sadikbasal 12 Oluşturuldu: Ocak 27, 2018 Paylaş Oluşturuldu: Ocak 27, 2018 Merhaba aşağıda buğün çektiğim fotoğraf var. daha keskin ve net çıkması için bu tarz fotoğrafları nasıl ve hangi ayarlarda çekmem gerekiyor yardımcı olur musunuz d7200-18-140mm f:8 1/500 iso:160 Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Ali Evren Kara 0 Ocak 27, 2018 gönderildi Paylaş Ocak 27, 2018 gönderildi Hareket halindeki kuşları çekmek için öncelikle enstantane hızlı olmalı.. Martılar nispeten yavaş hareket ederler, 1/500 yeterli olabilir... Gerekirse 1/1000 civarı hızlarda denemeler yapılabilir.. Işık çok iyiyse f:8 diyafram değeri keskin fotoğraflar için yeterli, yalnız lens faktörü de önemli.. Uygun perde hızında ve uygun diyafram değerinde olsanız dahi, elinizdeki lensin verebileceği keskinliğin ve imaj kalitesinin bir sınırı var. Kit lensler genellikle bu konuda çok iyi değiller.. Sigma 17-50 f:2.8 lens tavsiye ederim... Aynı diyafram ve enstantane değerlerinde çok daha iyi sonuçlar alırsınız.. Ya da 50mm veya 85mm gibi prime lensler kullanabilirsiniz... Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Forum Editörü Sebahattin Demir 472 Ocak 27, 2018 gönderildi Forum Editörü Paylaş Ocak 27, 2018 gönderildi @sadikbasal bey, @Ali Evren Kara beyin de açıkladığı gibi enstantane ve elbette lens kalitesi ve hızı önemli. Eğer böylesine fotoğraflar ve keskinlik istiyorsam telefoto lensimi seçerdim (bütçe problem değilse 70-200mm f/2.8 bunun için uygun olurdu). Işık çok yeterli olsa bile f/8 diyaframı yine de seçmezdim. Bunun 2 nedeni var: Bu gibi hızlı hareket eden nesneleri AF-C ve Dinamik Alan AF kullanarak çekmeniz gerekecek (ki siz de öyle çekmişsiniz zaten). Ya "9 Noktalı dinamik alan AF" ya da "3D-İzleme" ile çekmelisiniz (ben 9 nokta seçerdim). Eğer diyaframı f/8 yaparsanız makinenizin AF sistemi sadece merkezdeki netleme noktasını aktif olarak kullanacaktır, 9 nokta kullanamayacaktır. Dolayısıyla netlemeniz şaşırabilecektir. F/2.8 size yeterince keskin ve net sonuçlar verir. Çünkü diyelim ki 85mm'de çekim yapıyorsunuz ve martılar sizden 10m uzaktalar. Bu durumda sizin D7200 gövdenizle alan derinliğiniz 1 metrenin üzerinde olacaktır (1.56m), bu da netlik için fazlasıyla yeterli. Martılar size yaklaştıkça alan derinliğiniz de azalacaktır (5m için alan derinliği 0.39m, bu bile yeterli). Saygılar. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
sadikbasal 12 Ocak 28, 2018 gönderildi Yazar Paylaş Ocak 28, 2018 gönderildi @Sebahattin Demir bey, 1- af-c kullandım evet ama 51 nokta kullandım.nikon kullanma kılavuzunda da kuşlar vb için kullanın yazıyor ordan aklıma geldi:) 9 nokta harketli cisimlerin gideceği yer tahmin ediliyorsa kullanın yazıyor.Pratikte bu bilgi yanlış mı oluyor ? Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Forum Editörü Sebahattin Demir 472 Ocak 28, 2018 gönderildi Forum Editörü Paylaş Ocak 28, 2018 gönderildi 23 dakika önce, sadikbasal yazdı: @Sebahattin Demir bey, 1- af-c kullandım evet ama 51 nokta kullandım.nikon kullanma kılavuzunda da kuşlar vb için kullanın yazıyor ordan aklıma geldi:) 9 nokta harketli cisimlerin gideceği yer tahmin ediliyorsa kullanın yazıyor.Pratikte bu bilgi yanlış mı oluyor ? Hayır bu bilgi yanlış değil. 51 nokta kullanırsanız, alanınızı daha da genişletirsiniz. Siz çekmek istediğiniz martıya odaklanmışken arkalarda, 51 noktanın içine giren bir başka martı veya nesneye netleyeblir AF sistemi. Sizin gönderdiğiniz tarzda bir fotoğraf için yapmıştım bu yorumu. O nedenle ben olsam 9 nokta kullanırım demiştim. 9 nokta kullanmak biraz daha dikkat ve tecrübe gerektiriyor bu tarz hareketli nesnelerde. Ama gökyüzünde o martıdan başka bir obje yoksa ve arkaplan temizse 51 nokta 9 noktaya göre daha garantili ve kolay olur elbette. Saygılar. 1 Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Forum Editörü Sebahattin Demir 472 Ocak 28, 2018 gönderildi Forum Editörü Paylaş Ocak 28, 2018 gönderildi Bir ilave daha; Çekimi 51 nokta kullanarak yaptığınızı belirtmişsiniz ve diyaframınızın f/8 olduğu görülüyor. Bu durumda yukarıda bahsettiğim olay gerçekleşmiş, yani siz kaç nokta kullanırsanız kullanın makinenizin AF sistemi yalnızca merkezdeki çapraz netleme noktasını kullanacaktır, yani tek çapraz nokta. Bu durumda siz 51 nokta desteği alamamışsınız demektir. Yukarıdaki şekilde 51 nokta AF sistemini görüyorsunuz. Kırmızı ile işaretlenmiş olan noktalar çapraz AF noktaları, özellikle hareketli nesnelerin çekimlerinde en çok ihtiyacınız olan hassas noktalar. Diyaframınız f/5.6 ve daha açık durumlarda (yani f/4, f/2.8 vb) soldaki şekildeki gibi 15 hassas noktanın (çapraz olanların) hepsini kullanabilirsiniz, Fakat diyaframınız f/5.6 dan daha kısıksa (sizinki f/8) yalnızca merkezdeki çapraz nokta kullanılır (sağdaki şekil). O nedenle; AF-C ve Dinamik alan AF kullanırken alan derinliğini arttırmak için diyaframı f/5.6 dan fazla kısmak doğru bir yöntem değildir. Saygılar. 2 Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
myasar 53 Ocak 28, 2018 gönderildi Paylaş Ocak 28, 2018 gönderildi @Sebahattin Demir Bey, Sizin deneyimli bir fotoğrafçı olduğunuzu biliyorum. Bu nedenle söylediğiniz her şey bizim için önemli. "Eğer diyaframı f/8 yaparsanız makinenizin AF sistemi sadece merkezdeki netleme noktasını aktif olarak kullanacaktır, 9 nokta kullanamayacaktır." cümleniz bu güne kadar hiç farkında olmadığım bir durumu anlatıyor. Ben şöyle biliyordum: Önceden ayarlı diyafram ne olursa olsun makine ( deklanşöre yarım basıldığında) tam açık diyaframla gerekli tüm ölçümleri (netleme dahil) yapar, deklanşöre tam basıldığında diyafram gereken değere kısılır diğer işlemler yapılır ve fotoğraf çekilir. Bu durumda benim mantığıma göre netleme noktası sayısının diyafram değeriyle bir ilişkisi olmaması gerekir. En azından objektifin kendi max. değeri dışında. Bu durumu biraz daha açar ve yanlış anladıysam düzeltirseniz memnun olurum. Saygılar.. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
sadikbasal 12 Ocak 28, 2018 gönderildi Yazar Paylaş Ocak 28, 2018 gönderildi @Sebahattin Demir BEY, tecrübelerinizden çok şey öğreniyoruz bu süper bir şey bizim gibi yeniler için. "Çekimi 51 nokta kullanarak yaptığınızı belirtmişsiniz ve diyaframınızın f/8 olduğu görülüyor. Bu durumda yukarıda bahsettiğim olay gerçekleşmiş, yani siz kaç nokta kullanırsanız kullanın makinenizin AF sistemi yalnızca merkezdeki çapraz netleme noktasını kullanacaktır, yani tek çapraz nokta. Bu durumda siz 51 nokta desteği alamamışsınız demektir." bu bilgi nerede yazıyor acaba ben nikon kullanma kılavuzunda göremedim.bu veya bunun gibi başka bilmemiz gereken var mı ? bende zannediyordum ki @myasar arkadaşın bahsettiği gibi netleme noktasının diyafram ayarıyla ilgisi yok zannediyordum. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Forum Editörü Sebahattin Demir 472 Ocak 28, 2018 gönderildi Forum Editörü Paylaş Ocak 28, 2018 gönderildi @myasar bey, Öncelikle uyarınız için size olan borcumu buradan peşin peşin ödeyeyim. Haklısınız, tam da sizin dediğiniz gibi çalışıyor AF sistemi. Zamanında bu ortamdan bu satırları yazan birisi olarak böyle bir cümle kurmam; sanırım çok güzel, yazdan kalma bir Ocak İzmir sabahında, güzel bir branç hayalleriyle arkadaşlarımızı beklerken dalgınlık olarak açıklanabilir, en masum şekliyle. Şimdi bu aktivitemizden ve ö güzelim yazdan kalma günden evimize döndüm ve sizin cevabınızı (uyarınızı) okudum ve vakit geçirmeden bu yanlışlığı düzeltmek istedim. AF sistemi tıpkı sizin açıkladığınız gibi çalışır; Fotoğraf makinesine bir lens taktığınızda, kamera mercekteki diyaframı mümkün olan en geniş açıklığa kadar açar ve mercek boyunca en fazla ışığı içeri alır. Bu kameranın odaklanmasına yardımcı olur. Deklanşör düğmesine sonuna kadar bastığınız zaman, kamera diyaframı uygun pozlamanın gerekli değerlerine ayarlar ve daha sonra görüntüyü kaydetmek için deklanşörü kaldırır. Örneğin, 70-200mm f/2.8 objektifi kullanarak pozlama ayarı 1/500 saniyelik, f/8 ve ISO 100 olarak ayarlanmışken parlak güneş ışığı altında bir fotoğraf çekiyorsanız, kamera perde kaldırılmadan hemen önce diyaframı f/2.8'den f/8'e ayarlar. Fotoğraf çekildikten hemen sonra kamera, diyaframı hemen f/2.8'e kadar yeniden açar ve fotoğraf makinesine maksimum ışığı alır. Odak uzaklığına bağlı olarak maksimum diyafram değerinin değiştiği, değişken bir diyafram lens kullanıyorsanız, bu biraz daha karmaşık hale gelir. Kamera yine de diyaframı mümkün olduğunca açık tutar fakat bu odak uzaklığına bağlı olarak değişir. Düzeltir, tekrar teşekkür ederim. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Forum Editörü Sebahattin Demir 472 Ocak 28, 2018 gönderildi Forum Editörü Paylaş Ocak 28, 2018 gönderildi Bir konu daha: Ben deneyimli bir "fotoğrafçı" değilim. Araştırmayı ve okumayı seven, fotoğrafçılıkla hobi olarak uğraşan, mühendis kökenli bir fotoğraf gönüllüsüyüm yalnızca. Bu ortamda fotoğrafın sanat kısmında hiçbir yazıda topa girmem, haddimi bilirim, beni aşar. Ben de herkes gibi bu ortamda her gün yeni yeni şeyler öğreniyorum. İlgileriniz ve güzel düşünceleriniz için yine de teşekkür ederim. Saygılar. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
sadikbasal 12 Ocak 28, 2018 gönderildi Yazar Paylaş Ocak 28, 2018 gönderildi @Sebahattin Demir bey, benim kafam karıştı şimdi.ben f:8 açıklıkta 51 af noktası çekim yaptım yukardaki martı fotoğrafında. 51 i görmeyip merkezi mi aldı. " yani siz kaç nokta kullanırsanız kullanın makinenizin AF sistemi yalnızca merkezdeki çapraz netleme noktasını kullanacaktır, yani tek çapraz nokta. Bu durumda siz 51 nokta desteği alamamışsınız demektir. " f8 açıklık olduğu için ... bu bilgi yanlış mı ? Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Forum Editörü Sebahattin Demir 472 Ocak 28, 2018 gönderildi Forum Editörü Paylaş Ocak 28, 2018 gönderildi @sadikbasal bey, Bir önceki yazımda, @myasar beyin dikkati ile düzelttim bu cümleyi. Bu cümleyi yazarken sizin diyaframınızı f/8 olarak ayarladığınız değil de maksimum açıklığı f/8 olan bir lens kullandığınız düşüncesiyle yanlış yazmışım o cümleyi dikkat etmeden. Sizin lensiniz belirttiğiniz kadarıyla 18-140mm. Bu lens sanırım f/3.5 - 5.6 lens. Yani en kısa odak uzaklığında bu lenste diyafram en fazla f/3.5 kadar açılabiliyor, 140mm'de ise f/5.6'ya kadar açılıyor diye biliyorum. Siz bu lensinizle çekiminizi 140mm'de bile yapsanız diyaframınız f/5.6 kadar açılacağı için bu çekiminizi 51 noktayı kullanarak yapmışsınızdır, sıkıntı yok. Saygılar. 1 Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
neehot 102 Ocak 28, 2018 gönderildi Paylaş Ocak 28, 2018 gönderildi Martı fotoğrafına geri dönecek olursak daha keskin fotoğraf çekmek için daha iyi bir lense ihtiyacınız var. Martı fotoğrafı martı hareketliyken düzgün yakalayabilmek için hızlı bir lense ihtiyacınız var. Özet geçersek f2.8, f1.8 lensler tercih edilebilir. Martılar biraz uzak kaldıklarından telezoom lense ihtiyacınız olacaktır. Sonuç kapı 70-200 e çıkıyor. Eğer bütçenizi aşıyorsa 70-200 f2.8 onun yerine 70-200 f4 olanı da tercih edebilirsiniz ki keskinlik ve hız yönünden pek bir eksiği yok. Af-c ve tek nokta ile birkaç denemeden sonra çok rahat yakalayabilirsiniz 1 Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Akın Demircioğlu 18 Ocak 30, 2018 gönderildi Paylaş Ocak 30, 2018 gönderildi @Sebahattin Demir @Ali Evren Kara ve@neehot beylerin yorumlarını ve konuya yaklaşımlarını dikkatle okudum. Fotoğraf merakına başladığım günden beri en çok yararlandığım forum burası olmuştur. Daha üç yıl öncesine kadar diyafram bilezikli bir 50mmyi makine de nasıl kullanacağımı bile bilmiyordum forumda konusu vardır. Ancak gönül verdik araştırdık, ustaların bilgilerinden istifade ettik, yeri geldi paralar harcayıp tecrübe edindik ve hala da öğreniyorum konuda olduğu gibi Sebahattin Beyden yeni ve ilginç bilgiler edinmiş oldum. Kuş konusuna gelirsek benim fikrimde diğer arkadaşlardan pek farklı olmayacak o yüzden fotoğrafı inceleyerek konuşacağım. Fotoğrafta görülüyor ki bulutlu bir havada çekim yapmışsınız, ortamın ışıklılığı düşük olunca fotoğraflarınızı da yeterli pozlamayı sağlamak için iso artırımı yapmanız gerekirdi. Burada ki en büyük sıkıntı ışığın azlığından kaynaklanmış daha iyi bir havada tekrar deneyimleyip paylaşmanızı beklerim. Martıları aşağıdan yukarıya doğru değilde yandan veya önden 40-45 derecelik açı üstüne çıkmadan (kanat altları karanlık olduğundan yeterince pozlanamayacaktır fotoğrafınızda olduğu gibi) ve ışığı karşınıza almadan pozlayacak şekilde pozisyon alın. Bir vapurda falan seyahat edip simit falan atıyorsanız da bilemicem. Havadaki bir martıyı gökyüzüne doğru pozlamak pek bir espirili olmayacaktır o yüzden alan derinliğinin belli olabileceği şekilde kadraj oluşturursanız etkili bir foto elde etmiş olursunuz diye de düşünüyorum. Martılar insanlara yakın bir kuş 80-100mm arasında kolayca fotoğraflanabiliyor ancak daha başka kuş fotoları çekme meraknız varsa objektifde yenilik yapılması gerekir. Objektiflerin en açık diyaframlarının genelde 2 stop sonrası netlik açısından ideal diyafram olduğu hep söylenir ve bende kendi tecrübelerime göre doğru bulurum. Objektifi 100mmde en açık diyafram ile ve f8, f11 ayarlayıp çekin sonuçları bilgisayarda orta noktalardan ve köşelerden inceleyin hangisi tatmin ederse o diyaframda pozlayın derim. Yeni fotoğraflarınızıda en kısa zamanda görmek dileğiyle @sadikbasal 1 Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Murat Inan 0 Ekim 16, 2019 gönderildi Paylaş Ekim 16, 2019 gönderildi merhaba biraz aradan zaman geçmiş ama eklemek istedim. bu tarz aydınlık ve beyazın yoğun olduğu fotoğraflarda + 1-2 stop telafi verirseniz pozlama daha doğru olacaktır. bu baskın gri tonlama düzelmiş kuşlar da beyaz çıkmış olur. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Recommended Posts
Sende sohbete katıl
Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın