emrecnl Aralık 9, 2016 gönderildi Aralık 9, 2016 gönderildi Şimdi, Atalay Mete yazdı: Gün ışığında otomatik beyaz ayarı işinizi gayet iyi görür. tamam hocam arada doğrudan güneş ışığını , gölgede seçeneklerini kullanıyorum ama genelde otomatikte bırakıyorum .
Atalay Mete Aralık 9, 2016 gönderildi Yazar Aralık 9, 2016 gönderildi Şimdi, Yakupkaraman yazdı: Birde böyle bir fotoğraf var. Köyde canım sıkılmıştı. Odama gelen davetsiz misafir beni baya rahatsız etti. Bende bu anı hatıralaştırdım. Yakup bey güzel fotoğraf ama bokeh için iyi bir örnek olduğu oldukça su götürür. Önümüzde daha iki gün zaman var. Amacımız zaten fotoğraf çekmek değil mi. Hem bu vesileyle hatırlatmış olalım, konuyla doğrudan ilgili olmayan fotoğrafların silinmesi kuralımız var, bu fotoğraf gerçekten güzel, yazık olmasın. Tekrar başka vesileyle değerlendirelim.
emrecnl Aralık 9, 2016 gönderildi Aralık 9, 2016 gönderildi İlk önce whatsappa attım oradan alıp yükledim , kalite biraz düştü .
Atalay Mete Aralık 9, 2016 gönderildi Yazar Aralık 9, 2016 gönderildi Madem atölyedeyiz, fotoğraf terminolojisi konusunda da konuşalım derim. Emre beyin bu, son gönderdiği fotoğraf ta sığ alan derinliği ile arkaplanın hemen tamamen bulanıklaştığı, net alan derinliği içindeki çay bardağının hemen hemen tek başına izlenir olduğu ve arkaplanda kimi yansıyan ışığın bulanık hareler dahi yaparak "blur"oluşturduğunu söyleyebiliriz. Yani bokeh tanımı için uygun bir fotoğraf olduğunu söyleyebiliriz. Kimileri bulanık arkaplanda benim fotoğrafımdaki gibi yuvarlak haleler bokehtir der, bu da doğrudur. Yakup beyin fotoğrafında ise arkaplanda ne olup bittiği oldukça anlaşılır olarak görünüyordu. Yani konu alan derinliği, arkaplanın bulanıklaştırılması ve bu bulanık alanın ne kadar başarılı bulanıklaştırıldığı konusu. Ben geniş diafragma açıklığı ile bunu sağlarken Emre bey tele zoom ile başarmış. Her iki yöntem de geçerli. 1
neehot Aralık 10, 2016 gönderildi Aralık 10, 2016 gönderildi atalay bey ben son fotoğrafımda exif bilgilerini yazarken yanlış yazmışım onu düzeltmek istedim ancak düzeltme yapamadım, yanlış yönlendirme olmasını istemem. tam olarak exif; d5100 50mm e series 1.8 f1.8 1/80sn iso800
emrecnl Aralık 10, 2016 gönderildi Aralık 10, 2016 gönderildi 11 saat önce, Atalay Mete yazdı: Madem atölyedeyiz, fotoğraf terminolojisi konusunda da konuşalım derim. Emre beyin bu, son gönderdiği fotoğraf ta sığ alan derinliği ile arkaplanın hemen tamamen bulanıklaştığı, net alan derinliği içindeki çay bardağının hemen hemen tek başına izlenir olduğu ve arkaplanda kimi yansıyan ışığın bulanık hareler dahi yaparak "blur"oluşturduğunu söyleyebiliriz. Yani bokeh tanımı için uygun bir fotoğraf olduğunu söyleyebiliriz. Kimileri bulanık arkaplanda benim fotoğrafımdaki gibi yuvarlak haleler bokehtir der, bu da doğrudur. Yakup beyin fotoğrafında ise arkaplanda ne olup bittiği oldukça anlaşılır olarak görünüyordu. Yani konu alan derinliği, arkaplanın bulanıklaştırılması ve bu bulanık alanın ne kadar başarılı bulanıklaştırıldığı konusu. Ben geniş diafragma açıklığı ile bunu sağlarken Emre bey tele zoom ile başarmış. Her iki yöntem de geçerli. hocam teşekkür ederim , yuvarlak haleler için diyaframın açık olması lazım galiba çünkü benim lensim 4-6 f diye geçiyor
Kemal Öztürk Turkoy Aralık 10, 2016 gönderildi Aralık 10, 2016 gönderildi 22 saat önce, Atalay Mete yazdı: O konuyu (fotoğraf boyutu konusu) Kemal beye sormalıyız. Sanırım web sayfası kendisi yüklerken belli bir boyuta indirerek kaydediyor. Fotoğrafta, bokeh te güzel. Hangi konu tam detaylı anlatırsanız size yardımcı olabilirim sayın Nikontürk Ailesi. Şimdilik konunun temeli sağlam olsun diye izlemedeyim fotoğraf yüklemektense ancak lütfen dikkat edelim Konunun Fotoğraf Atölyemizin sağlıgı için Fotoğrafların konu ile uyumu seçilen konu ile ilgili olmasına bu sayede daha güzel konuya ait farklı çalışmalar görmüş olabiliriz. Teşekkürler bol fotoğraflı mesajlar
Atalay Mete Aralık 10, 2016 gönderildi Yazar Aralık 10, 2016 gönderildi Arkadaşımız, fotoğraf yüklemek için çok büyük olanların (4-5 MB) boyutunu küçültüp mü yüklememiz gerekiyor diye sormuştu.
Atalay Mete Aralık 10, 2016 gönderildi Yazar Aralık 10, 2016 gönderildi 21 saat önce, Yakupkaraman yazdı: Yakup bey bu fotğraf hedefi vurmuş. Arkplan flu ve hoş hareler var. Üzerindeki başak ise net alan derinliği içinde. Elinize sağlık
neehot Aralık 10, 2016 gönderildi Aralık 10, 2016 gönderildi Selim bey fotoğraf yüklenememiş, görünmüyor. Nihat bey ben görebiliyorum.
Atalay Mete Aralık 12, 2016 gönderildi Yazar Aralık 12, 2016 gönderildi Konu açılalı 72 saat oldu. Benim bir fotoğrafı seçmem ve o fotoğrafı çeken kişinin yeni konuyu belirlemesi gerek. Katılanların hemen hepsi de konu ile uyumlu fotoğraflar. Hangisi olsa diğerine haksızlık olacaktı. Tek fotoğrafla katılarak kurallara en çok uymuş olan Selim beyin fotoğrafını seçiyorum. Gerekçeleri zaten konuştuk o nedenle bu sefer ayrıntılı gerekçemi pas geçiyorum. Selim bey buyurun konu belirleme sırası sizin. Katılımın olabildiği kadar çok olacağı bir konu seçerseniz sevinirim. 72 saat sonunda da en çok beğendiğiniz fotoğrafı neden beğendiğinizi il mesajda belirtilen çerçevede ilan edin ki atölyemiz devam etsin.
selim kocer Aralık 12, 2016 gönderildi Aralık 12, 2016 gönderildi Benim fotografimi sectiginiz icin tesekkurler. makro diyorum ben. her ne kadar basarili olmasada ornek olmasi icin bu tatli seyi koyuyorum.
neehot Aralık 12, 2016 gönderildi Aralık 12, 2016 gönderildi Bu fotoğrafın bilgilerini verir misiniz?
Zülfü Mehmet ÖZÇİFÇİ Aralık 13, 2016 gönderildi Aralık 13, 2016 gönderildi Nikon D7000 f/1.8 Pozlama: 1/2000 iso 100
Atalay Mete Aralık 13, 2016 gönderildi Yazar Aralık 13, 2016 gönderildi Zülfü bey, doğrusu fotoğrafınızı bir önceki başlık için gönderdiniz diye düşündüm. Ama üzerinde arı olduğunu görünce makro niyetiniz de olabilir mi acaba dedim. Selim beyin seçtiği (konu demeyelim) de ana başlık, oldukça spesifik bir fotoğraf alanı. Elimizdeki standart donanım ile makro çekmemiz neredeyse imkansız. Makro fotoğraf tanımını hatırlayalım. Vikipediden alıntıdır: Makro (Yunancadan μακρος makros) gelen bir kelime ve „büyük“ veya „uzun“ demektir. Makro fotoğraf, çekilmek istenilen objeleri 1:1 ya da daha üstünde bir büyütme oranıyla fotoğraflama işlemidir. Diğer bir değişle çekmek istediğiniz nesnenin boyutu ne kadar ise film veya sensöre en az aynı şekilde yansımasıdır. Yani çok küçük nesneleri büyütmek anlamına gelir. Makro fotoğraflar çekebilmek için makro özellikli özel lensler kullanılmaktadır. Gerçek Makro lensler 1:1 ve üstünde büyütme yapabilen lenslerdir. 1:1 çekim yapıldığı zaman, çekimini yaptığınız objeler makinenizin algılayıcısı üzerine gerçek boyutları ile düşerler. Lens üzerinde ” Macro ” ibaresi yazan birçok lens bulunmaktadır. Ancak sadece 1:1 ve üstünde büyütme yapabilen lensler gerçek makro lensler olarak geçmektedir. Makro objektifler genelde kısa mesafeden çalıştığı için, yüksek resim ölçekleri (1:1) almak mümkündür. Örneğin; 36mm büyüklüğündeki bir örümcek, bire bir (1:1) resim ölçeğiyle tam boyut (36 mm × 24 mm) algılayıcıyla çekilirse, bütün kareyi doldurur. Mesela 5:1 resim ölçekleri, resimdeki 5mm gerçekte 1mm demektir. Bu bilgiden hareketle Zülfü beyin fotoğrafı teknik olarak "makro" sayılmıyor. Anladığım kadarıyla Nikon 50mm f 1.8 D ile çekilmiş. Bu lensin büyütme oranı, 1:6.6. Yani büyütmek bir yana cisimleri 6.6 defa daha küçük olarak sensöre yansıtıyor.
Zülfü Mehmet ÖZÇİFÇİ Aralık 13, 2016 gönderildi Aralık 13, 2016 gönderildi Bir saat önce, Atalay Mete yazdı: Zülfü bey, doğrusu fotoğrafınızı bir önceki başlık için gönderdiniz diye düşündüm. Ama üzerinde arı olduğunu görünce makro niyetiniz de olabilir mi acaba dedim. Selim beyin seçtiği (konu demeyelim) de ana başlık, oldukça spesifik bir fotoğraf alanı. Elimizdeki standart donanım ile makro çekmemiz neredeyse imkansız. Makro fotoğraf tanımını hatırlayalım. Vikipediden alıntıdır: Makro (Yunancadan μακρος makros) gelen bir kelime ve „büyük“ veya „uzun“ demektir. Makro fotoğraf, çekilmek istenilen objeleri 1:1 ya da daha üstünde bir büyütme oranıyla fotoğraflama işlemidir. Diğer bir değişle çekmek istediğiniz nesnenin boyutu ne kadar ise film veya sensöre en az aynı şekilde yansımasıdır. Yani çok küçük nesneleri büyütmek anlamına gelir. Makro fotoğraflar çekebilmek için makro özellikli özel lensler kullanılmaktadır. Gerçek Makro lensler 1:1 ve üstünde büyütme yapabilen lenslerdir. 1:1 çekim yapıldığı zaman, çekimini yaptığınız objeler makinenizin algılayıcısı üzerine gerçek boyutları ile düşerler. Lens üzerinde ” Macro ” ibaresi yazan birçok lens bulunmaktadır. Ancak sadece 1:1 ve üstünde büyütme yapabilen lensler gerçek makro lensler olarak geçmektedir. Makro objektifler genelde kısa mesafeden çalıştığı için, yüksek resim ölçekleri (1:1) almak mümkündür. Örneğin; 36mm büyüklüğündeki bir örümcek, bire bir (1:1) resim ölçeğiyle tam boyut (36 mm × 24 mm) algılayıcıyla çekilirse, bütün kareyi doldurur. Mesela 5:1 resim ölçekleri, resimdeki 5mm gerçekte 1mm demektir. Bu bilgiden hareketle Zülfü beyin fotoğrafı teknik olarak "makro" sayılmıyor. Anladığım kadarıyla Nikon 50mm f 1.8 D ile çekilmiş. Bu lensin büyütme oranı, 1:6.6. Yani büyütmek bir yana cisimleri 6.6 defa daha küçük olarak sensöre yansıtıyor. Ben bokehte kaldım. Konunun değiştiğini bilmiyordum.
Zülfü Mehmet ÖZÇİFÇİ Aralık 13, 2016 gönderildi Aralık 13, 2016 gönderildi f/8 1/250 Sigma 70-300 iso 100 nikon d7000
Orçun Edipoğlu Aralık 13, 2016 gönderildi Aralık 13, 2016 gönderildi eski arkadaşlar bilirler, makro fotoğraf ile uğraşmayı severim. Ama bir kusurum vardır, makro çekerken böcü börtü çekmeyi sevmem genelde objeleri severim. Makro fotoğraf dendiğinde genelde insanların aklına sinek gözü, örümcek bacağı, kertenkele kuyruğu falan gelir. Ondan biraz değişiklik olsun dedim... Detaylara gelirsek - D7000 & Sigma 105mm Macro f/2.8 - f3.5 - 1/100 - ISO100 - Tek kareden mamül, afiyetlen... 1
Atalay Mete Aralık 14, 2016 gönderildi Yazar Aralık 14, 2016 gönderildi Ben de bir zamanlar Canon 100mm f 2.8 lense sahiptim. Bu fotoğraf ta googlearşivdebn o nedenle exif bilgileri eksik. Hem çiçek, hem böcek.. Tam makro yani
neehot Aralık 14, 2016 gönderildi Aralık 14, 2016 gönderildi bende ne macro lens ne macro tüp ne de ters bağlama aparatı olmadığı için ben bu bölümü es geçiyorum
Atalay Mete Aralık 14, 2016 gönderildi Yazar Aralık 14, 2016 gönderildi Şimdi, neehot yazdı: bende ne macro lens ne macro tüp ne de ters bağlama aparatı olmadığı için ben bu bölümü es geçiyorum Nihat bey sizi "portre fotoğraflarımızı paylaşalım" başlığımıza alalım
Recommended Posts