İçeriğe git

Toz mu yoksa yağ mi?

Burak KOLALI

Recommended Posts

Merhaba arkadaşlar, uzun zamandır siteyi takip etmeme rağmen ilk defa üye olup konu açıyorum, hatam olursa şimdiden kusura bakmayın.

İkinci ek bir D7100 alacağım, ancak şehir dışo olunca klasik kısık diyafram testini yaptırdım ve sonuç aşağıdaki gibi. Acaba bu lekeler toz mudur yoksa yağ mıdır bilen var mi? 

Şimdiden çok teşekkürler desteğiniz için.

_DSC2474-3000x2000.JPG

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Burak KOLALI bu lekelere görmeden birşey demek zor, bu tarz leke takıntınız varsa bir teknik serviste baktırıp ona göre almanızı tavsiye ederim, sonuçta çizik olmadıkça kalıcı birşey değil.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sensörde toz oluşması ne kadar korumaya çalışsanız da belli bir süre sonra oluşacaktır. Tabii bunu engellemenin yada geciktirmenin bir çok yolu var. Eğer açık havada çok sık lens değişimi yapıyorsanız, deniz kenarı yada çölde çekim yapıyorsanız, zoom lens kullanıyorsanız bu tozların oluşma durumu artacaktır. Ancak bu tozların bir çoğu diyaframı çok kısmadıkça, yada gökyüzü gibi beyaz yada açık renkli noktaları fotoğraflamadıkça belli olmayacak kadar küçük yada önemsizdir.

Daha önce sensörde yağlanma ile ilgili bir tecrübe yaşamadım bu yağlanmadır diyemem. Ama Sony a550 makinemde sensörde epey toz vardı. Tozlanmaya benziyor. ancak tozlanma çok endişe edilecek bir şey mi sizin açınızdan ona bakmak lazım. Eğer 2. el ürün alıyorsanız sensörün tozlanmış olma ihtimali yüksek. Sensördeki tozlanmayı kendiniz temizleyebilirsiniz. Ben Sony kullanırken zaman zaman lensi söküp makineyi temizlik moduna alıp (aynayı otomatik olarak kaldırıyor - bunu makineyi lensiniz sökülü halde bulb moduna alıp deklanşöre basarakta yapabilirsiniz) makineyi lens takılan kısmı aşağı bakacak şekilde tutarak ve temizlik kitlerinde bulunan pompayla içine hava basarak tozların temizlenmesini sağlayabilirsiniz. %100 etkili olmasa da faydasını görmüştüm. Bir de sensöre yapışan inatçı tozlar vardır. Bunları internette satılan temizlik kitleriyle temizleyen arkadaşlarım var ama ben cesaret edip o tarz bir temizlik hiç yapmadım.  Canon kullanırken bir iki kez Hayyam'da temizlettim, Nikon makinemi en sonDigital Görüntüleme fuarında Karfo alanına götürüp sensör temizliği yaptırmıştım. Eğer çok takıntılı biri değilseniz, makinenin fiyatı uygunsa alınır ya da iş garanti olsun derseniz makineyi satıcıyla beraber alıp , sensör temizliği yapan bir yere gidip temizleterek satın almayı gerçekleştirirsiniz. 

Eğer sensörde derin çizik vs. yoksa, sadece tozlanma çok endişe edilecek bir durum değil diye düşünüyorum. Tabii ki son karar sizde. Mümkünse deneyip elden almaya çalışın. Farklı diyafram değerlerinde çekimler yapın, fotoğrafa etkisi yok ise alırsınız makineyi.    

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Kesin birşey diyemem ancak Yarı saydam durumdalar toz olma ihtimalleri ve az durumda olmaları buna ihtimal veriyor. Aslında çizik ve ölü alan yoksa bunlar çokta takılacak bir durum değil her makianın yaşına göre tozlanma yapması kaçınılmazdır. Profesyonel ve bilinçli bir şekilde temizlik ile bunlardan kurtulabilirsiniz.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Arkadaşlar değerli yorumlarınızı için çok teşekkür ediyorum. Alacağım arkadaştan rica ettim, sensöre temizleme pompasıyla hava verdi ve lekeciklerin yer değiştirdiğini söyledi, bu durumda toz olduğundan kısmen emin oldum diyebilirim sanırım. 

Zaten f8 üzeri pek çekim yapmıyorum, sadece D7000'imde sensöre yağ sıçraması sorunu vardı, D7100'de de aynısıyla karşılaşmak istemedim. 

Tekrar çok teşekkür ediyorum değerli yorumlarınız için. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Burak hocam hayırlı olsun şimdiden. Valla fotoğraf hobisi pahalı bir hobi. dolayısıyla endişelenmeniz gayet normal. İnşallah sorun çıkaracak bir şey değildir ve güzel güzel fotoğraflar çekersiniz. Sağlıklı ve bol fotoğraflı günler dilerim. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.