İçeriğe git

Netlik hakk...

sadikbasal

Recommended Posts

mrb,bu net çıkmama konusundan hep muzdaripim.bu sebeple kafama takılan bir konu hakkında bilgi almak istedim sizden.

aşağıdaki fotoyu : nikon d7200 - 18-140mm lens - 23mm - iso:100 - f:5,6 - 1/400 - manuel olarak netleyerek - ayna kalkıp bir şekilde ve 3 saniye pozlama gecikme modu kullanarak tripod üzerinde çektim.fotorafta photosopta evlere %67 yaklaştıktan sonra  netsizleşiyor.fotorafrafı indirip dener misniz ? sorum şu ;

1 - %67 ve sonrası yaklaştıktan sonra net çıkmaması normal mi ? 

2 - aynı makine aynı çekim tekniği ve aynı pozlama ile fakat nikkor 10-24 lens ile veya 14-24 lens ile çeksem , o evler net çıkar mı ? yani problem lenste mi ?

3 - d7200 değilde d750 ile çeksem o evler net çıkar mı ? yani problem makine de mi ?

4 - %67 ve sonrası yakınlaştırmadan sonra o evler net çıkması için ne yapmam gerekiyor.siz çekseniz bu fotoğrafı sizinde yaklaştırınca o evler net olmayacak mı ?

rumelifeneri

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

@sadikbasal bey,

Bu fotoğrafı çekerken nereye netlemiştiniz?

Ben olsaydım bu fotoğrafı aynı koşullarda ve aynı ekipmanla f/11 diyafram ile çekerdim.

Net olmayan evler derken hangilerinden bahsediyorsunuz anlaşılmıyor. Eğer kenarlara doğru olanlar ise ortadakilerden daha az net olacağı kesin, lensinizin kenarlara doğru başarımı çok iyi değil çünkü. Bahsettiğiniz netsizliğin birincil kaynağı kamera veya sensör değil. Ne yaparsanız yapın tek karede, bu ekipmanla her yeri (sizin istediğinizi gibi) net bir fotoğraf çekemezsiniz.

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

18-140mm nikon lens olduğu için f3.5-5.6 arası diyafram mecburen.ben 5.6 çektim.

yani o zaman lenste sorun diyorsunuz.

Fenerin yanbdaki evler yaklaştıılınca boZuluyor.ben 100 de 100 yaklaştırmada bozulma olmasın istiyorum.

nikon 10-24 alsam sorunçözülür mü

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

@sadikbasal bey,

Neden "mecburen 5.6 da çektim" diyorsunuz. Sizin lensiniz 18-140mm f/3.5-5.6 lens, yani odak uzaklığı 18mm iken en açık diyafram f/3.5 olur, 140mm iken f/5.6 olur. Bu diyaframın olabileceği en fazla açıklıktır. Ama siz bu lens ile 18mm'de f/22 ve 140mm'de f/36 ya kadar kısabilirsiniz diyaframı.

Ben sorun lenste demiyorum, sorun çekim tekniğinizde.

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Sebahattin Demir bey,

ben zannediyorsun ki o aralıktan başka ayarlanamıyor.nasıl bir bilgi eksikliği?

yani f11 yapsaydım .yakınlaştırdığımda evler daha net olurdu.bir dahaki sefere deniyeceğim.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

"ben zannediyorsun ki o aralıktan başka ayarlanamıyor.nasıl bir bilgi eksikliği?"

Bu cümlenin öznesinin "ben" mi yoksa "sen" mi olduğunu anlayamadım.

Ama fotoğrafçılıkla ilgili her sitede sayısız kez tekrarlanan bir kuralı yinelemekte yarar var gibi görünüyor:

Her objektifin en net çektiği bir diyafram aralığı vardır. Bu da, genellikle, en açık diyaframdan 2-3 stop sonra başlar 1-2 stop sonrasına kadar sürer.

Örneğin; 2,8 açıklığı olan bir objektif (çoğu durumda) en net sonucu 5,6 - 8 arasında verir. Her objektif için daha kesin değerler ayrıntılı incelemelerde bulunabilir.

Bu elbette kesin bir kural olmayıp her açıklıkta mükemmel sonuç veren prime objektifler olduğu gibi hiç bir durumda tatmin edici sonuç vermeyen objektifler de vardır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

10-24mm kesinlikle istediğiniz sonucu veremeyecektir. Uzun süre kullandığım için rahatlıkla söyleyebilirim. Restaurantta çekim yaparken mekan çekiminde duvarda asılı menünün yakınlaştırdığımda okunmasını isterim ancak 10-24mm ile mümkün olmuyordu. Onun dışındaki kullandığım neredeyse her lenste bu mümkün oluyor ama.. diyafram değeri eğer 7.1 gibi olursa veya 8 gibi olursa hemen hemen her lens için en keskin değerleridir, gözünüz kapalı o değerlerde içiniz rahat eder. Eğer diyaframı daha da açarsak o zaman netleme noktamız oldukça önem kazanıyor. Diyafram açıksa heryer net olmaz. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

yani deniliyor ki ,

18-140mm - d7200 ile f11 ile çekim yaparsam yukardaki manzarada  %67 üstü zoom yaptığımda evler net çıkacak.

bakalım deneyeceğim en kısa zamanda.

umarım net olur

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@neehot @myasar @Sebahattin Demir bey ler ,

benim istediğim gibi %67 ve üzeri photosop programında yaklaştırdığımızda netlik bozulmayan bir fotoğrafınız var ise , bilgileriyle birlikte buradan paylaşır mısınız ? incelemek isterim photosopta yakınlaştırıp.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü
38 dakika önce, sadikbasal yazdı:

@neehot @myasar @Sebahattin Demir bey ler ,

benim istediğim gibi %67 ve üzeri photosop programında yaklaştırdığımızda netlik bozulmayan bir fotoğrafınız var ise , bilgileriyle birlikte buradan paylaşır mısınız ? incelemek isterim photosopta yakınlaştırıp.

Bu fotoğrafa bakın, Cunda Adası'ndan Aşıklar Tepesinden öylesine çekilmiş bir fotoğraf.

Dilediğiniz kadar büyütün :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

17 dakika önce, Sebahattin Demir yazdı:

Bu fotoğrafa bakın, Cunda Adası'ndan Aşıklar Tepesinden öylesine çekilmiş bir fotoğraf.

Dilediğiniz kadar büyütün :)

exif bilgisi alamadım. 70-200 ile çekilmiş diyor sadece lens olarak. 70mm ile sanırım en az 5 fotoğraf var galiba. f değeri nedir?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü
4 dakika önce, neehot yazdı:

exif bilgisi alamadım. 70-200 ile çekilmiş diyor sadece lens olarak. 70mm ile sanırım en az 5 fotoğraf var galiba. f değeri nedir?

Gövde : Nikon D810

Lens : AF-S Nikkor 70-200mm f/2.8 VRII

Odak uzaklığı : 200mm

Pozlama : f/7.1, ISO 64, 1/200sn

Dik kadraj elde çekim, toplamda 9 kareden oluşmuş panorama.

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

4 dakika önce, Sebahattin Demir yazdı:

Gövde : Nikon D810

Lens : AF-S Nikkor 70-200mm f/2.8 VRII

Odak uzaklığı : 200mm

Pozlama : f/7.1, ISO 64, 1/200sn

Dik kadraj elde çekim, toplamda 9 kareden oluşmuş panorama.

Saygılar.

oldukça güzel bir çalışma olmuş.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

Bir tane daha;

Almanya, Heidelberg kalesinden aynı ekipman ve aynı maktıkla çektiğim başka bir panorama

Bu panorama ofisimde masamın arkasındaki duvarda 250 x 75cm boyutlarında kanvas baskıyla uzunca bir süre asılı durdu. Onu birkaç ay önce bir dostuma hediye ettikten sonra şimdi ondan daha büyük boyutlarda bir İstanbul Maslak gece panoraması asılı. 

Ekipmanınızı küçümsemeyin, tekniğinizi geliştirin derken bunları kastediyorum.

Her çekimde öğrenecek yeni birşey bulamazsam mutsuz oluyorum. Denemek, denemek, denemek lazım.

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@sadikbasal beyin çektiği fotoğrafta, deniz fenerini netlediğini farzedersek, deniz feneri ile arasındaki mesafe en az 50 metre. Bu durumda kullanmış olduğu 18-140mm kit lensin 23mm odak ve f5.6 diyafram değerinde önündeki 5 metreden başlayıp sonsuza kadar net olan bir alan olması gerekiyordu. Buda demek oluyor ki bu mesafeden deniz fenerinin yakınındaki evlerin tamamı kabul edilebilir netlik içerisinde olmalıydı.

Çekimin tripot üzerinde yapılmış olması, ayna kaldırılıp gecikme modu kullanılmış olması gibi sebeplerle titreşime de suç bulamayız. Demek ki burada gözden kaçırdığımız başka bir husus var. Aynı gövde ve lens kombinasyonu kullanan birisi olarak bende çektiğim fotoğraflardan çok memnun değilim. Ustalarımızın yada tecrübeli arkadaşlarımızın konu ile ilgili fikir ve yorumlarını takipteyim.

Saygılarımla.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü
4 dakika önce, sadikbasal yazdı:

@ÖNER BÜYÜKYILDIZ bey,çok teşekkürler benim demek istediğimi siz çok güzel özetlemişsiniz,ben bazen anlatamıyorum derdimi.

Verdiğiniz örnek fotoğrafa yorumlarım kısaca;

- Ben böyle bir manzara çekmezdim.

- İlla ki bu manzarayı bu kompozisyon ile çekeceksem, bu ışıkta yani günün bu vaktinde çekmezdim.

- Manzarayı o lens ile çekmezdim, başka bir alternatifim yoksa da en azından o lens ile 23mm'de çekmezdim. Tam net bilmiyorum araştırmadım, ama eğer 18-140mm objektif kullanacaksam en keskin değeri 50-70mm aralıklarında verecektir, ben 50-70mm odak uzaklığında ve f/9 veya f/11 diyafram ile çekerdim.

- Böyle bir ışıkta böyle geniş bir dinamik aralıktaki bir manzarayı tek karede çekmezdim, ya ND filtre kullanırdım ve pozlamayı "Spot ölçüm" olarak ayarlar, ölçümü sahnenin en karanlık yerinden alır ve pozlamayı orada kilitlerdim ya da basamaklı çekim yapardım yani HDR çekerdim.

- Net bir alan derinliği istiyorsam (ki siz istiyorsunuz) o zaman bu manzarayı, hepsi aynı pozlama değerinde; önce sağ alt köşedeki kayalara, ardından hemen onların üstünde kıyının başladığı yere, ardından en soldaki kayaların bitimine ve en son da kuleye netleyerek kareler alır, bunları birleştirirdim.

- Eğer bu tip manzara çekimlerinden hoşlanıyorsam ve bütçem varsa iyi bir manzara lensi satın alırdım, örneğin Nikon 16-35mm f/4 VR.

- Bütçem yoksa ve bu lens dışında başka bir alternatif yoksa yukarıdaki gibi çekim tekniklerini bolca denerdim.

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

"kabul edilebilir netlik" bence anahtar cümle bu. bence sadık beyin fotoğrafı gayet net. 

işlenmemiş, direkt makine çıktısı bir fotoğraf. bence bu da gayet net.

Az6lJq.jpg

d500

16-80vr 2.8-4 @16mm

f/5.6

1/800sn

iso160

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Sebahattin Demir bey , size saygım sonsuz ama biraz ağır olmamış mı ? sanki bu hobiyi bırak der gibi konuşmuşsunuz ?

sonuçta ben bu fotoğrafı çekmek için günler öncesi bu yer hakkında bilgi edindim.programımı yaptım.tek başıma bir hevesle pendikten 04:45 de çıktım ve gün doğumunda ordaydım.bu pozuda gün doğduktan 1 saat sonra çektim .hatta çekerken köpek sürüsü doluydu yarım saat onların gitmesini bekledim.çektikten sonrada eve dönerken çok  istediğim gibi bir gün geçmişti ve fotoğraf adına bir şeyler yapmaktan ve kendi adıma mutluydum.

fotoğraftan ve manzaradan memnunum.tek amacım %67 zoomdan sonra evler bulanık oluyor, net çıkmamış.kafama takıldı.bu bulanıklığı nasıl yok edebilirim.kullandığım ekipman ve tekniniği de belirtim.sorun kimde , ben de mi , makine de mi , ekipmanda mı , yada yanlış mı düşünüyorum zoom olayını ? bunu öğrenmek istedim.

yukarıdaki yorumunuzdan sonra ( belki ben yanlış da anlıyor olabilirim ) bu fotoyla ilgili her şey yanlış.bu hobiyi bırakmam lazım,

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

@sadikbasal bey,

Hay Allah, hiç de öyle düşünceler ile yazmamıştım oysa ki! 

Şimdi sizin bakış açınızla okuyunca hak verdim size.

Amacım "bırak bu hobiyi" demek değildi elbette, böyle bir şeyi bırakın yazmayı düşünmem bile, haddim de değil.

Üzülmenizi istemem, istemeden buna sebep olduysam kusura bakmayın.

Üstelik @neehot beyin de belirttiği gibi fotoğrafın netliğinde öyle kafaya takacak bir durum da söz konusu değil. 

Bir şey daha; 

Böylesine önerileri eleştiri gibi kabullenip öyle kolay soğumak yok. Bir keresinde, yaklaşık 15 yıl kadar önce bir fotoğraf kulübünde usta duayen bir hocamızın fotoğraf üzerine söyleşi gününe katılmıştım. Herkes gibi ben de en beğendiğim bir fotoğrafımı göndermiştim gitmeden önce. Sıra bana geldiğinde üstad öyle şeyler söyledi ki fotoğrafım için, inanın içimden kana kana ağlamıştım. Bu kadar da acımasız olunmazdı ki. Sizinkine benzer cümleleri kendisine söylediğimi hatırlıyorum.

Ama benim amacım eleştirmek değil, üstelik bu konuda yetkin bile hissetmiyorum.

Fikir sordunuz ben de içimden geldiği gibi yazdım.

Söz, bundan sonra sizin konularınıza fikrim olsa dahi yazmamaya gayret edeceğim. 

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

şimdi sizinle 2 adet fotoğraf paylaşacağım. ikisi de birkaç adım(5-10) farkla aynı yerden aynı dakikalarda çekildi. makine aynı d500. elde çekim.

6NqzMW.jpg

10-24mm @12mm

f/7.1

1/800sn

iso160

VDXJDq.jpg

70-200mm f4 + 1.4tcII

@200mm(@280mm)

f/5.6

1/1600sn

iso160

şimdi niye 2 ayrı fotoğraf paylaştım; hem sadık beyin 10-24 merakına bir örnek olsun diye hem de çektiğim mesafeyi de göz önünde bulundurabilin diye. makine bakış açısı hemen hemen aynı. 2. fotoğraf çok daha net bence ama cam gibi değil sonuçta. o da teleconverter farkı, lens kalitesi farkı, body farkı. 70-200 f2.8 olsaydı daha cam gibi fotoğraf çıkardı belki. çekim tekniğinin yanı sıra bence ekipman da önemli.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Sebahattin Demir bey özellikle sizin yorumlarınız için yazıyorum ben bu foruma ( diğer üyelerimiz alınmasın lütfen )  :) yorumlarınızı ve eleştirilerinizi bekliyorum ama tam olarak derdime çare bulamadım gibi yada anlatamadım.

yada şöyle sorayım direk.  d850 ile aynı şartlar ve teknikle çekseydim %67 zoom da yine netsizlik olurmuydu evlerde.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Sebahattin Demir bey,

cunda adasındaki fotoğrafınızı photosop ta açtım %100 büyütmeden sonra bozulmalar oluyor

Heidelberg kalesinden çekilen fotonuz da ise köprüye %100 büyütmeden sonra bozulma oluyor.

belki ben yanlış biliyorumdur.yani normalde d850 d810 yada d5 ile çekilen fotolarda da durum böyle mi.bozulma olması normal mi ? yada bozulma olmaması gerekmiyor mu?

yada benim bilgisayarda mı bir problem var.

@neehot bey orjinal fotoyu atamıyorum işlemede bir hata oluştu -200 hatası veriyor ?? !!

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.