İçeriğe git

50mm 1.8g mi 35mm1.8g mi

sadikbasal

Recommended Posts

@sadikbasal aynı değildir

Photoshop doygunluğunu filtreler elde edemez ama orjinal fotoğrafları photoshoplamak bozar

Örneğin;

Hoya HD PRO 1 CPL ile ND filtre birleşimi fotoğrafta harikalar yaratır..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Photoshop müdahalesi öncesinde fotoğrafı mümkün olduğunca kurguladığınız sonuca yakın çekmek en doğru olanıdır. Sonra eksik kalanlarını photoshop ile tamamlarsınız.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

7 dakika önce, sadikbasal yazdı:

@Emin İpek bi şey kafama takıldı.polarize filtreyle renk dolgunluğu elde etmek mi yoksa photsop ile bu doygunluğu elde etmek mi fotoğraf kalitesi açısından daha iyi.yoksa sonuçlar aynı mı?

Polarize filtreden Öner bey ile Yasin bey söz etmişler, onların yanıt vermesi daha doğru olur.

Ama, UV filtre ve Polarize filtre için kendi kullanım pratiğimden söz edeyim.

UV filtre için diğer arkadaşlar gerek yok demişler ama ben kullanıyorum. UV filtre teknik olarak gerekli değil. Fotoğrafa hiçbir etkisi yok. Bu açıdan gereksiz denebilir. Ama çoğu insan bu filtreyi, daha kaliteli fotoğraflar çekmek için değil lens camını korumak için kullanıyor. Ben de o nedenle kullanıyorum. Lens camına gelebilecek zararlı madde ve kire karşı kalkan görevi yapıyor. Her seferinde doğrudan lens camını silmek yerine UV filtreyi silmek, lens camını korumak açısından daha mantıklı geliyor bana. Ama 10 TL'ye de UV filtre var 300 TL'ye de. Lens önüne koyacağınız cam kalitesiz olursa, fotoğraf kalitenizi olumsuz etkileyebilir. Makul bir fiyatı gözden çıkartmalısınız.

Polarize filtreye gelince... Bir zamanlar kullanırdım ama artık kullanmıyorum. Polarize filtre döner bir sisteme sahip. Lens önünde sağa sola çevirdiğinizde farklı etkiler elde edersiniz. Fotoğraf çekerken, filtre doğru pozisyonda mı acaba diye kontrol etmek zaman kaybı geliyor bana. Öte yandan bu filtreyi kullandığınızda pozlamayı da arttırmanız gerek. Her seferinde doğru mu pozluyorum diye düşünmek istemiyorum. Onun yerine, fotoğraflarımı raw formatında çekiyorum ve gerekli işlemeleri yapıyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

Herkese merhaba,

Ben de kendi pratiğimden bahsedebilir miyim?

Öncelikle UV filtre sadece lensi korumak için kullanılmaz, genel kullanım alanı böyle olsa da kaliteli bir UV filtreye ihtiyacınız olacağı zamanlar olabilir. Adı üzerinde UltraViyole ışınlarını filtreler. Bunun amacı makinenizin algılayıcısını, objektifin içinden geçen UV ışınlarına karşı korumaktır. Yeni nesil birçok makinede algılayıcıların önünde UV koruyucu vardır. Ne kadar kaliteli olursa olsun, nihayetinde bir camdır ve objektifin önündedir, fotoğrafa çok çok az bile olsa bir negatif katkısı olacaktır. O nedenle birçok profesyonel UV kullanmaz. 

İkinci konu Polarize filtreler. Kullanım alanları ve işlevi herbirimizce bilinen polarize filtrelerden alacağınız faydayı PS ve türevi uygulamalarla yaratmanız pek mümkün değildir. Örneğin sudaki çok parlak yansımayı PS ile nasıl yok edip suyun içindeki detayları göstereceksiniz. RAW da çekseniz orada yeterli veri yok ki nesini geri getireceksiniz. Yaparsanız, da filtre gibi olmaz. Evet Polarize filtreler 1,5-2 durak kadar pozlamanızı etkiler. Bu uzun pozlamaya katkısı nedeniyle bazen iyi de olur. Ben doğa ve manzara çekimlerinden müthiş zevk alırım. Bu tarz çekimler sabır ve yavaşlık gerektirir, o nedenle Polarize filtrelerim beni yavaşlatmaz, zaten yavaşımdır bunu yaparken. İyi ve kaliteli bir filtre ve keskin bir objektif ile harika doğa fotoğraflarını çekmenin tadını bir kez aldığınızda, filtre setinizi yanınızdan eksik etmezsiniz.

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

yorumlar için teşekkürler ama tam olarak derdim şu ?

b&w polarize filtre almak istiyorum ve manzara fotolarında kullanmak amacım.

derdim ise şu ? şunu demek istedim yanlış ifade etmiş olabilirim.

1  - karşımda çok güzel bir manzara var.ama gökyüzü ve yeşillikler tam mavi ve yeşil değil.ben filtre kullanarak istediğim mavi ve yeşili elde edip bir foto çekiyorum raw da ve herhangi bir müdahale yapmıyorum ( photosop ile)

2 - karşımda çok güzel bir manzara var.ama gökyüzü ve yeşillikler tam mavi ve yeşil değil.ben filtre kullanmadan çekim yapıyorum raw da ve photoshop ile istediğim mavi ve yeşili elde ediyorum.

bu iki fotoyu yan yana koysam fark nasıl olur ?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

@sadikbasal bey,

Polarize filtre kullanma / kullanmama konusunda sizin örneğinizden gidersek; karşınızdaki çok güzel manzaranın gökyüzünü daha mavi, yeşilini daha canlı yapmak için mutlaka filtre kullanmanız gerekmez, bunu PS ile de çok rahatlıkla yaparsınız. 

Polarize filtreyi, metal olmayan yüzeylerdeki (su, cam vs) yansımaları engellemek, puslu bir havada çekeceğiniz fotoğraflardaki bulanıklık etkisini ortadan kaldırmak için kullanırsınız. Sizin örneğinizdeki gökyüzünün daha mavi, bulutların daha kontrastlı ve belirgin görünmesinin nedeni de budur. 

Her ortam ve koşulda polarize filtre kullanılamaz. Ortamın ışığı, ışığın geliş açısı vb gibi konularda dikkatli olmak gerekir. Kullandıkça tecrübe kazanırsınız.

Saygılar

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Sebahattin Demir bey, ben aliexpress'ten şu filtreyi almıştım..

Bu filtreyi Tamron 18-270'de kullanıyorum ama filtreyi taktıktan sonra bana olağan üstü canlılık gözüme çarpmadı, aldığım Zomei filtreyi ne amaçlı kullanmalıyım sizce?

Ayrıca Zomei ile Andoer CPL filtreyi beraber kullanırım ;)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

@Yasin Korkmaz bey,

Bahsettiğiniz Zomei filtreyi objektifinizi koruma amacı dışında kullanabileceğiniz başka bir alan göremiyorum.

UV filtre ile çekimlerinizde bir canlılık beklemek gereksiz, amacı o değil çünkü. Yukarıda bahsetmiştim UV'nin amacını.

Andoer CPL filtreyi kullanacaksınız, bunu UV ile kullanmayın. Yalnızca Polarizeyi kullanın.

Aslına bakarsanız linklerini verdiğiniz filtrelerin hiçbirini kullanmayın. Yanlış anlamayın ama evinizin penceresindeki camdan pek farkı yok, ondan biraz hallice, o yüzden.

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.