oava 0 Oluşturuldu: Temmuz 14, 2017 Paylaş Oluşturuldu: Temmuz 14, 2017 Makinam tripod üzerinde iken manzara çekimi için 1 metre ileriye odaklama yapmak istediğimde nasıl yapmam gerekiyor? Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
myasar 53 Temmuz 14, 2017 gönderildi Paylaş Temmuz 14, 2017 gönderildi (düzenlendi) Soruyu tam anlayamadım ama; 1- Eğer 1 m ile sonsuz arasını net çekmek istiyorsanız hiperfokal konusunu araştırın. (Özetle: olabilecek en kısık diyaframı kullanın) 2-Eğer objektifiniz ufka yani sonsuza bakıyor fakat siz özellikle 1 metreyi net çekmek istiyorsanız o zaman ya manuel fokus kullanın ya da tek nokta odaklamadan odak noktasını netlemek istediğiniz noktaya getirin (Bakınız:Makinenizin el kitabı) 3- Sadece 1 m. nin net olmasını istiyorsanız 2. madde ile netleme yapıp olabilen en geniş diyaframı kullanın. Temmuz 14, 2017 - myasar tarafından düzenlendi ekleme yapıldı Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Emin İpek 46 Temmuz 16, 2017 gönderildi Paylaş Temmuz 16, 2017 gönderildi 1 mt öteye odaklama yaptığınızda diyaframı ne kadar kısarsanız kısın manzaranızın tamamı flu çıkacaktır. Çektiğiniz, manzara çekimi olmayacaktır. Alan derinliği cetveline bir bakın! http://www.nikonturk.com/alan-derinliği-cetveli/ Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
myasar 53 Temmuz 17, 2017 gönderildi Paylaş Temmuz 17, 2017 gönderildi Sayın gezgin mimarın söylediklerine katılıyorum. 50 mm bir objektifle 1m-sonsuz arasını net almanız pek olası değil (eğer sorunuz buysa). Bunun için en azından 35 mm veya daha geniş bir objektif kullanmanız gerekir. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
neehot 102 Temmuz 17, 2017 gönderildi Paylaş Temmuz 17, 2017 gönderildi amaç ne? bütün manzaranın net çıkması mı? yoksa tripod yüksek kalıyor da 1mt önüne nasıl netleyecek misin? eğer manzaranın tamamı net çıksın dersen kullandığın lens önemli. lens nedir? mesela 10-24mm gibi bir ultra geniş açı lens kullanırsanız manzaranızın hemen hemen tamamı net çıkar ancak keskinlik konusu farklı birşey. veya gigapixellik fotoğraflar gibi zoom yapınca net görmeyi beklerseniz o konu biraz farklı. @oava Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Forum Editörü Sebahattin Demir 472 Temmuz 17, 2017 gönderildi Forum Editörü Paylaş Temmuz 17, 2017 gönderildi Ben manzara fotoğraflarımı genellikle "AF-S Nikkor 16-35mm f/4G ED VR" lensimle çekiyorum. Ve yine genellikle 24mm odak uzaklığında ve f/11 - f/18 diyafram aralıklarında çekim yapıyorum. Çünkü bu lensim en keskin sonuçları bu durumda veriyor bana. Gerekirse biraz daha yürüyorum kadrajımı 24mm'de oluşturmaya gayret ediyorum. Bu gibi fotoğraflarda önünüzde belirli mesafeden başlayıp, sonsuzun olabildiğince net olmasını istersiniz. Burada Hiperfokal kavramı devreye giriyor. Tamam, cep telefonumda bunu hesaplayan bir uygulamayla bunu öğreniyorum, uygulama kullandığımı odak uzaklığı ve diyafram için bir hiperfokal mesafe sonucu veriyor. Diyelim ki; - Lensim 24mm odak uzaklığında - Diyafram f/13 - Kullandığım gövde D810 bu durumda kullandığım uygulama sonsuzun da net olması için bana hiperfokal mesafemin 1.6m olduğunu söylüyor. Yani 1.6m'yi netleyip fotoğrafımı çekersem; kameramdan 0.8m (Hiperfokal mesafe / 2) ve ötesi sonsuza kadar net çıkar diyor, netlediğim mesafenin yarısı kadar bana olan kısım da net olur. Hiperfokal mesafeden daha uzak hangi noktayı netlersem netleyeyim, sonsuz hep net olacaktır. Bu durumda kameraya en yakın netlenen mesafe uzayacaktır, o kadar (HF / 2 kadardı). Hiperfokal mesafeden daha yakın bir uzaklığı netlemeniz ise sonsuzu netleyemeyeceğiniz anlamına gelir. Mesela, yukarıdaki örnekteki koşullarda hesaplanan HF mesafe 1.6m hesaplanmıştı, biz buna rağmen 1m'yi netlersek hesaba göre; Net olacak en yakın mesafe 0.617m (artık HF / 2 değil, HF mesafenin altındayız) En uzak net mesafe ise 2.628m olacak. Yani kameranızın 2.628m uzağında kalan kısım net olmayacaktır. Tüm bunlardan da anlaşılacağı gibi, manzara fotoğrafı çekerken netleyeceğimiz mesafe çok önemli. Şimdi asıl soruya dönersek; HP mesafeyi hesapladık da, o mesafeyi nasıl netleyeceğiz? Bu zor bir durum gerçekten. Yanımızda hep metre mi taşıyacağız? Hadi metre taşıdık diyelim, o mesafeye kimi, neyi koyacağız da ölçüp çekeceğiz? Hele yalnızsak durum daha da vahim Ben bunu şu şekilde çözdüm: Demiştim ya, genellikle 16-35mm lensimi kullanıyorum ve genellikle 24mm odak uzaklığı ve f/11 - f/18 diyafram aralıklarında çekim yapıyorum diye. Evde makinemi üçayak üzerine monte ettim, Odak uzaklığımı 24mm ye getirdim, Duvara, tam göz hizama bir nesne astım, Önce f/11 diyafram ile başlayıp HF hesaplama sonucunda çıkan mesafeye gelene kadar duvara yaklaştım ve nesneyi netledim, Lensimin üzerindeki netleme halkasının o noktasını CD kalemi kullanarak diyafram değeri ile birlikte işaretledim. Aynı işlemleri f/13, f/16 ve f/18 için de yaptım. Lensim üzerinde 4 farklı işaretlenmiş nokta oluştu. Artık sahaya çıkıp manzara çekeceksem, hangi diyafram değerini kullanıyorsam netleme halkasını o noktaya getiriyorum, tabi ki "Manuel netleme" yapıyorum Dolayısıyla bu zahmetten kurtuldum. Lensimin üzerinde 4 tane nokta mevcut. "Ben lensimin üzerinde böyle kalıcı şeyler yapmam" derseniz, buyrun metre orada, mikrofon sizin Saygılar. 2 Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Şenol Ustabaş 27 Temmuz 19, 2017 gönderildi Paylaş Temmuz 19, 2017 gönderildi Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
sadikbasal 12 Ocak 21, 2018 gönderildi Paylaş Ocak 21, 2018 gönderildi @Sebahattin Demir bey, merhaba hangi programı kullanıyorsunuz .bende 2mt çıktı sizin sonuçlar.dof calc kullanıyorum Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Şenol Ustabaş 27 Ocak 21, 2018 gönderildi Paylaş Ocak 21, 2018 gönderildi @sadikbasal bey Sebahattin Bey'in gövdesi tam kare olduğu için ; circle of confusion 0.028 değerindedir. Sizin gövdeniz crop sensör gövde olduğu için bu değer 0.018 değerindedir. ÖRNEĞİN; 24MM F/13 değeri ise Hiperfokal mesafe; D810 GÖVDE ; 24X24=576 13x0.028=0.364 576/0.364=1.582 D7200 GÖVDE; 24X24=576 13X0.018=0.234 576/0.234=2.461 olacaktır.. Kısaca formül; Saygılar.. 1 Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Forum Editörü Sebahattin Demir 472 Ocak 21, 2018 gönderildi Forum Editörü Paylaş Ocak 21, 2018 gönderildi @Şenol Ustabaş beye cevap için teşekkürler. @sadikbasal bey, Ben Notebookumda DofMaster (Dept Of Field Calculator) mobil cihazımda HyperFocal Pro uygulamalarını kullanıyorum. Hiperfokal mesafe FF ve Croplu makinelerde farklı sonuçlar verir, buna dikkat edilmelidir. Saygılar. 1 Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Recommended Posts
Sende sohbete katıl
Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın