fromalfheim 0 Oluşturuldu: Ağustos 22, 2017 Paylaş Oluşturuldu: Ağustos 22, 2017 (düzenlendi) Arkadaşlar merhaba, fotoğrafçılık konusunda çok yeniyim. Engin tecrübelerinize ihtiyacım var. D7000 kamera ve 18-105 kit lens aldım. Ancak çektiğim fotoğraflarda bir türlü istediğim keskinliği ve netliği yakalayamıyorum. Son çektiğim örnek aşağıda. Kedimin tam boyutlu fotosunu ve crop edilmiş surat fotoğrafını koydum. Burnuna odaklamıştım sözde ama tüyleri detaylı göremiyorum mesela. Benim ayar yapmadaki yeteneksizliğim mi yoksa bu lens ile ancak bu kadar mı? Camera: NIKON D7000 Lens: 18-105 mm f/3.5-5.6 Exposure: 1/60 sec. ISO speed: 400 F-stop: f/4.5 Focal Length: 35mm (in 35mm: 52mm) Metering mode: Pattern No flash http://imgur.com/a/sqFpr Ağustos 22, 2017 - fromalfheim tarafından düzenlendi Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Emin İpek 46 Ağustos 22, 2017 gönderildi Paylaş Ağustos 22, 2017 gönderildi (düzenlendi) Fotoğraflarınızı açamadım ama anladığım kadarıyla burnu net çıkmış, tüyleri ise flu. Alan derinliği ile ilgili olmalı. Alan derinliği diyaframı açtıkça ve nesneye yakınlaştıkça azalır. Bazıları bunu özellikle ister. Asıl konu net, etrafı flu olsun ister. Siz kedinizin tamamen net çıkmasını istiyorsanız, ya diyaframı kısacaksınız ya da kedinizi biraz uzaktan çekeceksiniz. Aynı ayarlarda, diyaframı f/8 yaparak çekin bir de. http://www.nikonturk.com/alan-derinliği-cetveli/ buradan alan derinliğini kontrol edebilirsiniz. Ağustos 22, 2017 - Emin İpek tarafından düzenlendi Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
fromalfheim 0 Ağustos 22, 2017 gönderildi Yazar Paylaş Ağustos 22, 2017 gönderildi 7 dakika önce, Emin İpek yazdı: Fotoğraflarınızı açamadım ama anladığım kadarıyla burnu net çıkmış, tüyleri ise flu. Alan derinliği ile ilgili olmalı. Alan derinliği diyaframı açtıkça ve nesneye yakınlaştıkça azalır. Bazıları bunu özellikle ister. Asıl konu net, etrafı flu olsun ister. Siz kedinizin tamamen net çıkmasını istiyorsanız, ya diyaframı kısacaksınız ya da kedinizi biraz uzaktan çekeceksiniz. Aynı ayarlarda, diyaframı f/8 yaparak çekin bir de. http://www.nikonturk.com/alan-derinliği-cetveli/ buradan alan derinliğini kontrol edebilirsiniz. Teşekkür ederim Emin Bey. Ancak değinmek istediğim nokta alan derinliği değildi. Odaklanmış noktada dahi yeterince keskinlik yakalayamamak. Örnek imajı bir de buraya yükleyeyim. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Emin İpek 46 Ağustos 22, 2017 gönderildi Paylaş Ağustos 22, 2017 gönderildi Alan derinliği cetveline bakarsanız, bu mesafeden 1 mm bile alan derinliğiniz yok. Bir de bu tür pozlarda spot metering kullanın! Matrix kullandınız galiba, o modu manzaralarda kullanmanız daha doğru olur. 1 Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
neehot 102 Ağustos 22, 2017 gönderildi Paylaş Ağustos 22, 2017 gönderildi Kaç cm den çektiniz? Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
fromalfheim 0 Ağustos 22, 2017 gönderildi Yazar Paylaş Ağustos 22, 2017 gönderildi @Emin İpek bey evet matrix metering kullandım. Bundan mı acaba? Ama fotoğrafın tamamına bakınca alan derinliği var yani. @neehot 50 cm yaklaşık olarak. Fotoğrafın croplanmamış hali şöyle: https://hizliresim.com/OLmag5 Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Emin İpek 46 Ağustos 22, 2017 gönderildi Paylaş Ağustos 22, 2017 gönderildi [mention=8662]Emin İpek[/mention] bey evet matrix metering kullandım. Bundan mı acaba? Ama fotoğrafın tamamına bakınca alan derinliği var yani. [mention=7465]neehot[/mention] 50 cm yaklaşık olarak. Fotoğrafın croplanmamış hali şöyle: https://hizliresim.com/OLmag5Bir de odaklanmayı tek noktadan yaptığınızı varsayiyorum. Cok nokta kullandiysaniz, tek noktadan odaklanin, cok fark eder.Sent from my Lenovo P70-A using Tapatalk 1 Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
fromalfheim 0 Ağustos 22, 2017 gönderildi Yazar Paylaş Ağustos 22, 2017 gönderildi @Emin İpek bey, AF modunu hiç dokunmuyorum. Hep şöyle: AF-S (single servo AF). Çok/tek nokta kısmını pek anlamadım ama 39 nokta arasında seçili olanı kedimin burnuna getirmiştim Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Forum Editörü Sebahattin Demir 472 Ağustos 22, 2017 gönderildi Forum Editörü Paylaş Ağustos 22, 2017 gönderildi 1/60sn perde hızı tam bir bıçak sırtıdır. Elde çekimde birçok kişi için iddialı sınırdır. Ben 1/60sn de elde çekim yapamıyorum mesela, elim titrektir. Kedinin milim oynaması netliği etkileyecektir. Bu konu için bu fotoğraf yanlış bir örnek. Çünkü; - Ortam ışığı bu test için yeterli değil. - Perde hızı en az 1/125sn olsa iyi olur. - Bu ortamda 1/125sn için ISO'yu 800 yapmanız gerekir, ki o da başka problemleri beraberinde getirir. - AF Alan Modu kesinlikle Tek nokta AF (Spot metering) kullanılmalı (Kullanım kılavuzu sayfa 94-95). - 35mm de bu kadrajı herhalde en fazla 0,5m uzaktan çektiniz. Buna göre alan derinliğiniz yaklaşık 3mm civarında olacaktır. Ben olsam bu durumda flaş kullanırdım. 1 Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
fromalfheim 0 Ağustos 22, 2017 gönderildi Yazar Paylaş Ağustos 22, 2017 gönderildi (düzenlendi) 50 dakika önce, Sebahattin Demir yazdı: 1/60sn perde hızı tam bir bıçak sırtıdır. Elde çekimde birçok kişi için iddialı sınırdır. Ben 1/60sn de elde çekim yapamıyorum mesela, elim titrektir. Kedinin milim oynaması netliği etkileyecektir. Bu konu için bu fotoğraf yanlış bir örnek. Çünkü; - Ortam ışığı bu test için yeterli değil. - Perde hızı en az 1/125sn olsa iyi olur. - Bu ortamda 1/125sn için ISO'yu 800 yapmanız gerekir, ki o da başka problemleri beraberinde getirir. - AF Alan Modu kesinlikle Tek nokta AF (Spot metering) kullanılmalı (Kullanım kılavuzu sayfa 94-95). - 35mm de bu kadrajı herhalde en fazla 0,5m uzaktan çektiniz. Buna göre alan derinliğiniz yaklaşık 3mm civarında olacaktır. Ben olsam bu durumda flaş kullanırdım. Çok teşekkürler Sebahattin bey. Dediğiniz gibi 1/60'ın tehlikeli olduğunu farkettim Ancak başka çektiğim fotoğraflardan da memnun değilim. Mesela örnekteki kulenin tuğlaları hep noisy: https://image.ibb.co/hC2Qgk/ESC_0136.jpg Değerler: Shutter Speed: 1/1600 s F-Number: f/3.5 ISO: 100 Exposure Bias Value: 0.00 eV Metering Mode: Pattern Focal Length: 18 mm Lens Model 18.0-105.0 mm f/3.5-5.6 Ağustos 22, 2017 - fromalfheim tarafından düzenlendi link düzeltildi Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
neehot 102 Ağustos 23, 2017 gönderildi Paylaş Ağustos 23, 2017 gönderildi Elinizde başka bir lens var mı? Ya da deneme için kullanabileceğiniz? Ayrıca f3.5 yerine madem hızınız yeterli f5.6 veya f7.1 ile çekerseniz daha net olacaktır. Bir de lens zaten bence sizin istediğiniz kadar keskin bir lens değil. Beni de tatmin etmez. Mümkünse prime lens alın 35mm veya 50mm g serisi. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
fromalfheim 0 Ağustos 23, 2017 gönderildi Yazar Paylaş Ağustos 23, 2017 gönderildi 10 saat önce, neehot yazdı: Elinizde başka bir lens var mı? Ya da deneme için kullanabileceğiniz? Ayrıca f3.5 yerine madem hızınız yeterli f5.6 veya f7.1 ile çekerseniz daha net olacaktır. Bir de lens zaten bence sizin istediğiniz kadar keskin bir lens değil. Beni de tatmin etmez. Mümkünse prime lens alın 35mm veya 50mm g serisi. @neehot Maalesef başka lensim olmadığı için aynı sahneyi çekip karşılaştırma yapamıyorum. Prime lensin daha net daha keskin çekeceğine emin olsam almaya çalışacağım. Ama zaten bolca ışık varken, f/5.6'ya ayarlamışken prime lens de aynı kalitede çekip beni tatmin etmezse boşa gider Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
neehot 102 Ağustos 23, 2017 gönderildi Paylaş Ağustos 23, 2017 gönderildi 5 saat önce, fromalfheim yazdı: @neehot Maalesef başka lensim olmadığı için aynı sahneyi çekip karşılaştırma yapamıyorum. Prime lensin daha net daha keskin çekeceğine emin olsam almaya çalışacağım. Ama zaten bolca ışık varken, f/5.6'ya ayarlamışken prime lens de aynı kalitede çekip beni tatmin etmezse boşa gider emin olun herhangi bir prime lens çok daha keskin sonuç verir. Eski yeni manuel otomatik farketmez. Bende 1979 model 50mm lens var ve çok iyi ama manuel. 150tl ye bulabilirsin. Bütçe mühim değil dersen Nikon 105mm macro veya tamron 90mm macro, daha ucuz olsun dersen 40mm macro veyahut deneme yapacağım daha ucuz birşeyler olsun derseniz 35mm 1.8g alın farkı yaşayın. Keskinlik takıntılı biri olarak söylüyorum. Telefoto lens isterseniz 70-200 f4 süper bu konuda. Deneyin 2.el alın, olmadı satarsınız. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Orçun Edipoğlu 437 Ağustos 24, 2017 gönderildi Paylaş Ağustos 24, 2017 gönderildi 18-105 Nikon'un başarılı tak gez lenslerinden biridir. Bence bunu yabana atmayın. Örnek fotoğraflarınıza baktım. Bence lens değiştirmeden evvel biraz tekniğinizi geliştirmeniz daha faydalı olacaktır. Makineyi tanıdıkça, temel fotoğraf bilgisine sahip oldukça daha başarılı fotoğraflar çekeceksiniz. örnek verdiğiniz ikinci fotoğrafta o kadar yüksek bir perde hızına ihtiyacınız yok. Diyaframınızı kısarak perde hızınızı düşürdüğünüzde bence daha iyi sonuçlar alabilirsiniz. Sonuçta lensi suçlayacağımıza önce hatayı kendi eksiklerimizde arayalım. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
fromalfheim 0 Ağustos 25, 2017 gönderildi Yazar Paylaş Ağustos 25, 2017 gönderildi 12 saat önce, Orçun Edipoğlu yazdı: 18-105 Nikon'un başarılı tak gez lenslerinden biridir. Bence bunu yabana atmayın. Örnek fotoğraflarınıza baktım. Bence lens değiştirmeden evvel biraz tekniğinizi geliştirmeniz daha faydalı olacaktır. Makineyi tanıdıkça, temel fotoğraf bilgisine sahip oldukça daha başarılı fotoğraflar çekeceksiniz. örnek verdiğiniz ikinci fotoğrafta o kadar yüksek bir perde hızına ihtiyacınız yok. Diyaframınızı kısarak perde hızınızı düşürdüğünüzde bence daha iyi sonuçlar alabilirsiniz. Sonuçta lensi suçlayacağımıza önce hatayı kendi eksiklerimizde arayalım. @Orçun Edipoğlu bey tabii ki lensi suçlamıyorum Zaten başlığı açarken acaba benim beceriksizliğim mi diye sormuştum. Teşekkür ederim yorumunuz için. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Recommended Posts
Sende sohbete katıl
Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın