İçeriğe git

Puslu ,sisli görüntü

sadikbasal

Recommended Posts

Merhaba ekteki kayınvalidem .fotonu çekip nette paylaşacağım deyince çok kızdı.şaka bir yana neden tam net değil de puslu çıkmıştır siZce.35mm ile çekildi.ıphone 7 ile çeksem daha net çıkar.o kadar para veriyoruz d7200 alıyoruz .bir farkı olmamalı mı.yoksa ben mi yanlış yapıyorum.her çekimin net olması gerekmiyor mu.sisli bir perde var sanki .bugün dış çekimde yaptım elde.onlarda da tam net değil.cep bile daha net çıkartıyor sanki.

D79AD8E8-6E36-49A5-86AA-279B82EDB1FF.jpeg

- sadikbasal tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Değerler nedir? Enstantane/diyafram/iso ? Raw mı yoksa jpeg mi? Netlik noktası? Af sistemi?  Bir de cep ile çek aynı şekilde karşılaştır . Ayrıca cep telefonu daha pahalı değil mi?

- neehot tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

F:4 s:250 iso:300 raw af-s s.

ama cep telefonu bir sürü özellikli bir alet.biz bu makineyi sadece foto çeksin diye alıyoruz.elde gören herkes tamam cillop gibi çıkacak zannediyor.zaten atomu parçalamıyoruz alt tarafı bir foto.o da net çıkmıyor.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

35mm lens kullanırken netlediğiniz noktayı 2defa yarım deklanşör basarak netleyip öyle fotoğraf çekin. Ben telefondan baktım çok bir pus görünmüyor. Raw işlerken biraz daha kontras, biraz daha siyah arttırın belki bahsettiğiniz pus kaybolur. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Cep telefonunun işlemci+yazılım üstünlüğü, "ben fotoğrafçı olarak doğmuşum"u düşündürüyor insana, çektiği fotoğraflara bakınca. :) 

Bence karşılaştırma yapmak yanıltıcı olabilir.

Sadık bey, ben de 7200 kullanıyorum. Şu ana kadar çektiğim fotoğraflarda (600 oldu) sizin gibi hayal kırıklığı yaşadıklarım da oldu, tam aksine mutlu olduklarım da... Yolculuk bize bir çok doğruyu bir araya getirmeyi öğretecek diye düşünüyorum. Aslında sizin bir önceki tartışma konununuzun çok yararlı olacağına inanıyorum bu yüzden. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bu arada şimdiye kadar hep jpeg formatı kullandım. Raw için henüz erken olduğunu düşünüyorum. Bir yandan çalışıp diğer yandan açık öğretimde okuyunca raw üzerinde çalışacak vakit bulamama sorunum da var. Artık dönem sonrası denemelere başlayacağım. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@UĞUR DEDE bey, kayın valide çok kızmış :D

Bakın RAW formatında çekilen fotoğraflar düzeltilebilir fotoğraf olduğu için Orijinal yani fotoğraf makinesinin sadece kadrajdan gördüğü kare çekilir

Bunları değişik değişik programlar ile düzenleme yapıp, gerçek Üstü görüntüler elde edebilirsiniz..

Benim size Önerim auto-focus modunda Jpeg formatında fotoğraflar çekiniz.

Ben Nikon D5100 kullandığımdan dolayı size bir hatırlatma yapacağım:

Ben fotoğraf çektiğim zaman, deklanşöre yarım bastığımda fotoğrafı netler ve dırrt diye bir ses çıkar

Daha sonra deklanşöre tam basıp fotoğrafımı çekerim.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Manuel modda mı çektiniz? Biraz eksik pozlanmış gibi görüyorum (iş yerimdeki monitör hatalı gösteriyor olabilir). 

Bunun dışında, odak noktası nerede diye görmeye çalışıyorum.

Gözlerde veya yüzün herhangi bir bölgesinde değil de, kafanın üst kısmına denk gelen başörtüsünde gibi.

Eğer öyleyse yüz kısmında istenilen netliğin olmaması normal.  

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hayır hiçbir fark olmaz@sadikbasal bey 

Söylediğim gibi eğer fotoğraf raw çekerseniz kadrajda görünen gibi çekilir fotoğraf çünkü onlar düzenlenebilen fotoğraflardır

Jpeg formatında çekilen fotoğrafları Makine kendisi en iyi en güzel şekilde düzenleyip yansıtıyor

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Yasin Korkmaz bey fark olmaz diyorsunuz ama makine düzenleyip yansıtıyor diyorsunuz demekki  fark var

@Turgay Seven bey , portrede her zaman göze netlerim.manuelde değil a modunda çekildi.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

O zaman ben yanlış anlamışım soruyu @sadikbasal bey

Bilgisayara atınca bir değişiklik olup olmadığını anladım Raw formatı için

Tabii jpeg formatında çekimi Makine kendisi düzenliyor o fark var ama RAW olduğu zaman sadece sizin düzenlemenize izin veriyor yani gerçek yüzü fotoğraflar yaratabiliyoruz kısacası

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

@sadikbasal bey,

Netlemeyi gözden aldım demişsiniz. Sanırım bize göre sağ gözden almışsınız. Ama yüz kadrajın tam ortasında.

Eğer fotoğrafı kırpmadıysanız;

1. Modelin sol (bize göre sağ) gözünden netlemeyi almış, ardından kadrajınızı düzenlemiş, yani ortaya getirmiş, sonra da fotoğrafı çekmişsiniz,
  2. Netleme noktasını sağ göze gelecek şekilde kendiniz ayarladınız.

Bunlardan hangisi?

Eğer 1. seçenek ise kadrajınız yeniden düzenlediğinizde muhtemelen makinenizin ortasındaki netlik noktası bu kadraja göre modelin burnunun üstüne gelecektir. Bu da pozlamayı sahnedeki en parlak yerden almışsınız demektir. Sonuçta fotoğrafınız genel olarak az pozlanmış olacaktır, ki öyle de olmuş. Eğer 1. seçenek ise birkaç durum daha söz konusu;

• Netliği modelin sol gözünden aldıktan sonra kadrajınızı yeniden düzenlerken mesafenizi birkaç santim kaybetmişsiniz, o nedenle netlik bozulmuş
  • Ya da lensinizde odaklama problemi vardır ve kalibrasyona ihtiyacı vardır.

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Sebahattin Demir bey 

dediğiniz gibi bize göre sağ göDen aldım ve aef ael tuşına basarak poz kilitledim ve kadraşı model ortada olacak şekilde ayarladım ve çektim.mesafeyi kabrytim mi hatırlamıyorum ama?

odaklama problemi var gibi sanki.ama pek anlamam ayarlayamadım dot tune diye bir şey yaptım aşağıda link var ordan uyguladım.-14 çıktı o şekilde af ince ayarlı çekim yapıyorum.bu da ne kadar sağlıklı bilemiyorum.

@neehot af-s s de çekim yaptım

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

İyi aydınlatılmamış bir fotoda neyin net çıkmasını bekliyorsunuz?

Sorununuz az ışıktan kaynaklanıyor.

Fotoğrafınız net ancak üstten gelen ışığı hanım teyzenin baş örtüsü kesiyor dolayısıyla net değilmiş gibi çıkıyor.

Tepeflaşınız varsa 1/32 veya daha üstünde patlatabilirdiniz, yoksa makine flaşına ufak el yapımı aparatlar ile duvar gibi yerden sektirin bakın o zaman çektiğiniz foto profesyonel gibi görünecek.

sorun makinede veya objetifde değil

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

@Akın Demircioğlu bey,

İyi bir teknikle bu fotoğrafı bu ışıkla flaşsız gayet te net çekersiniz.

Kullanılan ekipmanı küçümsemeyin. Fotoğraf bence olması gereken gibi net değil, bu kadar yakından f/4 diyafram ile, eğer el titremesi olmazsa bundan çok daha net çekilir bu fotoğraf. En azından göz daha net çıkmalıydı. Enstantane 1/250sn, ama bir parmağınız deklanşörde yarım basılı (muhtemelen) baş parmağınız da AEF/AEL butonuna basılı vaziyette, bir de üstüne kadraj ayarlarsanız ve üstüne deklanşöre tam basarsanız çekim tekniğiniz iyi değilse böyle net olmayan fotoğraf almanız kaçınılmaz olur.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Sebahattin Demir Bey, katılıyorum ancak bende sorunun ekipmanda olmadığını belirttim.

35mm kullanan birisi olarak ben fotoğraflarımı genelde 2.8 diyaframda çekerim gayette net fotoğraflar üretir, arkadaşımızın fotoğrafı çektiği gibi bir hızda titremenin fotoğrafa yansıması için bayağı bir demir eksikliği olması gerekir. Genelde ev içi aydınlatmanın fotoğraf üzerinde negatif etkileri olduğu görüşündeyim ancak ekteki fotoya iyi bakılırsa göz hizasına gelen baş örtüsünün net olduğu (ancak paylaşılan fotodan pek anlaşılamasa da az bir back focus problemi var gibi) ve kulak arkası hizası boyunca uzadığını görebiliyoruz, o yüzden ışığın yanlış kullanımından kaynaklı bir bozukluk gibi geldi bana

- Akın Demircioğlu tarafından düzenlendi
kelime hatası
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

@sadikbasal bey,

Eğer elde çekim tekniğinizde bir hata yoksa @Akın Demircioğlu  beyin de dediği gibi lensinizin kalibrasyonunda bir sorun var demektir. Lensiniz önü netliyor olabilir. Eğer önceden okumadıysanız bu yazıyı okumanız faydalı olabilir. Ama öncesinde yapmış olduğunuz kalibrasyon ayarını iptal edin öyle deneyin. Bunu yapmak için;

Makinenizde; Menü > Ayarlar > "AF ince ayarı" Kapalı duruma getirin.

Zaten siz de -14 olarak ayarladım diyorsunuz, sorun bundan da kaynaklanıyor olabilir, hatta büyük ihtimal bundandır.

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

gönderildi (düzenlendi)

@Sebahattin Demir bey yazınızı okudum hatta önce var mı yok mu diye çıkto alıp vizörden ve sonrada liwe den çektim çok az live den çektiğimde boZulma vardı ama diğer ayarlamayı yapamadım bemde dot tune yaptım +14 olacak yanlış yazmışım .

birde şöyle bir şey var sebahattin bey .yani o mesafeden ıphone ile bile daha net çıkartıyor hemde ayar filan yapmıyorsum .bu foto d7200 ve prime 35 lens ile çekildi.bu makine bir ıphone kadar net çıkartamıyorsa ne anladım Bu işten.haksız mıyım

- sadikbasal tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Şimdi, sadikbasal yazdı:

@Sebahattin Demir bey yazınızı okudum hatta önce var mı yok mu diye çıkto alıp vizörden ve sonrada liwe den çektim çok az live den çektiğimde boZulma vardı ama diğer ayarlamayı yapamadım bemde dot tune yaptım +14 olacak yanlış yazmışım .

birde şöyle bir şey var selahattin bey .yani o mesafeden ıphone ile bile daha net çıkartıyor hemde ayar filan yapmıyorsum .bu foto d7200 ve prime 35 lens ile çekildi.bu makine bir ıphone kadar net çıkartamıyorsa ne anladım Bu işten.haksız mıyım

Ben iPhone’un çektiğini beğenmiyorum. Hatta cep telefonlarından daha iyi fotoğraflar yakalıyorum. Gerek netlik olsun gerek renkler olsun. Açılar, bokehler vs saymıyorum bile. Bu profesyonel makine telefona göre ve her ayarı en ince ayrıntısına kadar değiştirebildiğiniz bir makinenin hangi ayarını nasıl yaptınız, eliniz mi kaçırdı vs bilemeyiz. Aynı kareyi auto modda ve p modunda birdaha deneyin. Ael kullanırken bile kaçırmış olabilirsiniz. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

@sadikbasal bey,

Çok basit bir deneme yapın.

Aynı ekipmanı alın varsa bir üçayak üzerine yerleştirin. Elinizde varsa bir 30cm'lik cetvel alın yazılı tarafı üste gelecek şekilde dik olarak bir masa üzerine koyun. 

Önce vizörden ardından Canlı önizleme (Live view) ile tam 15cm'yi netleyecek çekilde yaklaşık 50cm uzaktan ve 45 derecelik bir açıyla 2 fotoğraf çekin, bunları hızlıca karşılaştırın.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bu fotoğrafla iş yerim ve evdeki monütörümün ne kadar farklı gösterdiğini anlamış oldum. Netliğin bize göre sağ gözde olduğu evdeki monütürümde çok net belli. Sebahattin Bey'in bahsettiği, kadrajı yeniden oluştururken yapılan hata veya lenste kalibrasyon sorunu olabilir ancak 1/250'nin D7200'de tolere edemediği derecede titreme sorunu mevcut. Benim başka bir konuda belirttiğim, D750 ile D7200 arasındaki en önemli farklardan birisi tam da bu fotoğraf olabilir. D7200'ün titremeye toleransı çok az.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

Turgay bey çok haklı.

D750'de elde çekimde alt sınırınız 1/125sn enstantane ise D7200'de bu alt sınır 1/250sn'den bile fazla olabilir. Aynı sensör çözünürlüğünde biri FX digeri DX gövdeden bahsediyoruz. Sensör boyutları farklı. Dolayısıyla Turgay beyin dediği gibi D7200'ün aynı titreşime toleransı D750 kadar iyi olmayacaktır.

Mobil cihazımdan gönderildi.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.