İçeriğe git

Ayarlama


Hüseyin elman

Recommended Posts

Konuyu açıkça yazmamışsınız @Hüseyin elman bey

Üstelik fotoğraf makineniz profil resminin altında yazmıyor veya açıklamada ekipmanlarınızı sayıp, buradan nasıl güzel fotoğraflar çekeceğiniz hakkından parlak fikirler yardımı isteyebilirsiniz..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

On 08.02.2018 at 16:34, Hüseyin elman yazdı:

Daha kaliteli fotoğraf çekebilmek nasıl bi ayar yapmalıyım acil yardım !

sizin probleminiz ekipman kaynaklı olabilir. d850 alıp lens olarak da nikon 24-70 f2.8 ed vr lens takarsanız çok daha kaliteli fotoğraflar çekersiniz. veya nikkor 105mm f1.4 lens takarsanız tadından yenmez. (not: aynı kadraj, sahne, konu vs'nin nikon d5100 + 18-105mm lens ile çekilmesi kıyaslanarak öneride bulunulmuştur zira çekilmek istenilen konu, eldeki ekipmanlar, çekim saati hakkında en ufak bir bilgi paylaşılmamıştır.)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Nikon d5100 lens olarak nıkkor 55-200 lens kullanıyorum makinenin kendi ayarlarını veya donanım olarak ne kullanmalıyım daha kaliteli fotoğraflar çekebilmek için :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

7 dakika önce, Hüseyin elman yazdı:

Nikon d5100 lens olarak nıkkor 55-200 lens kullanıyorum makinenin kendi ayarlarını veya donanım olarak ne kullanmalıyım daha kaliteli fotoğraflar çekebilmek için :)

öncelikle makinenizi çok iyi öğrenmeniz gerekmekte. makinenizin sınırlarını, ayarlarının nereden nasıl yapılacağını iyice öğrenmeniz gerekir. sonra lensinizin sınırlarını, değerlerini, o değerlerin ne anlamlara geldiğini öğrenmeniz gerekir. mesela lensin üzerinde yazan f4-5.6 ne anlama gelir ve ne işe yarar. ayrıca fotoğraf çekmek için enstantane/diyafram/iso üçlüsünün ayrı ayrı ne işe yaradığı ve birlikte nasıl kullanılacağının da iyicene özümsenmesi gerekir. nerede hangisini nasıl kullanmalıyım sorusuna cevap verebilmelisiniz. şimdi size burada bir ayar veririm ancak siz bu ayarda evde fotoğraf çektiğinizde düzgün sonuç alırken dışarıda fotoğraf çektiğinizde sonuç alamazsınız o sebeple size net ayar vermem mümkün değil ama yol gösterebilirim. mesela P ayarında çekerseniz ve isoyu da 200de tutarsanız çoğunlukla (akşamları değil) güzel fotoğraf çekilir ve çektikten sonra hangi değerlerde çekildiğine bakılarak fotoğraf çekmek konusunda fikir edinilebilir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Öncelikle teşekkür ederim ayarlarını yapmayı falan biliyorum yaptım da kendi çapımda ayarını ama söylediğiniz kadar bilgim yok bilgi edinmek öğrenmek için üye oldum yani makineyle ilgili çoğu şeyi biliyorum fakat ince detaylarını hiç bilmiyorum 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Hüseyin elman bey, ben derim ki;

Sonuçta bende D5100 ile Tamron kullanıyorum ama fotoğrafların güzel

Siz önce nasıl fotoğraf çekmeniz gerektiğini, geze geze fotoğraf çeke çeke öğrenin..

Bu arada aşırı ışık veya parıltıdan uzak durun. (Güneş gibi)

Eğer güneşli alanda fotoğraf çekecekseniz diyaframı kısın, iso en düşük olsun ve tripod kullanabilirsiniz

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • Forum Editörü

@Hüseyin elman bey,

 

Yeni makineniz hayırlı olsun.

Ortak hobimiz olan fotoğrafçılık konusunda size başarılar.

Yeni başlayanlar için faydası olabilecek bu yazıyı ve bu yazıdaki diğer konuları okuyarak başlayabilirsiniz.

 

Işığınız bol olsun.

Saygılar,

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 ay sonra...

%18 gri kart alin ve kalibrasyon lu monitör edinin sonra sonuç kusursuz olur zaten .  Birde bir şehir efsanesi var raw cekersen beyaz ayarı gerekmez diye külliyen yanlış bir kere raw da ceksen beyaz ayarını bozuk mönutirde yaparsan sonuç hüsran olur halbuki çekimde yaparsan hem yanılma şansın az okur hemde sonuç kusursuz olur.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

şu noktada sayın nikobet size birkaç soru sormak isterim. cameraraw işlediğimiz zaman auto tuşuna bastığımız zaman program işlemeyi neye göre yapıyor? her bilgisayarda auto tuşu farklı mı çalışıyor? histogram ne işe yarar? beyaz ayarı konusundaki "şehir efsanesi" olayına açıklık getirelim; eğer raw formatta fotoğraf çekiyorsanız makinelerin beyaz ayarını auto modda bırakınız hatta shade(gölge) modunda bıraksanız da olur. makinenin beyaz ayarı sadece makinenin kendi jpeg çıktısına müdahale eder. makinelerin raw çıktısı olmadığı için de beyaz ayarını ne yaparsanız yapın raw fotoğrafı işlemek zorunda olduğunuz için ve işlerken bu ayarı kendiniz belirlemek zorunda olduğunuz için bir efsane değil gerçektir. @Nikobet

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Butun DSLR olsun hatta arri Alexa olsun hepsi %18 127 127 127 gri yansıtıcı ya göre kalibre edilmiştir dünyayı öyle gorurler siz çekim yaparken otomatik de olsa gölge de olsa mutlaka makjnaye bir notr gri göstermek zorundasiniz bakın beyaz bile demiyiyorum gri çünkü doğada saf beyaz çok az A4 kağıdı tişört atlet yada ne bilim veya şapka bunlar maviye çakıyor genelde ve makinayı şaşırtır makina yanlış renk verir raw cekseniz bile beyaz ayarını neye göre yapacaksınız sahnede gerçek veya yada gri varmı büyük olasılık yok photoshop da  sahnede en parlak kısmı beyaz olarak algılayıp tamamı ile yanlis hesoa yapıp dogamiza aykırı bir renk tonu verecektir asla yüzde yüz beyaz ayarı vermeyecektir çünkü sahnede gerçek beyaz ve gri yok bu anca labaratuvar da özel kimyasal boya ile üretiliyor zor bulunur hadi diyelim göz kararı yapacaksınız peki monitörünuz gerçek gama ve beyaz ayarında mi bence yüzde 80 yanlış çoğu ledler çok soğuk ve beyaz ayarı berbat kalibre edilmesi lazım ona güvenerek raw çekip beyaz ayarı yapmaya kalkarsanız büyük olasılık yüzde yüz yanlis olacak ha beğenirsininiz ama ben kalibrasyon lu monitörümde kötü gireceğim yada TRT olsun ajans lar olsun  kotu gorecek ne gerek var riske bir gri kart alıp buji makjnaye okutmak 1 dakika ama sonuç yüzde 90 başarı ve az maliyet a iscilik ve o istediğiniz mükemmel ton sıcaklık renk  risksiz bir şekilde elinizde diyelim monitör kalibrasyon ok ozaman da gözünüz 127 127 127. Gri tonu sahnere azbere  yakalayacakmi bence imkansız hata payı çok yüksek neden böyle bir nimet varken manuel beyaz ayarı kullanmayalim zararı ne raw da olsa her şey manuel yapmak profesyonel tercihdir gün gelir 1000 tane fotoğraf teslim etmek gerekir 1 hafta photoshop ta uğraşacağıniza 5 dakika hazır ve kusursuz denge  tercih sizin tabi ben  gri kart  tan alınan sonucu hiç bir şeye değişmem.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ha birde gri karta ile beyaz ayarı yapıldığı zaman camera raw onu algılıyor ve beyaz ayarı hiç gerek kalmıyor çünkü zaten beyaz ayarı çekerken yapılmış direk geciyorsunuz o işlemi ve pozlama gri karta göre yapılırsa büyük tonlar gerçek devrinde çıkıyor özelikle insan teni ve yüzü tam oturuyor sanki photoshop ta çalışılmış gibi.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Histogram okuma güzek bie şey ve herkesin okuması lazım tabi göreceli bir kavram bütün dlsr ,camera  ,monitör   0 ile 250 rgb arası ton vermektedir sizin photoshop ve dlsr de gördüğünüz 0-255 arası tonlar ve gamma 2,2 ye göre bir geçiş soz konusu bütün evrensel ekralar gamma 2.2 ye göre ayarlanması lazım artık böyle kabul gördü dağa doğrusu bu gamna güzel sonuç veriyor monitörlerimiz 0 rgb en koyu siyah vermesi lazım ama hak getire kalibrasyonsuz piyasa monitörleri genelde en siyahta başarısız 0 rgb yi  8 rgb olarak verme eğiliminde tabi ben kalibrasyon yaptığım için 0 rgb bende sim siyah 255 ise bem beyaz ve histogramın ortası 127 rgb ise tam olması gerekn yerde pozlama yaaprken dediğim gibi makinalar  %18 gri ye göre kalibre edildiği için mühendisler histogramın en orta tonlarını 127 127 127 rgb  bölge 5 olarak kabul ediyorlar eğer sizin sahnede porte çekiyorsunuz özel bir amacınız yoksa doğru olan şudur modelinizin yüzüne yada yanına bir %18 kart koyup karta beyaz ayarı yapmanız lazım sonra karta nokta ölçüm ile pozlama yapıp tam histogramın ortası yani kartı 127 127 127 ye oturtmanız lazım bunu şekilde sahneniz eğer ışık miktarı eşit ve dengeli ise evrensel bir pozlama yaptınız demek modelinizin yüzü histogramda  140 rgb iile 160 araası bir konumda yani hafis ortanın yanı hafif sağa yaslanmış olacak ama tam sağa değil  tam orta giri kart insan teni ondan 1  f stop parlak ondan 1 fstop  yüksek olacak  pozlama bittikten sonra sahnenizin durumuna göre histogramın en sol kısmı yani siyah ve koyu tonlar ya sıfıra dayanacak yada az  bir pay olacak kontrasta göre sahnede tam siyah yoksa histogtamın en sol kısmı 0 göstermez bieaz pay kalır bu sol kısmı içinde geçerli parlaklık gri karttan 5-6 diyafram yükske değilse en parlak kısım 240 rgb yi anca görür ama photoshop ta isteniraw levels ile 0 ve 255 e tamamlanır ama gri kartın konumunu bozmamak şartı ile o 127 127  127 de kalsın poz kilitleme ile aynı sahneyi dilediğiniz gibi çekin sahne patlamaz patlarsa az pozlama yapın ama gri kartı ve modeli ışıkla besleyin histogramı oturtmanız kolay olur.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

(makinenin beyaz ayarı sadece makinenin kendi jpeg çıktısına müdahale eder (  Tamam ama siz beyaz ayarını menuel bir şekilde giri kart ile yada kelvinmeter ile yaparsanız photoshop bu beyaz ayarını referans alıyor ve  photoshop raw yazılımında ne çektiysen onu görüyorsun  ve beyaz ayar  seçeneğine hiç bulaşmıyorsun.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • Forum Editörü

@Nikobet bey,

 

Yanlış anlamayın, birşey soracağım: sizin kullandığınız klavyede nokta ve virgül işareti ve BÜYÜK HARF özelliği yok mu?

O kadar şey yazmışsınız ama üç defa okudum yine çoğunu anlayamadım. Cümle nereden başlıyor, nerede bitiyor, yazdığınız bazı kelimeler ne anlama geliyor bulamadım. Belki de içinde güzel, faydalı bilgiler vardır, ama anlayamadım.

 

Stüdyo ortamı gibi ışığın sabit olmasını sağlayabildiğiniz ortamlarda gri kart kullanımı elbette uygun olacaktır. Ama bu sonradan RAW'da düzeltme gerektirmeyecek anlamına gelmez. RAW çekmek gri kart kullanımını dışlamaz. Siz gri kart kullanın ama RAW çekin, en azından garantiye almış olursunuz. Bu bir efsane değil, itiraz bu cümlenizeydi. Düşünsenize sokakta fotoğraf çekiyorsunuz, oynayan çocuklar gördünüz, hemen birinin eline gri kartı verip, sen şimdi bir tut ben beyaz ayarı yapacağım diyemezsiniz. Çevremde bu işin profesyoneli stüdyo fotoğrafçısı birçok dostum var, bu dostlarımın önemli çoğunluğu yardımcı ışıksız fotoğrafa fotoğraf gözüyle bakmıyorlar. Ama biz burada bir hobiden sözediyoruz! Bu sayfadaki soru da "D5100 kameram var, iyi fotoğraf çekmek için hangi ayarları kullanmalıyım?". 

 

Zaten bir gri karta, stüdyo ışık altyapısına ve en önemlisi kalibre edilmiş profesyonel bir monitöre ihtiyacının olduğunu bilen biri size yukarıdaki soruyu sorar mı?

 

@Hüseyin elman bey,

 

Kameranızı alın sokağa çıkın, bol bol fotoğraf çekin, Pozlama ve kompozisyon konusunu fırsat buldukça okuyun, izleyin. Hepimiz aynı aşamalardan geçtik, beyaz dengesine de kafanızı fazla takmayın. Sonuçta moda fotoğrafı çekmeyeceksiniz. Eğer bir gün kendi isteğinizle moda fotoğrafları çekecek aşamaya geldiğinizde zaten elinizdeki ekipmanı kullanmayacaksınız, beyaz dengesi, kalibre edilmiş Pro monitörler, stüdyo flaşları vs konularında epeyce yol katetmiş olacağınızdan bunların herbiri birer kamera şakası gibi gelecektir size.

 

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Klavyem yok 4 inç telefondan yaziyorum dağa gri kartın kullanım amacinizi bilmiyorsunuz, çocuğun eline gri kart vermek ne demek ne saçma bir savunma gri kartı önceden zaten makjnaye okutuyorsunuz ve cekime başlıyorsunuz, sonra istediğiniz kadar fotoğraf çekin sadece bir kere mahsus bir olay her pozlama karta ne gerek var.Beyaz dengesini kafaya takin bence yoksa amatörde olsanız profesyonel de olsanız makinadan maksimum rengi ve tonlama almadıginiz sürece eninde sonunda o makinadan soğuyup yeni makina hayalleri kuracaksınız raw cekin ama raw da bir yere kadar .Kalibre monitör lüks bir şey değil 3 bin TL DSLR ye veren biri bir zahmet kaliteli monitör alsın .Ben bu cevabı formun geneline yazdım gri kart dedigin 100 lira bir şey altı üstü bir kere ayardan sonra ışık koşulları fazla değişmediği sürece çekime devam ediyorsun.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

o zaman buradan makine üreticilerine çağrıda bulunalım; lütfen makineleri fabrikadan çıkışlı gri kart entegresi yapın ve biz de bu tip beyaz ayarı ile uğraşmak zorunda kalmayalım. d5 gibi profesyonel makine alıyoruz şu uğraştığımız şeylere bak. alette "profesyonel body" ayağına dahili bir flaş bile yok bari beyaz ayarı da olmasın, baştan tanımlı gelsin.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Vay zaten beyaz ayarı kapağı var harici gri kart var olmadı lens kapaklarının arkası gri kaplama var olmadı en dandik bir beyaz karton .  Zaten DSLR bastan tanımlı beyaz ayarı var işte gün ışığı ,gölge ,bulutlu ama bunlar sizin çekim satiniz yada kullandığıniz ışık rengini tam yakalamaktan uzak yani 2 dakikalık bir gri kart çekimini ve balansi bu kadar eleştirmeniz ve yersiz örnekler vermeniz bence hiç hoş değil.Evet bu gri kart ile beyaz ayarı yapmakla ugrsasmaniz lazım hiç isterse DSLR üreticileri hediye verir ister satın alırsınız bu kadar basit bu 40 bin dolarlık orta format makina dail makina ne bilsin gri renk hangisi sahnede siz ona bildirmeniz lazim benim beyazim bun diye.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • Forum Editörü

@Nikobet bey

 

Ha yani siz sokağa çıkmadan önce kameranıza gri kartı bir okutuyorsunuz, sonra beyaz dengesini unutuyorsunuz, öyle mi? Ne güzelmiş , hangi kamerayı kullanıyorsunuz, ondan alayım ben. Sokakta her yer aynı ışık koşullarında olduğundan zaten problem de olmaz, sokak aynı ışık koşullarında değil miydi yoksa? Sokak sokak gezeyim problem yok. Güneş var mı, bulutların arasına mı girdi, ben gölge bir yerde miyim, oynayan çocuklar üzerlerine ne giymişler, problem bile değil. Nasılsa bir kere okuttuk, kamera da aptal değil, anlasın artık bunları, 3 Bin TL verdik, boşuna mı?

 

Hakikaten güzelmiş, sevdim ben bu beyaz dengesini !..

 

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Tabiki de gölge de okutulacak günün saatine göre sokağa çıkmadan değil efendim direk çekim yapılacak sokakta bir zahmet sokak değişirse ışık değişirse bir dağa okutun zor birşey değil 30 saniye bu kadarmi uzatılır bu konu tşk edin geçin neyin eleştirisi bu , gün ışığında bir kere okuttuktan sonra gunes ışığı öyle dakka başı değişen bir şey değil çıplak güneşe vurduğu yeri cekmedigin takdirde öyle ani denge kayıbı yok bir kere yapım unutim diye bir şey yok yani gerekirse bir daha yakın zormu hiç değil.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • Forum Editörü

@Nikobet bey,

 

Aynı konuya yorum yapmamız aynı fikirde olmamızı gerektirmiyor. Sizin yoğurt yeme tarzınız farklı olabilir, benimki farklı. Ben her ortamda anlık fotoğraf çekmeyi severim, siz muazzam kalibre edilmiş Pro monitörleriniz ve kaliteli ekipmanınız ile eminim ki profesyonel işler çıkartıyorsunuzdur. Sizin için beyaz dengesi elbette ki bana göre çok daha önemli olabilir. Ben sokağa çıktığımda her dakika başı beyaz dengesini kamerama anlatmaktansa RAW çekmeyi tercih ederim, siz sabırla bunun tersini yaparsınız. 

 

Konunun aslını ve özünü hatırlatmama izin verin; D5100 kullanıyorum, iyi fotoğraf için hangi ayarları yapmalıyım? 

Ve inanın sizin tarzınızdaki hemen tüm fotoğrafçılar da sizin gibi düşünüyorlar, burada yanlış veya eleştirilecek bir durum yok. 

 

Beyaz dengesi nedir, Dijital kameralar mekanik ve elektronik olarak nasıl çalışırlar, bir fotoğrafın oluşması için kameranın içerisinde neler gerçekleşir, bunlar hakkında az şey bilmediğimi düşünüyorum. 

 

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Aynen efendim sizin biliyorsunuz ve tecrübelisiniz ben bu ise yeni başlayanlar için raw da çektiği halde istediği tonlalari alamayan arkadaşlar için ufak bir tüyo verdim ,bilimsel olarak siz gözünüz güçlü raw da beyaz ayarinini yapıyorsunuz memnun kaliyorsaniz ne mutlu ama ben ve çevremdeki arkadaşlar raw da gri kartın tadını ve esnekliğini alamadık o yüzden denenmis ve basarili bulunmis bir teknikten soz ettim pratik ve bilimsel tşk ederim ilginize ve yorumlarınıza.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Gözlemlendigim  kadarı ile çekimde yapılmayan beyaz ayarı raw bile çekilse çoğunun evdeki monitoru yanlis olduğu için güzel çekilmiş bir fotoğrafi bile bozuyorlar, çünkü kendi monitörlerin beyaz dengesi bozuk ama.gri kart ile çekip kusursuz bir balans yapildimi risk kalkıyor o şekilde bile kaliteli iş çıkıyor müdahaleye gerek kalmıyor ha sizin ekranınız güzel ise raw ile balans yapabilirsiniz tabi hoşunuza gidecek tonu bulana kadar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.