İçeriğe git

netleme ve keskin fotoğraf


emrecnl

Recommended Posts

merhaba forum üyeleri, fotoğraf konusunda yavaş yavaş gelişiyoruz ama biraz daha üstünde durmak istediğim konu net ve keskin fotoğraflar, yani net ve keskin derken normal bakınca fotoğraf çok güzel görünürken 6 veya 7 tık zoom yapınca bulanıklaşmaya başlıyor , sonuna kadar zoom yaptığımızda bile nasıl bulanık olmayan fotoğraf çekebiliriz ? biraz tartışabilir miyiz bu konuyu ?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Öncelikle neyi ne ile çektiğin önemli! Açık hava, iç mekan, günün hangi saati? Sonra esas çekim şeklimize geliriz, tripod kullanımı, enstantane hızı vs vs. Önce ilk bölüm sorularını cevaplayalım. Ya da örnek fotoğraf varsa onun üzerinden sormak istediğini sorarsan daha hızlı yol alırız.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

herhangi bir manzara fotoğrafından örnek verirsek enstantene: 1/125 f 10 ve iso 100 ve saat 2 ile 3 arası çekim aslında çok güzel fotoğraf çıkıyor elle çekim yapıyorum bu arada ölçüm modu matris  beyaz ayarı otomatik , ama bilgisayarda açıyorum yine güzel fotoğraf sıkıntı yok, zoom yapıyorum biraz bulanıklaşmaya başlıyor . ben netleme konusunda mı bir hata yapıyorum ? otomatik netleme bu arada , yoksa odak noktasında mı hata var ? ölçüm modları etkili olur mu ?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Öncelikle çekeceğin herhangi bir manzara fotoğrafında çekmek istediğin manzaranın sana olan uzaklığı ve seçtiğin netleme noktasının yeri, net görmeyi beklediğin alan karşısında seçtiğin f değeri, netlediğin yerin sana uzaklığına bağlı olarak seçtiğin enstantane hızı, hava durumu oldukça önemli. Önce lens kullanan nusuna gelelim. Ben biraz karışık anlatıyorum kusura bakmayın. Lens ne kadar az eleman içerirse fotoğraf o kadar keskin ve net olur. Yani prime lens kullanmak lazım. Çektiğimiz yer ile objektif arasındaki havanın durumu da önemli, nem, sıcaklık vs. Şöyle düşünün; arabanın kullanımdan sonra kaputunun hemen üzerinden bakarsanız ısınan havanın yükselmesine bağlı olarak hava hareketinden bulanık görürsünüz. Netlediğiniz yerin objektife uzaklığına bağlı olarak aldığınız nefesin hareketinden 1mm bile oynatsanız çok uzak mesafelerde 100m sapmalara neden olabilir, dik üçgenler oran orantısından bulabilirsiniz sapmayı, yani tripod şart. Keskin net fotoğraflar için mirorup özelliğini kullanmanız tavsiye edilir, deklanşöre bastığınızda ayna hareketinden doğan titreşim gene büyük sapmalara neden olabilir. Çektiğimiz makine, sensörü ne kadar büyük olursa o kadar çok detay algılar ve sonuç daha keskin olur, yani fullframe. Bir de işin photoshop kısmı var, fotoğraf işleme ile (raw) ve sonrasında fotoğrafları netleştirmek bir yere kadar mümkün. Yukarıdaki maddeleri gerçekleştirdikten sonra Photoshop'la daha da net olmuş oluyor.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ekleme yapayım; netlemeyi livewiew modda zoom yaparak manuel netlersen daha doğru netleme yapmış olursun ve daha keskin net fotoğraf olmuş olur.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • Forum Editörü

Emre bey,

 

Öğrenmek istediğiniz konunun olası o kadar karmaşık cevabı var ki.

Sorunuza cevap için önce tonla soruya cevap bulmanız gerekiyor.

Bunların bir kısmını "neehot" bey cevaplamış.

 

Özetle; bu konu burada yazılarak cevaplanacak cinsten değil.

Çok iyi tecrübe ve bolca bilgi gerekir. Hap şeklinde çözüm ne yazık ki yok (keşke olsaydı).

 

Yok illa ben buradan birşeyler öğrenebilirim derseniz, bence şurdan başlayın;

- Siz kullandığınız gövdeyi ve lenslerinizi belirtin.

- Sorunuza temel teşkil edecek bir örnek fotoğrafı ExIf bilgileriyle paylaşın.

- Varsa lensinize takılı filtre (UV, Polarize, ND vs) belirtin.

- Varsa kullandığınız yardımcı ekipman (üçayak vb gibi) belirtin.

- ...

 

Saygılar.

 

 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

hocam çok saolun güzel bir cevap oldu benim için ve zaten normal olarak baktığımızda fotoğraf güzel hatta 3 tık zoom yaptığımda yine güzel ama tamamen zoom yaptığım zaman bulanıklık oluyor, ben sanki odak noktasında bir yanlışlık yapıyormuşum gibi geliyor , 10-20 mm sigma nikon d3100 makine kullanıyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bana bulanık geldi zoom yapınca . Tek zoom yapabiliyorum ondandır. Öğlen çekmiş olduğumuz fotoğraftaki keskinliği görmek bana hep zor gelmiştir. Bu fotoğrafta nerelerin net olması gerek?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Genel anlamda net tabiki. Zoom yapma ihtiyacı da hissetmiyorum ama derseniz ki ben şu ileride yatın güvertesindeki adam ne içiyor onu merak ettim dersen öyle bir netlik yok. Beğendiğin net bir fotoğraf var mı paylaşsan? Senin çektiğin olmak zorunda değil. Böylece ne demek istediğimizi örneklemiş oluruz.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • Forum Editörü

Emre bey,

 

Bunun gibi fotoğraflar paylaşıp "Bu nasıl sizce?" diye sorarsanız cevap alamazsınız.

Nasıl bir cevap bekliyorsunuz? Önemli olan neyi ne amaçla çektiğiniz. 

Siz ön taraftaki kayaları ve taş duvarları mı net çekmek istediniz, karşıdaki yelkenliyi mi, her ikisini birden mi ne bilelim?

 

Üzerinde oynama yapmadan böyle bir fotoğraf çıkmaz. Sizin çektiğiniz yer ile karşı sahil ve gökyüzü arasında en az 2-3 durak poz farkı vardır.

Ya iç ortama göre pozlama yapacaksınız, bu durumda karşı taraf patlayacak ve siz bunu photoshop ile düzeltmeye çalışacaksınız,

Ya karşıdaki yelkenliye göre pozlama yapacaksınız, bu durumda iç ortam, taş duvarlar karanlık çıkacak, photoshop ile gölgeleri kurtacaksınız,

Ya da HDR çekim yapacaksınız.

 

Naçizane bir tavsiyem olabilir mi?

Makinenizin "AF Modu" ve "AF Alan Modu" hakkında bol bol okuyun. Hangi durumlarda hangi modu kullanacağınız konusunda tecrübe edinin. 

Alan derinliği ve buna etki eden faktörler hakkında bolca bilgi sahibi olun. Seçtiğiniz diyafram değerinin ve netlediğiniz noktanın alan derinliğine etkisini hazmedin.

Elde çekimlerde (hele bir de eğer eliniz titrekse) perde hızının netliğe nasıl etki ettiğini deneyimleyin.

Perde hızını arttırmak için ISO'yu arttırmanın (belli bir yere kadar) işe yarayabileceğini unutmayın.

Dinamik aralık konusunu bol bol okuyun.

Makinenizi "P" modunda kullanmayın, başarabiliyorsanız "M", olmuyorsa "A" modunu kullanın.

"Tek nokta AF" kullanmayı deneyin (Bkz Kullanım kitapçığı Sayfa 58)

"A" modundaysanız Pozlama Ölçüm için "Noktasal" ya da "Merkez ağırlıklı" ölçüm kullanın (Sayfa 79).

 

Ama bunlardan daha önemlisi ve önceliklisi; iyi bir yerden iyi bir temel eğitim alın.

 

 

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

hocam ben heryerin net çıkmasını isterim ve evet bu fotoğrafta hafif oynama var gölgeler üzerinde filan ama benim önemsediğim konu netlik ve keskinlik , dediğiniz konuları tekrar tekrar okuyacağım ve zaten hep manuel mod kullanıyorum, bu fotoğrafı 10-20 sigma lens ile çektim bu arada, dediğiniz gibi af modunu özellikle okumam gerekiyor.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

O zaman sizin kafanızı biraz karıştırayım. Her yerin net olmasını istiyorsanız tek karede ve geniş açı lens ile mümkün değil. Evet geniş açı lensler her tarafı net yapar ama zoom yapınca anlarsınız net olmadığını. Geniş net alan için f değerini 14-16 yapmak lazım en az ama yeterli mi? Değil. Siz en iyisi fotostacking deneyin.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.