Turgay Seven 24 Oluşturuldu: Ekim 17, 2018 Paylaş Oluşturuldu: Ekim 17, 2018 Merhabalar, Resmi garantili Tamron 70-200mm f/2.8 G2 lens almıştım. Dün öğleden sonra saat 16:00-17:00 civarlarında, genellikle A modunda diyaframı değiştirerek çekimler yaptım. Eve dönüp fotoğrafları incelediğimde gördüm ki çoğu aşırı pozlanmıştı. Otomatik İso açık, makinedeki tüm düzeltme ayarları kapalı pozisyondaydı. Pozlama telafisi de yoktu. Diğer lenslerimle böyle bir problem yaşamadım. Sorun lenste mi makinede mi anlayamadım. Sonuçta bir uyumsuzluk var gibi görünüyor. Yetkili servisi aradım, böyle bir problemi ilk kez duyduklarını söylediler. Lensi servise yollama seçeneğim de var ancak muhtemelen sorun yok diye geri yollayacaklar. Önerisi olan varsa çok memnun olurum. Teşekkürler. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Yasin ÜYEL 31 Ekim 17, 2018 gönderildi Paylaş Ekim 17, 2018 gönderildi Örnek bir fotograf, exif ve o fotografa ait histogram yükleyebilir misiniz? Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Turgay Seven 24 Ekim 17, 2018 gönderildi Yazar Paylaş Ekim 17, 2018 gönderildi 70mm - 1/30sn - f/5.6 - İso 360 - Ölçme modu matris Fotoğrafta ışık durumu az çok belli oluyor. Böyle bir ışıkta 1/30sn şaka gibi. Üstelik iso da 360. Bu arada histogram nasıl yüklenir bilemedim. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Forum Editörü Sebahattin Demir 472 Ekim 18, 2018 gönderildi Forum Editörü Paylaş Ekim 18, 2018 gönderildi @Turgay Seven bey, Bu problemi birkaç kişiden daha duymuştum. Şunu dener misiniz? "A" Diyafram öncelikli çekim modunda diyaframı f/2.8 olarak ayarlayın ve öyle deneyin, yine aşırı pozlama alıyor musunuz? Eğer bu olmuyorsa, yani pozlama doğru oluyorsa şimdi şunu deneyin: Daha kısık diyaframlara ayarladığınızda aşırı pozlama daha da kötüleşiyor mu? Eğer durum böyleyse, ki muhtemelen böyle olacaktır, görünüşe göre diyafram bir şekilde sıkışıp kalıyordur. Yani siz diyaframı hangi değere ayarlarsanız ayarlayın, bildiğiniz gibi çekim öncesi tüm objektiflerde diyafram en açık değerindedir, deklanşöre bastığınızda sizin ayarladığınız diyaframa gelmek için diyafram bıçakları kapanır. Sizde bu olmuyor demektir, diyafram bıçakları sıkışıyordur. Objektif takılı değilken, objektifin arkasındaki yaylı diyafram kolunu hafifçe hareket ettirmeyi deneyin. Objektif kameraya takılı değilken, diyafram bıçakları en kısık diyafram pozisyonunda olmalıdır. Kolu hareket ettirirseniz, diyaframı açarsınız ve bıraktığınız zaman tekrar geri dönmesi gerekir. Bu kol dikkatsiz bir şekilde monte edilmiş ya da bükülmüş olabilir. Saygılar. 1 Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Yasin ÜYEL 31 Ekim 18, 2018 gönderildi Paylaş Ekim 18, 2018 gönderildi Matris ölçümde bu pozlama tartışmasız over exposure. Ben teknik arızaya geçmeden önce ışık durumunu gözden geçirmek kanaatindeyim. Işık serttir ya da zayıftır veya başka bir sebeple cihazın ölçüm modu yanılabilir. Bunu biliyorsunuz. Hiç bir body size kusursuz pozlama vaadinde bulunmadığı için poz telafisi koyuyor. Cihaz o ışık ve o şartlarda yanılmış olabilir. Bu da lensle değil ışık şartlari ile ilgili. Yani farklı ışıklarda, farklı şartlarda da mutlaka çekim yapmanız lazım lens arızalı diyebilmek için. Her fotografta ya da çoğu fotografta over exposure varsa (histograma bakarak) işin teknik arıza kısmına eğilmek gerekir fikrindeyim. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Forum Editörü Sebahattin Demir 472 Ekim 18, 2018 gönderildi Forum Editörü Paylaş Ekim 18, 2018 gönderildi @Yasin ÜYEL bey, Katkılar için teşekkürler. İzninizle birkaç yorumum olacak; "Hiç bir body size kusursuz pozlama vaadinde bulunmadığı için poz telafisi koyuyor." demişsiniz. Evet gövdelerdeki ölçüm sistemleri bazen yanılabilir, ama kamera poz telafisini kendi kafasına göre uygulamaz. Siz aksini belirtmedikçe yani pozlama telafisi ayarı yapmadıkça, "Yok bu olmadı, ben buna poz telafisi uygulayayım" demez. Çok eski nesil DSLR kameraların ölçüm modu bile bu denli ışıkta, matris ölçümde çok zor yanılır. Yanılabilir, de bu kadar yanılmaz. Kaldı ki bahsettiğimiz kamera Nikon D750! Turgay bey başka lenslerde bu durumla karşılaşmadığını söylüyor. Ben de zaten o yüzden, önce en açık diyaframda deneyin, ardından diyaframı kısarak adım adım kontrol edin, diyaframı kıstıkça daha da çok pozlanıyorsa, lensinize bakın diyorum. Saygılar. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Turgay Seven 24 Ekim 18, 2018 gönderildi Yazar Paylaş Ekim 18, 2018 gönderildi (düzenlendi) @Sebahattin Demir bey, Öncelikle şunu belirtiyim. Konuya mesaj yazarken Tamron Distribütöründen bir yetkili aradı. Son derece kibar ve ilgiliydi. Ürünü aldığım bayiye göndermemi istedi. Muhtemelen orası da servise gönderecek ve inceleyecekler. Şimdilik bu yolu izleyeceğim. Problemime dönersem, sizin de belirttiğiniz gibi f/8 – f/11 gibi daha kısık diyaframda pozlama daha da kötüleşiyor. Ne kadar kısık diyafram, o derece aşırı pozlama alıyorum. Hafta sonu Sigma 135mm Art ile bu lensi aynı şartlarda karşılaştırmayı düşünüyordum. 135mm de f/2.8’den başlayıp diyaframı adım adım kısarak bir dizi çekim yapacaktım. Ancak lensi göndereceğim için bu şansım kalmadı. İlgi ve yardımlarınız için teşekkür ederim. @Yasin ÜYEL bey, Öneriniz için teşekkür ederim. Ancak örnek fotoğrafın bulunduğu ortamdan daha sert ışık koşullarında diğer lenslerimle çektiğim fotoğraflarda aşırı pozlama ile karşılaşmadım. Gün ışığında zaman zaman f/1.8’de 1/4000 yetmediği için fazla pozlanmış fotoğraflarım oldu. Bunun sorumlusu da makine/lens değil benim. Diyaframı biraz kısarak pozlama problemini halledebilirdim. Ekim 18, 2018 - Turgay Seven tarafından düzenlendi Kelime hatası Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Forum Editörü Sebahattin Demir 472 Ekim 18, 2018 gönderildi Forum Editörü Paylaş Ekim 18, 2018 gönderildi @Turgay Seven bey, Geri dönüş için teşekkürler. Anladım, problem objektifte bu belli. Tamron G2 Nikon bayonetlerde bu gibi hataları çok duydum o nedenle cevap yazmak istedim. Ama problemi hızlıca çözerler bence. Geçmiş olsun. Saygılar. 1 Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Turgay Seven 24 Ekim 18, 2018 gönderildi Yazar Paylaş Ekim 18, 2018 gönderildi @Sebahattin Demir bey, Problemi çözeceklerine inanmakla birlikte, söz konusu lensi sorun yok diye geri gönderme olasılığı da olabilir. Umarım sizin belirttiğiniz gibi problemi çözerler. Gelişmeler hakkında buradan bilgi veririm. Yardımlarınız için tekrar teşekkürler. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Murat Unal 48 Ekim 21, 2018 gönderildi Paylaş Ekim 21, 2018 gönderildi Sebahattin bey'in test yöntemi ve cevabınızı okuyana kadar "manuel ayarda ise 1/30'da tabii overexposure olacak" diye düşünmüştüm. Ancak hem diğer lenslerde olmaması, hem de kısık diyafram ayarlarında sorunun artması, Sebahattin bey'in teşhisini doğruluyor gibi. Soracağım tripod ile mi çektiniz? 1/30'da mutlaka biraz titremesi gerekirdi, elde 1/30'a göre çok keskin görüntü vermiş. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Turgay Seven 24 Ekim 21, 2018 gönderildi Yazar Paylaş Ekim 21, 2018 gönderildi @Murat Unal bey, Fotoğrafı tripod kullanmadan çektim. Bu lensteki titreşim engelleyici inanılmaz iyi çalışıyor. Tahminimce 1/15'le tripod kullanmadan rahatlıkla fotoğraf çekilebilir. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Nikobet 11 Ekim 22, 2018 gönderildi Paylaş Ekim 22, 2018 gönderildi Takmayin kafaniza ,manuel pozlama da sıkıntı yoksa kullanın tabi lensi değiştirmiyorlarsa. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Turgay Seven 24 Ekim 22, 2018 gönderildi Yazar Paylaş Ekim 22, 2018 gönderildi @Nikobet bey, İster istemez kafaya takıyorum. Sorun bulunamadı diye tekrar bana yollanırsa o zaman ne yapacağımı düşüneceğim. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Nikobet 11 Ekim 22, 2018 gönderildi Paylaş Ekim 22, 2018 gönderildi İnanın manuel pozlama o kadar zevkli ve doğru sonuçlar veriyor ki bir alisin manuel den başka pozlama yapmasınniz. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Turgay Seven 24 Ekim 22, 2018 gönderildi Yazar Paylaş Ekim 22, 2018 gönderildi Manuel pozlama yapılsa da aynı durum geçerli oluyor. Sonuçta A modundaki ölçüm sistemiyle manuel ayar yapıp pozmetreden aldığınız veriler aynı. Objektifi olduğu gibi geri gönderirlerse, biraz deneme çekimleri yaparak diyafram durumuna göre poz telafisi kullanmaktan başka çare yok. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Murat Unal 48 Ekim 22, 2018 gönderildi Paylaş Ekim 22, 2018 gönderildi 56 dakika önce, Turgay Seven yazdı: Manuel pozlama yapılsa da aynı durum geçerli oluyor. Sonuçta A modundaki ölçüm sistemiyle manuel ayar yapıp pozmetreden aldığınız veriler aynı. Objektifi olduğu gibi geri gönderirlerse, biraz deneme çekimleri yaparak diyafram durumuna göre poz telafisi kullanmaktan başka çare yok. Turgay bey, neden endişe ediyorsunuz; siz peşlerinden koşturmadan, distribütöründen ilgilenilmiş. Sadece bu bile içinizin rahat olması için yeterli. Lenste sorun bulunamadığı söylenirse, makinenizi alıp beraberce gidersiniz. Sorun o zaman tanınır, çözülür. Tamron'un üstelik beş yıl garantisi var, bu da diğer markalardan daha çok ürünlerinin arkasında durduklarını gösterir. Ayrıca satış politikası olarak, bu pahalı lensleri çok kapalı bir pazar içinde satıyorlar, mallarının arkasında durmazlarsa hemen yayılır, bunu zaten istemezler, o yüzden daha da çok destek vereceklerdir. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Turgay Seven 24 Ekim 22, 2018 gönderildi Yazar Paylaş Ekim 22, 2018 gönderildi @Murat Unal bey, Aslında endişeli değilim. Biraz karamsar görünmem, ülkemizdeki firmaların garanti konusundaki tutumları. Fotoğraf sektörü farklı da olabilir. Sizin de dediğiniz gibi, üst grup lenslerinde daha titiz davranacaklardır. Güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Nikobet 11 Ekim 23, 2018 gönderildi Paylaş Ekim 23, 2018 gönderildi Aslında farklı bir lens ile karşılaştırıp test etmek lazım ama imkan yok galiba . Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Turgay Seven 24 Ekim 23, 2018 gönderildi Yazar Paylaş Ekim 23, 2018 gönderildi Lensi gönderdiğim için öyle bir şansım yok. Değişmeden gelirse ilk fırsatta denerim. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Turgay Seven 24 Kasım 18, 2018 gönderildi Yazar Paylaş Kasım 18, 2018 gönderildi (düzenlendi) Merhaba, Servis lenste sorun görmedi. Ben yine de değişim istedim. Müşteri memnuniyeti açısından lensi değiştirdiler. Çok fazla çekim yapamadım. Buraya yükleyemeyeceğim 10-15 portre fotoğrafı çektim sorun yok. Ancak ışık açısından konudaki örnek fotoğrafların benzeri çekim yapamadım. Neticede fotoğraflar aşırı pozlanacaksa her türlü ışıkta olur diye düşünüyorum. Örnek olması açısından bir Jpg fotoğraf yüklüyorum. Arka kısım sisten pek görünmüyor. Kasım 18, 2018 - Turgay Seven tarafından düzenlendi Fotoğraf yüklenmemiş. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Recommended Posts
Sende sohbete katıl
Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın