İçeriğe git

Çektiğim fotoğrafların kenarı neden flu

mahsun494

Recommended Posts

Arkadaşlar yüklediğim fotoğraflar da hem sağ hem sol kenar flu zoom olduğundan diyebilirsiniz ama zoom yapmadan da aynı , ışıktan dolayı derseniz zaten güneşliydi hava makine de mi sorun var yoksa lenste mi ki ? Kameram nikon d5100 lens 18-105 mm

0a61b5d9406768aaec5172a761b6d3ec.jpg

abca6527fc6a54baf615fcebc6ef6f1d.jpg

9e95ea7bc5ddc583635ea9624d749a54.jpg

- mahsun494 tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

@mahsun494 bey,

Fotoğrafların diyafram değerleri nedir?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

Sorunuzu doğru anlamış olmak için soruyorum;

1. Yukarıdaki fotoğraflardan biri üzerinden açıklar mısınız;
Tam olarak neresi size flu geliyor.

2. Fotoğrafı hangi AF modunu kullanarak çektiniz ( AF-S/ AF-C)?

3. Hangi AF Alan modunu kullandınız ( Tek nokta AF, Otomatik vs)?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

@mahsun494 bey,

Öncelikle iki genel-geçer kuralı hatırlamakta fayda var;

1. Fotoğrafın keskinliği (netliği) önce fotoğrafçıya bağlıdır, sonra kullanılan lense.
  2. Lensin keskinliği bizi daha iyi bir fotoğrafçı yapmaz.

Her ne kadar bu lens için (özellikle geniş açı ve geniş diyaframlarda) köşe ve kenarlarda bozulmalar olduğu söylense de, bu lens ve elinizdeki D5100 gövde ile doğru teknik ve ayarlar ile iyi fotoğraflar çekebilirsiniz.

Naçizane tavsiyelerim:  

• AF (Netleme) Modunu "A"da kullanmayın. Hareketsiz nesneler için (örneğin yukarıdaki sahneler gibi) AF-S, hareketli nesneler için AF-C modunu kullanın. Bu seçimi makineye bırakmak yani AF-A'da tutmak bazen tutarsız sonuçlar verebilir.
  • AF Alanı modunu da "Otomatik alan AF"de tutmayın. Örneğin yukarıdaki gibi fotoğrafları "Tek nokta AF" ile çekmeyi deneyin. Böylece netlemek istediğiniz alanı siz belirleyin, makineye bırakmayın.
  • Yukarıdaki gibi bir sahneyi her yeri net çıkacak şekilde çekmek isterseniz ve perde hızınız izin veriyorsa (ki bu ışıkta kesin izin verir) diyaframı biraz daha kısın (örneğin f/8 veya f/11).
  • Makinedeki olası istenmeyen sarsıntıları bertaraf etmek için aynı fotoğrafı ayarları hiç bozmadan makinenizi bir yere sabitleyerek veya üçayak kullanarak bir daha çekin, hatta zamanlayıcıyı kullanın veya bir bir uzaktan kumanda ile çekim yapın. Bunu yaparken lensinizi VR kapalı konuma getirmeyi unutmayın. Aradaki farka bakın.    

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bu kadar şey yapacağım elde bi aydınlık vakitte gündüz vakti fotoğraf çekmek için ben bu makinayı orada gömerim :)

Bu mesele bana ayar meselesi gibi gelmiyor. Fotoğrafın genelinde bir titreme vs. yok çok merkezi ufak bir bölgede netlik var. %80'i bunık-bozuk. Şu mesafeden F3.5 ile de çekse bundan çook daha net olmalıydı bu fotoğraf.

Hiçbir moda alma Auto modda çek bakalım sonuç ne olacak ? O kadar ayara gerek mi var. Kompakt bile auto modda şu fotolardan iyisini verir ki bu da verecektir eğer sorun yok ise.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

@xakaron bey,

@mahsun494 bey zaten bu fotoları Auto modda çektiğini söylüyor, sanırım o kısmını gözden kaçırdınız.

Ben de bunu bir de şöyle dene diye birkaç tavsiyede bulundum. 

Eğer AF-A modunda ve Otomatik alan AF ayarı ile çekerse;

Örneğin son fotoğrafın solunda üzerinde Lider yazan kamyon hareket halinde olabilir, makine buraya odaklayabilir. Sizde farkında olmadan çekerseniz, netlemeniz hatalı olabilir demek istedim. Ayrıca @mahsun494 bey farkında olmayabilir ama eli benim gibi titrek biri olabilir ya da deklanşöre basarken makineyi aşırı titretiyor olabilir. O nedenle de makineyi sabitleyip çekmesini önerdim.

Yoksa bu makine, bu lens ile, bu uzaklıkta ve bu ışıkta fotoğraf bu kadar kötü olmazdı. 

Üstelik böyle bir fotoğraf için elbette bin tane ayar, üçayak vs ile uğraşmaya değmez.

Bunlar problemi saptamak ve olabilirse bir nebze yardım için benim naçizane tavsiyelerimdi. Beğenilir veya beğenilmez.

Maksat; topu hemen makineye veya lense atmadan önce bazı şeyleri elemek.

Sizin tavsiyelerinizi de duymak isteriz. Bilgi paylaşılınca değer kazanıyor.

Saygılar. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Evet, öyle olmuş. Demek ki olay başka. Ben lenste veya gövdede de olabilir donanım yönlü bir sorun olduğunu düşünüyorum.

Elbette ki sizin görüşlerinizi beğenip/beğenmemek gibi bir yorum yapmak istemedim. Farklı açıdan da bakmak istedim. Elbette ki dedikleriniz uygulanıp sonuç gözlemlenmeli.

- Mümkün ise farklı bir lens ile aynen auto modda birkaç poz çekip bakmak.

- Lensi başka gövdede kullanarak sonuca bakmak.

Bir de sorunu olan arkadaşımız exif bilgilerini verebilse. Paylaştığı fotoğrafların enstantane değerini görsek en azından. Fakat hava açık ve güneşli görünüyor. Özellikle son fotoğrafta. Tahminim bu fotoğraf 1/400'ün üzerinde bir değer ile çekilmiştir. Bu durumda da çekim esnasında titreşim ile bu kadar çok titretmek zor gibi görünüyor bana.

Teşekkür ederim değerli vaktinizi ayırıp yardımcı olduğunuz için @Sebahattin Demir

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

Bir ilave daha;

Bu tip lens ve gövde kullanıcıları genellikle objektifin önüne bir UV filtre takarlar. Burada asıl amaç lensi korumak oluyor genelde. 

Burada böyle bir filtre kullanılıyor mu? Kullanılıyor ise filtreyi çıkarıp denemek gerek.

@mahsun494 bey,

@xakaron beyin önerilerini de deneme şansınız varsa çok faydalı olur. Yani makineyi başka lensle, lensi başka makineyle denemek.

Bir de Exif bilgileri, özellikle perde hızı bilgisi lütfen.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Merhaba komik olacak ama parasoley kullanıyor musunuz? Lense tam oturmadığı zaman köşelerden parasoleyin köşeleri gözükebiliyor. Komik ama benim başıma gelmişti :) 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• 2 hafta sonra...

Merhaba @Sebahattin Demir @xakaron @aytaccakici hepinizden özür diliyorum. İşlerimden dolayı tam olarak yazamadım.  

1.Resmin exif değeri

1.thumb.jpg.62a6fb8c08a05f2f29a4ae8bec712dbf.jpg

2.Resmin exif değeri

2.thumb.jpg.2b15528636ebd70b2ceedad96c4fb6fd.jpg

3.Resmin exif değeri

3.thumb.jpg.bedbf58d7e800cd78f6a068b02ef81a0.jpg

Not olarak @aytaccakici bey parasoley  çıkardım taktım sonuç yine aynı.

Vizörden baktığımda lenste bir sorun yok  gibi duruyor. Lensten olsa vizörden bakınca flu olmaz mı yine 

- mahsun494 tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.