İçeriğe git

Tfsf fotoğraf yarışması hakk...


sadikbasal

Recommended Posts

merhaba tfsf yarışmalarında genellikle fotoğraf hakk. genelde şu bilgi yazıyor ve bu şekilde olması isteniyor

 

( • Fotoğraflar jpg/jpeg formatında, 300 dpi çözünürlükte, 7-12 sıkıştırma kalitesinde, kısa kenar en az 1920 piksel olacak ve dosya boyutu 2 Mb’den az olmayacak ve 4 Mb’yi de aşmayacak biçimde kaydedilmelidir. )

 

ben katılmak istesem benim katılacağım fotoğrafın bilgisi şu şekilde ( 300 dpi - 24 bit derinliği - 3200-4800 piksel - 3,5mb )

 

bu yarışma için uygunmudur ex bilgileri.yoksa yapmam gereken bir değişiklik var mı ?

 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Aslında şartlarında başlıca istediği 3 Madde var Dosya Boyutu - Fotoğraf baskı boyu - Dosya Formatı

 

Sizin şartlar şuan için istediği şartlara uyuyor.

Sıkıştırma kalitsine takılırsanız onu söyleme sebebi aslında bazen istenilen min boyutlarda bile 4 MB aşıyor bunu düşürmek için fotoğraf boyutu düşürmek için Sıkıştırma kalitesi düşürerek boyuttan azaltmak içindir.

 

 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Benim de bu konuyla ilgili olduğunu düşündüğüm bir sorum olacak.

Genellikle bu tür yarışmalarda baskı için 300 dpi koşulu ekleniyor. Bunun ne anlama geldiğini bir türlü çözemedim.

Makinemizin belli bir maksimum çözünürlüğü var. Örneğin; 3000x4000 piksel gibi.

Bu çözünürlükte gönderdiğimiz bir dosyada 300 dpi ne anlama geliyor.

Yine konunun başındaki örneğe dönersek kısa kenar 1920 piksel olacak deniyor. Yazıcıda 300 dpi çözünürlükte bire bir (bir dot = 1 piksel) baskı alırsak kısa kenar yaklaşık 16 cm olacaktır. ( 1920/300=6,4 inch=16,2 cm ).

Koşullar arasında 300 dpi olsa da olmasa da bu sonuç değişmeyecektir.

Eğer sergi için 30x40 cm boyutunda baskı alınacaksa 300 dpi koşulu sağlanmamış olacaktır. (Elbette hala 30x40 baskı alınabilir.)

Yani bire bir yapılan baskılarda boyutu belirleyen dpi değil sensör çözünürlüğüdür

Bu durumda bu koşulun ne anlama geldiğini anlayamıyorum.

Aydınlatacak olana şimdiden teşekkürler...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • Forum Editörü

@myasar bey,

 

Bu yazacaklarımın çoğunu zaten sizin de bildiğinizi gayet iyi biliyorum. Aşağıdakileri size değil, bu işe merak duyan yeni başlayan dostlarımız için yazmaya çalıştım.

 

DPI (Dot per Inch - İnç başına nokta sayısı), bir yazıcının veya monitör gibi görüntüleyicinin çıktı çözünürlüğünü ifade eder. DPI, örneğin bir kağıda basılmış gerçek bir görüntünün fiziksel nokta yoğunluğunu ifade eder. Kameranızda dijital olarak depolanmış bir görüntü, inç veya santimetre cinsinden ölçülen doğal fiziksel boyutlara sahip değildir. Bazı dijital dosya formatları, görüntüyü yazdırırken kullanılacak bir DPI değeri veya daha yaygın olarak bir PPI (inç başına düşen piksel) değeri ile kaydedilir. Bu sayı, yazıcının veya yazılımın, görüntünün istenen boyutlarını veya taranan görüntüler durumunda, taranan orijinal nesnenin boyutunu bilmesini sağlar.

 

Örneğin, bir JPEG görüntü 1.000 × 1.000 piksel, yani 1 megapiksellik bir çözünürlüğe sahip olsun. Bu dosya 250 PPI olarak etiketlenmişse, bu dosyayı yazıcıdan bastırısanız 4 × 4 inç boyutunda bir çıktı alırsınız. Görüntü düzenleme programında mesela Photoshop'ta PPI'yi 100 ile değiştirirseniz, yazıcının 10 × 10 inç boyutunda çıktı alırsınız. Ancak PPI değerini değiştirmek, JPEG dosyanın 1.000 × 1.000 olan boyutunu değiştirmeyecektir. Bir JPEG dosyanın çözünürlüğünü yani piksel sayısını Photoshop'ta değiştirmek, dolayısıyla boyutunu değiştirmek ile aynı dosyanın DPI veya PPI olarak çözünürlüğünü değiştirmek apayrı şeylerdir.

 

Yani baskılarda boyutu belirleyen tek başına sensör çözünürlüğü değil, onunla birlikte dpi değeridir. Çıktı sonucu birbirlerine oranı olduğundan (sensör çözünürlüğü / dpi) çıktı boyutuna her iki değer de etki eder.

 

Yukarıdaki örnekte kısa kenarı 1920 piksel boyutlarında bir dosyayı;

300 dpi ile 16.2cm ile basarken

100 dpi ile 48.7cm ile basarsınız.

Eğer varsa öyle bir yazıcı 10 dpi bastığınızda 487cm basarsınız.

 

Ama yakından baktığınızda ne bastığınızı anlamazsınız çünkü çamur gibi bir görüntü olacaktır.

 

Ben bunu DSLR sensör çözünürlüklerine çok benzetiyorum; örneğin çok çok yakın sensör boyutlarında olan bir D850 sensörü 46MP dosya üretirken, D700 sensörü 12.1MP dosya üretir. 300 dpi ile birebir baskı aldığınızda 

D700, 4.256 x 2.832 piksel = 36 x 24 cm 

D850, 8.256 x 5.504 piksel = 70 x 47 cm baskı alırsınız. Ya da 600 dpi ile D700'ün 300 dpi boyutlarına yakın ama çok daha detaylı baskılar alırsınız.  

 

Özet: DPI baskı çözünürlüğüdür ve ne kadar yüksekse baskınız o kadar detay içerir (dijital dosyanın çözünürlüğü yeterince iyiyse), ancak boyutu küçülür.

 

Saygılar.

 

 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sebahattin Bey,

İncelikli girişiniz için teşekkürler..

Aslında sorumda eksik bir nokta kalmış. Şöyle ki;

Sizin de belirttiğiniz gibi; hangi görüntü programını ya da yazıcıyı kullanırsak kullanalım (zaten konumuzun dışında olan nokta vuruşlular hariç) baskı almak istediğimiz zaman açılan menüde bunlar zaten var.

Yani bire bir baskı mı almak istiyoruz (1 dot = 1 piksel), sayfaya mı sığdırmak istiyoruz ya da bunlar dışında başka bir ölçüde mi çıktı alacağız...

Bunlar son aşamada belirleyebileceğimiz şeyler. Dolayısıyla bu koşulun pek bir anlamı yok.

Şu anda aklıma gelen bir başka neden olabilir: Çoğu programda "hemen yazdır" ya da buna benzer bir seçenek vardır. Belki bu seçenek için DPI ın önceden belirlenmesi yararlı olabilir.

İyi bayramlar dileklerimle..

 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.