Akın Demircioğlu 18 Oluşturuldu: Ekim 29, 2017 Paylaş Oluşturuldu: Ekim 29, 2017 Konuya uygun başlık aklıma gelmedi o yüzden kusuruma bakmayın. Çoğumuz bir şekilde rastlıyoruz veya içimizde birçoğu bunu zaten biliyor ve çekimlerinde uyguluyor. Genel olarak portre fotoğraflarda karşıma çıkıyor ve bunun hangi objektifle çekildiğini merak ediyorum. Şöyle bir fotoğrafı gösteriyorum. > Fotoğraf Üstteki fotoğrafı açtığınızda karşınıza çıkan portre fotoğraf tam anlatmak istediğim özellikte, kaliteli bir bokeh var ve bokeh dönüyormuş gibi bir simetriye sahip. Bazı fotoğraf paylaşım sitelerinde 85mm objektifin bahsettiğim bokehi sunduğunu gördüm ancak dx makinemden midir nedir, ben aynı etkiyi yakalayamadım. Böyle bokeh sunan bildiğiniz objektifler konusunda yardımınızı istiyorum. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
neehot 102 Ekim 30, 2017 gönderildi Paylaş Ekim 30, 2017 gönderildi fotoğraf sanki photoshopta blur ile oynama yapılmış gibi. çünkü normalde yüz kısmında net olan kısımlar ile aynı düzleme sahip olan diğer kısımlarında net olması gerekirken flu. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Akın Demircioğlu 18 Ekim 30, 2017 gönderildi Yazar Paylaş Ekim 30, 2017 gönderildi @neehot cevabın için teşekkür ederim, fbde takip ettiğim birçok sayfa ve kişiler var bunlarda sanki devlet sırrıymış gibi bilgi vermiyor. Psde uygulanan yöntemi biliyorum ancak bu tarz bokehin objektiften kaynaklandığını düşünüyorum. Aksi halde herkes psde yapsa bir sürü uğraşması gerekirdi. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
hüseyin özdemir 78 Ekim 30, 2017 gönderildi Paylaş Ekim 30, 2017 gönderildi Akın hocam selamlar. Bu tip bokehlere Swirly Bokeh deniliyor. Türkçesine bakmak gerekirse girdap bokeh diyebiliriz. Bu tarz bokehleri elde etmek için çok pahalı lensler aramaya gerek yok. Bir çok manuel lens ile bu yada buna yakın sonuclar elde edebiliyorsunuz. Tabii ki burda lenslerin içindeki diyafram bıçaklarının şekli de önemli. Bazı lenslerde ço köşeli olabilirken bazı lenslerde daha yuvarlatılmış olabiliyor. Bu da konuya etki eden diğer bir değerdir diye tahmin ediyorum. Aşağıda örnek olarak hangi lensler olduğunu bir siteden kopyalayarak yapıştırdım. eğer daha detaylı araştırma yapmak isterseniz Swirly Bokeh yazarak internette çok detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Tabii bu tarz fotoğraflar çekilirken dikkat edilmesi gereken konular var. Birinci konu fotoğraftan maksimum bokeh topları alabileceğimiz bir yerde çekilmesi gerekli. Bunun için dallarından ve yapraklarının arasından lense direk gelip flare oluşturmayacak kadar boşluk ve ışık hüzmeleri olan ağaçlıklı bir arka plan gerekli. Ayrıca fotoğrafı manuel lens ile çekeceğimiz için % 100 jilet keskinliği aramanıza kanımca gerek yok. Tabii ki her lensin, optik yapısı, kaplamaları, ve makinenizin sensörüne düşürecebileceği görüntü kalitesi, diyafram bıçaklarının yapısı vs. üzerine farklılıkları var. Ancak temiz bir manuel lens buna yakın fotoğraflar almanızı sağlayacak. Açıkçasi biz bir ara denemesini çok yapmıştık. Akşam evde fotoğrafları nereye kopyaladığımız bulamadım. Bulursam paylaşacağım. Ek olarak konuyu bitirmeden önce günümüzde kullanılan lensler ile de buna benzer fotoğraflar çekebiliriz. Benim gözlemlediğim yukarda bahsettiğim şekilde bir arka plan ile makro lensler ile portre fotoğrafı çekmek. 90mm, 100mm, 105mm bir makro lens fazlasıyla size yardımcı olacaktır. Tabii burda şunu unutmamak lazım. Her türlü lens ile bokeh almak mümkün ancak bu tarz girdap bokehler için biraz çalışmak ve deneyim edinmek gerekebilir. İnşallah yardımcı olabilmişimdir. Şu siteden daha fazla örnek fotoğrafa ulaşabilirsiniz. https://petapixel.com/2016/10/28/swirly-bokeh-cheap-shooting-40-vintage-soviet-lens/ Seagull Haiou-64 58mm F2 :$60 Helios 44-2 58mm F2 : $65 Helios 44-6 58mm F2 : $50 Helios 44-7 58mm F2 : $55 Carl Zeiss 1Q Biotar 58mm f2 Carl Zeiss 1Q Biotar 58mm f2 1 Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Akın Demircioğlu 18 Ekim 31, 2017 gönderildi Yazar Paylaş Ekim 31, 2017 gönderildi @hüseyin özdemir Hüseyin bey cevabınıza çok memnun kaldım, çok teşekkür ediyorum bu yönde araştırmalarıma devam edeceğim çünkü bu bokeh tarzı bana epey etkili geliyor beğeniyorum. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
neehot 102 Ekim 31, 2017 gönderildi Paylaş Ekim 31, 2017 gönderildi @Akın Demircioğlu sanırım beni yanlış anladınız. evet her fotoğrafı arkası flu yapabiliriz photoshopta ancak biraz uğraştırıcı olur. benim demek istediğim herhangi bir bokeh lens ( bokeh lens de saçma bir terim, en iyisi f1.8 veya f2.8 lens diyelim ) ile bokehinizi aldıktan sonraki 2dakikalık işlemdi. hayallerinizi yıkmak istemem ama size hintli ( sanırım hintli ama çinli de olabilir, ingilizcesi fazla aksanlı ) birinin yotube videosunu paylaşıyorum. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Akın Demircioğlu 18 Ekim 31, 2017 gönderildi Yazar Paylaş Ekim 31, 2017 gönderildi @neehot Sizin hintli için iki dakikalık işlem olabilir, bende fotoğraflarımı işlemek için ps kullanıyorum gerekiği yerde ekstra bokeh uyguluyorum girdap etkisini de vermek sadece bir tıkla mümkün yani bilmediğim bir konudan bahsetmiyorsunuz ancak neden bir girdap etkisi için bir sürü uğraşayım diyorum. O yüzden konu başında da hangi objektiflerle yakalandığını sormuştum @hüseyin özdemir bey genişçe anlatmış kendisine tekrar teşekkür ediyorum. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Recommended Posts
Sende sohbete katıl
Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın