İçeriğe git

Capture nx-d veya pohotoshop kullanımı hk.

Recommended Posts

Sevgili Ustalar,

Bir sorum olacak; NEF veya RAW olarak çektiğimiz fotoğrafları, Nikon' un kendi programı olan Capture NX-D veya Photoshop ile yeniden düzenleyebiliyoruz.

Bu bahsettiğim programları da sık sık kullanıyorum, yeniden düzenlenmiş fotoğrafa bakınca da bayağı güzel oluyor ama ilk çekilen halinden çok farklı sonuçlar çıkıyor.

Bu bahsettiğim uygulamayı her fotoğrafçı yapar mı? Kötü çekilen bir fotoğrafı sonradan müdahale ile iyi hale getirmek doğru mudur, yani etik midir? veyahut ha makinanın ayarları ile oynamışız, yada bu ayarları masa başında yapmışız aynı şey midir?

Saygılar sevgiler.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@bnazim bey, şahsen benim görüşüm

Çekilen fotoğrafları programlar sayesinde düzenlemek elbette sonuçları farklı kılacaktır, fakat orjinalliği bozacaktır..

Bence iyi bir fotoğrafçı ışık ve teknikten yola çıkmalı

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@bnazim çok güzel bir dere fotoğrafı göstermişti arkadaşım , çok beğenmiştim.sonra yerini öğrendim ve oraya 3 gün sonra gittiğimde (özellikle aynı kadrajın çekildiği yere gittim)  fotoğraf ile gerçek dere ve etrafı arasında renklerin dağlar kadar farklı olduğunu gördüm.Hatta eşim burasımı orası diye benle dalga geçti.O yüzden milyon tane fotoğraf çekip düzenlemekten ise.Hikaye bulup ışık ve teknikle ham güzelliği yakalamak , o anı aramak BENCE fotoğrafçı.Şahsen etik bulmuyorum , bence fotoğra makinesiyle bu iş bitmeli.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Aslında bu konu göreceli ve insanın isteği arzusu ile değişecek birşey. Ama gerçek şunu yapılacak müdehalenin miktarı çeşidi gibi nedenler büyük faktördür. 

Makinaların çektiği fotoğraf ne kadar ışık ve teknik açıdan kontrol altında olsa bunları çekimde müdehale ederek önceden yapsanızda gözün gördüğü renk ve detaylarda olmuyor. ve asıl yapılması gereken ve asıl durulması gereken müdehale çizgisi gözün gördüğü tatta ve renklerde belkide ufak bir tık üstü değerler olmalıdır diye düşünüyorum ve asla makinadan direk olan çıkan bir fotoğrafı kullanmak ben doğalım diye düşünmek yanlış olduğunu düşünüyorum çünkü zaten makinaların ürettiği fotoğraflar sonradan müdehale için kendinin bir çok özelliklerini açık bırakıyor (RAW fotoğraf ) 

Kısa öz bir açıklama yaptım aslında uzun uzun konuşulacak bir konu ama hiç bahsetmediğim kısım olan kaba tabirle ekle - çıkar mantığı için fotoğrafdan objeleri eklemek çıkartmak gibi şeyler zaten bu çekim sonrası müdehale kategorisine almıyorum ve alınmıyorda olmasını unutmayalım.

@sadikbasal  verdiği örnekteki gibi aslında abartma olayı birşeyi olağan üstü göstermek evet çokta etik bir durum değildir. Herşeyde olduğu gibi az miktarda ve tadında olan şeyler evet güzel işinize güzellik katacaktır.( kötüyü iyi yapmak değilde iyiyi birazdaha iyi yapmak amacında olmalı)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sevgili ustalar,

Şu anlaşılıyor ki RAW veya NEF fotoğraflar üzerinde oynamalar doğru değil, peki o zaman neden RAW veya NEF formatında fotoğraf çekiyoruz?

İkinci sorum @sadikbasal arkadaşımın bahsettiği olay gibi, bir fotoğrafın üzerinde düzenleme yapılıp yapılmadığını, yani Photoshop olup olmadığını nasıl anlarız?

Saygılar, sevgiler.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@bnazim bey, bildiğim kadarı ile RAW çekilmiş resimler çok farklıdır

Çünkü JPEG çekimlerinde fotoğraf makinesi en iyi şekilde fotoğrafı ayarlayıp bize sunarken, RAW fotoğrafı olduğu çekip bizim düzenlememize imkan sağlayan özelliktir

Ben CS6 programı ile RAW çektiğimde,canlılık doygunluk netlik titreşim gibi şeyleri düzenleyebiliyorum

RAW yerine göre güzel kullanılabilir

Mesela ben yunus heykellerini düzenlemiştim ve hoş olduğunu sanıyorum

https://500px.com/photo/131349057/dolphin-statue-by-yasin-korkmaz?ctx_page=1&from=user&user_id=14395669

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Yasin Korkmaz Bey,

Size aynen katılıyorum, ben de elimden geldiğince Photoshop CS6 veya Nikon’ un Capture NX-D programını kullanıyorum ama bu yaptığımız eninde sonunda Photoshop olmuyor mu? Bu ikilemden nasıl kurtuluruz? Gözümüzün gördüğünü çekmek ve korumak, başkalarının çektiği görüntüye inanmak bunu nasıl başarırız.

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@bnazim bey zaten siz bu amaçla bu mantıkla fotoğraf çekerseniz eminim daha mutlu olursunuz fotoğraf çekmekten .Hikaye arayıp,ışığı kovalayıp ,teknik kullanırsanız bence programlamaya gerek kalmaz.10.000 tl ye full frame makine alıyorsun ama eve gelip photosop yapıyorsun.ben şahsen fotoğraf çektim demem.@Kemal Öztürk Turkoy beyin dediğine de katılıyorum yapılacak sa da çok az miktarda abartıya kaçmadan olabilir.Ama çoğu sitelerde fotolara bakıyorum oynanmamış foto yok .

- sadikbasal tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Değerli dostlar,

Kısaca şunu anladım, doğru ve yanlış kişiden kişiye değişiyor. Abartmadan küçük düzeltmeler kimseyi rahatsız etmiyor, asıl önemli olan yaptığımız işi doğru ve özenli yapmak ve bundan zevk almak.

Hepinize sonsuz teşekkürler.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Benim görüşüm de yukarıdaki görüşlerin özeti gibi:

Çektiğim fotoğrafı gözümle gördüğüm konuyla eş hale getirinceye kadar Camera Raw'da işlerim.

Ama ne yazık ki olay bu denli basit değil. Şöyle ki;

1- Yeryüzünde ne kadar monitör varsa aynı dijital görüntünün de bir o kadar farklı görünümü var.

2- Yeryüzünde ne kadar dijital fotoğraf baskı atölyesi (ya da printer) varsa o kadar da farklı sonuç var.

Elbette biraz abarttığımın farkındayım. Gerek monitörlerde gerekse baskı işlemlerinde belli standartlar kullanılılarak bu sorunun üstesinden gelinmeye çalışılıyor. Ama bence hala kesin bir sonuca ulaşıldığını düşünemiyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Değerli abilerim, arkadaşlarım ve kardeşlerim. Ben de konuyla ilgili naçizane fikrimi belirtmek isterim. Bugün ismi geçen photoshop, capture nx-d, lightroom, picasa vb. daha adını yazabileceğimiz bir sürü fotoğraf düzenleme programı var. bu programların ortaya çıkışı, analog fotoğrafçılıktan digital fotoğrafçılığa geçiş aşamasında, banyo ve karanlık oda aşamasında fotoğrafa farklı tekniklerle uygulanan bazı düzeltmeleri ve düzenlemeleri yapabilmek adınadır. 

Şahsi görüşüm günümüzde bu tarz programlarla ufak tefek düzeltmeler yapmak, (pozlama arttırıp eksiltme, kontrast ekleme, fotoğrafı siyah beyaz yapma, göze çok batan ve fotoğrafı bozan şeyleri silme, renk düzenleme, portre fotoğraflar için rotüş) vb. gibi ufak müdahaleler bence kabul edilebilir durumdur ve günümüz fotoğrafçılığının olmazsa olmazıdır. Bunu analog fotoğrafçılığın karanlık oda müdahalesi gibi düşünebilirsiniz. 

Ancak fotoğrafı tamamen farklı bir hale getirme yani çok aşırı manipule etme durumu tercih edilmemelidir yada tadında bırakılmalıdır diye düşünüyorum. Yani bir fotoğraftan bir kişiyi alıp, ağaçları başka fotoğraftan almak, arkaya gökyüzü,güneş,ay yada yıldız eklemek, farklı bir yerden bir bisikletli adam eklemek, karlı dağların önüne kızgın kumları olan bol dalgalı deniz eklemek, yani resim yapar gibi fotoğraf öğelerini bir araya getirmek pek uygun değil görüşündeyim. Tabii tadında yapılırsa, ufak tefek düzenlemeler yine kabul edilebilir ama 4-5 fotoğrafı kullanarak tek fotoğraf haline getirmek ne kadar doğru tartışılır. 

Ayrıca şunu da tartışmaya açabiliriz. Fotoğraf sizce anı yakalamak mıdır? Yani kendiliğinden gelişen bir olayı, hiç bir etkimiz olmadan, çevreye ve ana objeye hiç bir müdahalede bulunmadan fotoğraf çekmek midir? Yoksa fotoğrafı çekerken çekeceğimiz alanı düzenleme, ana objeye poz verdirme yada düzenli bir hale getirme, gerektiğinde bir sinema sahnesi gibi kurgu yaparak mı fotoğrafı çekmektir? Naçizane düşüncem burada da eğer güçlü bir duyguyu verebiliyorsak kurgu da kabul edilebilir. Bir de her zaman kurgu fotoğraf çekemezsiniz, çekseniz bile gerçek doğallığı göremeyebilirsiniz.Mesela sokak fotoğrafları çekiyorsanız kurgudan ziyade uygun anı beklemeniz gerekebilir. Belki aynı sokağa 1000 kez gitmeniz gerekebilir daha doğal ve daha ham bir fotoğraf elde edebilmek için.  

Eğer fotoğraf düzenleme programlarına karşı iseniz, her fotoğrafın tamamen makineden çıktığı gibi olması gerektiğini savunuyorsanız bence kurgu olayına da karşı olmalısınız ki elde edilen salt ve sıfır müdahale bir fotoğraf olsun. Ancak bugün bir çok fotoğraf paylaşım ortamında paylaşılan fotoğrafları izlediğimiz zaman bu şekilde fotoğraf çeken ve paylaşan gerek profesyonel (fotoğraftan para kazanan), gerek amatör (fotoğrafı zevk ve hobi olarak gören) çok fazla kişi olmadığını görebilirsiniz. Böyle düşünüp, fotoğraflarını yayınlayan yada izlemeye açanlar yok mu? Evet var ama bu sayı toplam fotoğraf çeken kişi sayısının %1'lik bir kısmını bile oluşturmayacaktır.

Bu arada Sebahattin Bey'in yazısı bu konuda fikir edinme ve bilgi alma konusunda destek olacaktır. 

Yazdıklarım tamamen kişisel düşüncelerimdir. Hatalı olduğumu düşündüğünüz noktalar var ise eleştiriye açığım. Saygılarımla.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

arkadaşlar,

@Sebahattin Demir beyin yazısını okudum çok güzel kaleme almış, ayrıca @myasar ve @hüseyin özdemir beylere de katılıyorum, değerli bilgilerinize teşekkürler.

Sağlıcakla kalın.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü
arkadaşlar,
[mention=4969]Sebahattin Demir[/mention] beyin yazısını okudum çok güzel kaleme almış, ayrıca [mention=801]myasar[/mention] ve [mention=6751]hüseyin özdemir[/mention] beylere de katılıyorum, değerli bilgilerinize teşekkürler.
Sağlıcakla kalın.
Teşekkür ederim,
Yazımı beğenmenize sevindim.

Saygılar.

Mobil cihazımdan gönderildi.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@bnazim bey

Benim sadece tek düşüncem var, fotoğraf gerçekleri yansıtır :)

Program vs.. kullanmak gerçeküssü veya sıradışı :D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü
[mention=8512]bnazim[/mention] bey
Benim sadece tek düşüncem var, fotoğraf gerçekleri yansıtır
Program vs.. kullanmak gerçeküssü veya sıradışı
Henüz fotoğraf makineleri gözümüzün gördüğü gibi dinamik aralığı, renklerdeki tonlamayı, sahnedeki derinliği birebir verecek şekilde fotoğraf çekebilir durumda değil.

O nedenle fotoğraf bence gerçeği tam yansıtmaz. Fotoğraflarda oynama yapmak yalnızca onlara süslü şeyler eklemek için değil, onları gerçeğine yaklaştırmak için de yapılır. Photoshop vb uygulamaların kullanılmasını uygun görmeyen kişilerin önemli çoğunluğunda Photoshop'u ileri seviyede kullanmayı bilmediklerini gözlemledim. Zaten o süslü fotoğraflar da bu uygulamaları tam anlamıyla bilmeyenlerce yapılmakta.

Saygılar.

Mobil cihazımdan gönderildi.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.