l_uysal 0 Oluşturuldu: Nisan 4, 2017 Paylaş Oluşturuldu: Nisan 4, 2017 Merhaba, Geçen hafta crop sensör makinadan d610 24-120 alarak full frame makinaya geçtim. Araştırma ve eğitici videolar ile yeni şeyler öğreniyorum. Sormak istediğim makinayı fx formattan dx formata çevirince çarpanlı makinaya mı dönüşüyor. Yani 300 mm 1,5 çarpan ile 450 mm mi oluyor? Bir de tele lens için nikon 70-300 vr düşünüyorum. başka tavsiyeniz var mı? kullanan ve tecrübeli arkadaşlardan tavsiye alabilir miyim ? Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Forum Editörü Sebahattin Demir 472 Nisan 4, 2017 gönderildi Forum Editörü Paylaş Nisan 4, 2017 gönderildi @Levent Uysal bey, Şöyle düşünün: sizin D610 gövdenizin - Algılayıcı boyutları (FX formatında) : 35.9 x 24mm - Ürettiği dosya boyutları : 6.016 x 4.016 piksel yani yaklaşık 24.3 Megapiksel Siz bu gövdeye FX lens taktığınızda en fazla çözünürlük olarak yukarıdaki gibi bir dosya elde edersiniz. Eğer D610'a bir 70-300mm FX lens takıp lensi 300mm'ye ayarlayıp makinenizdeki "Görüntü alanı seç" kısmında "DX (24x16) 1.5 x (DX formatı)" seçerseniz şunlar olur: Bakaçtan (vizör) baktığınızda gördüğünüz kadraj sanki bir DX makinedeki 450mm kadraj gibi olur, yani 1.5 kat zoom yapmış gibi olursunuz. Ancak bu optik olarak değil aslında bir nevi elektronik zoom anlamına gelir. Şöyle ki; Aşağıdaki şekile bakıldığında sizin D610 algılayıcı Mavi ile çerçevelenmiş ölçüdedir, yani FX formatındadır. Siz makinenizi DX ayarlarsanız algılayıcınızın yalnızca ortadaki Kırmızı ile çerçevelenmiş kısmını kullanırsınız ve vizörde bu kadarını görürsünüz (üstelik aslında normalde kadrajınıza tüm mavi çerçeve sığabildiği halde. Bir başka deyişle makineniz 24.3 MP iken siz DX olarak yaklaşık 10 MP'lik (3.936 x 2.624 piksel) bir çekim yaparsanız. Çözünürlüğünüz yarıdan fazlası yok olur, kırmızı çerçeve dışındakiler çöpe gider. Buna paralel olarak dosya boyutunuz küçülür doğal olarak. FX formatta 300mm ile çektiğiniz bir fotoğrafı ortasından DX ölçüleri kadar (resimdeki kırmızı alan kadar) kesmenizle (crop) aynı şey diyebilirsiniz. Saygılar. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
l_uysal 0 Nisan 4, 2017 gönderildi Yazar Paylaş Nisan 4, 2017 gönderildi detay anlatım için teşekkür, gayet açıklayıcı ve anlaşılır ifadeler olmuş. peki tele lens tavsiyeniz var mı? saygılar, Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Forum Editörü Sebahattin Demir 472 Nisan 4, 2017 gönderildi Forum Editörü Paylaş Nisan 4, 2017 gönderildi 16 dakika önce, Levent Uysal yazdı: detay anlatım için teşekkür, gayet açıklayıcı ve anlaşılır ifadeler olmuş. peki tele lens tavsiyeniz var mı? saygılar, Bu tamamen ne çekeceğiniz, yani ne amaçla kullanacağınız ve bütçenizle ilgili. Bunları belirtirseniz lensler konusunda çok daha tecrübeli uzman arkadaşlarımız size bu konuda yardımcı olacaklardır. Saygılar. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
l_uysal 0 Nisan 4, 2017 gönderildi Yazar Paylaş Nisan 4, 2017 gönderildi 24-120 lens var. bazen kuş, kelebek, çiçek vb. çekimleri için tele lens ihtiyacı olabiliyor. tavsiyeleri bu doğrultuda alabilirim. saygılar. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Kemal Öztürk Turkoy 1.320 Nisan 4, 2017 gönderildi Paylaş Nisan 4, 2017 gönderildi Merhaba @Levent Uysal Aslında elinizde iyi bir aralığa sahip yarı tele bir diyebileceğimiz bir zoom lens var. Sabir prime tele lensler bütçe olarak pahalıdır. Bunda yaklaşım olarak maddi olarak ayıracağınız miktar üzerinden en iyi alabileceğiniz lensi bulmak daha mantıklı olcaktır. Nikon değilde farklı markalarında tele seçenekleri ile.. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Recommended Posts
Sende sohbete katıl
Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın