İçeriğe git

Nikon d750 ve tamron 70-200mm f/2.8 g2 fazla pozlama

Recommended Posts

Merhabalar,

Resmi garantili Tamron 70-200mm f/2.8 G2 lens almıştım. Dün öğleden sonra saat 16:00-17:00 civarlarında, genellikle A modunda diyaframı değiştirerek çekimler yaptım. Eve dönüp fotoğrafları incelediğimde gördüm ki çoğu aşırı pozlanmıştı. Otomatik İso açık, makinedeki tüm düzeltme ayarları kapalı pozisyondaydı. Pozlama telafisi de yoktu. Diğer lenslerimle böyle bir problem yaşamadım. Sorun lenste mi makinede mi anlayamadım. Sonuçta bir uyumsuzluk var gibi görünüyor. Yetkili servisi aradım, böyle bir problemi ilk kez duyduklarını söylediler. Lensi servise yollama seçeneğim de var ancak muhtemelen sorun yok diye geri yollayacaklar. Önerisi olan varsa çok memnun olurum. Teşekkürler.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

70mm - 1/30sn - f/5.6 - İso 360 - Ölçme modu matris

Fotoğrafta ışık durumu az çok belli oluyor. Böyle bir ışıkta 1/30sn şaka gibi. :)

Üstelik iso da 360.

Bu arada histogram nasıl yüklenir bilemedim.

TRG_0189 F.JPG

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

@Turgay Seven bey,

Bu problemi birkaç kişiden daha duymuştum.

Şunu dener misiniz? "A" Diyafram öncelikli çekim modunda diyaframı f/2.8 olarak ayarlayın ve öyle deneyin, yine aşırı pozlama alıyor musunuz?

Eğer bu olmuyorsa, yani pozlama doğru oluyorsa şimdi şunu deneyin: Daha kısık diyaframlara ayarladığınızda aşırı pozlama daha da kötüleşiyor mu? Eğer durum böyleyse, ki muhtemelen böyle olacaktır, görünüşe göre diyafram bir şekilde sıkışıp kalıyordur. Yani siz diyaframı hangi değere ayarlarsanız ayarlayın, bildiğiniz gibi çekim öncesi tüm objektiflerde diyafram en açık değerindedir, deklanşöre bastığınızda sizin ayarladığınız diyaframa gelmek için diyafram bıçakları kapanır. Sizde bu olmuyor demektir, diyafram bıçakları sıkışıyordur. Objektif takılı değilken, objektifin arkasındaki yaylı diyafram kolunu hafifçe hareket ettirmeyi deneyin. Objektif kameraya takılı değilken, diyafram bıçakları en kısık diyafram pozisyonunda olmalıdır. Kolu hareket ettirirseniz, diyaframı açarsınız ve bıraktığınız zaman tekrar geri dönmesi gerekir. Bu kol dikkatsiz bir şekilde monte edilmiş ya da bükülmüş olabilir.

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Matris ölçümde bu pozlama tartışmasız over exposure. Ben teknik arızaya geçmeden önce ışık durumunu gözden geçirmek kanaatindeyim. Işık serttir ya da zayıftır veya başka bir sebeple cihazın ölçüm modu yanılabilir. Bunu biliyorsunuz. Hiç bir body size kusursuz pozlama vaadinde bulunmadığı için poz telafisi koyuyor. Cihaz o ışık ve o şartlarda yanılmış olabilir. Bu da lensle değil ışık şartlari ile ilgili. Yani farklı ışıklarda, farklı şartlarda da mutlaka çekim yapmanız lazım lens arızalı diyebilmek için. Her fotografta ya da çoğu fotografta over exposure varsa (histograma bakarak) işin teknik arıza kısmına eğilmek gerekir fikrindeyim.  

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

@Yasin ÜYEL bey,

Katkılar için teşekkürler.

İzninizle birkaç yorumum olacak;

1. "Hiç bir body size kusursuz pozlama vaadinde bulunmadığı için poz telafisi koyuyor."  demişsiniz. Evet gövdelerdeki ölçüm sistemleri bazen yanılabilir, ama kamera poz telafisini kendi kafasına göre uygulamaz. Siz aksini belirtmedikçe yani pozlama telafisi ayarı yapmadıkça, "Yok bu olmadı, ben buna poz telafisi uygulayayım" demez.
  2. Çok eski nesil DSLR kameraların ölçüm modu bile bu denli ışıkta, matris ölçümde çok zor yanılır. Yanılabilir, de bu kadar yanılmaz. Kaldı ki bahsettiğimiz kamera Nikon D750! Turgay bey başka lenslerde bu durumla karşılaşmadığını söylüyor.
  3. Ben de zaten o yüzden, önce en açık diyaframda deneyin, ardından diyaframı kısarak adım adım kontrol edin, diyaframı kıstıkça daha da çok pozlanıyorsa, lensinize bakın diyorum. 

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Sebahattin Demir bey,

Öncelikle şunu belirtiyim. Konuya mesaj yazarken Tamron Distribütöründen bir yetkili aradı. Son derece kibar ve ilgiliydi. Ürünü aldığım bayiye göndermemi istedi. Muhtemelen orası da servise gönderecek ve inceleyecekler. Şimdilik bu yolu izleyeceğim.

Problemime dönersem, sizin de belirttiğiniz gibi f/8 – f/11 gibi daha kısık diyaframda pozlama daha da kötüleşiyor. Ne kadar kısık diyafram, o derece aşırı pozlama alıyorum. Hafta sonu Sigma 135mm Art ile bu lensi aynı şartlarda karşılaştırmayı düşünüyordum. 135mm de f/2.8’den başlayıp diyaframı adım adım kısarak bir dizi çekim yapacaktım. Ancak lensi göndereceğim için bu şansım kalmadı. İlgi ve yardımlarınız için teşekkür ederim.

@Yasin ÜYEL bey,

Öneriniz için teşekkür ederim. Ancak örnek fotoğrafın bulunduğu ortamdan daha sert ışık koşullarında diğer lenslerimle çektiğim fotoğraflarda aşırı pozlama ile karşılaşmadım. Gün ışığında zaman zaman f/1.8’de 1/4000 yetmediği için fazla pozlanmış fotoğraflarım oldu. Bunun sorumlusu da makine/lens değil benim. Diyaframı biraz kısarak pozlama problemini halledebilirdim.

- Turgay Seven tarafından düzenlendi
Kelime hatası
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

@Turgay Seven bey,

Geri dönüş için teşekkürler.

Anladım, problem objektifte bu belli. Tamron G2 Nikon bayonetlerde bu gibi hataları çok duydum o nedenle cevap yazmak istedim.

Ama problemi hızlıca çözerler bence.

Geçmiş olsun.

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Sebahattin Demir bey,

Problemi çözeceklerine inanmakla birlikte, söz konusu lensi sorun yok diye geri gönderme olasılığı da olabilir.

Umarım sizin belirttiğiniz gibi problemi çözerler.

Gelişmeler hakkında buradan bilgi veririm.

Yardımlarınız için tekrar teşekkürler.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sebahattin bey'in test yöntemi ve cevabınızı okuyana kadar "manuel ayarda ise 1/30'da tabii overexposure olacak" diye düşünmüştüm. Ancak hem diğer lenslerde olmaması, hem de kısık diyafram ayarlarında sorunun artması, Sebahattin bey'in teşhisini doğruluyor gibi.

Soracağım tripod ile mi çektiniz? 1/30'da mutlaka biraz titremesi gerekirdi, elde 1/30'a göre çok keskin görüntü vermiş.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Murat Unal bey,

Fotoğrafı tripod kullanmadan çektim. Bu lensteki titreşim engelleyici inanılmaz iyi çalışıyor.

Tahminimce 1/15'le tripod kullanmadan rahatlıkla fotoğraf çekilebilir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Manuel pozlama yapılsa da aynı durum geçerli oluyor. Sonuçta A modundaki ölçüm sistemiyle manuel ayar yapıp pozmetreden aldığınız veriler aynı.

Objektifi olduğu gibi geri gönderirlerse, biraz deneme çekimleri yaparak diyafram durumuna göre poz telafisi kullanmaktan başka çare yok.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

56 dakika önce, Turgay Seven yazdı:

Manuel pozlama yapılsa da aynı durum geçerli oluyor. Sonuçta A modundaki ölçüm sistemiyle manuel ayar yapıp pozmetreden aldığınız veriler aynı.

Objektifi olduğu gibi geri gönderirlerse, biraz deneme çekimleri yaparak diyafram durumuna göre poz telafisi kullanmaktan başka çare yok.

Turgay bey, neden endişe ediyorsunuz; siz peşlerinden koşturmadan, distribütöründen ilgilenilmiş. Sadece bu bile içinizin rahat olması için yeterli.

Lenste sorun bulunamadığı söylenirse, makinenizi alıp beraberce gidersiniz. Sorun o zaman tanınır, çözülür.

Tamron'un üstelik beş yıl garantisi var, bu da diğer markalardan daha çok ürünlerinin arkasında durduklarını gösterir. Ayrıca satış politikası olarak, bu pahalı lensleri çok kapalı bir pazar içinde satıyorlar, mallarının arkasında durmazlarsa hemen yayılır, bunu zaten istemezler, o yüzden daha da çok destek vereceklerdir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Murat Unal bey,

Aslında endişeli değilim. Biraz karamsar görünmem, ülkemizdeki firmaların garanti konusundaki tutumları.

Fotoğraf sektörü farklı da olabilir. Sizin de dediğiniz gibi, üst grup lenslerinde daha titiz davranacaklardır.

Güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• 4 hafta sonra...

Merhaba,

Servis lenste sorun görmedi. Ben yine de değişim istedim. Müşteri memnuniyeti açısından lensi değiştirdiler.

Çok fazla çekim yapamadım. Buraya yükleyemeyeceğim 10-15 portre fotoğrafı çektim sorun yok.

Ancak ışık açısından konudaki örnek fotoğrafların benzeri çekim yapamadım.

Neticede fotoğraflar aşırı pozlanacaksa her türlü ışıkta olur diye düşünüyorum.

Örnek olması açısından bir Jpg fotoğraf yüklüyorum.

Arka kısım sisten pek görünmüyor.

479029316_TRG_1248KkBoyut.thumb.JPG.1ea24fc93e1f6f9de70fe0d44528d666.JPG

- Turgay Seven tarafından düzenlendi
Fotoğraf yüklenmemiş.
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.