İçeriğe git

Forumda yanlış bilgilendirmeler yapmak

Recommended Posts

• Forum Editörü

Değerli dostlar,

Bazı dostlarımız, kesin bilgi sahibi olmadıkları konularda forumlara bilgisi varmış izlenimi veren, bilmeyerek yanlış ve yönlendirici cevaplar yazıyorlar. Bunları elbette iyi niyetli olarak yapıyorlar. Fakat, bu tarz yaklaşımlar forumumuzun ciddiyetini zedeliyor. 

Bu konularda daha dikkatli olunması konusunda bir önerim olursa bana katılır mısınız?

Saygılar.

• Harika 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Sebahattin Demir bey size katılıyorum. Bazen bildiklerimizin yanlış yada eksik olduğu da olabiliyor. Tabii ki, sadece tecrübe ile sabit bilgilerin paylaşılması daha doğru olacaktır. Konuyla ilgili fikir beyan edilmek istenirse fikir beyanında bulunulabilir ama bu düşüncelerin kendi fikri olduğu ve gerçeklerin değişiklik gösterebileceği bilgisi de mutlaka verilmelidir. Bazen deneyip tecrübe ettiğimiz şeylerde bile kişiden kişiye ve durumdan duruma değişiklikler olabilir. Bu yüzden yönlendirme yaparken yada tavsiyede bulunurken çok dikkatli olmak ve sonucu karşımızdaki kişinin hoşuna gitmeyecek yönlendirme ve tavsiyelerden kaçınmalıyız.  

• Harika 2
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

@hüseyin özdemir bey,

Siz daha güzel özetlemişsiniz.

Teşekkürler.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

@bnazim bey,

Örneğin bir lens hakkında bilgi araştırıyorsunuz, bir dostumuz da yardım amaçlı cevap veriyor ve hiç kullanmadığı belki de eline bile almadığı lens hakkında, sadece netten okuduklarına dayanarak size ciddi ciddi tavsiyelerde bulunuyor, video linkleri gönderiyor vs. Tekrar ediyorum; bunu elbette ki iyi niyetli bir çabayla yapıyor. @hüseyin özdemir beyin de dediği gibi, hepimiz çok iyi bildiğimizi sandığımız konularda dahi hatalar yapabiliyoruz, kastım bunlar değil. Başka türlü nasıl öğreneceğiz?

Ama bir tavsiyede buluyorsak, hiç değilse o ekipmanla yeterli bir süre çalışmış olmak, ya da o teknik hakkında birkaç tel de olsa saç dökmek gerekir diye düşünüyorum.

Saygılar.

• Harika 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

@Yasin Korkmaz bey,

Sanırım sorunuz şuydu: "Siz tüm lens ve tüm gövdeleri kullandınız mı?".

Cevabım: "Hayır, bu mümkün de değil, ama keşke olsaydı :)".

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Aynen @Sebahattin Demir bey

Fakat bütçe konuları olduğu için, tüm hepsini kullanıp tecrübe edinmemiz zor

Benim düşüncemse, arkadaşlarımıza yardım etmek

Eğer ben yanlış biliyorsam demek siz benden daha bilgili, tecrübelisiniz

Yorum yaptığınız an, benim de konuyu açan arkadaşında bilgisi olur

Bunun için sizlere teşekkür eder veya sağolun derim, en kötü ihtimal müsait değilsem acelem varsa beğenip çıkarım

Kendi adıma bahsettim, lütfen yanlış anlaşılmasın

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

7 saat önce, Sebahattin Demir yazdı:

Değerli dostlar,

Bazı dostlarımız, kesin bilgi sahibi olmadıkları konularda forumlara bilgisi varmış izlenimi veren, bilmeyerek yanlış ve yönlendirici cevaplar yazıyorlar. Bunları elbette iyi niyetli olarak yapıyorlar. Fakat, bu tarz yaklaşımlar forumumuzun ciddiyetini zedeliyor. 

Bu konularda daha dikkatli olunması konusunda bir önerim olursa bana katılır mısınız?

Saygılar.

@Sebahattin Demir bey, " Forumda yanlış bilgilendirmeler yapmak " adlı konuyu başlatmışsınız

Bende;

Benim düşüncemse, arkadaşlarımıza yardım etmek

Eğer ben yanlış biliyorsam demek siz benden daha bilgili, tecrübelisiniz

Yorum yaptığınız an, benim de konuyu açan arkadaşında bilgisi olur  "

Yazdım

Kimseyi kastetmedim..

Sonuçta burası bir forum olduğu için, bilgilerimizi payşırız

Bunu kastettim

• Harika 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sebahattin bey, tüm forumlarda ve bilgi paylaşım sitelerinde bu tür tartışmalar ve rahatsızlıklar oluyor.

Bence, forum yöneticilerinin sorumluluğu; forum üyelerinin medeni bir şekilde tartışmalarını, terbiye dışına çıkmamalarını sağlamakla sınırlı olmalıdır.

Bundan ötesi, baskı ortamı getirebilir.

Yöneticiler de insan, hata yapabilir.

Yararlı olabilecek kişiler de kendini huzursuz hissedebilir ve forumdan uzaklaşabilir.

Medeni ölçüler içinde olmak, kaba ifadeler kullanmamak, konuya odaklanmak yerine kişilerin şahsına dil uzatmamak şartıyla, bırakın herkes fikrini söylesin!

Zaten, konuyu daha iyi bilenler, sağlam referanslar göstererek doğruyu ortaya koyacaklardır.

Forumda bilgi talep edenlerin hiçbiri de çocuk değil. Sunulan bilgi çeşitliliği içinde doğru olanı seçmesini bilmelidir. Bilmiyorlarsa, zaten onlara kimse yardım edemez.

Saygı ve sevgilerimle

• Harika 3
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

@Emin İpek bey,

Değerli katkılarınız için çok teşekkür ederim.

Buradaki amaç elbette kimseyi baskı altına almak değil, böyle anlaşılmasına üzülürüm. 

Birçok yabancı teknik foruma üyeyim, bu forumlarda üyeler her istediklerini yazma konusunda öyle pek özgür olamıyorlar.
Bahsettiğim forumlar tıpkı bizimki gibi belirli bir alanda ortak hobileri olan kimselerden oluşmakta.

Yararlı olabilecek kişilerin forumdan uzaklaşmasının nedenleri konusunda ben sizden biraz farklı düşünüyorum.

Kendisinin faydalı olabileceğini düşünen, gerçekten bu işin uzmanı kişiler, doğrusuna yanlışına bakılmaksızın her türlü şeyin yazılabildiği forumlarda olmak istemiyorlar. Forumdaki bir soruya verilecek çok isabetli bir cevabı olan kişi, o konuya verilmiş doğrulardan çok uzak cevapları görünce, asıl o zaman motivasyonu bozuluyor. Bilmediğinizi belirtip, yanlış bile olsa bir çıkarımda bulunmak farklı, çok iyi biliyor ve denemiş gibi tavsiyelerde bulunmak farklı şeyler. Konuyu iyi bilen biri bu cevabı dikkate almayacaktır, ama ya yeni başlayanlar veya konuyu iyi bilmeyenler ne yapacak? 

Bu forumda bu nedenle çok değerli üstadlarımızı kaybettik geçmişte.  

Bilmediklerimizi çok açık yüreklilikle soralım, ama bilmediklerimiz konusunda fikir verme aşamasında biraz ketum olalım diyorum ben.
Kimsenin tek bir yazısını buna aykırı olduğu için dışlamadık şimdiye kadar.

Saygılar.

• Harika 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sebahattin bey, sizi yanlış anlamış olabilirim. " Bu konularda daha dikkatli olunması konusunda bir önerim olursa bana katılır mısınız? " sözünüzü, katılmamız halinde ortaya koyacağınız önlem metodu varmış gibi algıladım. Doğru anladım herhalde ki, "yabancı forumlarda üyeler her istediklerini yazma konusunda öyle pek özgür olamıyorlar" demişsiniz. Aklınızda nasıl bir önlem olduğunu söylerseniz, doğrudan onu tartışabiliriz.

Yabancı forumlara ben de aşinayım. En az 20 yıldır. Konuşma üslubu dışında yazılanlara karışıldığını pek görmedim. Ama, yabancı forumlarla bizdeki forumlar arasında fark olması normal. Eğitim ve kültür farkı var.

Kaybettiğimizi söylediğiniz değerli üstatlar, burada her seviyeden insan olacağını düşünmeliydiler. Gittiyseler, kibirlilik etmişlerdir diye düşünüyorum.

"Yeni başlayanlar veya konuyu iyi bilmeyenler ne yapacak?" diye sormuşsunuz. Çapraz kontrol yapacaklar. Ben kimsenin, forumlarda sordukları sorulara aldıkları yanıtlarla gözü kapalı bir şekilde kendilerine yön çizdiklerini sanmıyorum. Araştıracaklar. Başka kaynaklardan da soruşturacaklar. Burası okul değil, forum.

"Bilmediklerimiz konusunda fikir verme aşamasında biraz ketum olalım" düşüncenize katılıyorum. Ama doğru bildiğimiz yanlışlar da olabilir. Forumun amacı da bu. Bilgi alışverişi yapmak, bildiklerimiz karşılaştırmak.

Bence bu forum, birçok siteye kıyasla gayet nezih ve medeni ölçülerde fikir alışverişi yapılan bir site.

Bunu sağlamış olmanız bence yeterli.

Yine de siz bilirsiniz.

Her haluharda sizden yanayız.

Saygılar

• Harika 2
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

@Emin İpek bey,

Kabul ediyorum, hata benim, çünkü demek istediğimi tam olarak açıklayamıyorum.

Benim düşündüğüm bir önlem vs yok, böyle bir fikir aklımdan dahi geçmiş değil. Üstelik burası benim platformum değil, hepimizin diye biliyorum. Ben de bir üye olarak başlayıp, sonrasında editörlük yapan sizlerden biriyim. Yapım gereği baskıdan ve katı kurallardan hiç hazetmem. Özgür düşünmeyi ve böyle yaşamayı tercih ediyorum. Bu platformu da bu yüzden çok seviyorum. 

Bilmediğim konularda fikir üretmektense "Bilmiyorum" deme özgürlüğünü, "Bana da öğretir misin?" cümlesiyle başlayan samimi içtenliğini seviyorum. Şu konuda bile bu düzeyde, bazı yerlerde fikirlerimiz çatışsa da çok düzeyli fikir paylaşımını seviyorum. 

"Birçok siteye kıyasla gayet nezih ve medeni ölçülerde fikir alışverişi yapılan bir site" olduğumuzu düşünmeniz de, aynı şeyleri hissettiğimizi belgeliyor.

Benimkisi gayet içten, samimi ve masumane bir yüksek sesle düşünmeydi.

İsteyen her dostumuz, her istediğini, istediği şekilde yazsın.

Ben böyle yapmayacağım, bilmediğim konularda biliyormuş gibi olmayacağım. 

Düzeyli, nazik ve saygılı tavrınız için ve kaliteli katkılarınız için peşin teşekkürlerimle.

Saygılar. 

• Harika 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

peki deneyimlediğim şeyleri doğru deneyimleyip deneyimlemediğimi nereden bileceksiniz? ben deneyimlerimi burada paylaşıyorum, sorulan sorulara da deneyimlemelerim sonucu cevap veriyorum ancak ben bir profesyonel değilim. hobi olarak fotoğraf çekiyorum. herşeyi ben bilirim diye bir iddiam yok ama bildiklerimin doğruluğunu kim teyit edecek? bu durumda sorulan sorulara sadece nikon çalışanları ( ki bazı durumlarda daha fazla bilgiye sahip olduğumuzu biliyorum ) otorite olarak onlar cevaplasınlar veya profesyonel ve toplum tarafından onaylanmış fotoğrafçılar ( herkes tarafından kabul görülen fotoğrafçılar ) cevaplasınlar. biz sadece aklımıza takılanı soralım. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

@neehot bey merhaba,

Sizin şimdiye kadar deneyimlemediğiniz bir konuda, o konuya çok hakimmiş gibi bir öneride bulunduğunuza ben şahit olmadım. Ama, doğru bildiğimi zannedip, sizin önerilerinizden sonra gerçek doğruyu öğrendiğim bir çok konuya şahit oldum. Eminim ki bu platformda benim gibi hisseden birçok dostumuz vardır. Bu yazının ana fikri, kimin daha çok bilgili olduğunun tespiti değil ki. Nikon Türkiye çalışanlarının her şeyi bizlerin toplamı kadar bilemeyeceği konusunda sizinle aynı fikirdeyim. 

Bir önceki yazımdaki iki cümleyi izninizle tekrar etmek isterim:

Benimkisi gayet içten, samimi ve masumane bir yüksek sesle düşünmeydi.

İsteyen her dostumuz, her istediğini, istediği şekilde yazsın.

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Konuya girmek istemedim aslında ama bakıyorum konu farklı yerlere gidiyor ve farklı yanlış anlaşılmalar oluyor ! Neden bu kadar takıldınız veya sorun ettiniz bu yazıyı Sebehattin bey önceden çok konuşulan ve sıkıntı olan bizim forumda BİLGİ KİRLİLİĞİ ve YANLIŞ yönlendirme isteyen istediğini konuşur bilip bilmeden yazma gibi sıkıntıyı sizlere tatlı dille anlatmaya çalışmış burda uzatacak bir durum yok ve aksine "Evet haklısınız herkez emin olduğu ve deneyimlemiş kesin doğru oldugu ve kesin yönlendirme yapacağı konulara cvp versin" denemiz gerekirken değişik yerlere gitmiş konu! Sebahattin beyin dediği gibi forumda herkes bilip bilmeden amaç belkide iyi niyet olsada gördüğü yere yazmaktansa emin oldugun veya yazdığın şeyin doğru yönlendirme yapacağına emin olduğun şeylere yazmak en iyisidir. 

O yüzden bu yazı yönetim tarafından yapılan uyarı kimseye direk olarak özel yazılmış bir yazı değil genel bir uyarı forumda mesaj bilgi kirlilkiği önlemek adına yapılmış bir yazıdır. 

Bu forumda emin olmadığın hiç birşeye mesaj atma yorum yazma anlamına gelmez hiç bilmediğin birşeye çözüm üretmek bilgi kirlilğidir ama o soruna yol göstermek ayrı şeydir fikir üretip hatayı sorunu daha büyütmemek buna bir örnektir.

Forumda böyle tartışmaları sevmiyorum arkadaşlar ! Böyle konuları fazla büyütmeden üstünü kapatmanızı anlayış göstermenizi öneririm ve bu kadar konuşmaya gerek yok bile.

Konuyu izninizle kapatıyorum bu siz cvp yazmayın anlamında değil sadece uzamasın ve bu kadar mesaj yazıp tartışılacak bir konu bile değil sadece bir dipnot olarak durması bilinmesi gereken bir konu'dur..

Saygılar Sevgiler...

• Harika 2
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Misafir
Bu konu artık daha fazla cevaplar için kapalı.
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.