İçeriğe git

Dx'ten ff'ye geçmek mantıklı mı?


Recommended Posts

Merhaba,

Son yıllarda çok az kullansam da yaklaşık 13 yıldır Nikon D50 sahibiyim. Son zamanlarda yeni bir makine alma hevesi başladı.  Bu sebeple bir süredir Nikon D600'leri takip ediyorum. Ancak elimdeki lensler DX formatında. İkinci el fiyatlarına baktığımda Nikon D7100 ile D600 arasında neredeyse fiyat farkı olmadığını gördüm. (250 - 300 TL gibi bir şey farkediyor) D600 alırsam, elimdeki lensleri kullanmak istediğimde crop modunda kullanabileceğim. Bu da 10 MP'ye denk geliyor. Amatör kullanıcı olduğum için 10 MP ya da 24 MP olmasının benim için çok büyük önemi yok. Elimdeki lensleri satıp FF'ye uygun lens alma gibi bir durumum yok şu an. (Sadece uygun fiyatlı olduğu için 50 mm alabilirim belki)

Bu şartlar altında D600 almak mantıklı olur mu? Fotoğraf kalitesinin D7100'e oranla daha iyi olacağını tahmin ediyorum, doğru mudur? Yoksa aynı fiyatlı olmasına rağmen D7100 almak mı daha mantıklıdır?

Bir de FX -DX Nikon lensleri nasıl ayırt ederiz? 

Teşekkürler

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

D600 alıp elinizdeki lensleri crop kullanma hususunu es geçerek söylüyorum. Ben böyle bir durumu tercih etmezdim.

Ancak, maddi sıkıntınız varsa  D600 kovalamayın hiç. Diyelim ki aldınız, bu sefer lens alamadığınız için moraliniz bozulacak, belki de fotoğraf çekmekten soğuyacaksınız.

Eldeki imkanlar dahilinde, zorlayabilirseniz D7200, olmazsa  D7100 almanız mantıklı geliyor bana.

 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@sukru_kutukcu bey,

Cevabını bizim değil sizin daha iyi bileceğiniz bir soru olmuş.

ff'nin avantajlarını ve dx'e göre üstünlüklerini tartışacak değilim, fakat :

bütçeniz nedir, elinizdeki ekipmanlar nelerdir, fotoğrafçılığa ilginiz nedir? bunları bilmeden yorum yapmak zor.

Bugün alıp yarın bir köşeye atacaksanız hiçbirini almayın.

Alıp aktif kullanacaksanız ama mevcut lenslerinizi yenilemeye bütçeniz yoksa dx alın.

Mevcut lensleriniz zaten iş görmeyecek, yada ayırdığınız bütçe lenslerinizde de istediğiniz güncellemelere yetecekse ff alın.

Kararınız şimdiden hayırlı olsun, umarım yakın zamanda yeni ekipmanlarınız ve paylaşımlarınızla görürüz sizi aramızda.

Saygılarımla.

 

 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Merhaba,

Öncelikle cevaplar için teşekkürler.Ben şöyle düşünmüştüm. 2. elde aradaki fiyat farkı çok olmadığı için D600 alayım. Şimdilik 50 mm lensimi , FF uyumlu bir 50 mm. bir lensle değiştiririm. İleride de bütçem uygun olduğunda 24-70 ya da 28 mm prime lens alırım. 

Aslında öğrenmek istediğim tam olarak şu. D600 aldığımı varsayalım. DX lenslerle çekim yaptım. D7100'e göre, çektiğim fotoğraflarda boyut hariç başka dezavantaj olur mu? Kalite olarak daha mı farklı olur olumlu ya da olumsuz?

Not: Elimdeki lensler 

Sigma 17-70mm F2.8-4.5 DC

Sigma 18-250 mm 

Nikon 50 mm 1.8 D

 

- sukru_kutukcu tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

2 lensiniz 0 fiyatı 3bin tl, 2. El değeri 1300tl. 24-120 f4 lens 2.el 1800tl civarı, 0 fiyatı 2600tl civarı. İlinizi bilmiyorum ama İstanbul Hayyam pasajına giderseniz fiyatlar %10 daha aşağı olur. Body fiyatları da daha aşağı olur. 24-120 ile uzun süreler işinizi hertürlü görürsünüz. Bütçenize göre hareket edin. Ama alacağınız makine artı lens için harcayacağınız extra para ile birleştirip başka hangi Crop makine alabilirsiniz ona bakın ve o makine ile düşündüğünüz ff i kıyaslayın. Neye ihtiyacınız var onu belirleyin. Mesela ff body olarak beni cezbeden 2 model var d750 ve d850. Ama ihtiyacım var mı?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

On 17.03.2018 at 16:08, neehot yazdı:

Neye karar verdiniz?

İşle ilgili ani gelişen bir durumdan dolayı erteleme mecburiyetinde kaldım. Ancak sizin söyledikleriniz mantıklı. Tekrar alma durumum olursa dediğiniz gibi yapacağım. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Öncelikle fiyat sizi aldatmasın tamam bir süre erteleme kararı almışsınız ama d600 problemli bir makine o yüzden aradan zaman geçmeden d610 çıktı bu sebeple d600ler d7100 parasına satılıyor.

Ben amacınıza göre hareket etmenizi öneririm ve kendinize şu soruyu sorun.

-Benim fx bir makineye ihtiyacım var mı

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

11 saat önce, Akın Demircioğlu yazdı:

Öncelikle fiyat sizi aldatmasın tamam bir süre erteleme kararı almışsınız ama d600 problemli bir makine o yüzden aradan zaman geçmeden d610 çıktı bu sebeple d600ler d7100 parasına satılıyor.

Ben amacınıza göre hareket etmenizi öneririm ve kendinize şu soruyu sorun.

-Benim fx bir makineye ihtiyacım var mı

Aslında haklısınız, ben de birine tavsiye verirken "ona ihtiyacın yok, şunu al" diyorum ama kendime gelince işler değişiyor. "İhtiyacım var mı?" diye sorduğumda D7100 bile lüks geliyor. :D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...

Bu konuda bende kelam etmek istiyorum. Çünkü bu konuyu bende çok düşündüm. Sony A580 kullanıcısıydım. Apsc Nikoncu tanımı ile DX sensörlü.  Her şeyine alıştığım severek fotoğraf çektiğim bir makine idi. 2012 den beri. Tüm lenslerim Sony idi. Zeiss 16-80 başta olmak üzere 75-300 sigma 10-20 ve bir çok Sony uyumlu DX lens elimden geçti. Sonra Nikon D750 hayallerimi süslemeye başladı. Nasıl başladı bilmiyorum. D600 yeni çıkmıştı. Giriş seviyesi ucuz FX ler falan sonra o çıktı piyasaya ve 4 sene boyunca yatıp kalkıp onu düşündüm, bütçemi nasıl denkleştiririm diye düşündüm çünkü fiyat mevcut makinemin 4 katı idi, araba parası hiç fotoğraf makinesine verilir mi? İhtiyacım var mıydı? Kesinlikle yoktu. Sonunda bir gün deliliğime geldi, 24-120 ile birlikte aldım. Sony hala elimde tüm lensleri ve flaşı ile satamadım. Hiçbiri ne Fx ne nikon uyumlu. Nikon menüsü tuşları ayarları resmen Fransızdım. Şimdi alıştım. Sb 900 flaş aldım.  Kablolu kumanda vs. İleride sigma 12-24 almayı düşünüyorum.  Henüz paylaşmaya değecek fotoğraf çekemedim. Çünkü tüm bunlar 2 hafta önce oldu. ? Şimdi(lik) beş parasız ama mutluyum. Yavaş yavaş toparlayacağız artık. Bir şeyi çok isteyince sizin oluyor diyeceğim ama param olduğu için oldu. O yüzden çok isteyip istemediğinize karar verin ve paranız da varsa alın. 

 

 

- Ali Özgür Yurdatapan tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.