İçeriğe git

Telefonda hiperfokal mesafe hesaplama

ÖNER BÜYÜKYILDIZ

Recommended Posts

Arkadaşlar telefonlarınızda kullandığınız, memnun olup tavsiye edebileceğiniz ios yada android tabanlı hiperfokal mesafe hesaplama uygulamaları neler?

Ben Dof Table kullanıyorum ama tam olarak memnun değilim.

Appstore’da birkaç program denedim ama hoşuma giden bişey bulamadım.

Saygılarımla

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

@ÖNER BÜYÜKYILDIZ bey,

Ben Android mobil telefonumda "PhotoPills" kullanıyorum.

Fotoğraf için başka hiçbir ek uygulamaya ihtiyaç duymuyorum.

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Sebahattin Demir bey, ios uygulaması 45 TL. Ama oldukça detaylı bir uygulamaya benziyor. Güneş, ay yada gezegenlerin konumlarını ve yörüngelerinide gösteriyor sanırım. İçerisinde net alan hesaplama da var mı?

Keşke bir demo sürümü olsaydı, biraz deneyip alınabilir aslında.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

@ÖNER BÜYÜKYILDIZ bey,

Dediğim gibi; Net alan derinliği dahil fotoğraf için ne arıyorsanız hepsini tek uygulamada buluyorsunuz.

Hiperfokal mesafe hesabından sonra nereye netleyeceğinizi bile (kamerayı açarak) gösteriyor size :)

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Sebahattin Demir bey, kullandığım Dof Table programı D7200 gövde + Nikon 105mm f2.8 makro lens ile 1.5 metre mesafedeki bir nesneye netleyince 1cm önde 1 cm geride olmak üzere toplam 2 cm net alan hesaplıyor. Sizce bu değer doğru mu ?

9668AB69-6589-466F-B359-2ADF3449B0D0.jpeg

72738D29-A8A2-4360-A7B8-A16154A6EC7C.jpeg

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Dof Table’nin hesaplaması doğru. Bu uygulama şimdilik idare edecek beni anlaşılan. 

Birde burada nesneye olan mesafe makinanın sensör düzleminden hesaplanıyor anladığım kadarıyla. Ben lensin ön optik elemanından sanıyordum.

Teşekkür ederim @Sebahattin Demir bey, çok yardımcı oldunuz.

Arkadaşlar şu anda Photopills gibi ücretli bir uygulamaya bütçeniz yoksa DofTable sanırım en uygun alternatif. Gövde ve lens seçiminizi yaparak tüm diyafram değerlerinde net alan mesafesini tablo olarak gösteriyor. İstediğiniz değere tıklayınca ayrı bir ekranda ilgili hesaplamaları daha ayrıntılı gösteriyor. Üstte iki ekran görüntüsü var.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Sebahattin Demir bey merhaba bende photopills düşünüyorum en kısa zamanda da sahip olacağım fakat  ( Hiperfokal mesafe hesabından sonra nereye netleyeceğinizi bile (kamerayı açarak) gösteriyor size :) ) yorumunuzu biraz daha açar mısınız.program makinama erişim mii sağlıyor ?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

@sadikbasal bey,

Hayır, program kameranıza erişim sağlamıyor.

Siz kamera modelini, odak uzaklığını, diyafram değerini veriyorsunuz; uygulama size odaklanmanız gereken hiperfokal mesafeyi söylüyor. Eğer isterseniz mobil telefonunuzun kamerasını kullanarak ve telefonunuzu DSLR kameranın hemen yanında tutarak size önünüzdeki alanda nereye odaklanacağınızı ekranda gösteriyor. Bir anlamda rehberlik ediyor size, "bak buraya odaklanırsan, en iyi sonucu alırsın" diyor.

Youtube ortamında çok video var bunu anlatan, izleyebilirsiniz. Yazarak tam anlatamayabilirim :)

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Sebahattin Demir Eğer isterseniz mobil telefonunuzun kamerasını kullanarak ve telefonunuzu DSLR kameranın hemen yanında tutarak size önünüzdeki alanda nereye odaklanacağınızı ekranda gösteriyor. Bir anlamda rehberlik ediyor size, "bak buraya odaklanırsan, en iyi sonucu alırsın" diyor.

ooo çok güzel anlattınız valla ben anladım..bu tam benim aradığım bir özellikmiş.manzara da tam aradığım özellik.öğrenmem iyi oldu.hemen alıyorum uygulamayı:)

- sadikbasal tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Peki ben birşey sormak istiyorum; verdiğiniz örneğe göre hiperfokal mesafe 207metre, yani ben 200metre ötedeki birşeyi netlersem bütün aradaki alan ve bir okadar da arkadaki alan net mi çıkar? @ÖNER BÜYÜKYILDIZ @Sebahattin Demir

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

@neehot bey,

Benim uygulamamda Hiperfokal mesafe aşağıdaki gibi çıkıyor, yani 195m.

DoF.jpg

Sanırım bu örneğe göre şunu sormak istediniz:

"Ben 190m'ye yani belirtilen hiperfokal mesafeden daha yakın olan bir yere netlersem bütün aradaki alan ve bir o kadar da arkadaki alan net mi çıkar? "

Hayır tam olarak öyle değil. Yukarıdaki şeklin anlamı şudur:

Siz D7200 ile 105mm lensi f/2.8 diyaframda kullanarak 195m ötedeki bir noktaya netlerseniz;

- Netlediğiniz nokta ile kameranız arasında kalan 97.5m (195 / 2) mesafe ve netlediğiniz noktadan sonsuza kadar olan alan kabul edilebilir netlikte olacaktır.

- Kameranızın 97.5m uzağına kadar olan yerler ise netsiz olacaktır.

Eğer siz söylediğiniz gibi hiperfokal mesafeden daha yakın olan 190m ye netlerseniz, bu durumda alan derinliğiniz 7,3m olacaktır (aşağıdaki şekil)

DoF_1.jpg

Böylece netlediğiniz 190m'deki yerden sonra 7.214m net daha sonrası netsiz olacaktır.

Gördüğünüz gibi 5m öncesine netlemekle, sonsuzu net almayı kaçırdınız.

İşte hiperfokal mesafe özellikle manzara çekimlerinde bu nedenle çok önemlidir diyorum hep.

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

NOT:

Yukarıdaki örnekte diyafram değeri f/2.8 verildiği için bu değer üzerinden gidilmiştir.

Elbette ki çok özel bazı durumlar dışında bir manzara fotoğrafı bu diyafram değeriyle çekilmeyecektir.

Ben böyle özel durumlarla karşılaşıyorum.

Örneğin; Galata köprüsü üzerinden 70-200mm lensimle sadece Galata Kulesini net çekmek istiyorsam veya Salacak sahilden sadece Kız Kulesi'ni net çekmek istersem, aynı zamanda hava kararmak üzereyse ve yanımda üçayak yoksa; bu durumda f/2.8 diyafram kullandığım çok olmuştur.

Salacak

Yer : Salacak sahil

Kamera : Nikon D810

Lens : AF-S Nikkor 70-200mm f/2.8G ED

Odak Uzunluğu : 80mm

Çekim Modu : Manuel

Pozlama :

- Diyafram : f/2.8

- ISO : 400

- Perde Hızı : 1/125sn

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Şimdi, Sebahattin Demir yazdı:

NOT:

Yukarıdaki örnekte diyafram değeri f/2.8 verildiği için bu değer üzerinden gidilmiştir.

Elbette ki çok özel bazı durumlar dışında bir manzara fotoğrafı bu diyafram değeriyle çekilmeyecektir.

Ben böyle özel durumlarla karşılaşıyorum.

Örneğin; Galata köprüsü üzerinden 70-200mm lensimle sadece Galata Kulesini net çekmek istiyorsam veya Salacak sahilden sadece Kız Kulesi'ni net çekmek istersem, aynı zamanda hava kararmak üzereyse ve yanımda üçayak yoksa; bu durumda f/2.8 diyafram kullandığım çok olmuştur.

Salacak

Yer : Salacak sahil

Kamera : Nikon D810

Lens : AF-S Nikkor 70-200mm f/2.8G ED

Odak Uzunluğu : 80mm

Çekim Modu : Manuel

Pozlama :

- Diyafram : f/2.8

- ISO : 400

- Perde Hızı : 1/125sn

Saygılar.

peki bu fotoğrafta dof ve hiperfokal mesafeleri öğrenebilir miyiz? 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

@neehot bey,

Yukarıdaki donanım ve odak uzaklığına göre Hiperfokal mesafe 75.5m.

Kız Kulesi ile benim fotoğrafı çekerken bulunduğum Salacak sahili arası aşağı yukarı 200m.

Yani ben D810 makinem ile 80mm odak uzaklığı ve f/2.8 diyafram ile 200m uzaklıktaki bir yeri netleyip çekersem;

• Kız Kulesi'nin önünden başlayıp, bana doğru olan 145m ile Kız Kulesi ve arkası (sonsuz) "kabul edilebilir netlikte" olacaktır.
  • Bir başka deyişle yukarıda hesaplanan 75.5m Hiperfokal mesafenin ilerisinde herhangi bir yeri netlemem, netlediğim yerden sonsuza kabul edilebilir netlik içindedir. Dolayısıyla, ben 200m'yi netlediğim için bu durum gerçekleşmiş.

Hiperfokal mesafe tanımında tam netlikten bahsedilmez, "Kabul edilebilir netlik" denir.

Konu hakkında detay için bu yazıyı okuyabilirsiniz.

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Sebahattin Demir bey , kız kulesi örneğinize dönecek olursa.örnek olarak önünüzde deniz veya yüksek bir yerden uçurumun kenarından yaptığınızda netliği nasıl alacağız.hipercofal mesafe denize denk geliyorsa ?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

5m öncesini yada gerisini netlemek bile net alanı yakalamak/kaçırmak açısından bu kadar önemli iken, göz kararı bu mesafeleri hesaplamak, netleyeceğimiz mesafeyi kestirince orada bir objeye denk gelip netlemek oldukça zor.

Sanırım zamanla ve tecrübeyle kazanılacak bir yetenek bu.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü
Şimdi, sadikbasal yazdı:

@Sebahattin Demir bey , kız kulesi örneğinize dönecek olursa.örnek olarak önünüzde deniz veya yüksek bir yerden uçurumun kenarından yaptığınızda netliği nasıl alacağız.hipercofal mesafe denize denk geliyorsa ?

@sadikbasal bey,

Hesaplamanız neticesinde örneğin 15m öteye netlemeniz gerekiyorsa ve önünüzde de deniz, uçurum vs varsa, arkanızı dönün, 15m ötedeki bir yeri netleyin, sonra lensi "M" Manuel netlemeye alın, tekrar sahnenize dönüp fotoğrafı çekin :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Sebahattin Demir bey şu pratik zeka bende bazen işlemiyor,hiç akıl edemiyorum:)

m ye alınca netlik mesafesi kalıcı oluyor yani ? bu iyiymiş.   AEL tuşuna bassak netlik de kalıcı oluyor mu peki yoksa sadece pozlama ayarları mı kitleniyor.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü
Şimdi, sadikbasal yazdı:

@Sebahattin Demir bey şu pratik zeka bende bazen işlemiyor,hiç akıl edemiyorum:)

m ye alınca netlik mesafesi kalıcı oluyor yani ? bu iyiymiş.   AEL tuşuna bassak netlik de kalıcı oluyor mu peki yoksa sadece pozlama ayarları mı kitleniyor.

Nikon D7200 Kullanım Kitapçığı Sayfa 93'te nasıl yapıldığı anlatılıyor.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• 1 ay sonra...

@Sebahattin Demir bey,

ben bu programı 44,99 tl vererek satın aldım.ama bir konuda kafam karıştı.Yardımcı olursanız sevinirim.

D7200 - 35MM - F8 ile kız kulesi çekimi yapacağım.kız kulesi de bende 20metre uzakta.

değerleri girince 1.fotoda kız kulesine netlersem kameramdan 5,54 mtre ötesinden başlayarak sonsuz netlik olacak mı diyor

2.fotoda da kız kulesine 5 metre yaklaşırsan , kameramdan 3,03mtre den itibaren 11,99 mtre net olur arkası net olmaz mı diyor.

ama bu program bana ilk başta konuya ne kadar yaklaşmam gerektiğini söylemesi gerekmiyor mu ? ben deneme yanılma yoluyla mı bulacağım sonsuz netliği ?

inşallah anlatabilmişimdir.

IMG_3423.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

eğer 20m mesafedeki bir noktayı bu değerlerle netleme yaparsanız ilk 5.54m hariç geri kalan heryer net olacak demektir.

eğer 5m ötedeki birşeyi netlerseniz aynı değerlerle, ilk 3.03m net olmayacak ve ondan sonraki 11.19m net olacak demektir ve 5metredeki objenin önden 1.97metresi ile arkasında kalan 9.22metresi net olacak sonrası gene net olmayacak demektir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.