İçeriğe git

Işık çizgileri

Yasin Korkmaz

Recommended Posts

Arkadaşlar bilindiği gibi, akşam vakti makineler uzun pozlama yapar

Uzun pozlama da örneğin; 1 sn.

Işıkların çizgileri yıldız şeklinde fotoğrafa yansır..

Şöyle bir şey düşündüm;

Acaba ışıkların çizdiği yıldız çizgileri yok etmek mümkün mü ?

Not; Effect filtreler yapabilir mi diye düşünüp bu konuyu açtım

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Yasin hocam, eğer ışıkların yada gün ışığının yıldız şekli ile çıkmasını istiyorsan, diyaframı kısıp deneme yaparsan sonuca ulaşabilirsin. Uzun pozlamada ışıkların yıldız şeklini almasının sebebi, pozlama süresini arttırmak için diyaframı kıstığımız içindir. Aynı işlemi örneğin güneşli bir günde de diyaframı kısaraya yapabilirsiniz. Tabii gün ışığında makineyi direk gün ışığına çevirerek değil de, özellikle ağaçlıklı bir alanda, ışık güzmeleri olarak gelen bir güneş ortamında, makineyi kısık diyaframa alıp çekim yaparsanız yıldız efektini çok rahat elde edebilirsiniz. Örnek olarak akşam eve gidince bir kaç fotoğraf atabilirim. Ek olarak Star Filter diye yıldız efekti alınabilen filtreler var olduğunu duydum ama ne kadar verimli yada ne kadar etkili tecrübe etmediğim için bir yorum yapamıyorum. Tahminim lensin önünde takılan ve içinde birden fazla cam yada optik eleman bulunan bir filtre ve çalışma mantığı ışığı bir kaç farklı şekilde kırarak, sensöre yıldız yada yıldıza benzer şekilde düşürerek sonuca ulaşılıyor. Tabii bu sadece benim tahminim, kullanıp tecrübe etmediğim için net birşey söylemem yanlış olur. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Günaydın @hüseyin özdemir bey

Açıklamanız Çok yararlı Oldu teşekkürler, Yani kısaca özetleyecek olursak:

Işık çizgilerinin patlaması sadece uzun pozlama ile oluyor

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@hüseyin özdemir Aydınlatıcı bilgiler için bende teşekkür ederim.

Aslında mantıken diyafram kısıldıkça her ışık hüzmesinin fotoğrafta oluşturacağı bir etkidir, bu etkiye sebep olan kısık diyaframdır ancak hala netleştirememiş olmamla birlikte ışığın kaliteli çizgiler oluşturması da objektiften objektife fark eden birşey çünkü bazı geceler gerçekten sokak lambalarının parıl parıl çıktığı fotoğraflar elde etmek istediğim oluyor. Belki bir star filter denemesi yapmam gerekecek.

@Yasin Korkmaz sadece uzun pozlama değil kısık diyafram kullanıldıkça objektife giren her türlü parlamalarda bu tür sonuç ortaya çıkacaktır diye düşünüyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

14 saat önce, Yasin Korkmaz yazdı:

Günaydın @hüseyin özdemir bey

Açıklamanız Çok yararlı Oldu teşekkürler, Yani kısaca özetleyecek olursak:

Işık çizgilerinin patlaması sadece uzun pozlama ile oluyor

@Yasin Korkmaz hocam sadece uzun pozlama ile değil diyaframı kısarak bu sonuca ulaşıyoruz. Pozlama süresinin artması, gece çektiğimiz fotoğraflarla ilgili bir durum. Gece fotoğraf çekerken pozlama süresini uzatmak için diyaframı kısarız ve diyaframı kıstığımız için pozlama süresi uzar. Ancak aşağıda paylaştığım fotoğrafta ışık şartları yeterli olduğu için diyaframı f/14 olarak kısmış olmama rağmen 1/40 perde hızında, ve 100 ISO'da bu sonuca ulaştım. Tabii sizin ışık çizgilerinin patlaması dediğiniz olay bu ise. Farklı bir şeyi ifade etmek istiyor da olabilirsiniz. 

@Akın Demircioğlu hocam ışığın kaliteli çizgiler oluşturması lenslerin yapısıyla alakalı bir durum diye düşünüyorum. Lensin diyafram bıçaklarının verdiği etkiye oranla çizgilerin netlik ve keskinlik durumu farklılık gösterebilir ayrıca lensin iç yapısı, kaplamaları, ışığı yansıtırken ki optik kalitesi ve optiklerin ışıkta bozulmaya ve saçılmaya yer verip vermemesi tamamen lensin yapısı ve kalitesiyle bağlantılıdır diye düşünüyorum. Eğer gece çekimi yapacaksak mutlaka gece çekim teknikleri üzerine araştırma yapalım ve mutlaka tripod yada sabit bir yer bularak makinemizi "0" sarsıntı ile fotoğraf çekebilecek hale getirelim. Ayrıca mümkünse makinemizin vizörünü de kapatalım ki olası ışık geçirgenliğinin önüne geçilsin. Star filtreleri ben de merak ediyorum ama sırf merak ediyorum diye filtre almak aklıma yatmıyor açıkçası. Şimdilik elimizdekilerle yetinmeye devam. Tecrübe eden veya edecek olan varsa fikir ve yorumlarını almak beni çok mutlu edecektir. Saygılarımla. 

_DSC5163 (Large).JPG

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@hüseyin özdemir bey, yorumunuz için teşekkürler..

Tahminen 1\60 hızına veya biraz fazla olabilir, enstantane değerinde güneş parlama yapar

Tahminen nasıl bizim gözümüzü kamaştırıp yuvarlak halka oluşturuyorsa, lenside etkilecektir

Sadece öğrenmek istediğim, karanlıkta uzun pozlama yapıldığı için fotoğrafların net çıkması amaçlı makineler ışık yolunu yıldız şeklinde çiziyor (Öle mi ?)

Zaten diyaframı ışık miktarına göre F14 - F32 kısmazsak uzun pozlama yapamayız

Hocam bir şey daha

Uzun pozlamada neden düşük iso kullanırız ?

Tahminen kadraja fazla iso sıcaklığı düşeceği için, uzun pozlama olmaz

Yani uzun pozlama gereğinden fazla aydınlık çıkar (Doğru mu ?)

Samanyolu çekimlerinde ise zifiri karanlık olması gerektiği için, kadrajın yeteri ışık (Sıcaklık) miktarını görebilmesi açısından 1600 - 3200 iso kullanılır

Fakat örneğin F2.8 diyafram kullanılması önerilir, amcaoğlu'nun videoda dediği gibi CORP lenslerde 300'ü lens mm bölersek, örneğin 18 {300\18=16} 16 saniyeden fazla pozlama yaptığımız taktirde, yıldızlar kayarmış

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

11 dakika önce, Yasin Korkmaz yazdı:

@hüseyin özdemir bey, yorumunuz için teşekkürler..

Tahminen 1\60 hızına veya biraz fazla olabilir, enstantane değerinde güneş parlama yapar

Tahminen nasıl bizim gözümüzü kamaştırıp yuvarlak halka oluşturuyorsa, lenside etkilecektir

Sadece öğrenmek istediğim, karanlıkta uzun pozlama yapıldığı için fotoğrafların net çıkması amaçlı makineler ışık yolunu yıldız şeklinde çiziyor (Öle mi ?)

Zaten diyaframı ışık miktarına göre F14 - F32 kısmazsak uzun pozlama yapamayız

Hocam bir şey daha

Uzun pozlamada neden düşük iso kullanırız ?

Tahminen kadraja fazla iso sıcaklığı düşeceği için, uzun pozlama olmaz

Yani uzun pozlama gereğinden fazla aydınlık çıkar (Doğru mu ?)

Samanyolu çekimlerinde ise zifiri karanlık olması gerektiği için, kadrajın yeteri ışık (Sıcaklık) miktarını görebilmesi açısından 1600 - 3200 iso kullanılır

Fakat örneğin F2.8 diyafram kullanılması önerilir, amcaoğlu'nun videoda dediği gibi CORP lenslerde 300'ü lens mm bölersek, örneğin 18 {300\18=16} 16 saniyeden fazla pozlama yaptığımız taktirde, yıldızlar kayarmış

bence bilgilerin biraz yanlış. uzun pozlama f14-32 aralığında olmalıdır diye birşey yok. ne çekmek istiyorsan ona göre ayar yaparsın ki çoğu şehir manzarası gece çekimleri f7.1-8 değerlerinde yapılır. star effect lensin ve bıçaklarının kalitesine göre, bıçakların sayısına göre değişen bir durum. ve evet diyaframı kıstığımız zaman ortaya daha belirgin bir şekilde çıkan bir durum. seven var sevmeyen var. sevmiyorsan diyaframını en açığa alırsın, alan derinliğini hesaplarsın ve ona göre kadrajını oluşturup çekersin star effect minimum düzeyde olur. 2. yöntem raw çektiğimizde düzenlerken istemediğimiz noktaları az pozlandırıyoruz oluyor (hileli).

2. sorunuzda iso 1600-3200 aralığı da biraz fazla. hatta çoğu makine için çok kumlanmalı bir durum oluşturur, mesela d5100 için. orada da yıldızlar uzak ve cılız ışık verdikleri için ışığını yakalamak maksatlı uzun pozlama yaptığımızda gereğinden fazla pozlama yaparsak söylediğiniz gibi yıldızlar çizgi oluşturmaya başlıyor, o dengeyi tutturabilmek için isoyu biraz açmamız gerekiyor ama makinenin izin verdiği ölçüde yoksa yıldızlar ile kumlanmalar karışır ve düzeltmede bulamaç olurlar. en açık diyaframa ayarlamamızın sebebi de süreyi kısaltmak. zaten o kadar mesafeyi netlediğimizde hepsini aynı düzlem olarak göreceğinden netlik problemi ayarlayabildiyseniz pek olmaz. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Teşekkürler @neehot

Fakat dikkat okuduysanız " ışık miktarına göre F14 - F32 " yazdım ve bu örnek

Yani saat 00:00'da isterseniz F7.1 dilersenizde iso'yu ve enstantane'yi yükseltip F32'de çekim yaparsınız

Ben zaten örnek verdim, bu fotoğrafı şu şekilde çektin neden sonuç bu demedim ki ;)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.