Editörü

Tamron lensi kullanmadım, o nedenle yorum yapamıyorum.

 

Filtre kullanma ihtiyacınız nedeniyle de Nikon'lar arasında 16-35mm size daha uygun olacaktır, haklısınız. Üstelik aralarında nerden baksanız 2Bin TL fark var.

77mm filtre seti kurup, gerektiğinde ring adaptörleri yardımıyla, yerine göre diğer lenslerinizde de aynı filtre setini kullanma imkanınız oluyor. Ben öyle yapmıştım diğer tüm lenslerim için. Her lense filtre almaktansa bu yönden çok çok daha hesaplı oluyor elbet.

 

Instagram'da arkadaş olduğum ve sıkça yazıştığım bir arkadaşım var, hesap adı "halimzen". Halim (türk değil) Endonezya'lı. D810 gövdesiyle ve genellikle Nikon 16-35mm lensiyle yapar çekimlerini. Bir gün ona ben de aynı soruyu sormuştum; "Çok harika fotoğrafların var ve bunları 16-35mm f/4 ile çekiyorsun. Neden 14-24mm f/2.8 gibi daha keskin bir lens kullanmıyorsun" demiştim. O da bana, birçok filtre model ve markası denediğini, hatta bazılarını ücretli yaptığını, o nedenle bu lensi seçtiğini söylemişti. Bu imkan onun için çok önemliydi ve haklıydı. Ama 14-24mm'nin bir efsane olduğunu, filtre kaygısı olmasaydı tartışmasız onu kullanacağını da belirtmeden geçmedi.

 

Karar sizin.

 

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Mehmet bey, sorunuzu sorarken başka geniş açı öneriniz olur mu demişsiniz. Öte yandan FF format için sunduğunuz seçenekler geniş açı değil, ultra geniş açı lensler. Geniş açı için, zoom lens olarak Gerek Nikon un gerekse Tamron un 24-70 f/2.8 lensleri ilk tercih olmalıdır diye yaygın bir kanaat vardır. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.