İçeriğe git

Af kilitleme sorunu


Tarık ışık

Recommended Posts

AF S TEK NOKTA OTOMATIK NETLEME MODUNDA, FOTOĞRAF ÇEKERKEN ÖRNEK :PORTE ÇEKERKEN NETLEMEYI GÖZE YAPIYORUM AE-L/AF-L TUSUNA BASARAK KILITLEYIP KADRAJI YAN TARAFA ALIYORUM, VIZORDE  AE-L ETKIN GÖRÜNÜYOR ÇEKIMI YAPIYORUM... POZLAMA KILITLENIYOR AMA AF YANI NETLEMEYI KILITLEYEMIYORUM.. EN SON NEREDE KADRAJI YAPTIYSAM ORADA NETLEMEYI YAPIYOR ÇEKIYOR... YARDIM LÜTFEN 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Mantığı anlamışsınız tamam ancak yaptığınız işlemi yani netleme yapacağınız yeri netleyip çekmek istediğiniz kadraja dönüp çekerken tuşa basılı tutuyorsunzu dimi yani AE-L/AF-L tuşuna basını tukarak çekim yapmalısınız. basıp bırakmanız AF kitlemez kaydırır. 

 

Bundan ayrı olarakda o kullandığınız tuşun menüde görevini kontrol ediniz çünkü o tuşu değiştirebiliyorsunuz fonksiyonlarını aşağıdaki fotoğrafda göreceğiniz gibi menüde kontrolünüzü sağlayın hangi görevi yapması gerekiğini.

 

Nikon-AE-L-AF-L-buton-menu.jpg

 

AE/AF lock – Bu ilk sırada yer alan ve AE-L/AF-L düğmesinin varsayılan davranışını belirleyen butondur. Görevi ise pozlama için gerekli bileşenler (enstantane hızı, diyafram, ISO ve beyaz dengesi) ve lensin netlemesini kilitlemektir. Peki nasıl çalışır? Sadece ilgili düğmeye bastığınızda bahsedilen değerler için kilitlemeyi yapar. Ancak elinizi çektiğinizde herşey eski haline döner.

 

AE lock only – Bu seçimde sadece pozlama değerlerini kilitlemiş olursunuz. Odak kilidi devrede olmadığından tekrar pozlama yapmanız durumunda odaklamayı gözden geçirmeniz gerekecektir. Aynı şekilde sadece AE-L/AF-L düğmesine basıldığında çalışır.

 

AF lock only – Bu seçimde ise sadece lens odaklamasını kilitlemiş olursunuz. Sadece AE-L/AF-L düğmesine basıldığında çalışır, elinizi kaldırdığınızda etkisini kaybeder.

 

AE lock (Hold) – AE lock ile aynı özelliğe sahip yani pozlamayı kilitliyorsunuz. Ancak bu sefer siz düğmeden elinizi kaldırınca değil ikinci kez basana kadar pozlama değerleri kilitli kalıyor.

 

AF-ON – AE-L/AF-L düğmesi otomatik netlemeyi başlatır. Deklanşör düğmesi netleme yapmak için kullanılamaz.

 

 

Dip not : Aslınfa AF Kitleme olayını en iyi yöntemi ayarlardan kapatmadı iseniz deklanşör tuşunun yarım basılı tutarak bunu zaten yapıyorsunuz 

 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Kemal Öztürk Turkoy resimdeki ayarlar bende etkin, ilk yerde yaptığım netlemeyi elimi deklansorden kaldirmadan biraz yan tarafa (Altın oran) kaydirdigimda netleme isareti ile birlikte kayiyor ve çekimi yapıyorum... Buraya kadar sıkıntı yok. On izlemeden fotoğrafa baktigimda netledigim ilk yerin değil en son ki yerin netlendigini yani ilk netlemeyi kilitledigim yerin net olmayip en son netledigim yerin net olarak ciktigini görüyorum (dolayisi ile ilk netledigim göz bulanık çıkıyor) 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • Forum Editörü

@Tarık ışık bey,

 

Bunun en kolay yolu basitçe şu;

Kemal beyin dediği gibi "AE/AF Lock" seçili olacak,

Siz netleme noktanızı modelin gözüne getirip "AE/AF" tuşuna basacaksınız ve basılı tutacaksınız. Bu durumda hem pozlama hemde netleme gözlerde olacak. Bunu yaparken deklanşör ile ilginiz yok, ona basmayın. Zaten "AE/AF" siz deklanşöre yarım basmışsınız gibi netlemeyi yapacak, aynı zamanda pozlamayı da gözlerde kilitleyecektir.

Ardından kadrajınızı değiştirin (eliniz hala "AE/AF" düğmesine basılı duracak),

Ardından deklanşöre tam basın. Çekim işi bitince "AE/AF" butonundan elinizi çekin. 

 

İstediğiniz şey bu şekilde gerçekleşecektir.

 

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.