İçeriğe git

Kuş fotoğrafçılığı


Recommended Posts

merhabalar. nikon 55 300 dx vr ile bi müddettir beraberiz herşeye rağmen net keskin fotoğraflar almak pek mümkün olmadı. nikon 200 500 mm düşünüyorum daha ötesin de bişey ne şimdi be de ilerisinde düşünmüyorum. bu lens hakkın da deneyimleri olan varsa paylaşırsa sevinirim. yabancı sitelerde ki incelemeler de oldukça tatminkar görünüyor benim için ama sizlerin görüşü tecrübeleri daha önemli. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

uzun süredir araştırdığım ve almaya niyetlendiğim bir lens. sabit 5.6 diyafram açıklığı olması da ayrı bir güzel. lens çok iyi. mükemmel değil ama çok iyi. ancak boyutları sebebi ile ben caydım. 27cm parasoley hariç uzunluk. 2.3kg ağırlık. tripodsuz kullanamazsın. bana göre birşey değil. ben 70-200 f2.8 alacaktım onu da bu sebepten ki o 1.5kg, eledim. çantada tek o lens olsa bi nebze ama illaki yanında 1-2 lens daha olacak, zulm. bunlar yerine ne önerirsin dersen 300pf f4 süper bir seçenek. hafif, çok uzun değil, keskin. süper bir lens. dezavantajı sabit odak olması. daha uzağa erişeceğim dersen yanına da 1.4tc alırsın olur sana 420mm, crop makinede olur sana 630mm. bence gayet iyi. 200-500mm i herhangi bir mağazada bulman zor ama sigma 150-600mm i bulabilirsin. git bir boyutlarına, ağırlığına bak, makinene takılı şekilde 3-4 defa dambıl çalışır gibi indir kaldır. 200-500 o lensten daha ağır, boyutları aynı. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • Forum Editörü

@yeşildeniz ,

 

Bu objektifi hangi model gövde ile kullanmayı düşünüyorsunuz?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • Forum Editörü

@yeşildeniz ,

 

Kuş fotoğrafçılığı oldukça zahmetli, bir o kadar da pahalı bir hobi. Tabi ne düzeyde yapmak istediğiniz belirliyor buradaki zorluğu ve maliyeti. Amaç bu olunca öyle küçük hafif objektifleri unutmanız gerekiyor. Nikon 200-500mm f/5.6E ED VR objektif benim bundan sonraki satınalma listemde ilk sıradaki lenstir. Bu lens ile ilgili çok fazla araştırma yaptım, 2 gün boyunca kullandım. Evet ağır ve büyük, ama fiyatının karşılığını fazlasıyla veriyor. Eğer aksiyon çekecekseniz, ki kuş fotoğrafçılığı da biraz olsun bu sınıfa giriyor, bu lens listenin ilk sıralarında yer almaz. Nedeni AF performansıdır; çok hızlı odaklanmaz. 

 

Kullanacağınız gövdeyi o nedenle sormuştum. Bu objektifin en açık diyaframı f/5.6'dır. Sizin Nikon D5600 kameranız f/5.6 diyaframda yalnızca ortadaki çapraz AF sensörünü kullanacaktır. Bu da bu lens ile sizi sınırlayacaktır, çünkü hareketi odakta takip edebilmek için konunuzu sürekli merkezde tutmanız gerekecektir. 3D izleme yapmanız zorlaşacak hatta imkansızlaşacaktır.

 

Bu objektif ile Telekonvertör kullanmayı da unutun, çünkü TC'ler seçeceğiniz modele göre size en az 1 veya 2 durak kaybettirecektir. F/5.6 diyaframlı objektifiniz TC ile f/11 olacaktır, ki bu durumda otomatik odaklama imkansızdır.

 

Ben sizin yerinize olsam ve bütçem de uygun olsa @neehot beyin dediği gibi 300mm f/4 gibi bir objektif alırdım. Bu sayede hem otomatik AF konusunda canım sıkılmaz, hem de 1.4x TC ile 420mm f/5.6 bir lens olurdu.

 

Telekonvertörler konusunu detaylı bir şekilde blogumda dün yayınladığım son yazımdan inceleyebilirsiniz. 

 

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

anladım bu lens ile d5600 verim açısından düşük oluyor anladığım kadarı ile. peki d7000 serisi ile performansı nasıl olur. gövde ve lens uyumlarını anlayabilmek adına soruyorum. cvplarsanız sevinirim. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • Forum Editörü

@yeşildeniz ,

 

Aynı şeyler D7000 için de geçerli olur.

Buradaki sıkıntı tam olarak gövde değil, 200-500mm'nin f/5.6 olmasında ve yavaş AF performansında.

Yani bu objektifi bendeki D850 gövdeye de taksanız performansı artmayacaktır. 

Siz bu objektifle çok iyi ve keskin daldaki kuşları çekebilirsiniz, ama bir futbol, basketbol ya da hızlı uçan kuşların netlenmesinde ve takibinde zorlanırsınız.

Çok fazla aksiyon gerektiren çekimler için 200-500mm en doğru seçim değil bunu anlatmak istedim.

 

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

bildiğim kadarı ile af performansı biraz daha iyi olan 80-400g modeline de bakabilirsiniz. onda da keskinlik biraz az ama gene de oldukça tatminkar. o daha hafif üstelik 200-500'e oranla.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

aksiyon dışın da oldukça tatminkar bu lens anladığım kadarı ile. zoom aralığı da önemli benim için yok sa 80 400 e aklım kaymadı değil ama sanırım tercihim 200 500 den yana olacak. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Yaban hayatı konusunda düşündüğüm bir lensti 300mm hem diyafram konusunda hemde bütçe bakımından uygun, sizden duymakla isabetli bir karar verdiğimi düşünüyorum. Teşekkürler Sebahattin Bey.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

55 300 lens e bir örnek. ve ışık fazlasıyla önem arzediyormuş. dalların arasın da veya gölge de kalmış ise obje keskinliği kesinlikle unutun. böyle durumlarda yapılması gereken tavsiyeler var ise bilgilendirirswniz sevinirim. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Fotoğrafın odak uzaklığını bilmiyorum ama 150mm üstüne çıktıysanız ve monopod gibi titreşimi azaltıcı destekler kullanın, lensinizin keskin diyaframını bulun ve odak uzaklığını 300mm yaklaştırmayın, net ama küçük bir fotoğraf çorba gibi olmuş ama büyük bir fotoğraftan iyidir. ayrıca ışığı arkanıza almanız nesneye düşen ışığı doğrudan fotoğraflamanızda olumlu yönde bir nevi etki edecektir, ışığa karşı ve ışığın çaprazında fotoğraflamalarda bazı olumsuzluklar söz konusu olabiliyor.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Öncelikle elinize sağlık.

Bence arka plan fazlasıyla belirgin. Exif bilgileri paylaşılsaydı daha yararlı olurdu. Örneğin, 200mm civarı bir odak uzaklığında enstantane değerinizi 1/250'nin altına düşürmeyin.  @Akın Demircioğlu  'nun da belirttiği gibi destek kullanın. Lensinizin  açık ama en keskin diyafram değeri arka planı biraz daha koparacaktır.

- Mehmet A. tarafından düzenlendi
ek bilgi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Kuş fotoğrafçılığı hakkında fazla bilgim yok genel anlamda fikir vermek istedim. Odak uzunluğu arttıkça destek kullanmadan net fotoğraf elde etmek daha zor oluyor. Fotoğrafta ana öge tam net değil. Lensle ilgili kalibrasyon problemi olabilir ya da netleme problemi var. Kalibrasyon ile ilgili @Sebahattin Demir 'in şu yazısını okuyabilirsiniz.  

Lensiniz ile ilgili şu yazıya da göz atabilirsiniz. Özellikle 300mm'de otomatik netlemenin çok yavaş olduğundan söz ediyor. Aşağıdaki fotoğraf, sizinki ile aynı değerde 300mm f/5,6 ile 10mt. uzaktan çekilmiş bokeh güzel duruyor. Umarım kafanızı karıştırmadım. Biraz daha pratik ile ve lensinizi de tanıdıkça daha iyi fotoğraflar çıkacaktır.

 

bokeh.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@yeşildeniz Kuş fotoğrafı çekmeye çalışıyorsanız, birinci önerim lensinizi son noktasına getirip çook uzaktaki bir nesneyi çekip daha sonra onu kırparak bir sonuç elde etmeye çalışmayın. Teknik olarak fikir vermek açısından lensler hakkında genel kabul görmüş bilgiler vardır, bunların en başında bir lensin en açık diyaframının en zayıf olduğudur ve doğrudur da, lenslerin en açık diyaframından bir iki stop sonraki diyaframlar iyi olduğu noktalardır. yani 300mm de f5,6 en açık diyaframı olan lensin keskinlik noktası f8 f11dir.. Ancak f8 yada f11de çekeceğiniz bir fotoğrafında mesafe uzadıkça arka plandan ayrılması zorlaşır. Sonuç olarak çektiğiniz gibi bir fotoğraf elde edersiniz.

Böyle bir durum kimseye keyif vermez o yüzden profesyonel düşünen insanlar açık diyafram ve sabit odaklı lens kullanır, örneğin 300mm f4... profesyonel insanlar ise zaten genelde f2.8e parayı basan kişilerdir.

Bizler hobi olarak fotoğrafçılığı benimsemiş olsakta bu hobiye profesyonel düzeyde ekipmana bütçe ayıramayacak kişileriz (genelde). Onun için bizim yapacağımız iş ekipmanımızdan maksimum verimi elde etmektir, örneğin profesyonel bir kuş fotoğrafçısı 400mm f2.8 lense birde telekonverter takıp 800mmde f5,6da çektiği fotoğrafı biz nasıl çekebiliriz, tabi ki ekipmanımızı tanıyıp nesneye daha yakın olarak çekebiliriz, krop makinelerin f değeri konusunda tereddütlerimi gideren @Sebahattin Demir üstad yakın zamanda bu konuyla ilgi bir makale yayınlayacaktır, özellikle sizin bu makaleyi iyi öğrenmenizi tavsiye ediyorum.

Sizin yapmanız gereken öncelikle makinenizi alıp bir çok odak aralığında çalışmanızdır. Bu size hangi odak aralığında ne kadar uzak bir nesneden istediğiniz fotoğrafı elde edebileceğinizin tecrübesini sağlar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 yıl sonra...

şimdi arkadaşlar, bir ornito fotoğrafçısı olarak hepinize genel bir bilgi vereceğim .

öncelikle kullandığım ekipmanı sıralayım ve sizi bu konuda aydınlatayım .

lens olarak nikkor 500mm f4 vr 2 prime 

400mm f2.8 afs vr 

300mmf2.8 afs vr 

gövde olarak, nikon d4s , nikon d500 kullanmaktayım .

 

kuş fotoğrafçılığında ekipman çok önemli olduğu kadar çok iyi doğa bilgisi kuşları tanıma ışık koşullarında ekipmanı doğru kullanma, kuşun duruşu açısı ve özellkle mesafesi dikkat isteyen detaylardır . 

kuşlara ne kadar yakın olursanız o kadar iyi detay alırsınız .

kuş fotoürafçılıüında bir deyim vardır, fotoğrafın net değil ise, kuşa yeteri kadar yakın değilsin demektir 

ekipman konusuna dönersek, 200-500 lens nikon tarafından prime lense ulaşamayan fotoğraf severlere yönelik  yaban hayatı fotoğrafçıları için fiyat performans lensi olarak üretilmiştir.

lensin af modülü yeteri kadar iyi ve hızlıdır. D500 gibi amiral hızda bir dx gövde ile aksiyon dahil bir çok konuya yetecek niteliktedir.

performns tamami ile ekipmanı kulanan kişinin hünerine ve bilgisine kalmış bir durumdur. 

neredeyse tüm ekipman ile doyurucu performans almaktayız. tabi burda tecrübe ve hem doğayı kuşları hemde kullanmış olduğumuz ekipmanı tanıyor olmamızdan kaynaklıdır.

tabi önemli bir detay da mutlka kullanmış olduğunuz hafıza kartlarınızın hızlı olması gerekmektedir . kart ne kadar hızlı yazarsa fotoğraflar o kadar daha temiz ve net olacaktır .

kuş fotoğrafçılığında sabır en başta gelen konulardan biridir. tabi kamuflaja yatmak, makine ve lensi iyi sabitlemek, kaliteli bir tripot ve 360 bir salıncak kafa kullanmak, araç içi çekim için araç kamuflajı ve fasülye torbası olmazsa olmazlardır . 

kuş fotoğrafçılığında ortalama ekipman tavsiyem, bütçe iyi ise 500mm prime ve d4 d4s d5 kombinasyonudur .

fakat bütçe kısıtlı ise ve iyi bir başlangıç ile konuya dahil olmak için 200-500 ve d500 ikilisi idealdir.

 

anladığım kadarı ile konuyu açan arkadaşın bütçesi sınırlıdır. 

kendisine önereceğim ekipman kesinlikle 200-500 ve D500 kombinasyonudur . 

diğer taraftan 5600 gibi giriş gövdelerin kuş fotoğrafçılığı için yetersiz olacğını ayrıca bilmekte fayda vardır...

 

ışığınız bol olsun 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • Forum Editörü
7 dakika önce, sunay yazdı:

"tabi önemli bir detay da mutlka kullanmış olduğunuz hafıza kartlarınızın hızlı olması gerekmektedir . kart ne kadar hızlı yazarsa fotoğraflar o kadar daha temiz ve net olacaktır ."

 

 

@sunay bey merhaba,

 

Öneriler için teşekkürler. 

Yalnız yukarıdaki cümlenize takıldım. Kartın yazma hızıyla, fotoğrafın temizliği ve kalitesi arasında ilişkiyi çözemedim. Burada ne demek istediniz?

 

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • Forum Editörü
4 dakika önce, Sebahattin Demir yazdı:

 

@sunay bey merhaba,

 

Öneriler için teşekkürler. 

Yalnız yukarıdaki cümlenize takıldım. Kartın yazma hızıyla, fotoğrafın temizliği ve kalitesi arasında ilişkiyi çözemedim. Burada ne demek istediniz?

 

Saygılar.

 

@sunay bey,

 

Bir soru daha;

Çektiğiniz fotoları görmek için buradaki profilinzdeki instagram hesabınıza bakmak istedim. Adınızı "white_volf.53" olarak belirtmişsiniz. Ancak böyle bir hesap yok. 

Bilginize.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

sonuç itibari ile ne kadar iyi lens o kadar iyi keskinlik ve hız .!  tabi burada ekipmanı doğru yerde doğru açıda ve doğru ışıkta kullanmaktr.  

200-500 lensin ağırlığına gelirsek, benim sahip olduğum iki tele lensten biri 400mmf2.8 afs vr 5.5 kilo 

diğer 500mm f4 vr 2 lensim ise 3.800 kilo

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

On 21.07.2018 at 17:37, Akın Demircioğlu yazdı:

@yeşildeniz Kuş fotoğrafı çekmeye çalışıyorsanız, birinci önerim lensinizi son noktasına getirip çook uzaktaki bir nesneyi çekip daha sonra onu kırparak bir sonuç elde etmeye çalışmayın. Teknik olarak fikir vermek açısından lensler hakkında genel kabul görmüş bilgiler vardır, bunların en başında bir lensin en açık diyaframının en zayıf olduğudur ve doğrudur da, lenslerin en açık diyaframından bir iki stop sonraki diyaframlar iyi olduğu noktalardır. yani 300mm de f5,6 en açık diyaframı olan lensin keskinlik noktası f8 f11dir.. Ancak f8 yada f11de çekeceğiniz bir fotoğrafında mesafe uzadıkça arka plandan ayrılması zorlaşır. Sonuç olarak çektiğiniz gibi bir fotoğraf elde edersiniz.

Böyle bir durum kimseye keyif vermez o yüzden profesyonel düşünen insanlar açık diyafram ve sabit odaklı lens kullanır, örneğin 300mm f4... profesyonel insanlar ise zaten genelde f2.8e parayı basan kişilerdir.

Bizler hobi olarak fotoğrafçılığı benimsemiş olsakta bu hobiye profesyonel düzeyde ekipmana bütçe ayıramayacak kişileriz (genelde). Onun için bizim yapacağımız iş ekipmanımızdan maksimum verimi elde etmektir, örneğin profesyonel bir kuş fotoğrafçısı 400mm f2.8 lense birde telekonverter takıp 800mmde f5,6da çektiği fotoğrafı biz nasıl çekebiliriz, tabi ki ekipmanımızı tanıyıp nesneye daha yakın olarak çekebiliriz, krop makinelerin f değeri konusunda tereddütlerimi gideren @Sebahattin Demir üstad yakın zamanda bu konuyla ilgi bir makale yayınlayacaktır, özellikle sizin bu makaleyi iyi öğrenmenizi tavsiye ediyorum.

Sizin yapmanız gereken öncelikle makinenizi alıp bir çok odak aralığında çalışmanızdır. Bu size hangi odak aralığında ne kadar uzak bir nesneden istediğiniz fotoğrafı elde edebileceğinizin tecrübesini sağlar.

400mm f2.8 tele lense de sahip biri olarak şu kadarını söyleyeyim, 1.si biz asla koncerter tercih etmiyoruz . çünkü her halükarda mevcut keskinlikten ödün veriyor, heleki 2x konverter ile keskinlik ve netlik talaş oluyor. ornito fotoda kuşların tüy detayları önemlidr ve asıl olan kuşa yakın olmaktır .

kuşa uzak isek asla fotoğrafı çekmeyiz , ya kamuflaja yatarız yada araç içinde fasülye torbası diye tabir ettiğimiz malzemeyi kullanırız ve çekimi öyle yaparız 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.