İçeriğe git

Nikon d850 q modu ve elektronik shutter

Uğur GÜRTEKİN

Recommended Posts

Arkadaşlar merhaba Nikon D850 alıp nikon dünyasına merhaba demiş bulunuyorum , daha önce canon 5D M3 ve 6D kullanmış biri olarak D850 hem nikon hemde son teknoloji olması nedeni ile bana oldukça yabancı , sorunum şu nette yaptığım araştırmalar sonucun da nikon D850 nin Q modunda elektronik shutterının kullanıldığını ve bunun perde ömrüne etki etmediğini öğrendim ...Lakin makinayı q moduna almama , menüden elektronik ön perdeyi aktif etmeme rağmen kameramın shutter sayısı her çektiğim fotoğrafta artmakta ....Elektronik perde shutter sayısını arttırır mı ?Eğer shutter sayısı normal olarak artıyorsa perde ömrüne etki etmediğini nasıl iddia edebiliriz ? Bilgi sahibi arkadaşlarıma yardımları için şimdiden teşekkür ederim...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Merhaba, Öncelikle hayırlı olsun. Q modunun öyle bir özelliği olduğunu sanmıyorum "Q" (Sessiz) mod olarak geçiyor. Ayrıntılı bilgiyi kütaphanede "Nikon D850 ayarları" adlı yazıda bulabilirsin. Q modu hakkında detaylı bilgi verilmiş.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

merhaba hocam yazıyı zaten okumuştum ...Sebahattin bey de yazısın da shutter ömrünün etkilenmediğini belirtmiş...Shutter count artıyor ama perde yıpranmıyor bu mu kast ediliyor , yoksa artmaması gerekirken mi artıyor ,bunu öğrenmek istemistim...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Açıkçası yazıda öyle bir ifade bulamadım. Sistem olarak düşünürsek fotoğrafı çekmek için shutter ı açması gerek Q modu sadece perdeyi daha önce açıyor. Aynasız makinalarda perde bulunmayabiliyor(Aynalı DSLR ye göre farklı bir mekanızmalı perde kullanıyorlar). Onlarda shutter ömrü diye bişey söz konusu değil. Belki böyle bir ifade yer almış olabilir.

- Zülkif Altın tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hocam bir kaç gündür çok fazla video izleyip yazı okudum ,bahsettiğim mevzu kıymetli youtube paylaşımcılarımız ,Erol AVANOĞLU ve Erkan Özgür YILMAZ 'ın D850 incelemelerin de geçiyor...zaten netteki bir avuç türkçe incelemeden en kıymetlileri kendilerine ulaştım ama cevap alamadım ...Sebahattin DEMİR beyin tüm bloğunu okudum sizin eklediğiniz yazısın da cidden çok kaynak okumaktan kafam karışmış böyle bir şeyden bahsedilmiyor, diğer yazılarını da baştan okuyup sizinle de paylaşacağım...Tüm ilginiz için teşeküür ederim , soruma cevap bulduğum da mutlaka güncellicem konuyu...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Benim şahsi görüşüm ne kadar shutter ömründen yemiyor olsada sonuçta ömrünü etkileyen tek eleman shutter değil. Profesyonel makinalar en az 200.000 çekim sayısını ulaşabileceğimizi söylüyorlar hatta 300bin 400bin olupta shutter değiştirmeyenler var. Birde video olarak kullananlar var bu şekilde de ikinci el almaya kalktığınızda genelde shutter az ama video çokça çekilmiş makinalarda uzak durun diyorlar. Sonuçta fotoğrafı shutter dan hariç sensör pixel vb bir sürü etmenler ile de bozulabiliyor. Yani sadece shutter sayısını vermesin veya shutter ım bozulmasın diye bu modda kullanmak otomobili 100bine kadar kullanıp sonra 20bine indirmek gibi bişey olsa gerek :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

Nikon D850'de Shutter Count dediğimiz çekim sayısını belirleyen başlıca 3 aksiyon vardır:

1. Normal çekim modlarında vizörden bakarak fotoğraf çekmek

2. Elektronik Shutter'ın kullanıldığı herhangi bir modda bir fotoğraf çekmek

3. Burası birçok kişi sürpriz olacak ama, Live View moduna her girip çıktığınızda, fotoğraf çekmeseniz dahi.

Bu aksiyonların herbiri Shutter Count değerini arttırır.

Yukarıdaki 2. madde hariç 1. ve 3. aksiyonlar kameranın perde ömrünü fiziksel olarak etkiler. Elektronik shutter her çekişte fiziksel olarak perde ömründen yemese de, Elektronik shutter aktif olabilmesi için en azından bir defa perde inip sonunda da bir defa kalkacağı için fiziksel perde ömrüne etki eder.

Nikon D850'de görebileceğiniz Shutter Count değeri yukarıdaki 3 aksiyonun toplamıdır.

Ben Perde ömrüne çok kafa yormam. En kötü ihtimal değiştiririm olur biter, üstelik çok fazla maliyetli birşey de değildir, Nikon D850 gövde bedeli düşünülünce tabi.

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

38 dakika önce, Sebahattin Demir yazdı:

Nikon D850'de Shutter Count dediğimiz çekim sayısını belirleyen başlıca 3 aksiyon vardır:

1. Normal çekim modlarında vizörden bakarak fotoğraf çekmek

2. Elektronik Shutter'ın kullanıldığı herhangi bir modda bir fotoğraf çekmek

3. Burası birçok kişi sürpriz olacak ama, Live View moduna her girip çıktığınızda, fotoğraf çekmeseniz dahi.

Bu aksiyonların herbiri Shutter Count değerini arttırır.

Yukarıdaki 2. madde hariç 1. ve 3. aksiyonlar kameranın perde ömrünü fiziksel olarak etkiler. Elektronik shutter her çekişte fiziksel olarak perde ömründen yemese de, Elektronik shutter aktif olabilmesi için en azından bir defa perde inip sonunda da bir defa kalkacağı için fiziksel perde ömrüne etki eder.

Nikon D850'de görebileceğiniz Shutter Count değeri yukarıdaki 3 aksiyonun toplamıdır.

Ben Perde ömrüne çok kafa yormam. En kötü ihtimal değiştiririm olur biter, üstelik çok fazla maliyetli birşey de değildir, Nikon D850 gövde bedeli düşünülünce tabi.

Saygılar.

Hocam sizin gibi bilgili insanlar altin degerinde aydinlattiginiz icin teşekkür ederim...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.