duruozge 0 Oluşturuldu: Şubat 16, 2018 Paylaş Oluşturuldu: Şubat 16, 2018 herkese merhaba. ürün fotoğrafları çekiyorum henüz yeni başladım. Fakat şöyle bir sorun var. ne yaparsam yapayım yeterince keskin ve net çekemiyorum. makinem nikon D7200 lens sigma 105mm macro . Alan derinliğini ayarlıyorum. diyaframı vs. ama olmuyor. acaba makineden ve lensten fazla performans mı bekliyorum yani yapabileceğim yada dikkat edebileceğim başka hangi hususlar var mı acaba? Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Forum Editörü Sebahattin Demir 472 Şubat 16, 2018 gönderildi Forum Editörü Paylaş Şubat 16, 2018 gönderildi @duruozge hanım, Birkaç sorum var: 1. Çekimlerinizi elde mi üçayak kullanarak mı yapıyorsunuz, 2. Enstantane hızı nedir? 3. AF Alan Modu olarak hangisini kullanıyorsunuz "Tek nokta" "Otomatik" vs? 4. Diyafram ayarı nedir? Buraya problemli olduğunu düşündüğünüz bir fotoğrafı çekim değerleri ile birlikte (Exif) yükler misiniz? Saygılar. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
duruozge 0 Şubat 16, 2018 gönderildi Yazar Paylaş Şubat 16, 2018 gönderildi (düzenlendi) Alıntı @Sebahattin Demir Cevap için teşekkür ederim 1. 3 ayakla çekiyorum 2. pozlama süresi 0.8 sn. 3. tek odak noktası kullanıyorum 4. F/25 2 fotoğraf ekliyorum mavi yeşil turuncu kalemler benim çektiklerim, lacivert siyah turuncu kalemler başka bir fotoğrafçının çektiği ve bence olması gereken şekli diye düşünüyorum. Bu arada ikiside ham fotoğraf Şubat 16, 2018 - duruozge tarafından düzenlendi Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Recep YAZICI 261 Şubat 16, 2018 gönderildi Paylaş Şubat 16, 2018 gönderildi Manuel netleme denedinizmi ? Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
duruozge 0 Şubat 16, 2018 gönderildi Yazar Paylaş Şubat 16, 2018 gönderildi @Recep YAZICI Hayır denemedim. Bir de onu denerim. Teşekkürler tavsiye için Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Forum Editörü Sebahattin Demir 472 Şubat 16, 2018 gönderildi Forum Editörü Paylaş Şubat 16, 2018 gönderildi @duruozge hanım, Diyafram f/25 çok kısık. Bu diyaframda keskin fotoğraf alamazsınız, aksine ışık saçılması olayı nedeniyle bozulmalar yaşarsınız. Zaten bu sahne için bu diyafram değeri çok gereksiz. Kalemlerin önden arkaya alan derinliği en fazla 3cm görünüyor. Bu alan derinliğini yakalayabilmeniz için 1m uzaklıktan f/11 diyafram ile çekseniz 4cm alan derinliği alırsınız ki bu size yeter. Yukarıda anlattığım konuları detaylarına bakmak isterseniz aşağıdaki yazılarım size yardımcı olabilir; Fotoğrafta Alan Derinliği Diyaframı Kısıyorum ama Fotoğrafım Hala Net Değil Saygılar. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
duruozge 0 Şubat 16, 2018 gönderildi Yazar Paylaş Şubat 16, 2018 gönderildi @Sebahattin Demir bey teşekkür ederim. Hemen yarın deneyeceğim. Kalemlerin tümünü net yapar mantığıyla okadar kısım diyafram kullandım ama yanlış mantıkmış demekki acemilik işte Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
ÖNER BÜYÜKYILDIZ 37 Şubat 16, 2018 gönderildi Paylaş Şubat 16, 2018 gönderildi Sebahattin Bey’in dediği gibi diyaframı biraz açarsanız (f11) otomatik olarak enstatene hızınızda düşeceği için istediğiniz sonucu alırsınız. Her ne kadar tripod kullanıyor da olsanız 0.8 sn fazla bence. Kolay gelsin. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
ÖNER BÜYÜKYILDIZ 37 Şubat 16, 2018 gönderildi Paylaş Şubat 16, 2018 gönderildi Sizin makinanızda da olan bu özelliği de bir denemenizi tavsiye ederim. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
duruozge 0 Şubat 17, 2018 gönderildi Yazar Paylaş Şubat 17, 2018 gönderildi (düzenlendi) @ÖNER BÜYÜKYILDIZ Uzaktan kumandayı 2sn gecikmeli kullanıyorum. Sanırım bahsettiğiniz yönteme eşdeğer. Teşekkürler tavsiye için. Şubat 17, 2018 - duruozge tarafından düzenlendi Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Yasin Korkmaz 56 Şubat 18, 2018 gönderildi Paylaş Şubat 18, 2018 gönderildi Şahsi görüşüm yanlışsa lütfen bilgi veriniz @duruozge Hanım; 1. 3 ayakla çekiyorum 2. pozlama süresi 0.8 sn. 3. tek odak noktası kullanıyorum 4. F/25 Burada F25 ve 0.8 saniyeden bahs etmişsiniz.. Keskin fotoğraf için evet, f25 ile 0.8 sn. biraz saçma gibi.. Fakat ışık miktarınız iso değeriniz ve fotoğraf çekimi için bir teknik ( iyi bir düşünce ) ile fotoğrafı çekerseniz neden olmasın? Hmm.. Bir de; Tek odak noktası kullanıyorum yazmışsınız Bildiğim kadarı ile, tek odak noktası kullanıyorum kullanıldığı zaman makine odak verilen nesneyi netler Size tavsiyem; Siyah ve beyaz harici renkli bir kalem alın, bir yere dik koyup f\11 altında yeterli ışık miktarına göre ayarlamanızı yapıp, fotoğrafı çekin.. Fakat makinanızı tek odak noktası kullandığınız için, arka planı en az 1 mt. uzaklaştırın.. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Forum Editörü Sebahattin Demir 472 Şubat 18, 2018 gönderildi Forum Editörü Paylaş Şubat 18, 2018 gönderildi @Yasin Korkmaz bey, Vaktiniz varsa benzer sahneyi evinizde kurun, Aynı ışık koşullarında aynı sahneyi, aynı mesafeden "A" modunda manuel netleyip, netlemeyi bozmadan hem f/11 hem de f/25 diyaframda çekin. Sonra sonuçları %100 büyütüp kontrol edin. Özellikle köşelere doğru odaklanın. Bu sahne için f/25 diyaframla f/11 den daha iyi "Fotoğraf için iyi bir teknik (iyi bir düşünce)" ile ne olabileceği konusunda bizi bilgilendirirseniz memnun oluruz, eksiklerimizi tamamlayabiliriz. Saygılar. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Yasin Korkmaz 56 Şubat 18, 2018 gönderildi Paylaş Şubat 18, 2018 gönderildi Ben pil ile denedim @Sebahattin Demir bey %100 Crop konuda geçtiğini görmemiştim Hemen fotoğraf çektiğim için yeterli ışığım olmadı Çünkü evde bir stüdyom yok 50 mm f\5 iso 100 1 sn https://i.hizliresim.com/YggWOl.jpg 50 mm f\25 iso 1000 1 sn 50 mm f\25 iso 1000 1 sn Flaşlı Tamron 18-270 ile çekildi Peki @Sebahattin Demir bey ben size bir soru sormak isterim.. Evde ciddi bir stüdyo ortamı kumadan, netliği keskinliği yakalamamız mümkünmü Dediniz ya %100 crop, bunlar corplu değil Zaten gereken ışık olmadığı zaman Crop yapmanın ne anlamı var? Eğer ışıklandırma olmadan siz o keskinliği evde yakalayabilirseniz siz yükleyin biz crop yaparak hata yapıyorsak anlayalım Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Forum Editörü Sebahattin Demir 472 Şubat 18, 2018 gönderildi Forum Editörü Paylaş Şubat 18, 2018 gönderildi @Yasin Korkmaz bey, Siz herşeyi böyle negatif tarafından mı algılılarsınız genelde? Işık elbette ki önemli, buna kim itiraz edebilir ki? Yaptığımız şeyin adı fotoğraf, yani "Işık ile yazmak". Çok iyi olmasa da, iyi bir ışık ile evinizde bile olsa net, keskin fotoğraflar alırsınız. Şurada ağız tadıyla bilgilenmeye, birbirimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. Sizin de çok iyi bildiğiniz konular olabilir, onlar hakkında da biz bilgi sahibi olabiliriz, amaç bu, başka bir amacımız yok, müsterih olun. Kaldı ki sizin beğenmediğiniz evinizdeki ışık koşullarında bile, %100 krop yapmadan dahi f/5 ile çektiğiniz fotoğrafın daha net olduğu açıkça görünüyor. Başından beri söylemeye çalıştığım çok basit bir konu aslında; f/16 diyaframdan sonra çoğu lenste ışık saçılması nedeniyle problemler yaşarsınız. Fizik kuralı gereğidir bu, adı üstünde "IŞIK SAÇILMASI", yani ışık varsa saçılma da var. Bunu belirtmeye çalışmıştım. Yani ortam ışığınız ne denli iyi olsa da, minumum da olsa bununla yüzleşirsiniz. Saygılar. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Recep YAZICI 261 Şubat 18, 2018 gönderildi Paylaş Şubat 18, 2018 gönderildi Evet İşık önemli ; işık yoksa foto çekemeyecekmiyiz . Mum işığında dahil jilet gibi fotolar çekilebilir. Burdaki sorun işık koşullarından ziyade diyaframın çok kısık oluşunun fotoya yansıması. 1 Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Yasin Korkmaz 56 Şubat 18, 2018 gönderildi Paylaş Şubat 18, 2018 gönderildi Pardon şunu belirtmedim @Sebahattin Demir bey haklısınız Yani ben bu fotoğrafçılık işini para kazanmak amacı ile yapmadığım için, ( önceden de ürün fotoğraf vs.. nasıl çekilir diye konu açmamıştım. ) elbetki siz benden bu konularda daha tecrübelisiniz.. Fakat ben hanım efendiye ürün çekerken kullandığı ışıklandırma ve o an kullanması gereken diyaframın orantılı olduğu taktirde, daha net fotoğraflar elde edeceğini kastettim. Siz bana aynı seyi mümkünse denermisiniz?, diye sorduğunuzda elimde değil cevabını yapmalıydım.. ( Dediğim gibi, ürün çadırı veya fotoğrafçılığı vs.. yapmadımdan elimde değil ) Kusura bakmayın Hocam Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Yasin Korkmaz 56 Şubat 18, 2018 gönderildi Paylaş Şubat 18, 2018 gönderildi Mum ışığı denemem olmadı @Recep YAZICI bey Sanırım D5100 mum ışığında, yüksek iso ile jilet gibi yapmaz Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Forum Editörü Sebahattin Demir 472 Şubat 18, 2018 gönderildi Forum Editörü Paylaş Şubat 18, 2018 gönderildi 3 saat önce, Yasin Korkmaz yazdı: Mum ışığı denemem olmadı @Recep YAZICI bey Sanırım D5100 mum ışığında, yüksek iso ile jilet gibi yapmaz Google'a girip "Nikon D5100 candle light photograph examples" yazın ve çıkan sonuçlara şaşırın. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Recep YAZICI 261 Şubat 18, 2018 gönderildi Paylaş Şubat 18, 2018 gönderildi Yüksek ISO da çekme zorunluluğunuz yokki. ISO 100 de mükemmel fotolar çıkarılabilir. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Recep YAZICI 261 Şubat 18, 2018 gönderildi Paylaş Şubat 18, 2018 gönderildi İlk makinem. D5100 ISO 100 Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Şenol Ustabaş 27 Şubat 18, 2018 gönderildi Paylaş Şubat 18, 2018 gönderildi Merhaba; Ürün çekimlerinde; manuel odaklama , f/8-f/11-f16 ve minimum iso tercihimdir. (Kullanılan objektifin optik özelliklerine göre poz telafisiyle denemeler yapılabilir) İnsan gözünün F-numarasının parlak ışık koşullarında yaklaşık f / 8.3'ten karanlık koşullarda yaklaşık f / 2.1'e değiştiğini bir yerlerde okumuştum.Bu bilginin bu tür çekimlerde fotografçının tercihlerine yardımcı olacağını düşünüyorum. Saygılar.. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
duruozge 0 Şubat 18, 2018 gönderildi Yazar Paylaş Şubat 18, 2018 gönderildi @Yasin Korkmaz @Sebahattin Demir Yardımlarınız için çok teşekkürler. Sebahattin beyin önerisini denedim ve gerçekten önceki fotoğraflarıma göre cok daha keskin fotoğraflar elde ettim. Tekrar teşekkür ederim. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Yasin Korkmaz 56 Şubat 18, 2018 gönderildi Paylaş Şubat 18, 2018 gönderildi Tabiki @Recep YAZICI bey, iş fotoğraf çekmek olunca mum ışığında iso yüksek olursa noise artar ( Videoda bizim makine söner ) Çünkü uzun pozlama kısık diyafram ile yapılmalı Ve @duruozge hanımın konusu çözüldü sanırım.. Bizim cevap verişimiz ile bu konuda daha uzun uzun yazmamalıyız Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Recep YAZICI 261 Şubat 18, 2018 gönderildi Paylaş Şubat 18, 2018 gönderildi Uzun pozlama neden kısık diyafram ile yapılmalı ? Yani uzun pozlama yapılıyorsa ışık az demektir. İşık az ise diyaframı açmak gerekir. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Nikobet 11 Mayıs 21, 2018 gönderildi Paylaş Mayıs 21, 2018 gönderildi Diyafram f8 i geçmemek lazım iso en fazla 400 shuttter speed 1/100 en az isik 2000 lux civarı yeterli manuel beyaz yarı ile jilet gibi görüntü alman için hiç bir engel yok . Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Recommended Posts
Sende sohbete katıl
Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın