İçeriğe git

Uzun pozlama netlik hakk...

sadikbasal

Recommended Posts

merhaba ,

ekte dün çektiğim uzun pozlama fotoğrafım mevcut.umarım beğenirsiniz.yanlışlarımı hatalarımı söylerseniz memnun olurum.

ama benim bu fotoğraflarla ilgili sorum şu olacak.fotoğrafı çekerken şelaleye zoom yapıp netledim fakat ön taraftaki su içerisindeki taşlar net çıkmamış.sebebi uzun pozlama mı , yoksa netlik mi.

değerler;

nikon d7200 - 35mm 1.8g lens - iso:100 - f:7,1 - enstantene : 15saniye - ayna kalkıp - 3 saniye pozlama gecikmeli M modunda matrix ölçüm modunda BW 10 stop nd filtre li çekildi.

41259934762_609417c023_k.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

53 dakika önce, Yasin Korkmaz yazdı:

Lensiniz ile zoom yapıp şalaleyi netleyip zoomlamayı gerimi çektiniz?

Mümkün mü böyle birşey? Liveview ekranından zoom yapıp netlemeyi öyle yapmış. 

Net alan derinliği konusunu iyicene okumanız gerekir sadık bey. Netleme noktanız yanlıştır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@neehot şu kadraja göre netleme noktam neresi olmalı peki.

@Yasin Korkmaz bey tabiki öyle yapmadım.livewiew de zooom yapıp netledim.

şelale ve etrafı çok net çıktı ama o yakın yerdeki taşlar net olmadı.netleme noktasından mı yoksa uzun pozlamadan dolayı mı bilemedim.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@sadikbasal bey, şahsi görüşüm:

Çok uzak olan bir noktanın net olmasını istiyorsunuz

Sizin gibi Şelale bulamadım ama uzak bir noktayı çok net çıkaramayabilirsiniz

Yani mükemmel canlılık ve netlik istiyorsanız biraz daha yakından çekim yapabilirsiniz veyahut diyafram değerini örneğin, 4 yapıp doğru odaklama ile tekrar deneyebilirsiniz

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

16 dakika önce, sadikbasal yazdı:

@neehot şu kadraja göre netleme noktam neresi olmalı peki.

@Yasin Korkmaz bey tabiki öyle yapmadım.livewiew de zooom yapıp netledim.

şelale ve etrafı çok net çıktı ama o yakın yerdeki taşlar net olmadı.netleme noktasından mı yoksa uzun pozlamadan dolayı mı bilemedim.

Aslında bu soruyu Sabahattin Demir beye sormak lazım. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Yasin Korkmaz bey çok uzak nokta değil 5-10 metre şelalenin makineye uzaklığı.ayrıca şelale ve etrafı çok net çıktı zaten,ben kadrajın önündeki sudaki taşların net çıkmaması sebebi netleme mi yoksa uzun pozlama mı onu öğrenmek istedim.Ayrıca çekimim ile ilgili yanlış bulunan noktalar var ise öğrenmek istedim.

@Sebahattin Demir bey i etiketleyeyim o zaman:)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Sebahattin Demir bey uzun pozlama yapıldığı zaman arkadaşın dediği netlik olayı suda olmaz sanırım Çünkü suyun tüm izleri uzun pozlama esasında kadraja yansır yanlış mı düşünüyorum

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

@sadikbasal bey,

Madem etiketlendim, o zaman cevaplayayım :)

Ekipman ve çekim ayarlarını özetlersek:

Gövde D7200,

Odak : 35mm

Diyafram : 7.1

Şelaleye uzaklık tahminen : 15m

Eğer şelaleyi netlediyseniz yukarıdaki verilere göre alan derinliğiniz; 

Şelaleden size kadar olan 9,5m, yani kameranızdan (15m - 9.5m) 5.5m ileriden başlayan ve sonsuza kadar olan mesafe net olur. Başka bir deyişle sizden yani kameranızdan 5.5m uzağınıza kadar olan bölge net olmaz. O nedenle bahsettiğiniz taşlar net çıkmayacaktır zaten.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

"diyafram değerini örneğin, 4 yapıp doğru odaklama ile tekrar deneyebilirsiniz"

Arkadaşımız ön tarafın da net çıkmasını istiyor. Bu durumda diyaframın 4 değil 14 olması bence daha uygun.

Diğer yandan, yukarıda da belirtildiği gibi, ön planın netsizliği suyun dalgalanmasından da kaynaklanabilir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü
17 saat önce, Yasin Korkmaz yazdı:

Diyafram değerini örneğin, 4 yapıp doğru odaklama ile tekrar deneyebilirsiniz

@Yasin Korkmaz  bey sanırım "Diyafram nedir, Fotoğrafa etkileri nelerdir" ve "Diyafram / Alan derinliği ilişkisi" konularına biraz daha dikkatlice çalışmanız gerekecek :)
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@myasar aynen
İzmir karşıyakada oturuyorum, burada şelale olsaydı denerdim

Evet diyafram f32 dahi olsa, uzun pozlamada su izi kadrajımıza yansıyacağı için şelale net olmayacatır

Her taraf net olur ama şelalede izler kalır

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

aslında biraz daha bulandırayım konuyu :D fotostacking olayını deneyebilirsiniz. bu konuda biraz zor olabilir özellikle uzun pozlama ve nd filtre kullanımlarında renk dengesini tutturmak biraz zor olur. sadece şelaleyi uzun pozlayıp ve suyun düştüğü noktaları da, diğer yerleri net olacak şekilde pozlayıp anı dondurarak taşları net hale getirdikten sonra birşeltirme ile istediğiniz sonuca da ulaşabilirsiniz. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü
3 saat önce, neehot yazdı:

Sadece şelaleyi uzun pozlayıp ve suyun düştüğü noktaları da, diğer yerleri net olacak şekilde pozlayıp anı dondurarak taşları net hale getirdikten sonra birşeltirme ile istediğiniz sonuca da ulaşabilirsiniz. 

@neehot bey,

Bunu nasıl yapacağınızı merak ettim doğrusu.

Ya da ben tam anlayamadım

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

5 saat önce, Sebahattin Demir yazdı:

@neehot bey,

Bunu nasıl yapacağınızı merak ettim doğrusu.

Ya da ben tam anlayamadım

Focusstacking yöntemi. Genelde macro fotoğraf çekenler bu yöntemi kullanır. Böcek çekme olayını manzaraya taşıma da diyebiliriz. Kompozisyonumuzu oluşturduktan sonra kendimize enyakın kısımdan netlemeye başlayıp her netleme ile bir fotoğraf çekiyoruz enson en uzak noktayı netleyip çekiyoruz ve elimizde 8-10 adet fotoğraf oluyor. Birde genel olarak sadık beyin çektiği gibi bir fotoğraf çekiyoruz. İlk 8-10 adet olan fotoğrafı photoshop focus stackking yöntemi ile birleştirip hertarafı net bir fotoğraf elde ediyoruz ama burada muhtemelen şelale de donmuş olarak net olacaktır. Bu sebeple elde ettiğimiz tek kare ile son çektiğimiz uzun pozlanmış kareyi de maskeleme yöntemi ile birlikte işleyip son karemizi ortaya çıkarıyoruz. Hertaraf net, şelale akıcı. Şelalenin düştüğü noktaları iyi yedirmek lazım o kadar. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

Bu bahsettiğiniz yöntemleri gayet İyi biliyorum. Photoshop ve maskeleme olmadan bunun yapılabileceğini anlatmak istediğinizi zannedip sormuştum soruyu. Araya Photoshop manipülasyonu sokarsak çok yöntem var tabi ki.

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@neehot bey bu yöntemi bende biliyorum ama nd filtreyi takınca zaten kapkaranlık oluyor.netleme de bu sebeple yapamaz ki makine.yada yapıyor ise ben bilmiyorum:) filtresiz manzara çekimlerinde dediğiniz yöntem kullanılıyor ama filtre takılıyken zor bence.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Şimdi, sadikbasal yazdı:

@neehot bey bu yöntemi bende biliyorum ama nd filtreyi takınca zaten kapkaranlık oluyor.netleme de bu sebeple yapamaz ki makine.yada yapıyor ise ben bilmiyorum:) filtresiz manzara çekimlerinde dediğiniz yöntem kullanılıyor ama filtre takılıyken zor bence.

net fotoğrafları filtresiz çekin. uzun pozlamayı sonradan ekleyip yerleştirin. hatta sadece şelaleyi sonradan eklemiş olursunuz ve böylece renk ton farkı minimuma iner.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@neehot bey anladım.bir nevi fotoğraf çekmeyeceğiz fotoğraf yapacağız:)ama ben çok fazla böyle müdahale seven , bilgisayar başında fotoğraf işleyen , yapan biri değilim.saha da bu işi bitirme taraftarıyım.teşekkür ederim yöntem için ama .

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Şimdi, sadikbasal yazdı:

@neehot bey anladım.bir nevi fotoğraf çekmeyeceğiz fotoğraf yapacağız:)ama ben çok fazla böyle müdahale seven , bilgisayar başında fotoğraf işleyen , yapan biri değilim.saha da bu işi bitirme taraftarıyım.teşekkür ederim yöntem için ama .

bende hiç sevmiyorum manüplasyonu. gerçi manüplasyonu bilmediğim için mi sevmiyorum yoksa sevmediğim için mi öğrenemiyorum bilemedim ben onu ama focus stacking çok da manüplasyon sayılmaz diye düşünüyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Herkes biliyor bir ben bilmiyorum bu focus stacking yöntemini. PS kullanmadığım için herhalde. Bu yöntemdir ki beni makro dan soğuttu. Soruyordum böceğin her tarafını nasıl net çekebiliyorsun cevap her zaman focus stacking oluyordu. Bir zamanlar sony 16-80 nin başına 4x bir makro lens aparatı almıştım. Normal makro lens ile kullanıldığında cismi 4 kat büyütüyordu. Almam ile satmam bir oldu. Makro bir hastalık bence. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

Focus stacking ya da odak istifleme benim sık kullandığım bir çekim türü. 

Makro çekimler benim ilgi alanımda değil, ben mimari ve manzara çekimlerimde kullanıyorum.

Bunun için aşırı bir PS bilgisine ihtiyaç yok, üstelik çeşitli odak uzaklıklarında çekilmiş birden çok fotoğrafı tek bir karede birleştirecek PS haricinde çokça ücretsiz uygulama mevcut.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.