İçeriğe git

iso değeri

Kirlikedi

Recommended Posts

stock fotoğrafcılığı yapıyorum arada. yüklediğim fotoğraflarda bazen noise hatası diye red edilen fotoğraflar oluyor. bakıyorum 100 iso. bende iso100 üzerine çıkmamaya çalışıyorum. düşük iso da noise yaparmı sizce yoksa burdaki olay başka bir neden den mi.

D5200 kullanıyorum iso en düşün 100 de aldığımdan beri. d700 iso 200 altına düşmüyor hatta bazı modeller de bu durumda iso yu 200 altına düşürmemek mi lazım

birde arkadaşlar bildiğiniz modele göre iso testi yapan bir site var mı mesela misal d5200 için önerilen en yüksek 1200 gibi veri veren 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

Bu konuda net sonuçlar veren bir site/makale/video vs bulabileceğinizi sanmıyorum.

Aslında ISO ile ilgili tonlarca yazı ve video mevcut nette. Ancak bunun tek ve genel-geçer bir doğrusu yok.

Çünkü yüksek ISO daha doğrusu kumlanma dediğiniz olay, ISO başarımı çok iyi olduğu söylenen gövdelerde düşük ISO değerlerinde bile karşınıza çıkabilir. Olay sahnedeki ışık ile daha doğrusu dinamik aralık ile ilgilidir. Yani siz 400 ISO'da bile şaşırtıcı şekilde kumlanma meydana gelmiş bir gölge alan bulabileceğiniz gibi, 6400 ISO'da çok net, kumlanmasız iyi ışıklandırılmış bir bölge bulabilirsiniz. ISO'nun basit tanımı bunu anlamak için yeterlidir.

En basit tanımıyla ISO; algılayıcının ışığa olan elektronik duyarlığıdır. Her gövdenin bir baz ISO limiti vardır ve genelde 100 veya 200'dür. Bu değer D810'da 64 ISO'dur. Bunun anlamı; D810'un algılayıcısı, 64 ISO'da en temiz ve ideal elektronik sinyal üretir. ISO'yu arttırarak algılayıcının ışığa duyarlığını artırırsınız fakat bu da elektriksel gürültüyü (kumlanma) beraberinde getirir.  

Stok sitelerinde başınıza gelen olay da bununla ilgilidir mutlaka. Çektiğiniz ürünlerin özellikle karanlıkta kalan, yeterince ışık almamış bölümlerinde kumlanma oluşmuş olabilir. Reddedilme sebebi de bu olabilir.  

Stok fotoğrafçıları hariç birçok profesyonel yüksek ISO'dan ve kumlanmadan çekinmez. Özellikle loş bir ortamdaki tüm renkleri gözün görebileceği tonlara yakın alabilmek için ISO'yu yükseltmekten çekinmezler.

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Kumlanmanın diğer bir nedeni de fotoğrafla fazlaca oynanmasıdır.

Örneğin keskinlik ile biraz fazlaca oynamak kumlanmayı arttırabilir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

@myasar bey çok önemli bir konuya değinmiş.

Bahsettiği gibi, keskinlik ile oynama, gölgeleri aşırı açma, tek çekim üzerinde HDR uygulama, filtreler ekleme gibi işlemler kumlanmayı arttırıyorlar.

Aslında herbir işlem için izlenmesi gereken doğru işlem adımları uygulanırsa bu etki minimize edilebiliyor.

Kumlanma azaltan yazılımlar bir yere kadar işe yarıyor, bunları kullandığınızda bu kez ince detaylardan ödün vermek zorunda kalabiliyorsunuz.

En doğrusu, fotoğrafı çekerken bu işleri bitirmek tabi. Ama bu da her zaman mümkün olmuyor ne yazık ki.

Saygılar. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

esasında isoyu bende öcü gibi görüyorum mümkün oldukça arttırmamayı hatta belli bi değerden sonra o kareyi çekmeyi vazgeçmek gibi bir huyum var. Anı tarzı fotoğraflardada yapıyorum bunu 

stok fotoğraflards 400 iso sonrası mümkündeğil kaliteli siteler kabul etmiyor hatta 400 ve altındada sıkıntı  karanlık olayına katılıyorum karanlık ortamlarda ama shutterın çekmeme izin verdiği yerlerde çekim yaptığım fotoğraflar da sorun olduğunu hatırladım ama iso 100 dü 

yüklediğim fotoğrafları işlemiyorum zaten çokda iyi bilmiyorum photoshop mu kimi zaten fotoğrafcılık için lightrooö kullan diyor ama hiç bakmadım bile photoshoğ sadece jpege çevirmede işime yarıyor raw çekip saklıyorum fotoğrafları

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

Birçok üstat anı yakalamaya öncelik verir, ISO vs önemli olmaz onlar için. 

Üstat değilim, ama aynı fikirdeyim.

ISO'dan hiç korkmam, hatta makinem genellikle "Otomatik ISO" ya ayarlıdır. Benim için önemli olan o anı belgelemek, iyi veya kötü. Varsın biraz kumlu olsun.

Stok için durum farklı elbet.

Stok dışında ISO'dan korkmayın, fotoğraf çekin. Hatta kumlanma bazı fotoğraflara ayrı bir hava ve anlam katıyor :)

Saygılar. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.