İçeriğe git

Fotoğrafa telif hakkı eklemek, beğenilmiyor mu?


Recommended Posts

Merhaba. Fotoğrafçılıkda acemiyim. Ama "iyi çalışma" dediğim, çektiğim bazı fotoğraflar var. Fotoğrafın alt kısmına telif hakkı yani isim, soyisim eklersem, insanlar bunu nasıl algılar? Beğenilmez mi insanlar tarafından?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

iyi günler hocam, kendi adıma, kendimce sorunuzu cevaplandırıyorum. lütfen yanlış anlamayın ve yanlış anlaşılmasın. fotoğrafa isim yazmak, imza eklemek, logo eklemek fotoğrafı çok bozmadığı sürece kabul edilebilir. ancak bir çok iyi fotoğrafçı bunu yapmaz. çünkü fotoğrafı izleyen kişi fotoğrafın tamamını pürüssüz ve olduğu şekilde görmek ve değerlendirmek ister. fotoğrafa ilk başlarken bir heves bende her fotoğrafımın altına üstüne, herhangi bir köşesine isimsoyisim+photography diye yazmıştım ancak zamanla bunun amatörce birşey olduğuna karar verdim ve artık böyle imzalar kullanmıyorum. eğer insanlar beni tanıyacaksa tarzımdan, çektiğim fotoğraflardan, yaptığım çalışmalardan tanımalı diye düşünüyorum. ama illa eklemek istiyorum derseniz, çok belli olmayacak bir yere, çok belli olmayacak geçirgenlikte yazılabilir. size ait bir logo, kısaltma, amblem de düşünülebilir. ama direk fotoğrafın ortasında kocaman bir yazı şeklinde yada çektiğiniz fotoğrafın etkisini azaltacak şekilde bir yazı yada herhangi bir şey olursa insanlar çok beğenmeyecektir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

yani başkası kullanacaksa croplar gene kullanır o yüzden gerek yok. dava açmak isterseniz fotoğrafın orjinali sizde olduğu sürece sıkıntı yok ama orjinalini paylaşırsanız özellikle raw formatını sıkıntı olabilir dava açısından :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Turgut bey,

Malum, telif hakkı özünde haklarınızı korumaya amaçlı bir eylem. İster maddi, ister manevi olaraki hakkınızı korumak için fotoğrafın size ait olduğunun belgelenmesidir. Fotoğraflar digital ortama kayıtlı oldukları için fotoğraf üzerine yazacağınız yazılar, logolar işleme programlarıyla kolayca silinebilir. Eğer fotoğraflarımı bol bol sergileyerek "ben buradayım" şeklinde ticari amaç güdüyorsanız yapın tabi. Ancak bunu görünmeyecek şekilde, exif bilgilerine de dahil edebilirsiniz. Kimi bodylerin menüsünde bu işlem varken sanırım Nikon un giriş seviyesi bodylerinde yok. En azından bendeki D3300 da bulamadım. Ancak Exif Pilot gibi bir uygulama indirerek istediğiniz blgileri exif dosyasına yükleyebilirsiniz. Ha, bu yazılım işlerinin ustaları oradan da isminizi kaldırabilirler belki ama makineniz içine de size ait olduğuna dair bir etiket koymuş olursunuz.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Fotoğraflarınızı internette sergileyeceğiniz zaman 800px üstüne çıkartmamakta bir seçenek olabilir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.