Forum Editörü Sebahattin Demir 472 Nisan 19, 2018 gönderildi Forum Editörü Paylaş Nisan 19, 2018 gönderildi @sadikbasal bey, Mantık şöyle çalışıyor; Siz uygulamaya, odak uzaklığını, diyafram değerini ve konuya uzaklığınızı veriyorsunuz (tabi öncesinde kamera modelini de vererek); verdiğiniz bu değerlere karşılık uygulama size, gönderdiğiniz ekrandaki bilgileri veriyor. Yani siz D7200 kameranız ve 35mm lensinizle, f/8 diyaframda Kız Kulesi'nden 20m uzaktayken Kız Kulesi'ni netlerseniz, kameranızdan kuleye doğru 5,54m'den sonrası ve sonsuz kabul edilebilir sınırlar içerisinde net olacaktır diyor. Saygılar. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Forum Editörü Sebahattin Demir 472 Nisan 19, 2018 gönderildi Forum Editörü Paylaş Nisan 19, 2018 gönderildi Bir de şöyle bir güzellik de var uygulamada:, Ekranın en alt sol köşesinde "Inverse" kısmına basarsanız, size ne kadarlık bir alan derinliği istediğinizi soruyor, örneğin buraya 100m girerseniz, kullandığınız lens odak uzaklığına ve seçeceğiniz diyaframa göre konuya ne kadar yaklaşmanız gerektiğini söylüyor. Sanırım siz de buna benzer birşey istiyorsunuz. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
sadikbasal 12 Nisan 19, 2018 gönderildi Paylaş Nisan 19, 2018 gönderildi (düzenlendi) @Sebahattin Demir bey , evet aynen benim istediğim buydu.inverse kısmına bastım ve subject distance kısmına 100 yazdım(focal lenght ve aperture kısmını seçmedim) aşağıdaki örnek oluştu.bu örneğe göre 100m alan derinliği için konuya 7,16m yaklaşmam gerektiğini mi çıkartıyoruz.7,16m den konuya netlersem 3,71m den sonra 3,45metre konunun önü 96,55 metrede konunun arkası net olacak. Nisan 19, 2018 - sadikbasal tarafından düzenlendi Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Forum Editörü Sebahattin Demir 472 Nisan 19, 2018 gönderildi Forum Editörü Paylaş Nisan 19, 2018 gönderildi Şimdi, sadikbasal yazdı: @Sebahattin Demir bey , evet aynen benim istediğim buydu.inverse kısmına bastım ve subject distance kısmına 100 yazdım(focal lenght ve aperture kısmını seçmedim) aşağıdaki örnek oluştu.bu örneğe göre 100m alan derinliği için konuya 7,16m yaklaşmam gerektiğini mi çıkartıyoruz.7,16m den konuya netlersem 3,71m den sonra 3,45metre konunun önü 96,55 metrede konunun arkası net olacak. Evet öyle olur, ama diyaframla oynama şansınız hala var. Konuya bu kadar yaklaşma şansınız yoksa diyaframı açın ve belirttiği değer kadar uzaklaşın, daha yakına gelmek isterseniz diyaframı kısın. Her durumda size 100m alan derinliği sağlayacaktır. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
sadikbasal 12 Nisan 19, 2018 gönderildi Paylaş Nisan 19, 2018 gönderildi (düzenlendi) @Sebahattin Demir bey şuana kadar her şeyi anladım,teşekkürler son soru.burda aşağıdaki ilk resme dönersek benim 20 metre önümdeki kız kulesinin ve arkasının sonusz net çıkması için bulunduğum durumdan 5,54m yi mi netlemem gerekiyor ? Nisan 19, 2018 - sadikbasal tarafından düzenlendi Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Forum Editörü Sebahattin Demir 472 Nisan 19, 2018 gönderildi Forum Editörü Paylaş Nisan 19, 2018 gönderildi Şimdi, sadikbasal yazdı: @Sebahattin Demir bey şuana kadar her şeyi anladım,teşekkürler son soru.burda aşağıdaki ilk resme dönersek benim 5,54m yi mi netlemem gerekiyor.kız kulesinin ve arka sonsuz net çıkması için.yoksa kız kulesi ni mi ? Konuya olan uzaklık demek netleyeceğiniz nokta demektir. Dolayısıyla siz "20m" verdiğinize göre ve burası da Kız Kulesi olduğuna göre Kız Kulesi'ni netlemeniz gerekir. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
sadikbasal 12 Nisan 19, 2018 gönderildi Paylaş Nisan 19, 2018 gönderildi @Sebahattin Demir bey ama şöyle denmez mi , ben mi yanlış biliyorum . aşağıdaki örneği dikkate alırsak.ilk ağaca netlersem çiçekler ve ilk 3 ağaç net olacak arkası olmayacak 3.ağaca netlersem ; 1.ağacın yarısı ve dağın bir kısmı net olacak , gerisi yine netsiz. sonsuza netlersim bu seferde ; çiçekler ve ilk 4 ağaç net olmayacak. ama gereki değerleri girip hiperfocal mesafeye ( yani 4.ağaca netlersek ) istemiş olduğumuz netliği yakalarız. şimdi ben bu şekilde biliyordum.bu bilgi yanlış mı yani.ben hep önümdeki konuya netleyeceğim sadece uzaklığımda mı oynama yapacağım.kafam karıştı Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
neehot 102 Nisan 19, 2018 gönderildi Paylaş Nisan 19, 2018 gönderildi Netlemek istediğiniz objeyi belirleyin, obje ile birlikte belirlediğiniz kadraja, konuya göre net görünmesini istediğiniz alanı belirleyin. Sonra konunun size olan uzaklığını ölçün veya tahmin edin. Sonra bu değerler ışığında tabloya bakın. Tabloya ve diğer istediğiniz değerlere göre f değerinizi belirleyin. Eğer ki istediğiniz alan tablodaki net alan değerleri dışında kalıyorsa bu sefer netleme noktanızı değiştirebiliyorsanız (biraz önü, biraz arkası gibi) tabloya göre netlemeniz gereken yere netleyin veya gene tabloya göre kendi durduğunuz yeri (konuya olan uzaklığınızı) değiştirin. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Forum Editörü Sebahattin Demir 472 Nisan 19, 2018 gönderildi Forum Editörü Paylaş Nisan 19, 2018 gönderildi Ya da Fotoğrafta Alan Derinliği yazımı bir kez dikkatlice okuyun, cevapları orada bulacaksınız. Saygılar. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
sadikbasal 12 Nisan 19, 2018 gönderildi Paylaş Nisan 19, 2018 gönderildi yazınızı okudum sebahattin bey.benim öğrenmek istediğim yukarıda fotolarda verdiğim örnek yanlış mı bunu öğrenebilir miyim.youtube de fotoğraf eğitmenlerini bu konu ile ilgili videolarını izledim , yazılmış makaleleri okudum hepsinde çekeceğiniz manzaranın net olmasını istiyorsanız manzaraya değil de hiperfocal mesafeye netlememiz gerektiği belirtilliyor ama yukarda dire manzaraya netleyin diyorsunuz .burda bir karışıklık oldu galiba.hangisi doğru Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Forum Editörü Sebahattin Demir 472 Nisan 19, 2018 gönderildi Forum Editörü Paylaş Nisan 19, 2018 gönderildi @sadikbasal bey, Başta verdiğiniz örnek Kız Kulesi'ni net, arka planı sonsuza doğru kabul edilebilir netlikte çekmekti. Böyle olunca Kız Kulesi'ni netlemekten başka yöntem olamaz. Ama şimdi verdiğiniz örnekler manzara fotoğrafları için. Yani bir manzarayı sonsuzun net olacağı şekilde çekmekle ilgili. O zaman elbette hiperfokal mesafeye netlemek gerekir. Yukarıdaki örnekler doğru. Ama siz bir manzara çekecekseniz, fakat o kadraj içerisinde örneğin sizden 20m ötedeki bir geyiği net almak istiyorsanız ve geyikten sonrası da net olsun istiyorsanız sizin hiperfokal mesafeniz artık geyiğin olduğu konumdur. Çünkü ordaki asıl hedef geyiktir ve en net o çıkmalıdır. İşte o zaman diyafram ve odak uzaklığına kalıyor iş, ya da sizin geyiğe olan mesafeyi açıp kapatmaya. Eğer siz, hem geyik hem sizin dibinizdeki çiçekler ve hem de sonsuza kadar herşey net olsun isterseniz, bazen ne yaparsanız yapın bunu sağlayamadığınız durumlar olur. Çünkü alan derinliğini şunlar etkiler; 1. Odak uzaklığı 2. Konuya olan uzaklık 3. Diyafram değeri Saygılar. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
sadikbasal 12 Nisan 20, 2018 gönderildi Paylaş Nisan 20, 2018 gönderildi @Sebahattin Demir bey, tamam şimdi kafamda yer edindi çok teşekkürler. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Recommended Posts
Sende sohbete katıl
Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın