puma72 0 Oluşturuldu: Mart 27, 2017 Paylaş Oluşturuldu: Mart 27, 2017 Merhaba. Forumunuza yeni üye oldum. Herkes gibi ben de araştırma aşamasındayım. Yıllar öncesine dayanan refleks makina, ISO, diyafram vs. tecrübe ve bilgilerim var. Bir sürü değişik compact digital makina da kullandım. Şimdiyse güzel kareler oluşturabileceğim dijital bir camera almayı düşünüyorum. Öncelikle bu işi hobi olarak yapacağımı belirtmek istiyorum. RAW çekim yapıp da onu işlemek gibi niyetim yok. Video çekimi de yapmayacağım. Sadece aile ve yakalayabildiğim her güzel kompozisyonu ölümsüzleştirmek amacındayım. Bu tatil de olabilir, manzara da. İlkokula giden bir çocuğum var onun okul gösteri vs. durumları oluyor bazen zoom özelliği gerekebiliyor. Açılır ekran da iyi oluyor ama şart değil. Full Frame cameralara yaklaşamıyoruz fiyat konusu malumL((( Önümde dört seçenek var: 1. 1/2,3 sensörlü Nikon Coolpix P900, Canon Sx60HS veya benzerleri 2. 1 inch sensörlü Olympus OM-D, Sony RX10 II, Panasonic Lumix FZ 1000 veya benzerleri 3. MFT sensörlü Samsung NX30, Galaxy Nx veya benzerleri 4. APS-C sensörlü 18-105,18-140 objektifle Nikon D3400- D5300- D7200, 18-135 objektifle Canon 700D veya benzerleri (APS-C Canon’ ların sensör boyutu sanırım Nikon’ lardan çok az daha küçükmüş.) Kağıt üzerindeki karşılaştırmacılar değil de gerçekten fotoğraf işiyle uğraşanlardan yardım bekliyorum seçimim hangi yönde olmalı. Ya da her dört sensör için en iyisi diyebileceğiniz başka model önerileri var mıdır? İlla X markası olsun diye bir takıntım da yok. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Forum Editörü Ümit Alper TÜMEN 756 Mart 27, 2017 gönderildi Forum Editörü Paylaş Mart 27, 2017 gönderildi @puma72 Çok zor ve detaylı bir soru sormuşsunuz. Amacınız belirttiğiniz gibi ise çok para vermeyeceğiniz yukarıda saydığınız kameralardan herhangi biri olur. Özellikle inanılmaz yaklaştırma özelliği olan, Coolpix P900 gibi bir kamera işinizi fazlasıyla görecektir. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
neehot 102 Mart 27, 2017 gönderildi Paylaş Mart 27, 2017 gönderildi daha önce kompakt bir makine ile çekimler yaptıysanız avantaj ve dezavantajlarını az çok biliyorsunuzdur. en basit dezavantajı geri dönüşüm. yani yarın öbürgün satmak veya değiştirmek isterseniz bir değeri olmayacak ancak apcs sensör bir makine alırsanız satabilirsiniz (ucuz-pahalı illaki bir geri dönüşü olur) çeşitli çalışma koşulları için kompaktta sadece makinenin size verdiği jpeg(makine işliyor) ve bazı modellerde yetersiz raw veriyor. raw işlemeyeceğim demişsiniz ancak bir kere işlemenizi tavsiye ederim çünkü özellikle bazı yetersiz ışık koşullarında çektiğiniz karanlık fotoğrafları çok güzel bir biçimde kurtarabiliyorsunuz. sensör boyutu büyüdükçe daha iyi ışık alıyorsunuz bu da düşük ışık koşullarında çok daha iyi sonuç almanızı sağlar. eğer d7200 alabilme gibi bir düşünceniz varsa zaten kompaktları eleyebilirsiniz. d5300 de güzel bir seçenek. canonlar biraz daha uygun fiyatlı oluyor, özellikle ileride hobiniz sizi sararsa lens seçenekleri ve fiyatları olarak daha avantajlı gibi. menü olarak kullanımı da kolaymış. canon kullanan nikon menüsünün içinden çıkamıyor ben canon kullanmadım, canoncuların yalancısıyım. kısacası benim size tavsiyem apc-s sensörlü bir dslr. olacaktır. biraz ağırlar ama olsun. 18-140 iyi bir seçenek veya 18-135. daha ilerlediğiniz zaman dslr size farklı çekim olanakları ile esneklik de sağlıyor ayrıca. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Mehmet Yıldırım 0 Mart 27, 2017 gönderildi Paylaş Mart 27, 2017 gönderildi 1/2,3 inch sensörlü makineleri Nikon coolpix P900 bile olsa düşünmezdim. Cep telefonu kamerasından biraz daha iyiler. 1 inch sensörlü makineler 1/2.3 inch makinelerden daha iyi fotoğraf kalitesi sunsa da bence şu an en uygun fiyatlı güncel dslr makinelerle (canon 100d, Nikon 3400 vb.) fotoğraf kalitesi bakımından yarışamazlar. Sony RX100 m2 makinem var. Asla elimdeki diğer Canon 600d ve Nikon d5300 ün çektiği fotoğrafları çekemiyor. 1 inch sensörlü makineler taşınabilirlilik avantajından dolayı satın alınmalı. APS-C sensörlü Canon ve Nikon Dslr makinelerin sensör boyutları arasındaki fark dikkate alınacak bir fark değil. Amaç kaliteli fotoğraf ise DSLR dan başka birşey düşünmezdim. Makineyle birlikte bütçe durumuna göre 18-55mm, 18-105mm, 18-140mm kit lenslerden birini alırım başka lens almam bana yeter derseniz, tercihim yine bütçe durumuna göre Nikon D7200, D7100, D5300 D3400 şeklinde olurdu.(D5500, D5600 fiyatlarına D7100 alınabildiği için bunları yazmadım.) Ama ileride portre lens, geniş açı lens, zoom lens vs. lensler de isterim diyorsanız bütçe durumuna göre Canon 80D, 70D, 760D, 700D, 100D şeklinde tercih yapardım.Tercihim Canon olacaksa kit lensin yanına 500-600 TL ye satılan 50mm f1.8 STM lensi de mutlaka aynı gün alırım. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
puma72 0 Mart 28, 2017 gönderildi Yazar Paylaş Mart 28, 2017 gönderildi 19 saat önce, Ümit Alper TÜMEN yazdı: @puma72 Çok zor ve detaylı bir soru sormuşsunuz. Amacınız belirttiğiniz gibi ise çok para vermeyeceğiniz yukarıda saydığınız kameralardan herhangi biri olur. Özellikle inanılmaz yaklaştırma özelliği olan, Coolpix P900 gibi bir kamera işinizi fazlasıyla görecektir. Öncelikle bana cevap yazan herkese gerçekten çok teşekkür ediyorum. Evet zor ve detaylı sorduğumun farkındayım. Aslında kişilerin sorduğu şunu mu alsam bunu mu alsam sorularını bir genelleme yapmak istedim. Belki benden sonra başkalarına da kolaylık olur diye sensörlere göre gruplandırmaya çalıştım. Bütçe belirtmedim ama bu işe soyunanlar 2000-3500 TL' sını gözden çıkarmalı diye düşünüyorum. Ümit Bey, Coolpix P900 ciddi ciddi dikkatimi çeken bir camera. İlk fırsatta bir teknomarkette bizzat incelemek istiyorum. Hatta sanırım en ekonomik olarak alabileceğim bir cihaz. Neehot ve Kağan beylerin dslr önerilerini düşünecek olursam giriş seviyesinin biraz üzerinde d5200-d5300 , 600d-700d bir body üzerine uygun fiyatlı 50mm f1.8-1.4 + 18-135, 18-140 kit ya da 18-200, 18-270 sigma-tokina-tamron lensle iki objektiflik bir set almam beni tatmin edecek ve 3500 lirayı da aşmamış olacağım. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
puma72 0 Mart 29, 2017 gönderildi Yazar Paylaş Mart 29, 2017 gönderildi Biraz model ve fiyat araştırmasından sonra şöyle bir tablo oluşturdum: 1. Canon 700D alabilirim. Bu body için Tamron 18-200, Tamron 18-270 ya da Canon 18-135' ten hangisi en iyi ışığı almamı sağlar. Zoom farklılıklarını bir yana bırakırsak. 2. Nikon D5300 18-105 ya da 18-140 kit lensli alabilirim. Tabi daha sonra ilk iş 50mm. eklemek olacak. Bu iki set arasından hangisi daha iyi bir seçim olur? Keşke daha fazla bütçem olsa da Nikon 7200 alabilsem. Gönül hep daha fazlasını istiyor ve bu işin sonu yok biliyorum. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
neehot 102 Mart 29, 2017 gönderildi Paylaş Mart 29, 2017 gönderildi o zaman canon işinizi görecektir. 50mm lens canonda daha ucuz. hattaf1.2 ye bile bütçe çıkabilir. canon + 18-135 lens güzel bir seçim olabilir. lens aralığı nekadar artarsa ışık geçirgenliği o kadar azalır ve fotoğraf keskinliği o kadar azalır. o yüzden 18-270 bana çok mantıklı gelmiyor. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Mehmet Yıldırım 0 Mart 29, 2017 gönderildi Paylaş Mart 29, 2017 gönderildi 18-200, 18-270 vb. zoom aralığı çok geniş lensleri ben de tavsiye etmem. (Soluk renkli, keskinliği olmayan fotoğraflar) Seçenekler arasında geriye Canon 700D ve Nikon D5300 kalmış. Canon 50 mm f1.8 stm lensin X tl, nikon 50mm f1.8g lensin 2X tl fiyatı olmasına rağmen İkisi arasında bir tercih yapacak olursam, fotoğraf kalitesi, ISO performansı bakımından tercihim Nikon D5300 olurdu. Canon tarafında, beni Nikon D5300 den vazgeçirebilecek en düşük fiyatlı makine Canon 760D olurdu. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Zülfü Mehmet ÖZÇİFÇİ 355 Mart 30, 2017 gönderildi Paylaş Mart 30, 2017 gönderildi Fotoğraf makinesi elbette bir nebze önemlidir. Size fotoğraf çekiminde kolaylık sağlayacaktır. Ama aslında bakarsan markalara pek takılmamak lazım. Pentaxlara da bakınız. Kompozisyonunuz ve kadrajınız iyiyse zaten bu makinelerin çok fazla önemi olmayacağını sizde farkına varacaksınız. Bazı fotoğraf yarışmalarında kompakt fotoğraf makinesiyle çekilmiş ama birincilik elde etmiş kişiler çok. Ara GÜLER üstadın dediği gibi Alıntı En iyi makine en iyi fotografı çekseydi en iyi daktiloya sahip olan da en iyi romanı yazardı. Kolay gelsin. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
puma72 0 Mart 30, 2017 gönderildi Yazar Paylaş Mart 30, 2017 gönderildi 5 saat önce, Zülfü Mehmet ÖZÇİFÇİ yazdı: Fotoğraf makinesi elbette bir nebze önemlidir. Size fotoğraf çekiminde kolaylık sağlayacaktır. Ama aslında bakarsan markalara pek takılmamak lazım. Pentaxlara da bakınız. Kompozisyonunuz ve kadrajınız iyiyse zaten bu makinelerin çok fazla önemi olmayacağını sizde farkına varacaksınız. Bazı fotoğraf yarışmalarında kompakt fotoğraf makinesiyle çekilmiş ama birincilik elde etmiş kişiler çok. Ara GÜLER üstadın dediği gibi Kolay gelsin. Fotoğraf maceram yıllar önce çocukluğumda Kodak instamatic133 ile başladı. Hatırlarsınız küp flaşlı kaset filmli oyuncak gibi bir makinaydı. Sonra Porst CR-7 ile devam etti. Üniversitede bir arkadaşımın Mamiya NC1000S makinasını kullandım. En son da dayımın hediye ettiği Minolta 7000 vardı. Sonrasında cep telefonu ve compact dijitaller kullandım. Bunları şunun için yazdım gerçekten markaya takılmamak gerektiğini biliyorum. Pentax' ları görmüştüm ama incelememiştim biraz yoğunlaşayım bakalım. Hatırlattığınız için teşekkürler. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
neehot 102 Mart 30, 2017 gönderildi Paylaş Mart 30, 2017 gönderildi 5 saat önce, Zülfü Mehmet ÖZÇİFÇİ yazdı: Fotoğraf makinesi elbette bir nebze önemlidir. Size fotoğraf çekiminde kolaylık sağlayacaktır. Ama aslında bakarsan markalara pek takılmamak lazım. Pentaxlara da bakınız. Kompozisyonunuz ve kadrajınız iyiyse zaten bu makinelerin çok fazla önemi olmayacağını sizde farkına varacaksınız. Bazı fotoğraf yarışmalarında kompakt fotoğraf makinesiyle çekilmiş ama birincilik elde etmiş kişiler çok. Ara GÜLER üstadın dediği gibi Kolay gelsin. aslında haklısınız ancak 2.el seçeneklerin çokluğu, kolay ulaşılabilirliği, ucuzluğu ve kolay elden çıkarılabilirliği sebebi ile yeni başlayan arkadaşlara pek önermiyorum. alır canon renklerini beğenmez anında satar nikon alır. lens ihtiyacı(!) doğar anında istediği lenslere ulaşabilir ama sony olsun pentax olsun fuji olsun aradığınız lensin 2.eli için beklemeniz gerekebiliyor. ayrıca kompozisyon kadraj elbetteki çok önemli ancak 5sene önce aldığınız bir kompakt makine ile 5 sene önce aldığınız dslr makineyi karşılaştırırsanız dslr makineyi kullanmaya devam edersiniz ama kompaktın yüzüne bakmazsınız., en azından benim için öyle. elimde canon g10 ve samsung ex2f var ama d5100ü tercih ederim. hiçbir yarışmada birinciliğim yok belki ondan böyle düşünüyorum ama eski makineyle çektiğim fotoğraflara bakıyorum ve şimdikilere bakıyorum kalite olarak kesinlikle dslr. birkere ff ile apsc sensörü karşılaştırması yapsak hemen hemen herkes ff der ve sebep olarak da "sensörü büyük daha iyi ışık alır ve daha az noise ile daha kaliteli fotoğraf verir" der kimse de bu sava karşı gelmez, sadece bazı apsc sensörlü makinelerin de iso performansı iyidir denir, başka özellikleri ile savunulur. bu durum ortadayken de makinenin önemsizliğinden bahsetmek ve yarışmalardaki birincilikleri öne çıkarmak iphone7 reklamına benzer. adamlarda iphone7 nin çektiği fotoğraflarla dergi kapakları ve billboardlarda reklam baskıları alabildiklerini ve mükemmel fotoğraflar çekilebildiğini vurguluyorlar. o zaman kompakta da gerek yok iphone7 yeter. önemli olan tabiki kompozisyon ve kadraj, buna karşı lafım yok ama aynı kompozisyon ve kadrajı 2-3 ayrı makineyle çektiğinizde hangisi birincilik alır? Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Zülfü Mehmet ÖZÇİFÇİ 355 Mart 30, 2017 gönderildi Paylaş Mart 30, 2017 gönderildi 35 dakika önce, neehot yazdı: aslında haklısınız ancak 2.el seçeneklerin çokluğu, kolay ulaşılabilirliği, ucuzluğu ve kolay elden çıkarılabilirliği sebebi ile yeni başlayan arkadaşlara pek önermiyorum. alır canon renklerini beğenmez anında satar nikon alır. lens ihtiyacı(!) doğar anında istediği lenslere ulaşabilir ama sony olsun pentax olsun fuji olsun aradığınız lensin 2.eli için beklemeniz gerekebiliyor. ayrıca kompozisyon kadraj elbetteki çok önemli ancak 5sene önce aldığınız bir kompakt makine ile 5 sene önce aldığınız dslr makineyi karşılaştırırsanız dslr makineyi kullanmaya devam edersiniz ama kompaktın yüzüne bakmazsınız., en azından benim için öyle. elimde canon g10 ve samsung ex2f var ama d5100ü tercih ederim. hiçbir yarışmada birinciliğim yok belki ondan böyle düşünüyorum ama eski makineyle çektiğim fotoğraflara bakıyorum ve şimdikilere bakıyorum kalite olarak kesinlikle dslr. birkere ff ile apsc sensörü karşılaştırması yapsak hemen hemen herkes ff der ve sebep olarak da "sensörü büyük daha iyi ışık alır ve daha az noise ile daha kaliteli fotoğraf verir" der kimse de bu sava karşı gelmez, sadece bazı apsc sensörlü makinelerin de iso performansı iyidir denir, başka özellikleri ile savunulur. bu durum ortadayken de makinenin önemsizliğinden bahsetmek ve yarışmalardaki birincilikleri öne çıkarmak iphone7 reklamına benzer. adamlarda iphone7 nin çektiği fotoğraflarla dergi kapakları ve billboardlarda reklam baskıları alabildiklerini ve mükemmel fotoğraflar çekilebildiğini vurguluyorlar. o zaman kompakta da gerek yok iphone7 yeter. önemli olan tabiki kompozisyon ve kadraj, buna karşı lafım yok ama aynı kompozisyon ve kadrajı 2-3 ayrı makineyle çektiğinizde hangisi birincilik alır? Cengiz bey merhabalar, öncelikle sizin ve tüm form üyelerinin Regaip kandilini kutlamakla sözlerime başlayayım. Ben DSLR fotoğraf makinesi gereksizdir demiyorum. İlla ben DSLR fotoğraf makinesi alayım benim ihtiyacımı o görecektir. Ya bunun üst modeli daha güzel baksana bunda 24 mpixle var. Bunun pixeli düşük. Bütçenizin en üst sınırı neye el veriyor ise onu alınız. İyi bir fotoğraf makinesi yeni teknoloji size sadece fotoğrafı çekerken kolaylık sağlayacaktır. Başka bir avantajı var mı? 1 - Megapixelin çok olsun. Çektiğin fotoğrafları Bil Boardlarda mı yayınlayacaksınız. Cevabınız yok ise bu kadar büyük magapixeli ne yapacaksınız. Fazla megapixelli olmasada olur. 2 - FF almak istemek evet bu bir avantaj FF mi yada APS-C mi derseniz elbette FF derim eğer imkanım varsa ama bütçem el vermiyorsa da illa FF demenin bir manası yok. FF lensler APS-C sensörlere göre biraz daha pahalı. FF olmasa da olur. 3 - Dijitallerde Iso performansı içim tekil pixellerin büyüklüğüne bakılabilir mesela. Olmasada olabilir 4- Fotoğraf makinesinde GPS olması çok da önemli bir özellik değil. Olmalı mı yada olmamalı mı demiyorum olması tabiki güzel çektiğiniz fotoğrafın nerde oldupunu görmek insana mutluluk verir, ama bütçeyi aşacak bir durumsa olmasa da olur. 5 - Ekranın dönüyor olması bize avantajmıdır elbette bazı durumlarda avantaj sağlayacaktır; ama genelde vizörden baktığımız için ekranın dönmesi şar mı olmasa da olur. 6 - Yüksek iso özelliği var. Zaten belli bir isonun üstüne çıktığınızda ne kadar kaliteli olsada fotoğraf makineniz kumlama mutlaka olacaktır. 10k iso ne işinize yarayacak 1200 kadar kullanım yeterli bence. Olmasada olur. 7- Dokunmatik ekran olması şart mı tuşlara dokunsak olmuyor mu olur. Dokunmatik ekran olmasa da olur. 8- Çok hafif, Arada 100 gram oynuyor diye sıkıntı mı olacak 100 gr hafif olmasada olur. Uzar gider bu liste ama. Olmasa olmaz dediğimiz şey bizim bütçemiz belirleyecek sonuçta. Elbette bütçemiz çok düşük diye de hiç bir özellik olmasada olmaz yani. Mesela d300 bence hala gideri olan bir fotoğraf makinesi veyahut d90. Aslında gövdelerden çok objektiflere yatırım yapmak daha mantıklı. Cengiz bey, sizi kırmak amaçlı söylemedim ben bunları. Bir kusurum olduysa da hepinizden özür diliyorum. İyi günler. Bol ışıklı günleriniz olması dileyiyle. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
puma72 0 Nisan 6, 2017 gönderildi Yazar Paylaş Nisan 6, 2017 gönderildi Konuya cevap veren fikirleriyle yönlendirmeler yapan forumdaşlara çok teşekkür ediyorum. Nikon D5300 18-140' da karar kıldım. Merak ettiğim teknik bir konu var mutlaka cevabını da sizlerden alacağım. Crop faktörlü makinelerde çektiğimiz kare vizörden gördüğümüz kareden daha mı küçük oluyor? Yani FF makinede vizörden gördüğümüz kare fotoğraf karesine eksiksiz mi aktarılıyor? Eğer böyleyse bunu göz önüne alarak kadrajlarımızı ayarlamamız mı gerekiyor? Bir de lcd ekranda görülen kare ile vizörden görülen kare aynı mı? Yani ekranda görülen vizörden gelen görüntü mü yoksa makinenin sensörünün gördüğü kare mi? Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Forum Editörü Ümit Alper TÜMEN 756 Nisan 6, 2017 gönderildi Forum Editörü Paylaş Nisan 6, 2017 gönderildi (düzenlendi) Bir saat önce, puma72 yazdı: Konuya cevap veren fikirleriyle yönlendirmeler yapan forumdaşlara çok teşekkür ediyorum. Nikon D5300 18-140' da karar kıldım. Merak ettiğim teknik bir konu var mutlaka cevabını da sizlerden alacağım. Crop faktörlü makinelerde çektiğimiz kare vizörden gördüğümüz kareden daha mı küçük oluyor? Yani FF makinede vizörden gördüğümüz kare fotoğraf karesine eksiksiz mi aktarılıyor? Eğer böyleyse bunu göz önüne alarak kadrajlarımızı ayarlamamız mı gerekiyor? Bir de lcd ekranda görülen kare ile vizörden görülen kare aynı mı? Yani ekranda görülen vizörden gelen görüntü mü yoksa makinenin sensörünün gördüğü kare mi? Merhaba, Çarpanlı ve tam kare gövdelerde vizörde ne görüyorsanız onu çekersiniz. Vizörde gördüğünüzden daha büyük veya daha küçük görüntü diye bir şey yok. Tek fark D3xxx ve D5xxx serisi gövdelerde (D3000,.....D3400, D5000,..... D5600) vizör kaplama alanı yanlış hatırlamıyorsam % 95 ' dir. Yani vizörde mesela karenin kenarında çok küçük bir detayı bilerek kesiyorsunuz ama bir bakıyorsunuz karenin köşesinde çıkıvermiş. Çünkü gördüğünüz karenin % 5 fazla bir alanını vizörden göremiyorsunuz. D7000, D7100, D7200, D300, D300s, D500 çarpanlı ve D3, D3x, D3s, D4, D4s, D5, D700, D600, D610, D800, D800E, D810, D810A, D750 gibi tam kare gövdelerde vizörde ne görüyorsanız onu çekersiniz. Bilginize, Selamlar, Nisan 6, 2017 - Ümit Alper TÜMEN tarafından düzenlendi imla hatası Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Recommended Posts
Sende sohbete katıl
Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın