İçeriğe git

İç mekan protokol için lens çok önemli

Recommended Posts

• Forum Editörü
9 dakika önce, yusuf ışık yazdı:

A modunda 

Manuel ve 

program modunda olmak üzere 3 modda da göndermiş olduğum fotoğraflardaki mekanda çekmiş olduğum fotoğraflarda sürekli ışık problemi yaşıyorum. Değişik enstantane ve diyafram ayarlarıyla deneme yapmama rağmen maalesef uygun fotoğraf alamadım. Ana gövde makinamda bununla ilgili bir problem olabilir mi?

D850 makina almayı planlıyoruz. Uygun gördüğünüz objektif ne olabilir? Ne önerirsiniz? 

@Sebahattin Demir @Emin İpek @neehot

@yusuf ışık bey,

Yaptığınız çekimleri ve ortam koşullarınızı ele aldığımızda, mevcutta kullandığınız Nikon D7100 gayet uygun bir gövde.

Gövde değişimi ile bahsettiğiniz problemleri çözebileceğinizi sanmıyorum. Hele bir de D850 kullanırsanız bu ortamda sizi D7100'den daha fazla üzecektir. D850 46MP bir sensöre sahip. Bu da elde çekimlerde en küçük titreşimlerin size bulanık fotoğraf olarak dönmesi anlamına gelecektir. Bu gibi az ışıklı kapalı mekanlarda D850 ile yardımcı ışıksız ve üçayak ya da tekayak kullanmadan fotoğraf çekmek çok zor. İş sadece gövdede de bitmeyecek, ona uygun bir objektife ihtiyacınız var. 

Ben sizin yerinize olsam fotoğraflarımı D7100 ile RAW çekerdim.

Yanına bir Nikon 24-70mm f/2.8 VR lens alırdım.

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

@yusuf ışık bey,

Bütçenizi bilmiyorum; mutlaka Tam Kare gövdeye geçme arzusundaysanız, yaptığınız işi düşünerek, ben sizin yerinize olsam D850 yerine Yeni Nikon Z7 aynasız almayı düşünürdüm. Hem gövde üzerinde 5 Aksis Titreşim azaltma özelliği sayesinde bu gibi ortamlarda sizi hiç üzmez, hem boyut ve ağırlık olarak daha küçük bir gövdedir. Üstelik elinizdeki objekti(ler)i de bu sayede VR özelliği varmış gibi kullanabilirsiniz. Onunla birlikte (bütçeye uygunsa) yeni nesil Z bayonet 24-70mm f/4S ile harika sonuçlar alırsınız.

Saygılar.  

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bugün elimde ilk çıktığı zaman almış olduğumuz D5100 makina ile manuel olarak 5/30 çok net ve güzel fotoğraf çektim. D7100 ile kullandığım 18/140 objektifi D5100e taktım. Sonuç gayet iyi. Şu an D7100 gövdede bir problem olduğu kanısındayım. @Sebahattin DemirKeşke burda olup o odada fotoğraf çekebilme imkanınız olsa siz de bu gövde ile devam edemeyeceğinize hükmederdiniz. 

Ayrıca dediğiniz gibi wb yi flaş a alıp. Ttl de denedim. 1 fotoğraf iyi ilken diğerleri bir anda bozuluyor kararıyor yada mavi tonda çıkıyor 

18/200 bir objektif acaba D850 ile uyumlu olabilir mi? @neehot beyfendinin dediği gibi 24/70 yada 24/120 mi uygun olur?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü
8 dakika önce, yusuf ışık yazdı:

Bugün elimde ilk çıktığı zaman almış olduğumuz D5100 makina ile manuel olarak 5/30 çok net ve güzel fotoğraf çektim. D7100 ile kullandığım 18/140 objektifi D5100e taktım. Sonuç gayet iyi. Şu an D7100 gövdede bir problem olduğu kanısındayım. @Sebahattin DemirKeşke burda olup o odada fotoğraf çekebilme imkanınız olsa siz de bu gövde ile devam edemeyeceğinize hükmederdiniz. 

Ayrıca dediğiniz gibi wb yi flaş a alıp. Ttl de denedim. 1 fotoğraf iyi ilken diğerleri bir anda bozuluyor kararıyor yada mavi tonda çıkıyor 

18/200 bir objektif acaba D850 ile uyumlu olabilir mi? @neehot beyfendinin dediği gibi 24/70 yada 24/120 mi uygun olur?

@yusuf ışık bey,

Ben, sorunsuz bir D7100'den bahsediyorum elbette. Dediğiniz gibi sizin gövdede bir problem olabilir belki, bilemiyorum. AF sisteminde kalibrasyon probleminiz de olabilir, bu net olmayan fotoğrafları açıklar. 

WB ayarına gelince; yeni nesil DSLR kameraların Otomatik ayarı genel olarak çok iyi iş çıkarıyorlar. O nedenle Otomatik olarak bırakmak doğru karar. 

18-200mm lensiniz DX lens, yani APS-C sensörlü gövdeler için üretilmiştir, D7100, D5100 vb gibi. O nedenle bu lensi D850'de kullanmak, D850'ye haksızlık olur. Çok zorda kalır kullanırsanız bu lens artık 18-200mm değil, 24-300mm gibi davranacaktır ve çözünürlük düşecektir. Ben 24-70mm f/2.8 VR tercih ederdim.

Saygılar.   

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Herkesin ortak kanısı raw çekim yapmanız. Üstelik hafıza kartını güncellemek gövde değiştirmekten çok daha ekonomik. Bir deneyin bence.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@yusuf ışık bey,

İşinize karışmak gibi olmasın ama, D850 oldukça pahalı bir makine, aynasız gövdeler halen pahalı, artı bu makinaların lensleri de pahalı. Parası ister sizin cebinizden, ister devletin kasasından çıkacak olsun bence tamamen gereksiz bir harcama.

Yapacağınız işe bakacak olursak, sizin için iki önemli sorun var. Biri açı problemi; iç mekanda kişileri kadraja sığdırma, diğeri netlik ve ışık ile ilgili problemler.

İlki için elinizdeki 18-140 lens gayet yeterli. Gerek iç mekanda gerek dışarda uzaktan çekim yapabilirsiniz. Keskinliği ile ilgili olarak sıkıntı yaşarsanız PS ile biraz keskinlik ekleyerek üzerine onca para verip alacağınız lensin kalitesine yaklaşmanız mümkün.

İkincisi için çözüm belli. Raw çekip sonradan beyaz dengesine yada poz telafisine müdahale edebilmek.

Şu an sizin yapmanız gereken yegane şey raw çekmek ve PS ile işlemek. Sonradan ışığı ayarlar, renkleri doygunlaştırır, birazda keskinlik eklersiniz olur biter. Hatta bununla ilgili bir kısayol/action oluşturursunuz tek tıkla otomatik yapar, yormaz sizi.

İnanın bu şekilde hem daha az para harcamış, hem daha az yorulmuş, hem daha kaliteli sonuçlar almış olursunuz.

Elinizdeki gövdenin problemine gelecek olursak, lensinizi başka bir gövdede deneyin, yana elinizdeki gövdeyi başka bir lensle test edin. Ona göre sorun olup olmadığını, yada sorunun makinada mı lensde mi olduğunu anlayabilirsiniz.

Kararınız şimdiden hayırlı olsun, kolay gelsin.

- ÖNER BÜYÜKYILDIZ tarafından düzenlendi
edit
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@ÖNER BÜYÜKYILDIZçok teşekkür ederim. D5100 ve D7100 ile objektifleri değiştirerek ayni açıdan deneyerek fotoğrafları çektim. Objektiflerde herhangi bir problem yok. Şundan emin olabilirsiniz bu siteye üye olma nedenim de ekstra masraf olmasın makinamın ayarlarını bilenlerden öğreneyim eksikliklerimi kapatayım. Ama bugün müsait olduğum için farklı makina ve lenslerle farklı değerler girerek gördüm ki D7100 gövdem de problem var. 

Dış çekimlerde raw kullanmam mümkün değil raw 250 fotoğraf çekebiliyorum, halbuki ortalama 300-400 fotoğraf çekiliyor programlarda. 

Yine de son çare olarak raw deneyeceğim. 5 aydır elimdeki makinayı düzenlemeye çalışıyoruz masrafa girmemek adına. D850 için de önümüzdeki 6-7 yıl kullanabilmek adına düşünüyoruz

Teşekkür ederim 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Makina gövdeyi servise göndereceğiz. İlk tercihimizi bu yönde kullanacağız. Raw için ne personel ne vaktimiz var. Tabiki şartlar zorlarsa başka çaremiz yok. @Emin İpek çok teşekkür ederim ilginiz için. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

7 saat önce, Emin İpek yazdı:

Linkteki kart micro SD. Fotoğraf makinalarında pek tavsiye etmem. Bunun yerine Sandisk Extreme Pro tavsiye ederim. Fiyatı 250-300 civarında.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Linkteki kart micro SD. Fotoğraf makinalarında pek tavsiye etmem. Bunun yerine Sandisk Extreme Pro tavsiye ederim. Fiyatı 250-300 civarında.
Doğru, fark etmemişim.
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Yusuf Bey, anladığım kadarıyla, bir merkezi, ya da mahalli kamu kurumundasınız veya böyle bir kurum için çekim yapıyorsunuz. Ben daha bugün Nikon D3S'le ilgili bir başlık altında kendi kurumum için (Cumhurbaşkanlığı-Strateji ve Bütçe Başkanlığı - eski Kalkınma Bakanlığı ve ondan da önce Devlet Planlama Teşkilatı), asli vazifem olmadığı halde, normalde bürokrat olduğum halde, uluslararası 15'i küçük, 1'i büyük olmak üzere toplantılarda (İSEDAK) yaptığım fotoğraf çalışmalarından bahsettim. Şu anda Nikon D3S'im var ve onu kullanıyorum bu işlerde. Halen D600'üm de var. Ama birkaç ay önce bu D3S'i tabii ikinci el alıncaya kadar D7000'im vardı, onu elden çıkardım, daha doğrusu takasda kullanıp, üstüne para da verip D3S'i aldım. Aynen bu sizin dediğiniz çekimlerde ve aile fotolarında D7000'i de, D600'ü de kullandım. Ben de flaşsız çekimlerde sizin yaşadığınız sıkıntıları yaşadım. Benim bu iş için 24-85VR G ve 70-300 VR G objektiflerim var, bir de Zenitar 16mm diagonal fish-eye manuel objektifim var. Ben en iyi neticeyi, Nikon uyum ayağı olmadığı için TTL kullanamadığımdan ötürü, 54 Guide Number'lı, kuvvetli Metz 54-3 flaşımı manuel 1 bölü 8 veya 1 bölü 4 kuvvete alıp, 45 derece yukarı çevirip, tek nokta oto foküs, hatta manuel focus'le aldım. Üstelik aile fotoğraflarında, nüfus arttıkça, gözünü kırpan, ağzını burnunu oynatan arttığı için, bir bölü sekiz kuvvette Low Continous'da, biraz ISO'nun yükselmesine razı olarak seri çekim yaptım. İşin kötüsü bizim toplantılarımızda, Genel Müdürümüz (bu başkanlığın İSEDAK ve Uluslararası Kalkınma İşbirliği Genel Müdürlüğü birimi, birimimiz) açılışdaki iki-üç kare ve sondaki aile fotosu dışında flaş kullanılmasını, rahatsızlık vermesin diye istemez (fiilen yasaklar yaani). O açık U düzeninin ortasına da girmeyin toplantıda der. Konuşmacı kürsüsü de o açık U'nun bir ucundadır. Her konuşmacının da böylece 15m'den flaşsız çekilmesi gerekir... Tam da "ört ki ölem..." durumu yaani. 70-300 VR'yi D7000'e takarsam, 450mm'le 3200 ISO'yu da pek geçmeden çekmeye çalışırdım, D600'e takarsam da, zaten bütün FX Nikon'larda mevcut olan DX mod'a geçip, 10, 5 mp'e razı olup, gene aynı şekilde D7000'e yakın çalışırdım. Tek avantajım, pixel pitch (piksel çapı)'in büyük olması olurdu, noise'u daha az verirdi yani. Aynen arkardaşların dediği gibi hep RAW çalışırım (artı basic jpeg). Şu anda ise D3s'le bütün bu dertler bitti. Tek nokta oto-focus'de şak diye keskin bir focus yapıyor ve onbin iso'ların üstünde bile noise'suz çok temiz görüntü veriyor. Tabii makina 12mp FX, zaten D5 bile 20mp, pro-body'lerde istenen bu. Bununla bile makinayı kürşüdeki konuşmacı çekimlerinde DX modda 450mm'le kullanıyorum. Flaş artık evde yatıyor. Aile fotolarında, enstantane öncelikli 1 bölü 80 enstantanede, continous low'da basıyorum deklanşöre. Bu makinayla 6 küçük toplantıya (40-60 delege) girdim. 50 ila 100 kare aldım bu CL ile aile fotolarında.... Kurumda iseniz ve kuruma aldırabiliyorsanız, bir ikinci el D3S veya bu ayar bir pro-body makina aldırın, elinizdeki DX objektifleri de zaten otomatik olarak DX moda geçip kabul edecektir makina, tersi bir komut verilmişse, o ekrana girer yeni komut verirsiniz. Dışarıdan çalışan bir profesyonelseniz, şu anda yüksek shutter'da olanları (dörtyüzbin shutter, ama bu makinaların shutterlerı milyon gidiyor) çok ucuz, 30 ila 80 bin shutter arası, bu makinalar için sıfır denecek shutter'larda olanları da gene makul fiyatlarda, almaya bakın. Bakın ben kurumun bir şekilde aldığı D5100'ü kullanmıyorum (video isterlerse, kendi makinalarıma kıyamadığım için onu kullanıyorum), kendi şahsi D3S'imi kullanıyorum, daha iyi netice almak, "e bi beceremediniz..." sözünü duymamak için, fotoğraf bilmeyen amirlerden... Bir pro-body'ye erişemiyorsanız, iç mekanda, protokolde, sizi flaşsız çalışmaya da zorlamıyorlarsa, en iyi çözüm flaş gibi görünüyor... Selamlar. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.