İçeriğe git

Nd filtre

sadikbasal

Recommended Posts

arkadaşlar merhaba,

35mm 1.8g(52mm filtre çapı) ve 18-140mm kit len(67mm filtre çapı) .uzun pozlama için özellikle şelale çekimleri için BW marka ND filtre almak istiyorum.Ama 52mm mi yoksa 67mm mi alayım kararsız kaldım.sizce hangisini almak mantıklı ?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bence 35mm için alman daha iyi olur. Hem daha ucuz. Daha keskin ve kaliteli Fotoğraflar çekersin. Ama ileride 70-200 f4  alırım onda da kullanırım dersen 67 çap al. Ama 50mm almak istersen o da 52çap. 35mm çok keyifli ve güzel bir lens. Açık diyafram ile güzel kareler de yakalarsın o yüzden benim oyum gene de 35mm. Nd filtreyi 10stoplu olandan tercih et.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

@sadikbasal bey,

Şöyle yapın; kullandığınız lenslerin daha doğrusu ND ve Polarize filtre kullanacağınız lenslerin en büyük çaplısına göre filtre alın, bu sizin örneğinizde şimdilik 67mm. Ama ileride 70-200mm vs gibi 77mm çaplı bir lens almayı düşünürseniz filtreyi de 77mm alın şimdiden. 77mm filtre ile birlikte 2 tane 52-77 ve 67-77 çevirici alın, bildiğiniz bilezik gibi ve fiyatları 20-30TL civarında. Ve 77mm filtrenizi tüm lenslerinizle sorunsuzca kullanın.

Saygılar. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Sebahattin Demir bey mantıklı dediğiniz o zaman ilerde 11-20 sigma lens almayı düşünüyordum onunda filtresi 82mm.82mm nd alayım tüm lenslerimle dediğiniz aparatları alarak kullanırım.82mm piraz pahalı olacak ama olsun.teşekkürler

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• 2 ay sonra...

Merhaba,

@Sebahattin Demir'e katılıyorum bu tarz filtrelerde geniş çaplı almak daha mantıklı.

Ben de yakın zamanda Sigma 10-20mm DX lensim için 77mm Kenko ND8 aldım. Alım yurt dışından olduğu için çeşitli nedenlerle biraz aceleye geldi. Daha önce ND filtre kullanmadığım için "8 faktör yeterli gelir" yanılgısına düştüm. Güneşli ortamlarda iso 50 / f32 ile bile perde hızı ancak 2,5 saniyeye kadar iniyor. Bu değerde gerekli etki için yeterli olmuyor. ND10 yeğlenirse daha efektif olacaktır.

Neyse ki hafta sonu bulunduğum yerde hava birden karardı. Ben de ND8'i az da olsa deneme şansı buldum. Bu arada f22 değeri sensörde ki tüm hataları ortaya çıkardı. PS'de biraz uğraşmak zorunda kaldım.

Karamürsel/Yalova

Nikon D600

Sigma 10mm (15mm FX)

F22 / Iso 50 / 20sn.

Slik Tripod

PS / Perfectly Clear / Nik Collection

Simple DOF (ios alan derinliği uygulaması.)

İyi bayramlar,

Mehmet

_DSC7040 R (1904 x 1216).jpg

- Mehmet A. tarafından düzenlendi
ek bilgi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

@Mehmet A. bey,

f/22 diyafram sensördeki ne gibi hataları ortaya çıkardı ve nasıl?

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Sebahattin Demir bey,

Yanılmıyorsam kısık diyafram değerleri sensör/lens ya da kullanılıyorsa filtrede ki kirliliği daha belirgin yapıyor. Benim durumuma özel denizden gelen damlacıklar bile ham fotoğrafta oldukça belirgindi.

Selamlar,

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

@Mehmet A. bey

Ama onlar sensörün, lensin ya da filtrenin hatası değil, sizin hatanız :)

Yani onlara toz kir bulaşmasının nedeni sizsiniz.

O nedenle böyle bir genelleme yapmamak daha doğru olurdu.

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Sebahattin Demir

Tabi ki benim hatam. Kısık diyafram bu tür sorunları daha belirgin kılıyor demek istemiştim. Demek ki anlatım bozukluğu olmuş. Kirliliği, daha önce bu kadar kısık f değeri pek kullanmadığım için farkına varmamıştım. Neyse, bayram süresince testini yaparım. Umarım, sadece filtre kirliliğidir.

İyi bayramlar,

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Yanlış algılanmaması için konuya açıklık getirelim:

Sensördeki toz, vb. kirlilik unsurları kısık diyaframda (16,22,32 gibi) daha belirginleşir.

Bu, tümüyle optik yasalarla ilgili bir durumdur.

Objektif ve filtrelerdeki kirlilik ise daha karmaşık bir durum olup genellikle fotoğrafta (her zaman olmasa da) net olmayan bir iz bırakabilirler.

Çoğu zaman da pek belli olmazlar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

Sensör tozunun kısık diyaframda neden daha çok görüldüğünü bu yazımda izah etmeye çalışmıştım.

Göz atmak isteyebilirsiniz.

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

On ‎20‎.‎03‎.‎2018 at 11:16, sadikbasal yazdı:

@Sebahattin Demir bey mantıklı dediğiniz o zaman ilerde 11-20 sigma lens almayı düşünüyordum onunda filtresi 82mm.82mm nd alayım tüm lenslerimle dediğiniz aparatları alarak kullanırım.82mm piraz pahalı olacak ama olsun.teşekkürler

@sadikbasal bey, sigma'nın 11-20mm lensi var mı, tokina'nın var 11-20'si benim bildiğim.

Şimdi değil ama daha ilerde almayı düşündüğüm bir lens. O yüzden araştırıyorum öyle ufaktan.

Sigmanın bu açıda lensini görmemiştim, farkı yada artısı nedir acaba sigma'nın ?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.