İçeriğe git

Telekonvertör

Recommended Posts

merhabalar. telekonvertör alarak kuş fotoğrafçılığın da keskin sonuçlar elde edilebilirmi. ve bu konvertörler lens seçermi. bilgisi olan barda paylaşırsa sevinirim. 

- yeşildeniz tarafından düzenlendi
yanlış yazım
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

Merhaba,

Telekonvertör olayı biraz sıkıntılı bir konudur.

1. Her objektif ile çalışmaz, mutlaka kullanacağınız objektife uyumluluğu kontrol edin.
  2. 1.4x , 1.7x ve 2x gibi modelleri olur genellikle. Adlarından da anlaşılacağı gibi fokal uzunluk çarpanlarıdır bunlar, yani 100mm bir objektife 1.7x telekonvertör takarsanız lensiniz 170mm olur.
  3. Telekonvertörler, tiplerine göre objektifin ışık geçirgenliğini yani en açık diyafram değerini etkiler. 1.4x telekonvertör diyaframdan 1 durak kaybettirir, 2x olanlar 2 durak kaybettirir. Yani en az açık diyaframı f/4 olan bir objektife 2x telekonvertör takarsanız, lensin en açık diyaframı f/8 olacaktır, f/8 diyaframdan daha açık bir diyaframda çekim yapamazsınız, mesela f/5.6 bile olmaz artık. 
  4. Her Telekonvertör ile Otomatik AF yapılamaz, onun için satın alırken buna dikkat edilmeli. Yani Otomatik AF çalışmaz, netlemeyi manuel yapmak zorunda kalırsınız.
  5. Kullanacağınız gövde de burada çok önemli. Eğer kameranızın AF Sistemi netleme sınırı f/8 diyaframsa, ki bu birçok giriş seviyesi kamerada f/5.6 ile sınırlıdır, o durumda madde 3'te açıkladığım nedenlerden dolayı lensiniz Telekonvertör ile en açık diyaframı f/8 olacağından, bu konvertör ile otomatik netleme yapamazsınız.
  6. Telekonvertörler de sonuçta camlardan ibarettir, bunları kullanarak objektifinizin önüne ilave birtakım camlar daha ilave edersiniz, bu da görüntü kalitesi ve keskinliği olumsuz etkiler. Netteki videolara kanmayın, tecrübeyle sabittir. Eğer Telekonvertör alacaksanız ve kullandığınız gövde Nikon'sa Nikon marka alın. Keskinlik nedeniyle 2x olanını tercih etmeyin, öncelik 1.4x olsun, o olamazsa en fazla 1.7x olsun.
  7. Ben sizin yerinize olsam, telekonvertör almak yerine daha uzun odaklı iyi bir objektif alırım. Eğer telekonvertörü takmayı düşündüğünüz lens kaliteli değilse, telekonvertör ile daha da kalitesiz olacaktır. 

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Sebahattin Demir beyin yazdığına ek olarak şuradan uyumluluk listesine bakabilirsin. eğer lensin bu listede yoksa o lense takılamaz demektir. lense takılamamasının sebebi takılabilen lenslerin arka camları yeterince içeridedir, takılamayanlarınki neredeyse sıfır konumlandırılmıştır.

https://cdn-5.nikon-cdn.com/Assets/Common-Assets/Images/Teleconverter-Compatibility/EN_Comp_chart.html

alacağın konvertörün büyütme oranı ile lensinin diyaframını çarparsan kullanabileceğin diyaframı bulursun. ör: 70-200 f4 lense 1.4x tc takarsan minimum f5.6 ile çekim yapabilirsin. 

- neehot tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• 4 hafta sonra...

@Sebahattin DemirHocam çok teşekkürler engin bilgilerinizi ve kıymetli tecrübelerinizi bizimle paylaştığınız için. Gerçekten benim de aradığım bu bilgiler samimi duygularımla söylüyorum ki altın değerinde. Ben en iyi yada en mantıklı anlamda alınabilecek telekonvertörün 1.4x olduğunu biliyordum ama stop düşürdüğünü bilmiyordum. Bunun gibi birçok bilgiyi edindim. İnternette görüp gaza gelerek almayı düşündüğüm bir telekonvertör için mis gibi Tokina'mı sattım.:))  Ama şans eseri o telekonvertör satılmış, alamadım ve de iyi ki alamamışım. Artık lensimin yettiği kadarı ile yetineceğim. Zaten yeterli idi aslında ama bir heves almak istedim. Teşekkürler. Herkese selamlar, saygılar. Işığınız bol olsun.. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.