neehot 102 Haziran 25, 2018 gönderildi Paylaş Haziran 25, 2018 gönderildi Wetransfer ile gönderiyorsunuz değil mi? Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
ÖNER BÜYÜKYILDIZ 37 Haziran 26, 2018 gönderildi Paylaş Haziran 26, 2018 gönderildi Bu fotoğraf ile ilgili olarak @sadikbasal beyin sorusuna cevap olacak şeyler : 1- diyafram değeri biraz daha kısık olabilirdi . (f8 - f11) 2- lensin keskinliğin en yüksek olduğu 50-70mm aralığı tercih edilebilirdi. 3- bu fotoğrafın çekileceği ışık koşulları farklı olabilirdi. bunlar tamam. Peki bu fotoğraf için netliğin bozulmayacağı maksimum büyütme oranı nedir sizce? Yani bize bu şartlar altında şu kadardan fazla büyütme yapmayın diyebileceğiniz bir değer varmı? (%67 oranı ne derece iyi yada kötü onu anlamaya çalışıyorum) Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
ÖNER BÜYÜKYILDIZ 37 Haziran 26, 2018 gönderildi Paylaş Haziran 26, 2018 gönderildi @Sebahattin Demir bey, son mesajınızı okuduğumda değerli yorumlarınız bir yana , sizin alışık olduğumuz üslubunuzun biraz dışında olduğunu bende hissettim. Bütün üyelere tüm samimiyetiniz ve içtenliğinizle cevap yazdığınızı ve yardımcı olmaya çalıştığınızı biliyorum, onun için benim açımdan bir sorun yok,. Olumlu yada olumsuz tüm yorumlarınızı severek takip ediyorum ben. Hele kişisel bloğunuz ki olmazsa olmazım. Lütfen yazmaya devam ediniz. Belki yeri değil ama söz açıldığı için naçizane bir eleştirim olacak forum ile ilgili. Üyesi olduğum birçok forum sitesi var, farklı farklı konularda. Burası sanki biraz yalnızlığına terkedilmiş, atıl kalmış gibi geliyor bana. Yeni üye olup ilk birkaç mesajını ekipman alım tavsiyesi üzerine yapıp, bir daha uğramayanları saymazsak, konu açan, yada yorum yazan çok az üye var. @sadikbasal Bey'in dediği gibi sizde olmazsanız iyice tadı kaçar buranın. Bilmiyorum diğer üyeler ne düşünüyor bu konuda . Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
neehot 102 Haziran 26, 2018 gönderildi Paylaş Haziran 26, 2018 gönderildi 46 dakika önce, ÖNER BÜYÜKYILDIZ yazdı: Bu fotoğraf ile ilgili olarak @sadikbasal beyin sorusuna cevap olacak şeyler : 1- diyafram değeri biraz daha kısık olabilirdi . (f8 - f11) 2- lensin keskinliğin en yüksek olduğu 50-70mm aralığı tercih edilebilirdi. 3- bu fotoğrafın çekileceği ışık koşulları farklı olabilirdi. bunlar tamam. Peki bu fotoğraf için netliğin bozulmayacağı maksimum büyütme oranı nedir sizce? Yani bize bu şartlar altında şu kadardan fazla büyütme yapmayın diyebileceğiniz bir değer varmı? (%67 oranı ne derece iyi yada kötü onu anlamaya çalışıyorum) aslında bence %100 büyütme ile netliğin kaybolmaması lazım çünkü bana verdiği fotoğraf en boy oranını aşmamış oluyorum ancak şöyle de bir gerçek var, biz fotoğrafı ekranda büyütüp ekranın dibinden bakıyoruz. halbuki fotoğrafı 1e1 oranında basıp duvara asıp karşısından baktığımızda fotoğrafa belli bir mesafeden bakmış olacağız ve herşey gene net görünecek. bilboardlardaki fotoğrafların dibine girip baktığımızda hoşumuza gitmemesi gibi ama uzaktan iyiler. burada da ekran boyutunuz kadar büyütün keyfinize bakın. gerçi ben %300 falan büyütüyorum diğer konunuza gelecek olursak ben elimden geldiğince ama tabi sadece tecrübesini ettiğim konularda yardımcı olmaya çalışıyorum. haklısınız biraz atıl bir forum. ekipman için tavsiye almak istedim kimseden bir fikir çıkmadı, doğal olarak ben aradığım, fikir almak istediğim ekipmanı dile getirmiyorum. biliyorum ki açtığım başlıkla baş başa kalacağım. gene de ben hep buradayım . varsa bildiğim birşey paylaşırım. uslubum benim de biraz ters ama kişiye göre diye düşünüyorum. 1 Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Forum Editörü Sebahattin Demir 472 Haziran 26, 2018 gönderildi Forum Editörü Paylaş Haziran 26, 2018 gönderildi @sadikbasal bey, Az önce arşivimden kontrol ettim, gönderdiğim Cunda panoramasının bendeki orijinal TIFF hali 29.245 piksel genişliğindeymiş, unutmayın 36MP'lik 9 adet FF karenin birleşiminden ve gereksiz yerlerin kroplanmış halinden bahsediyorum, yani birebir baskı aldığınızda yaklaşım 2.5 Metre genişliğinde bir baskınız olur. Ben bu fotoğrafın sizler tarafından görülebilir olması için mecburen boyutlarını 8.192 piksel olarak küçültmek zorunda kaldım, çünkü dosya boyutu 263MB. Haliyle, neredeyse 1/4 oranında küçültülmüş ve üzerine de JPEG'e dönüştürülmüş bir çıktıyı görüyorsunuz siz. Heidelberg panoramasını hiç ölçeklendirmeden birebir baskı almıştım ve bahsettiğim gibi 250 x 75cm boyutlarına bir panoramam olmuştu. Bu fotoğraf ile @neehot beyin de dediği gibi bir sitenin duvarını boydan boya kaplayabilirdim. Ve siz karşıdan yoldan baktığınızda köprü üzerinde gezen insanları rahatlıkla seçebilirdiniz. Bu fotoğrafları elde çektim, üstelik elimin titremesini ve buna ilave ayna ve perde sarsıntısını da ekleyin. Böyle bir sahneyi fotoğrafım olsun diyerek çekeceksem, mutlaka üçayak ve panorama başlığımı kullanırım, Mup modunda, Elektronik Shutter aktif halde ve Pozlama gecikme modunu mutlaka devreye sokarım. Eğer bu sahneyi bu koşullarda çekebilmiş olsaydım gerçekten çok daha temiz bir sonuç görebilirdiniz. Ekipmanın kalitesi elbette önemli, benim anlatmaya çalıştığım; önce ekipmanı büyütmektense, tekniği geliştirmek gerektiğidir. Tekniğimiz zayıfsa alacağımız ekipmanın da faydasını göremeyiz, bu da olmadı deyip daha da iyisinde olur hep gözümüz. Bu konuyu en başından itibaren baştan aşağı bir kez daha okursanız, birçok kişi tarafından dile getirilmiş aslında çok önemli ipuçları bulabilirsiniz. Çektiğiniz fotoğrafları ekran başında devamlı büyütüp gereksiz yere üzmeyin kendinizi. Elinizdeki ekipman ile öncelikle ışığın çok yeterli olduğu ortamlarda çekimler yapın, bu gibi gün doğumu/batımı çekimleri çok risklidir, yalnızca sokak köpekleri sürüsü değil kastettiğim . Altın saatlerde çekim yapmak hakikaten beceri gerektirir. Dinamik aralığın en yüksek olduğu zamanlardır, kameranızın pozlama ölçüm sistemi şaşırmaya çok uygundur, pozlamayı alacağınız yer çok önemlidir vs vs. Siz bahsetmeseniz, çektiğiniz fotoğrafın bir gün doğum fotoğrafı olduğunu anlayamazdım. Hayır, güneşim ışığından falan bahsetmiyorum; gün doğumu fotoğraflarında karşıdan doğan bir güneşi ve onun önünüzde aydınlattığı nesnelerdeki o altın sarısı tadı arıyor insan. Umarım bu eleştirimi de orantısız bulmazsınız, çünkü son cümleyi 3 defa okudum öyle nokta koydum. Ben her yazılanları vakit buldukça mutlaka okurum ve her okuduğumda yeni birşeyler öğrendiğimi farkederim. Saygılar. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
sadikbasal 12 Haziran 26, 2018 gönderildi Yazar Paylaş Haziran 26, 2018 gönderildi @Sebahattin Demir bey yorum yaptığınız için teşekkürler. benim de amacım bu işe gönül vermiş kişilerden ne öğrenebilirsem öğrenmek.elimden geldiğince de kaliteli fotoğraflar çekmek kendimce. zaten ben çektiğim fotoğrafı az çok beğenmedim bu sebeple daha iyisini nasıl yapabilirimin peşindeyim. tabiki teknikte sıkıntı olmuş olabilir , zamanlama , ışık ve ekipman yetersizliğide olabilir.sonuçta bütçe meselesi ve birazda kabiliyet , çalışma işi.teşekkürler. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
ÖNER BÜYÜKYILDIZ 37 Haziran 26, 2018 gönderildi Paylaş Haziran 26, 2018 gönderildi (düzenlendi) @neehot aslında üslup tersliği değil de, düşündüğünü yazıya dökerken tam olarak ifade edemiyor insan kendini, birçok kişi için geçerli bu. Aslında gayet iyi niyetle ve yardım etmek amacıyla yazılmış bir cümle karşıdaki insanda farklı bir algı oluşturabiliyor. Ama karşılıklı saygı ve anlayış içerisinde iletişimin doğru kurulacağına eminim. Yanlış anlaşılma konusunda @YasinKormaz bey'i tek geçerim. Bu aralar göremiyorum kendisini ama, eminim ki iyi niyetle yazdığı birçok şey, bende dahil okuyanlarda bazen yanlış anlaşılmalara sebep olabiliyor. Velhasıl bu forumun biraz canlanması lazım bence. Haziran 26, 2018 - ÖNER BÜYÜKYILDIZ tarafından düzenlendi edit Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
sadikbasal 12 Haziran 26, 2018 gönderildi Yazar Paylaş Haziran 26, 2018 gönderildi @ÖNER BÜYÜKYILDIZ aynen katılıyorum diğer forumlar daha hareketli Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Recommended Posts
Sende sohbete katıl
Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın