İçeriğe git

7bin liralık lenste dahi kristal kalitesi alamamak

Recommended Posts

Arkadaşlar selam. Dijital kameralarla alınan sonuçlar neden hala çok geride. Örneğin aşağıdaki dosyayı indirip inceler misiniz rica etsem.

https://c2.staticflickr.com/6/5673/22170618562_e2dc19f895_o_d.jpg

Exif şu şekilde:

Camera: NIKON D800

Lens: Nikon Nikkor 85mm 1.4
ISO: 100
Focal length: 85 mm
Aperture: F/1.4
Exposure time: 1/2000 sec

%100 boyuna getirip bakar mısınız. Monitöre sığdırılmış hali güzel görünse de %100 boyuna ölçeklediğinizde zurna zırt diyor. Kristal gibi net, berrak, keskin değil. Analog kaliteden cidden çok uzakta. Analog kalitesine yaklaşmak için 20-30 bin liralık high-end zeiss, leica lensler mi almak gerekiyor? Değerli yorumlarınızı rica etsem? 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@fromalfheim

%100 de bayana dikkat ettiğimde, az noise ve %200 boyutunda berbat noiselenme oluşuyor

Exif bilgilerine FS image viewer den baktığım zaman, fotoğrafın manuel çekildiğini görüyorum

Bence lensi auto mod ile fotoğrafıda A modunda 200 - 400 iso aralığında  çek, gün ışığına 400 fazla eğer portre çekeceksen 400 yap

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@fromalfheim

Bu arada iki tane resim çekim, ilki masada fotoğraf makinesini sabit tutarak, ikincisi ise elde çekim

ilkinde %200 zoom yapsan dahi odaklı nesne çok az noise oluyor, ikincisi ise elde olduğu için %100 zoom da dahi noiseleniyor %200 de berrbat

Lens : Nikkor af-s 35mm 1.8g DX

iso 200

Fotoğrafı çekerkende, lensi manuel değil auto kullandım

1.Resim 2.Reim

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

4 saat önce, fromalfheim yazdı:

Arkadaşlar selam. Dijital kameralarla alınan sonuçlar neden hala çok geride. Örneğin aşağıdaki dosyayı indirip inceler misiniz rica etsem.

https://c2.staticflickr.com/6/5673/22170618562_e2dc19f895_o_d.jpg

Exif şu şekilde:

Camera: NIKON D800

Lens: Nikon Nikkor 85mm 1.4
ISO: 100
Focal length: 85 mm
Aperture: F/1.4
Exposure time: 1/2000 sec

%100 boyuna getirip bakar mısınız. Monitöre sığdırılmış hali güzel görünse de %100 boyuna ölçeklediğinizde zurna zırt diyor. Kristal gibi net, berrak, keskin değil. Analog kaliteden cidden çok uzakta. Analog kalitesine yaklaşmak için 20-30 bin liralık high-end zeiss, leica lensler mi almak gerekiyor? Değerli yorumlarınızı rica etsem? 

kullanılan lens herhalde nikon 85mm f1.4. lensin dxomark sitesindeki incelemesinde 1.4 diyaframında keskinlikten yana cok fazla deger kaybetmediği görünüyor. Ancak 1.4 ile 2 diyaframı arasında keskinlik farkı var. Aynı resmi 1.4 ile 2 arasında denemenizi tavsiye ederim. Her lenste oldugu gibi lenslerin en keskin diyafram değerleri en açık değerin 1-2 veya 3 tık kısılması ile yakalanıyor.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

@fromalfheim merhaba,

Netlemeyi modelin sol (bize göre sağ) gözünden aldığınızı ve netleme sonrasında ne modelin ne de sizin 1mm dahi kıpırdamadığınızı varsayıyorum.

Çünkü verdiğiniz değerlerde net alan derinliğiniz milimetreler ile sınırlı.

Ben olsam;

- Bu fotoğrafı bu lens ile f/1.4 ile çekmezdim. En az f/2.8 denerdim.  

- Işık her ne kadar yeterli görünse de iyi bir flaş (en azından tepe flaşımı) kullanırdım.

Bir önceki makinem Nikon D800'dü.

D800'lerde rastlanan back/front focus problemi sizin kullandığınızda da olabilir. 

Anlamak ve varsa ayarlamak için bu yazıma göz atabilirsiniz.

Saygılar. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Merhaba, siz en açık diyafram değerinde çekmişsiniz, ilk önce aklıma bu takıldı, genelde (en kaliteli lensler de bile) keskin fotolar bu en alt diyafram değerinden biraz daha kısık değerlerde (mesela 2/8 - 5/6 - 8 gibi) elde edilir, mesela sabit bir nesne ile evde deneme yapın f1/4 den başlayın aynı nesneyi yada konuyu f 8 değerine kadar ara değerlerde dahil çekin farkı göreceksiniz.

Lenslerde genelde en açık ve en kısık değerlerde genelde fotoğrafda bir yumuşama keskinlikde bir azalma olur.Ama ışık şartları bizi zorluyorsa yapacak bir şey yok, çekip photoshop da olabildiğince düzeltmeye çalışmak lazım

Selamlar

- CEMAL SARAN tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. Hanımefendiyi ben çekmedim. Flickr'dan herhangi bir örnek foto olarak seçtim :)

Demek istediğimi tam anlatabildim mi bilemiyorum. %100 boyutlandırma odaklandığınız nokta kristal netliğinde çıkıyor mu? Ben henüz öyle bir fotoğrafa rastlamadım. Örneğin @Yasin Korkmaz beyin eklediği 5 küsür mb'lık jpg'i crop edip inceleyelim. İşaretlediğim yerlerde inanılmaz bir netlik görüyor musunuz? @Sebahattin Demir bey örneğin şurası analog fotoğraf netliğinde/keskinliğinde diyebileceğiniz bir kareniz var mıdır?

Screenshot_1.png

- fromalfheim tarafından düzenlendi
link düzeltildi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

@fromalfheim tekrar merhaba,

Aşağıdaki fotoğrafları sitede yayınlamak üzere küçültürsem kalitesi bozuluyor, orijinal dosya 34MB.

Ekran görüntülerini gönderiyorum.

Bu bütün hali:

The_Algerian.jpg

Bu ise croplanmış hali:

The_Algerian_crop.jpg

Bu fotoğrafı geçen ayki seyahatimde Heidelberg'te çekmiştim.

Nikon D810 ve 70-200mm f/2.8 lensimle yaklaşık 20 metreden elde çektim.

EXIF bilgileri:

Diyafram: f/4

Perde hızı: 1/320sn

ISO: 400

Bu fotoğraf iş yerimdeki ofisimde 60x90cm ölçülerinde duruyor.

Bu fotoğrafı sizin bahsettiğiniz 85mm ile f/2.8 ile çekseydim bundan çok daha kaliteli sonuçlar verecekti.

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Sebahattin Demirbey çok teşekkürler paylaşımınız için. Çok güzel bir kare. Croplanmış hali 1488 x 1749 piksel, yanlış görmüyorum değil mi. Bunu %100 boyutlandırdığımda çok fazla noise ve grain görmekteyim. 85mm ile f/2.8 ile çekseydiniz sıfır noise olacak mıydı? Belki daha az olacaktı ama gene olacaktı. Sensör 36x24 mm FF olsa dahi 35mm'lik analog film kalitesini veremiyor bence. Siz ne dersiniz?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

Farkındaysanız;

Gerçek boyutları 4704 x 7360 olan 35MP bir fotoğrafın, 1488 x 1749 yani 2,6MP'lik bir kesimi (neredeyse 15'te 1'i) alıp,

Onu siteye yüklenebilsin diye web formatında, %70 kalite ile ve JPEG formatına çevirip,

Bir de üzerine %100 büyütüyorsunuz. 

35mm analog ile 36MP FF bir algılayıcının çözünürlüğü hakkında biraz araştırma yapmanızı önereceğim.

Şimdilerde 50MP'leri geçen algılayıcılara, o çözünürlükte sorunsuz görüntü aktarabilecek lens sayısı çok azdır. Olanlarını da biz alamayız zaten.

Bu denli bir çözünürlükte gövdeye sahipseniz ve sizin istediğiniz gibi fotoğraflar çekmek isterseniz;

• Çok kaliteli lensleriniz olmalı, 
  • Kameranızda mikron titreşime neden olabilecek her türlü hareketi devre dışında tutacak teknikleri uygulamalı ve önlemleri almalısınız.
    Bunu sadece VR lens kullanarak çözemezsiniz. 

Yüksek çözünürlük her zaman iyi fotoğraf demek değildir.

O makinelere nazik davranacaksınız, onun istediği gibi fotoğraflar çekeceksiniz.

NOT: Yukarıda gönderdiğim fotoğrafa nostaljik ve mistik bir etki vermesi için az miktarda dijital gürültü (noise) eklenmiştir.

CEVAP: 85mm ile çekseydim de sizin bahsettiğiniz o kumlanmalar olabilecekti.

Saygılar. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Şimdi, fromalfheim yazdı:

Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. Hanımefendiyi ben çekmedim. Flickr'dan herhangi bir örnek foto olarak seçtim :)

Demek istediğimi tam anlatabildim mi bilemiyorum. %100 boyutlandırma odaklandığınız nokta kristal netliğinde çıkıyor mu? Ben henüz öyle bir fotoğrafa rastlamadım. Örneğin @Yasin Korkmaz beyin eklediği 5 küsür mb'lık jpg'i crop edip inceleyelim. İşaretlediğim yerlerde inanılmaz bir netlik görüyor musunuz? @Sebahattin Demir bey örneğin şurası analog fotoğraf netliğinde/keskinliğinde diyebileceğiniz bir kareniz var mıdır?

Screenshot_1.png

Teşekkürler arkadaşım ama bende f1.4 yok, senin kristal fotoğrafını yakalayamam

Üstelik o lamba kirli, fotoğrafını çekeceğim diye yıkayamam ya :)

Sebahattin Demir haklıdır, çünkü ışık gün ışığı veya orantılı ise zaten f1.4 kyllanılmaz, hee 1/4000 veya 1/8000 shutter hızı üstü makineniz vardır o ayrı

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

7 saat önce, neehot yazdı:

analog makinenin noise derecesini nasıl ölçüyoruz? %100 veya %200 crop nasıl yapıyoruz? 

Fotoğrafa bilgisayardaki fotoğraf görüntüleyici ile aç, CTRL ok tuşları ile %100 veya istediğin gibi yaklaş

Ben Fast Stone Image Viewer kullanıyorum

- Yasin Korkmaz tarafından düzenlendi
Eksik metin
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.