Erkan Eroğlu 1 Oluşturuldu: Kasım 23, 2017 Paylaş Oluşturuldu: Kasım 23, 2017 Ufak bir sorum daha olacak. D750 de çift hafıza kartı girişi mevcut. D7000 den hatıraldıgım kadarıyla farklı görevler atanabiliyor. birine rav diğerine jpeg gibi... sorum şu 1 adet 128 yada 256 gb 95mb yazma hızı olan hafıza kartı mı yoksa iki adet 64-64 95 mb yazma hızına sahip olan hafıza kartı kullanımını seçmeliyim. benim düşüncem 2 adet yaptılar ise vardır bi bildikleri diyor ama size danişmadan edemedim. büyük 1 tane mi yoksa daha düşük boyutlu 2 tane hafıza kartı mı ? Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Erkan Eroğlu 1 Kasım 23, 2017 gönderildi Yazar Paylaş Kasım 23, 2017 gönderildi Ayrıca bildiğim kadarıyla D750 saniyede 6,5 FSP hıza sahip. bunun için yazma hızı ne olursa yeterli olur. piyasada çok hafıza kartı var ben extreme pro 64gb bakiyorum ama gerekli mi değilmi karar veremedim. fazla video çekmeyi düşünmüyorum. önerebileceğiniz beni üzmeyecek yazma hızları nelerdir ? Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Forum Editörü Sebahattin Demir 472 Kasım 23, 2017 gönderildi Forum Editörü Paylaş Kasım 23, 2017 gönderildi @Erkan Eroğlu bey, Sormuş olduğunuz bilgiler kullanım kitapçığının 491-493 sayfaları arasında belirtilmiş. Saygılar. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Erkan Eroğlu 1 Kasım 23, 2017 gönderildi Yazar Paylaş Kasım 23, 2017 gönderildi yazdıktan sonra kullanım klavuzuna baktım daha oralara gelememiştim ancak yazım hızı anladıgım kadarıyla 40 bile yeterli olur ? yanlışmıyım sizin öneriniz nedir ? Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Forum Editörü Sebahattin Demir 472 Kasım 23, 2017 gönderildi Forum Editörü Paylaş Kasım 23, 2017 gönderildi 42 dakika önce, Erkan Eroğlu yazdı: yazdıktan sonra kullanım klavuzuna baktım daha oralara gelememiştim ancak yazım hızı anladıgım kadarıyla 40 bile yeterli olur ? yanlışmıyım sizin öneriniz nedir ? Ben sizin için doğru örnek olmayabilirim. Çünkü devamlı RAW çekiyorum ve genellikle burst modda (seri çekim modunda) çekimler yapıyorum. O nedenle benim D810 makinemdeki her iki kartın da depolama kapasitesi ve yazma hızı yüksektir. Kartlarım yedekli olarak ayarlıdır, yani her iki kartıma da aynı anda yazılır. Kartlarımın birinde yaşayacağım bir problem karşısında diğeri hayatımı kurtarır. Bunların dışında, kartlarımın dolması ve yetmemesi olasılığına karşı yanımda her zaman bir yedek kart daha bulunur. Tüm bunlar da eşittir maliyet demektir Saygılar. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
ÖNER BÜYÜKYILDIZ 37 Kasım 23, 2017 gönderildi Paylaş Kasım 23, 2017 gönderildi (düzenlendi) Erkan bey makinanız elinize ulaşmış sanırım. İnşallah bir sorun çıkmamıştır. ilk olarak sizin yerinizde olsam iki hafıza kartı alırım. Video da çekmeyeceğim diyorsunuz 64gb size fazla fazla yeter. Birine raw birine jpeg kaydederseniz hem fotoğraflarınız da yedekli olur. Olası bir kart probleminde tüm fotoğrafları kaybetmezsiniz. Hem 64’de alsanız 128’de alsanız çoğu zaman kart dolmadan bilgisayara atıp kartı boşaltıyorsunuz. Yazma hızı içinde yine çok uç değerlere çıkıp pahalı kartlar almanıza gerek yok bence. Çünkü normal çekimde orta hız kartlarda bir sorun çıkmayacaktır zaten. Yüksek kart hızına seri çekim yapacaksanız ihtiyaç duyacaksınız. Tercih size kalmış tabi. Kasım 23, 2017 - ÖNER BÜYÜKYILDIZ tarafından düzenlendi edit Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Erkan Eroğlu 1 Kasım 23, 2017 gönderildi Yazar Paylaş Kasım 23, 2017 gönderildi 2 dakika önce, ÖNER BÜYÜKYILDIZ yazdı: Erkan bey makinanız elinize ulaşmış sanırım. İnşallah bir sorun çıkmamıştır. ilk olarak sizin yerinizde olsam iki hafıza kartı alırım. Video da çekmeyeceğim diyorsunuz 64gb size fazla fazla yeter. Birine raw birine jpeg kaydederseniz hem fotoğraflarınız da yedekli olur. Olası bir kart probleminde tüm fotoğrafları kaybetmezsiniz. Hen 64’de alsanız 128’de alsanız çoğu zaman kart dolmadan bilgisayara atıp kartı boşaltıyorsunuz. Yazma hızı içinde yine çok uç değerlere çıkıp pahalı kartlar almanıza gerek yok bence. Çünkü normal çekimde orta hız kartlarda bir sorun çıkmayacaktır zaren. Yüksek kart hızına seri çekim yapacaksanız ihtiyaç duyacaksınız. Tercih size kalmış tabi. ne yazıkki daha ulaşmadı ancak hafıza kartı da almam gerekiyor. hakkariye kargolar 1 haftada geldiği için onunda siparişini vermek istiyorum direk sorayım o zman BU HAFIZA KARTI x 2 işimi görür diye tahmin ediyorum ? Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
ÖNER BÜYÜKYILDIZ 37 Kasım 23, 2017 gönderildi Paylaş Kasım 23, 2017 gönderildi Bence görür. bu kart 80 MB/s, aynı kartın 90 MB/s olanı 165 tl. 10 MB/s için 45 tl fazla ödemeye hiç gerek yok. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Erkan Eroğlu 1 Kasım 23, 2017 gönderildi Yazar Paylaş Kasım 23, 2017 gönderildi 22 dakika önce, ÖNER BÜYÜKYILDIZ yazdı: Bence görür. bu kart 80 MB/s, aynı kartın 90 MB/s olanı 165 tl. 10 MB/s için 45 tl fazla ödemeye hiç gerek yok. bende öyle düşündüm birde yarın kara cuma yapacak hepsiburada inşallah biraz daha indirime girer Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
ÖNER BÜYÜKYILDIZ 37 Kasım 23, 2017 gönderildi Paylaş Kasım 23, 2017 gönderildi (düzenlendi) Kara cuma nedir yav, Allah bunları nasıl biliyorsa öyle yapsın Bende iki gün önce oğluma teleskop aldım, beklesemiydimki acaba Kasım 23, 2017 - ÖNER BÜYÜKYILDIZ tarafından düzenlendi edit Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Erkan Eroğlu 1 Kasım 23, 2017 gönderildi Yazar Paylaş Kasım 23, 2017 gönderildi KARA CUMA bende pek anlamamda dün reklamlarda gördüm en uygunda kartı burda görünce bi bekliyim dedim yarın ola hayrola bakalm ne kadar incek Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
ÖNER BÜYÜKYILDIZ 37 Kasım 23, 2017 gönderildi Paylaş Kasım 23, 2017 gönderildi Yarın öğretmenler günü, çeşitli indirimler olur illaki, benim tekeskop yolda, benim için geçti artık ? Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
sadikbasal 12 Ocak 13, 2018 gönderildi Paylaş Ocak 13, 2018 gönderildi hafıza kartı takmadan.bir makinenin tüm ayarlarını ayarlayamıyor musun ? Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
myasar 53 Ocak 14, 2018 gönderildi Paylaş Ocak 14, 2018 gönderildi Yukardaki mesajlarda yanlış algılanma olasılığı olan bir durum ortaya çıkmış. Seri çekimlerde hafıza kartının hızı ne olursa olsun yetersiz kalacaktır. Şöyle ki; en hızlı hafıza kartı saniyede en fazla 2 RAW foto kaydedebilir. Bu nedenle, makinenin ön belleği dolduktan sonra (ara vermeden) hızlı çekime devam ederseniz hızınız1,5-2 kare/saniyeye düşecektir. Bu en hızlı sd kartın hızıdır. Yani en hızlı SD kart bile makinenin hızına yaklaşamaz. Şu an için D750 makinede bu sınırı aşmanız imkansızdır. Elbetteki tek çekimlerde (deklanşöre daha hızlı basamayacağımız için) bu durum sorun oluşturmaz. Konuyla ilgili diğer bir nokta: Çift kart destekli makinelerde en ideal olanı ilk karta RAW ikinciye jpeg kaydetmektir. Mesajlarda belirtilmemiş ama 2. kartın kapasitesi ilk kartın yarısı hatta 1/4 olsa yeterlidir. (Jpeg fotoların daha az yer kaplamasından dolayı). Örneğin;64-16 veya 128-32 gibi. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Forum Editörü Sebahattin Demir 472 Ocak 14, 2018 gönderildi Forum Editörü Paylaş Ocak 14, 2018 gönderildi @myasar bey, Yazınızda aşağıdaki konulara açıklık getirmeniz mümkün mü? "En hızlı hafıza kartı saniyede en fazla 2 RAW kaydedebilir" demişsiniz. Şu anda piyasada benim bildiğim 300 MB/saniye yazma hızında SD kartlar mevcut. 46MP çözünürlükteki D850'nin 14Bit sıkıştırılmış RAW dosyası yaklaşık 52MB olduğuna göre, bu SD kart saniyede 6 adet RAW dosya yazmaz mı? Makinelerimiz çekim yaptığında bunu kendi tampon belleklerine yazarlar, tampon belleği kontrol eden ayrı bir işlem ise buraya yazılan dosyaları SD karta yazar. Çektiğimiz fotoğraflar işlemcide bir dizi işlemden geçtikten sonra (kayıt edilebilir ve okunabilir) RAW ve/veya JPEG dosyalarına dönüştürülüp tampon belleğe kaydedilir. Seri çekimde sınır makinenin tampon belleğinin sınırı kadardır. Tüm bu işlemleri yapan da makinenin işlemcisidir ve burada sınırı bu işlemcinin hızı belirler. Yani hafıza kartının yazma hızı 300 değil 300 Milyon MB/s bile olsa sonuçta makinenin işlemci hızıyla sınırlısınızdır. Yazınızdaki ana fikri şu şekilde değiştirebilir miyiz? "Hafıza kartınızın yazma hızı ne kadar yüksek olursa olsun, saniyede (RAW ve/veya JPEG) dosya kayıt yazma sayısı makinenizin işlemci hızıyla ve tampon bellek kapasitesi ile sınırlıdır." Saygılar. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
myasar 53 Ocak 14, 2018 gönderildi Paylaş Ocak 14, 2018 gönderildi Ben uçuk olmayan fiyatlarla elde edilebilen ve makineye uyum sorunu yaratmayan kartlardan bahsetmiştim. Ki bu kartlar genel olarak 90Mb/s kadardır.Bu kıstasları gözardı edersek haklısınız. Diğer konuya gelirsek; hiç bir kamera markası "data sheet" denen ayrıntılı teknik bilgileri yayınlamadığından söylediklerimiz ne yazık ki varsayımdan öteye geçemez. Bu durumda şöyle bir varsayım yürütebilirim.: D750 saniyede 6,5 kare çekip işleyebildiğine göre (çünkü tampon dolmadan karta yazmaya da başlıyor) yeterli hıza sahip olup sınırlayıcı değildir. Zaten yazma işlemini (sizin de belirttiğiniz gibi) işlemcinin I/O denen ayrı bir bölümü yaptığından kayıt işlemi işlemcinin hızını düşürmez. Yani bir fotoyu işlerken diğerini aynı anda karta yazabilir. Tüm bu akıl yürütmeleri 20 yılı aşkın bilgisayar uğraşımımın bilgi birikimi sonucu çıkartsam da yüzde yüz doğru olduğunu iddia edemem. Çünkü hiç bir kanıtım yok. Ayrıca, burada çok önemli olan, makinenin karta yazma hızının maksimum değeri konusunda da kesin bir bilgiye ulaşamadım. Bilgisi olan yazarsa daha sağlıklı akıl yürütebiliriz. Bir de, bahsettiğiniz hızlı kartları kullanıp hızlı çekim testi yapılan bir link gönderebilen bir formdaşımız olursa çok aydınlatıcı olacaktır. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Forum Editörü Sebahattin Demir 472 Ocak 14, 2018 gönderildi Forum Editörü Paylaş Ocak 14, 2018 gönderildi @myasar bey, Burada işimize yarayacak bilgiler bulunabilir. Saygılar. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Recommended Posts
Sende sohbete katıl
Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın