İçeriğe git

D5000 Lens Tavsiyeleri

Recommended Posts

Merhaba,

d5000 makinama tak gez mantığına uygun orta seviye bir lens alacağım. Konu hakkında önerileriniz var mıdır ? Şuan elimde 18-55mm üzerinde gelen lens var. Ben biraz daha zoom yeteneği olan olan bir lens aramaktayım...

önerileriniz bekliyorum....

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bu soruya cevap vermek için buna ayrılan bütçeyi ve ulaşılmak istenen mm'yi bilmek gerekir.

İlk bakışta size önerilecek en iyi lens Nikkor 18-200 mm 'nin yeni VRII modelidir, sahip olduğu zoom aralığında aynı keskinliği, kontrastı, rengi, kısacası kaliteyi veren başka bir lens yoktur. Fiyatı da bu özelliklerinden dolayı bi hayli duygusaldır. Yine bu lensin bir önceki versiyonu da mevcuttur, bu VR diye anılır, aralarında VR teknolojisi olarak fark olduğunu biliyorum, optik olarak bir gelişme var mıdır bilemiyorum.

Buna bütçemiz yetmez derseniz bu kez diger markaların, Sigma veya Tamron gibi, bu aralıktaki 18-200 mm lik, ama içinde fokus motoru barındıran modellerine yönelebilirsiniz. çünkü elinizdeki D5000'in kendi içinde fokus motoru yoktur. Hatta mesafe çok önemli, varsın fotoğraf kalitesi düşük olsun razıyım derseniz Tamron 18-270 mm gibi uçuk aralıkta olan lensler de mevcuttur. Hatta bu model üzerinde VC ibaresi ile titreşim önleyici sisteme sahip olduklarını anlatan bir yazı da vardır.

İşin bir de "ben olsam ne yapardım" cephesini yazmak isterim:

Birinci tercih: Elimdeki 18-55, hele bir de VR modeli ise kendi sınıfında en iyi performansı veren lens olduğunu iyi bilirim, yeter ki usta ellerde kullanılsın. Bunun yanına bir adet Nikkor 55-200 VR alırım, bu şekilde devam ederim. Burdaki formül zoom aralığının 3,5 kattan fazla olmaması prensibiyle keskinlikten çok az kayıp olduğu bilimsel gerçeğidir.

İkinici tercih: En başından makinayı alırken 18-55 kitlens yerine 18-105 kitlens ile almayı tercih ederim. Bu lens kitlensler içinde en iyi performansa sahip olan lenstir. Bakmayın Türkiye'de forumlarda tamron 17-50 mm'nin göklere çıkarıldığına, hatta 18-105 ten üstündür çünkü f2,8 dir dediklerine; bir deli kuyuya bi taş atmış, herkes taşın arkasından kuyuya dalmış misali bu lensi öven övene, ama bilimsel verilere ve ustaların görüşlerine bakan kimse yok, nasılsa eline DSLR alan bi "photography" yazıp usta oluyor ya ülkemde. Yani 18-105 tak gez olarak da gayet yeterli geleceği düşüncesindeyim. Dikkat edin 18-135 demiyorum!

Ben kendim genelde video çekimi hedefli olarak yedekte bir adet D5100 bulunduruyorum, makinayı body olarak satın aldım. Bu makinada (biraz abes gibi ama) Nikkor 24-70 mm ve 70-200 VRII kullanıyorum; bu sayede 16 mp lik sensör ancak doyuma ulaşıyor :) Yani demem o ki elinizdeki gövdenin önüne takacağınız lens ışık için bariyer olmasın, mümkün olan en yüksek ışık geçirgenliğine sahip lenslere yatırım yapın. çünkü iyi bir lens ortalama 20 yıl kullanılır, gövdeler ise gelip geçicidir, ortalama 4-5 yılda bir değiştirilir.

Bu zor seçimde size kolaylıklar dilerim.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.