İçeriğe git

Keskin fotoğraflar için

duruozge

Recommended Posts

herkese merhaba. ürün fotoğrafları çekiyorum henüz yeni başladım. Fakat şöyle bir sorun var. ne yaparsam yapayım yeterince keskin ve net çekemiyorum. makinem nikon D7200 lens sigma 105mm macro . Alan derinliğini ayarlıyorum. diyaframı vs. ama olmuyor. acaba makineden ve lensten fazla performans mı bekliyorum :) 

yani yapabileceğim yada dikkat edebileceğim başka hangi hususlar var mı acaba?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

@duruozge hanım,

Birkaç sorum var:

1. Çekimlerinizi elde mi üçayak kullanarak mı yapıyorsunuz,

2. Enstantane hızı nedir?

3. AF Alan Modu olarak hangisini kullanıyorsunuz "Tek nokta" "Otomatik" vs?

4. Diyafram ayarı nedir?

Buraya problemli olduğunu düşündüğünüz bir fotoğrafı çekim değerleri ile birlikte (Exif) yükler misiniz? 

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Alıntı

@Sebahattin Demir Cevap için teşekkür ederim

1. 3 ayakla çekiyorum

2. pozlama süresi 0.8 sn.

3. tek odak noktası kullanıyorum

4. F/25

2 fotoğraf ekliyorum mavi yeşil turuncu kalemler benim çektiklerim, lacivert siyah turuncu kalemler başka bir fotoğrafçının çektiği ve bence olması gereken şekli diye düşünüyorum. Bu arada ikiside ham fotoğraf

NKN_1368.jpg

IMG_7898.jpg

- duruozge tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

@duruozge hanım,

Diyafram f/25 çok kısık. Bu diyaframda keskin fotoğraf alamazsınız, aksine ışık saçılması olayı nedeniyle bozulmalar yaşarsınız.

Zaten bu sahne için bu diyafram değeri çok gereksiz. Kalemlerin önden arkaya alan derinliği en fazla 3cm görünüyor. 

Bu alan derinliğini yakalayabilmeniz için 1m uzaklıktan f/11 diyafram ile çekseniz 4cm alan derinliği alırsınız ki bu size yeter.

Yukarıda anlattığım konuları detaylarına bakmak isterseniz aşağıdaki yazılarım size yardımcı olabilir;

Fotoğrafta Alan Derinliği
Diyaframı Kısıyorum ama Fotoğrafım Hala Net Değil

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Sebahattin Demir bey teşekkür ederim. Hemen yarın deneyeceğim. Kalemlerin tümünü net yapar mantığıyla okadar kısım diyafram kullandım ama yanlış mantıkmış demekki acemilik işte :) 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sebahattin Bey’in dediği gibi diyaframı biraz açarsanız (f11) otomatik olarak  enstatene hızınızda düşeceği için istediğiniz sonucu alırsınız. Her ne kadar tripod kullanıyor da olsanız 0.8 sn fazla bence.

Kolay gelsin.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@ÖNER BÜYÜKYILDIZ

Uzaktan kumandayı 2sn gecikmeli kullanıyorum. Sanırım bahsettiğiniz yönteme eşdeğer. Teşekkürler tavsiye için.

- duruozge tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Şahsi görüşüm yanlışsa lütfen bilgi veriniz

@duruozge Hanım;

1. 3 ayakla çekiyorum

2. pozlama süresi 0.8 sn.

3. tek odak noktası kullanıyorum

4. F/25

Burada F25 ve 0.8 saniyeden bahs etmişsiniz..

Keskin fotoğraf için evet, f25 ile 0.8 sn. biraz saçma gibi..

Fakat ışık miktarınız iso değeriniz ve fotoğraf çekimi için bir teknik ( iyi bir düşünce ) ile fotoğrafı çekerseniz neden olmasın?

Hmm.. Bir de;

Tek odak noktası kullanıyorum yazmışsınız

Bildiğim kadarı ile, tek odak noktası kullanıyorum kullanıldığı zaman makine odak verilen nesneyi netler

Size tavsiyem;

Siyah ve beyaz harici renkli bir kalem alın, bir yere dik koyup f\11 altında yeterli ışık miktarına göre ayarlamanızı yapıp, fotoğrafı çekin..

Fakat makinanızı tek odak noktası kullandığınız için, arka planı en az 1 mt. uzaklaştırın..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

@Yasin Korkmaz bey,

Vaktiniz varsa benzer sahneyi evinizde kurun,

Aynı ışık koşullarında aynı sahneyi, aynı mesafeden "A" modunda manuel netleyip, netlemeyi bozmadan hem f/11 hem de f/25 diyaframda çekin.

Sonra sonuçları %100 büyütüp kontrol edin. Özellikle köşelere doğru odaklanın.

Bu sahne için f/25 diyaframla f/11 den daha iyi "Fotoğraf için iyi bir teknik (iyi bir düşünce)" ile ne olabileceği konusunda bizi bilgilendirirseniz memnun oluruz, eksiklerimizi tamamlayabiliriz.

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ben pil ile denedim @Sebahattin Demir bey %100 Crop konuda geçtiğini görmemiştim

Hemen fotoğraf çektiğim için yeterli ışığım olmadı

Çünkü evde bir stüdyom yok

rOO83M.jpg

50 mm f\5 iso 100 1 sn

https://i.hizliresim.com/YggWOl.jpg

50 mm f\25 iso 1000 1 sn

0EENE8.jpg

50 mm f\25 iso 1000 1 sn Flaşlı

Tamron 18-270 ile çekildi

Peki @Sebahattin Demir bey ben size bir soru sormak isterim..

Evde ciddi bir stüdyo ortamı kumadan, netliği keskinliği yakalamamız mümkünmü

Dediniz ya %100 crop, bunlar corplu değil

Zaten gereken ışık olmadığı zaman Crop yapmanın ne anlamı var?

Eğer ışıklandırma olmadan siz o keskinliği evde yakalayabilirseniz siz yükleyin biz crop yaparak hata yapıyorsak anlayalım

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

@Yasin Korkmaz bey,

Siz herşeyi böyle negatif tarafından mı algılılarsınız genelde? 

Işık elbette ki önemli, buna kim itiraz edebilir ki? Yaptığımız şeyin adı fotoğraf, yani "Işık ile yazmak". Çok iyi olmasa da, iyi bir ışık ile evinizde bile olsa net, keskin fotoğraflar alırsınız.

Şurada ağız tadıyla bilgilenmeye, birbirimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. Sizin de çok iyi bildiğiniz konular olabilir, onlar hakkında da biz bilgi sahibi olabiliriz, amaç bu, başka bir amacımız yok, müsterih olun.

Kaldı ki sizin beğenmediğiniz evinizdeki ışık koşullarında bile, %100 krop yapmadan dahi f/5 ile çektiğiniz fotoğrafın daha net olduğu açıkça görünüyor. Başından beri söylemeye çalıştığım çok basit bir konu aslında; f/16 diyaframdan sonra çoğu lenste ışık saçılması nedeniyle problemler yaşarsınız. Fizik kuralı gereğidir bu, adı üstünde "IŞIK SAÇILMASI", yani ışık varsa saçılma da var. Bunu belirtmeye çalışmıştım. Yani ortam ışığınız ne denli iyi olsa da, minumum da olsa bununla yüzleşirsiniz.

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Evet İşık önemli ; işık yoksa foto çekemeyecekmiyiz . Mum işığında dahil jilet gibi fotolar çekilebilir. Burdaki sorun işık koşullarından ziyade diyaframın çok kısık oluşunun fotoya yansıması. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Pardon şunu belirtmedim @Sebahattin Demir bey haklısınız

Yani ben bu fotoğrafçılık işini para kazanmak amacı ile yapmadığım için, ( önceden de ürün fotoğraf vs.. nasıl çekilir diye konu açmamıştım. ) elbetki siz benden bu konularda daha tecrübelisiniz..

Fakat ben hanım efendiye ürün çekerken kullandığı ışıklandırma  ve o an kullanması gereken diyaframın orantılı olduğu taktirde, daha net fotoğraflar elde edeceğini kastettim.

Siz bana aynı seyi mümkünse denermisiniz?, diye sorduğunuzda elimde değil cevabını yapmalıydım.. ( Dediğim gibi, ürün çadırı veya fotoğrafçılığı vs.. yapmadımdan elimde değil :D )

Kusura bakmayın Hocam

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Mum ışığı denemem olmadı @Recep YAZICI bey

Sanırım D5100 mum ışığında, yüksek iso ile jilet gibi yapmaz :D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü
3 saat önce, Yasin Korkmaz yazdı:

Mum ışığı denemem olmadı @Recep YAZICI bey

Sanırım D5100 mum ışığında, yüksek iso ile jilet gibi yapmaz :D

Google'a girip "Nikon D5100 candle light photograph examples" yazın ve çıkan sonuçlara şaşırın. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Merhaba;

Ürün çekimlerinde; manuel odaklama , f/8-f/11-f16 ve minimum iso tercihimdir. (Kullanılan objektifin optik özelliklerine göre poz telafisiyle denemeler yapılabilir)

İnsan gözünün F-numarasının parlak ışık koşullarında yaklaşık f / 8.3'ten karanlık koşullarda yaklaşık f / 2.1'e değiştiğini bir yerlerde okumuştum.Bu bilginin bu tür çekimlerde  fotografçının tercihlerine yardımcı olacağını düşünüyorum. 

Saygılar..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Yasin Korkmaz @Sebahattin Demir 

Yardımlarınız için çok teşekkürler. Sebahattin beyin önerisini denedim ve gerçekten önceki fotoğraflarıma göre cok daha keskin fotoğraflar elde ettim. Tekrar teşekkür ederim. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Tabiki @Recep YAZICI bey, iş fotoğraf çekmek olunca mum ışığında iso yüksek olursa noise artar ( Videoda bizim makine söner :D )

Çünkü uzun pozlama kısık diyafram ile yapılmalı

Ve @duruozge hanımın konusu çözüldü sanırım..

Bizim cevap verişimiz ile bu konuda daha uzun uzun yazmamalıyız

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Uzun pozlama neden kısık diyafram ile yapılmalı ? Yani uzun pozlama yapılıyorsa ışık az demektir. İşık az ise diyaframı açmak gerekir. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• 3 ay sonra...

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.