İçeriğe git

Nikon d7000 tavsiye edermisiniz ?

Tanju Akyıldız

Recommended Posts

Herkese merhaba şu sıralar elimdeki emektar 3100 ü artık değiştirmek istiyorum fotoğrafcılık öğrencisiyim makinalar hakkında kısmen bilgim var ama kullanıcı ve bu işlerle daha haşır neşir abilerden tavsiyeler almak istdim. 

Öncelikle aradığım makina yeni seri olmamalı büyçe meselesi . Eski yıllarda çıkmış ama hala kaliteli fotoğraf üretecek makina bakınıyorum . Genelde kuş böcek ve makro hariç mimari doğa gece ve portre çekim yapıyorum en fazla kullandığım lens 50mm bu arada.

Aradığım makinanın iso aşarımı iyi olmalı örneğin ben gece loş veya şehir ışıkları altında 1.8 diyaframda flaş kullanmadan sadce iso ile iyi kısmen kalliteli fotoğraf çekmek istiyorum aslında sırf bu yüzden FX de düşünmedim değil çok aradım taradım karara varamadım aklmdaki makinaları aşağıya yazacağım. 

D7000

D7100 

D600

D300S

D700

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Tanju Akyıldız bey, bende D5100 var ama sizin gibi bütçe meselem olduğu için FX istemiyorum

Bence sizin ihtiyacınız f/1.4 FX değil

Örnek video;

https://www.youtube.com/watch?v=xDw9DHvbLNY

1.8'i 1.4 ile değişin derim..

Bütçeniz sıkıntıya girmesin

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Herkese merhaba şu sıralar elimdeki emektar 3100 ü artık değiştirmek istiyorum fotoğrafcılık öğrencisiyim makinalar hakkında kısmen bilgim var ama kullanıcı ve bu işlerle daha haşır neşir abilerden tavsiyeler almak istdim. 
Öncelikle aradığım makina yeni seri olmamalı büyçe meselesi . Eski yıllarda çıkmış ama hala kaliteli fotoğraf üretecek makina bakınıyorum . Genelde kuş böcek ve makro hariç mimari doğa gece ve portre çekim yapıyorum en fazla kullandığım lens 50mm bu arada.
Aradığım makinanın iso aşarımı iyi olmalı örneğin ben gece loş veya şehir ışıkları altında 1.8 diyaframda flaş kullanmadan sadce iso ile iyi kısmen kalliteli fotoğraf çekmek istiyorum aslında sırf bu yüzden FX de düşünmedim değil çok aradım taradım karara varamadım aklmdaki makinaları aşağıya yazacağım. 

D7000
D7100 
D600
D300S
D700
Düşündüğünüz makinelerin hepsi güzel. İşinizi çok güzel görür. Önemli olan temiz, hor kullanılmamış ve kronik arızasının olmaması. Kondüsyon olarak iyi bir d7000 sizi hiçbir şekilde üzmez.

Sent from my F8331 using Tapatalk

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

@Tanju Akyıldız bey,

Anladığım kadarıyla kısmen düşük ışık koşullarında mesela gece şehir ışıklarında D3100 gövdeniz ve 50mm f/1.8 objektifiniz ile kaliteli çekimler yapmak istiyorsunuz. Bunun için ISO başarımı yüksek bir gövdeye neden ihtiyacınız var, hep elde çekim mi yapıyorsunuz? Alın işinizi görebilecek bir üçayak, hatta çantanızda taşıyabileceğiniz kadar küçük mini bir üçayak ile başlayın. Her gittiğiniz yerde, kafede kahvenizi yudumlarken masanın üzerine kurun, ayarlayın ISO'yu 100'e, deklanşörü 10sn sonra çekime ayarlayın, çekin tertemiz fotoğrafları. Eğer ortam ışık koşullarında netleme yapmanız makinenizin AF sistemi nedeniyle zorlanıyorsa manuel netleyin öyle çekin. Bunu bir deneyin. Unutmayın ISO'yu yükseltmek elbette fotoğrafta istenmeyen kumlanmalar oluşturacaktır, ama buna bir de el titremesini de ekleyince fotoğraf katlanarak kumlanacaktır. Öncelikle düşük ışık koşullarında makineyi sabit tutmaya odaklanmalı. Bu olmazsa ISO 100 bile olsa fotoğrafınızda kumlanmalar olacaktır.

Elinizdeki lens f/1.8, bunu f/1.4 yaparak ne kazanacaksınız? Yani f/1.4 daha iyi mi netleyecek. Kaldı ki mimari veya gece çekiminden söz ediyorsunuz, f/5.6 - F/11 diyaframlardan bahsediyoruz yani. 

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Sebahattin Demir bey @Tanju Akyıldız bey bütçe meselesi dediği için ben 1.4 önerdim

Tabiki dediğiniz gibi gece tripod kullanmadan olmaz

Fakat f/ 1.4 diyaframlı merceğin içine daha fazla ışık gireceği için, örneğin;

Akşam dışarıda loş ortamda M veya A modunda, f/1.4 1/20 400 - 640 iso kullanarak zorlanacağını hiç sanmam

Onun için 1.4 dedim

Tabiki yanlış anlamayın, loş ortam zifiri karanlık değil

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

[mention=4769]Tanju Akyıldız[/mention] bey,

Anladığım kadarıyla kısmen düşük ışık koşullarında mesela gece şehir ışıklarında D3100 gövdeniz ve 50mm f/1.8 objektifiniz ile kaliteli çekimler yapmak istiyorsunuz. Bunun için ISO başarımı yüksek bir gövdeye neden ihtiyacınız var, hep elde çekim mi yapıyorsunuz? Alın işinizi görebilecek bir üçayak, hatta çantanızda taşıyabileceğiniz kadar küçük mini bir üçayak ile başlayın. Her gittiğiniz yerde, kafede kahvenizi yudumlarken masanın üzerine kurun, ayarlayın ISO'yu 100'e, deklanşörü 10sn sonra çekime ayarlayın, çekin tertemiz fotoğrafları. Eğer ortam ışık koşullarında netleme yapmanız makinenizin AF sistemi nedeniyle zorlanıyorsa manuel netleyin öyle çekin. Bunu bir deneyin. Unutmayın ISO'yu yükseltmek elbette fotoğrafta istenmeyen kumlanmalar oluşturacaktır, ama buna bir de el titremesini de ekleyince fotoğraf katlanarak kumlanacaktır. Öncelikle düşük ışık koşullarında makineyi sabit tutmaya odaklanmalı. Bu olmazsa ISO 100 bile olsa fotoğrafınızda kumlanmalar olacaktır.

Elinizdeki lens f/1.8, bunu f/1.4 yaparak ne kazanacaksınız? Yani f/1.4 daha iyi mi netleyecek. Kaldı ki mimari veya gece çekiminden söz ediyorsunuz, f/5.6 - F/11 diyaframlardan bahsediyoruz yani. 

Saygılar.

Sebahattin bey bu titreme ile oluşan kumlanma hakkinda biraz daha bilgi verme şansınız var mi dir. Sizin gibi tecrübeli kisilerden doğru bilgiler almak benim gibi amatörler için saglam deneyimler katıyor. Ben sürekli aklimda olan bu konuyu baska bir baslik altinda acip danışmak istiyordum ama siz konuya deyindiniz. Cekitigim bazi fotoğraflar da (örn 800 isolu fotorgar 4000 isolu fotograftan cok daha kumlu olanlar ( ayni makine ayni lens)) gereksiz kumlanmanin sebebi bununla alakali olabilir mi. Biraz bilgi paylaşıminda bulunanilirseniz cok sevinirim
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Cevap yazan ilgilenen herkese teşekkür ederim . @Sebahattin Demir Öncelikle tabiki gece mimari çekimlerinde enstantane süresini uzatarak tripod ile güzel sonuç alıyorum fakat benim istediğim örneğin gece şehrin doğal ışıkları altında elde 1/80 in veya 1/60 in altına düşmeden işi iso ile kurtarıp flaşsız portre çekmek istiyorum bunun için sormuştum iso 1600 de bile aşırı gürültü yapmayacak bir body önerisini 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bir örnek fotoğraf buldum exif bilgilerini kişi paylaşmıştı yazacağım . Fotoğraf kalitesiz ise kusura bakmayın telefon ile indirip yükleyeceğim . 

Exif bilgileri 

1/80 

F 1.8 

İso 1250

Elde çekim 7yLGWa.jpg

En yukarıda sıraladığım gövdelerden hangisi bu iso değerlerinde kısmen de olsa temiz görüntü çıkarır ? Zaten fotoğrafları işleyeceğim için aşırı gürültü olmadığı sürece noise temizleme programları kullanıyorum 

- Tanju Akyıldız tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

@Tanju Akyıldız bey,

Örneğin ISO 1250 civarında ve 1/60-80 enstantane ile buna benzer bir elde çekiminiz var mı, bizimle paylaşır mısınız?

Ne kadar kumlanma görünüyor fotoğrafınızda anlamak için soruyorum.

Biliyorsunuz, fotoğraf işleme sırasında Noise temizlemek demek netlikten ödün vermek anlamına da geliyor.

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü
7 saat önce, onurd yazdı:

Sebahattin bey bu titreme ile oluşan kumlanma hakkinda biraz daha bilgi verme şansınız var mi dir. Sizin gibi tecrübeli kisilerden doğru bilgiler almak benim gibi amatörler için saglam deneyimler katıyor. Ben sürekli aklimda olan bu konuyu baska bir baslik altinda acip danışmak istiyordum ama siz konuya deyindiniz. Cekitigim bazi fotoğraflar da (örn 800 isolu fotorgar 4000 isolu fotograftan cok daha kumlu olanlar ( ayni makine ayni lens)) gereksiz kumlanmanin sebebi bununla alakali olabilir mi. Biraz bilgi paylaşıminda bulunanilirseniz cok sevinirimemoji16.png

@onurd bey,

Bu konuyu açıklamak için baya detaylı tekniğe girmek gerekecek.

Ama sanırım şöyle basit bir yolla açıklanabilir: Aslında en düşük ISO değerinde yani makinemizin baz ISO değerinde bile elektriksel gürültü vardır fotoğraflarımızda. Bu makinelerimizin algılayıcılarındaki fotonların, ışığı elektriksel sinyale çevirmesi aşamasında oluşan doğal bir olaydır. Algılayıcıdaki pikselleri oluşturan bu ışığa hassas elektronik devreler, bunu elektriksel sinyallere çevirirken onun yanında oluşan elektriksel gürültü de aynı formda olabilir. Eğer biz fotoğrafımızı kamerayı hiç titretmeden çekmeyi başarırsak, elektronik çeviriciler gerçek sinyali algılar ve onu işlerler. Ama kamera titrerse ve bir de algılayıcı çözünürlüğü yüksekse (yani piksel alanı nispeten küçülmüşse) X pikselinden alınan ilk görüntü ile (eliniz titrediğinde, o nokta devamlı yer değiştireceğinden) bir sonraki görüntü farklı, daha sonraki belki bir öncekinin aynı ya da bambaşka bir yer olacaktır. İşte bu durumda elektronik çeviriciler bazen hangi sinyalin gerçek, hangisinin gürültü olduğunu algılamayabilirler. Elinizin titreme durumuna ve enstantane hızınıza göre bazen elektriksel gürültü sinyali o piksel için daha yüksek olacağından, işlemci bunu gerçek görüntü olarak algılar ve kaydeder. Tüm bu işlemler enstantane süresince oluşur.

Zaten ortam ışığının yetersizliği nedeniyle algılayıcımız doğru veriyi almakta zorlanırken, bir de biz onu titreterek kararsız bırakıyoruz. 

Hele bir de ISO'yu arttırırsanız bu, makinenize şunu demeniz anlamına geliyor; "baz ISO'daki gibi ışığın her dalga boyuna göre çok detaylı seçim yapmak için uğraşma, birazcık ışık da görsen onu ortalama bir ışıkmış gibi algıla ve yaz". İşte bu yüzden ISO'yu arttırdığımızda Dinamik Aralık düşer. Renkler arasındaki detay kaybolmaya başlar. 

Umarım birazcık anlaşılabilir bir şekilde açıklayabilmişimdir.

Bu olayı daha anlaşılabilir şekilde açıklayabilecek dostlarımız mutlaka vardır, 

Onlardan da yardım rica edebiliriz belki.

Saygılar. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Sebahattin Demir şuan elimde nikon d3100 var bir kaç çekim denemiştim ama berbat çıktılar gerçekten hem karanlık hem de hiç net değillerdi bakılacak gibi olmadıkları için sanırım sildim ama bulursam ekleyeceğim 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Nikon D5100 ve 35mm 1.8G kullanıcısı olarak, 1250 iso epey çok derim ben

ISO ve Enstantane hızı düşürülmeli, örneğin f/1.8 1/15 640 ISO

Fazla iso^da giriş seviyesi body'lerde kumlanma fazla oluyor..

Bu pozu gece saat kaçta çektiniz @Tanju Akyıldız bey

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Yasin Korkmaz bey bunu ben çekmedim örnek olarak paylaştım ama sanirim alsam 7 8 . bunun gibi elde 1/80 1/60 in altına düşmeden iso ile işi kurtarmak için iso performansı iyi bir body arayışındayım . Örneğin 7100 1600 iso ya kadar nasıl performans verir acaba . Makinayi hiç inceleme fırsatım olmadığı için sizlere sormak istedim asıl amacım yukarıdaki gibi gece doğal ışık altında elde fotoğraf çekimleri . İso performansı için crop gövde d700 mu yoksa eski model olan full frame d800 mu daha iyi iş çıkarır mesela bunları merak ediyorum

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Burada elde çektiğim fotoğraflar akşam 6 ve 7'de

Bu ve böyle fotoğrafları sevmiyorsanız tripod kullanıp daha net fotoğraflar elde edebilirsiniz

Yani anlatmak istediğim, amaç sadece fotoğrafsa  cebinizi yakmaya gerek yok

İş yapacaksanız bir şey diyemem

Exif:

f/1.8 1/15 640

Ayrıca FF hiç kullanmadım ve iş yapmıyorum gerek yok, o sorunuza cevap veremem bilgim yok

https://hizliresim.com/rJ4Q0a

https://hizliresim.com/g9g5bN

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ī[mention=6550]Yasin Korkmaz[/mention]  ticari için değil şahsi hobim için alacağım gövdeyi . Siz bunları elde mi çektiniz acaba 
Aynen manuel modda ve elde çektim
Üstelik Engelli olduğum için ben sizden daha fazla titriyorum

F8331 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ī[mention=6550]Yasin Korkmaz[/mention]  anladım 1/15 e göre cidden oldukça iyi bir fotoğraf çıkmış ortaya . 
Aynen

F8331 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.