sadikbasal 12 Oluşturuldu: Aralık 25, 2018 Paylaş Oluşturuldu: Aralık 25, 2018 merhabalar , d7200 makinam için macro lens almak istiyorum.Amacım hem macro olarak kullanmak lensi hemde portre fotoğraflar çekmek . Hobi amaçlı ilgileniyorum ama çekeceğim fotoğrafların keskin olması benim için önemli.Fiyat performans açısından Sıfır ve ikinci el tercih bildirirseniz sevinirim. not:forum çok pasif biraz hareket gelsin:) 1 - nikon 105mm 2 - sigma 105 mm 3 - tokina 100mm 4 - tamran 90 mm 5 - nikon 60 mm Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
hüseyin özdemir 78 Aralık 25, 2018 gönderildi Paylaş Aralık 25, 2018 gönderildi Merhabalar Sadık Bey. Makro lensler, açı itibariyle portre çekmeye çok uygun oluyorlar. ayrıca optik yapıları gereği epeyce detaylı fotoğraflar alabildiğiniz için portre konusunda başarılılar. Dez avantaj olarak belirtebileceğim tek şey, netleme performansları biraz yavaş kalıyor hızlı lenslere göre fakat çok sorun olacağını sanmıyorum. Şu anda Nikon 105mm kullanıyorum. Daha öncesinde Sigma 105mm ve çok eskiden Sony kullanırken Tamron 90mm kullanmışlığım var. Makro lensler genel itibariyle bir işleve yönelik geliştirildikleri için, üst seviye optik kalitedeler diyebiliriz. dolayısıyla yukarda yazdığınız seçeneklerden hangisini alırsanız alın, (Nikon 60 ve Tokina 100mm kullanmadım ama o lenslerin de başarılı olduğunu düşünüyorum) sizi pişman edeceğini sanmıyorum. Fakat 60mm portrede yığılma etkisi, odak olarak diğer lenslerden kısa olduğu için daha az verir diye tahmin ediyorum. Gerçi çıplak gözle gözlemleyebileceğiniz kadar fark eder mi tartışılır. Tavsiye kısmına gelecek olursak, bence yukarda saydığınız hangi lensi alırsanız alın pişman olmazsınız. Tabii burada yazdığınız lenslerin bazılarında titreşim önleme var bazılarında yok ve bazıları İnternal Fokus dediğimiz lensin zoom yaparken uzayıp kısalmadan zoom yapmaya olanak sağlayan cinsten ve bazıları değil. İlk olarak Nikon, Sigma ve Tamron'da titreşim önleme sistemleri mevcut olanlar ve olmayan versiyonlar mevcut. Titreşim önleme kendi alıma elimde küçük titreşimler olduğu için benim için olmazsa olmaz şartlardan birisi. Tokina 100mm, Tamron 90mm non-vc titreşim önleme içermiyor. dolayısıyla elde çekimde sizi zaman zaman zorlayabilir. (Nikon 60mm bilgim olmadığı için konu dışında bırakıyorum) Aynı şekilde Nikon 105, Sigma 105, Tamron 90mm VC yeni versiyon Internal fokus olarak yani zoom esnasında uzama-kısalma yapmayan versiyonlar. Tamron 90 non vc ve yanlış bilmiyorsam Tokina 100 mm zoom esnasında dışarıya doğru uzuyor. Bu da zaman zaman çekeceğiniz şey sinek,böcek,kelebek gibi yaratıklarsa kaçmasına sebebiyet verebilir. Fakat sabit nesneler çekecekseniz hem Internal fokusun hem de makinayı tripoda bağlayabilme seçeneği yüzünden Titreşim önleme'nin pek bir önemi kalmayacaktır. Burada karar aşaması size düşüyor. Öncelikle ne kadar bütçeniz var? Eğer param var, almışken en iyisini alayım, olmuşken titreşim önleme özelliği de olsun diyorsanız Nikon 105mm f2.8 VR çok iyi bir seçenek olacaktır. Bütçeniz biraz düşük ise Sigma 105mm OS makro lensi tavsiye edeceğim. Çünkü Nikon 105mm'nin yarı fiyatıyla size çok güzel bir seçenek oluşturacaktır. hem internal fokus hem de titreşim önleme sistemi gayet iyi çalışan bir lens. sizi asla pişman edeceğini sanmıyorum. Aynı şekilde Tamron 90mm VC yani titreşim önleme özelliği olan lenste Sigma ile birlikte güzel bir seçenek olacaktır. Eğer sabit nesneler çekeceğim, tripod kullanırım ve fiyat daha uygun olsun derseniz Tokina yada Tamron 90mm non vc lensi size tavsiye edebilirim. ihtiyaçlarınıza göre karar vermek size kalmış. Biraz uzunca yazdım sanırım. Sürç-i lisan ettiysek kusura bakmayın. iyi günler dilerim. 1 Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
sadikbasal 12 Aralık 25, 2018 gönderildi Yazar Paylaş Aralık 25, 2018 gönderildi hüseyin bey cevabınız için teşekkür ederim.Uzun yazarak zaman ayırdığınız için ayrıca sağolun. dış çekimler de portre amaçlı da kullanacağım için titreşim önleyici kesinlikle olmasını istiyorum. tokina 100mm bu sebepten eliyorum nikon 60mm portrede yığılma etkisinden bahsetmişsiniz haklısınız.bu lensi de eliyorum bu sebepten tamron/sigma/nikon kalıyor geriye.bütce sigma ve tamrona yetiyor ama nikon bunlardan daha iyi ise aşarım. sabit odaklı lensler olduğu için zoom yapılamıyor diye biliyorum ama yazınızda İnternal Fokus yani zoom esnasında dışarı uzuyor yazmışsınız , bir yanlışlık olmasın. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
hüseyin özdemir 78 Aralık 25, 2018 gönderildi Paylaş Aralık 25, 2018 gönderildi Sadik Bey selamlar Internal fokus derken zoom degil netleme icin netleme halkasini cevirdiginizde lensin uzayip kisalmasindan bahsetmek istedim, dalginlikla zoom yazmisim, mazur gorun. Tamron ve Sigmanin eski ve VC olmayan modellerinde mevcut, ayni zamanda soyledigim gibi Tokina 100mm`de bu gecerli. ornek fotograf olarak asagidaki fotografi buldum hizlica bakinca. Sigma, Tamron ve Nikon arasinda kararsiz kaldiysaniz ve butce onemli bir konusuysa Sigma yada Tamron derim. Cunku Nikon 105mm VR size odeyeceginiz fazla para kadar cok cok buyuk artilar katmayacaktir. Tabii ki ayni marka govde ve lens kullanmak her zaman daha iyidir. Fakat baktiginiz zaman, yapacaginiz %40- %50 fazla odeme size %40 yada 50 goruntu kalitesi kazandirmayacaktir. Tabii ki Nikon lens kullanmanin netleme hizina, optik yapiya, goruntu kalitesine bazi katkilari olacaktir fakat yineliyorum aradaki farki vermeye deger mi buna sizin karar verip sonuca ulasmaniz lazim. Ama kisisel dusuncem eger butceyi sarsmadan bir ekipman sahibi olayim diye dusunuyorsaniz Sigma yada Tamron sizi cok rahat mutlu edecektir. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
sadikbasal 12 Aralık 25, 2018 gönderildi Yazar Paylaş Aralık 25, 2018 gönderildi hüseyin bey şimdi anladım zoom olayını teşekkürler görsel için. tabiki bütçe önemli . bende yukarda söylediğiniz gibi düşünüyorum. ( baktiginiz zaman, yapacaginiz %40- %50 fazla odeme size %40 yada 50 goruntu kalitesi kazandirmayacaktir. ) tamron ve sigma açısından karar vereceğim artık.diğer forum üyelerinin de fikirlerini almak isterim tamron ve sigma kullanan var ise. çok teşekkürler Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
ÖNER BÜYÜKYILDIZ 37 Aralık 26, 2018 gönderildi Paylaş Aralık 26, 2018 gönderildi Sadık Bey, Yaklaşık 1 yıl kadar önce bende sizin gibi satın alma aşamasında Nikon ve Sigma arasında kararsız kaldım. Nikon'un ikinci eli, Sigma'nın sıfırına yakın fiyatta. Sigma ile çekilen fotoğraflara, lens karşılaştırmalarına ve incelemelerine baktım. Sonuç olarak bizim gibi amatör kullanıcılar için Nikon ile Sigma arasındaki fark, aradaki fiyat farkına değmeyecek kadar az. Ama nedense içimden hep Nikon'a ulaşabilmek geçti. Sonuç olarak internet üzerinden bulduğum ve yüzyüze görüşerek karar verme şansı bulduğum bir Nikon lens denk geldi. Sigma'nın sıfırını almaktansa Nikon'un temiz ikinci elini tercih ederek aldım. Şu an çok memnunum. 18-140 kit lensimin haricinde sahip olduğum tek lens 105mm makro şu an. Ve makinamın üzerinde %80 makro lensim takılı. Kullanmayı çok seviyorum. Yalnız bu lenslerin net alan derinliği çok az. Kullanması çok zor. Öyle özelliklerde yazdığı gibi f 2.8'e alıp 30 cm'den netleme yapıp fotoğraf çekmek falan mümkün değil yani (focus stack yapmayacaksanız tabi). Bu şekilde çektiğiniz fotoğrafta mm'ler seviyesinde bir sığ alan derinliği sözkonusu. Dolayısıyla diyaframı kısıp obje ile aradaki mesafeyi biraz açmanız gerekiyor. Portre konusunda ise sıkıntı yok, 4-5 metreden oldukça başarılı portfe fotoğrafları çekilebiliyor. Sonuç olarak bulunduğunuz yerde ikinci el seçenekleri mevcut, önce bunları bi araştırmanızı ve mümkünse kararınızı Nikon'dan yana kullanmanızı tavsiye ederim. Bunun mümkün olmaması halinde Sigma sizi asla pişman etmez. Hatta Sigma'nın ikinci eline denk gelirseniz çok daha ekonomik olur. Kararınız ve lensiniz şimdiden hayırlı olsun. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
sadikbasal 12 Aralık 26, 2018 gönderildi Yazar Paylaş Aralık 26, 2018 gönderildi öner bey , teşekkürler cevap için.Araştırdım ikisini de ve fiyat durumu aşağıda.Karar vermek zor.Ama bende sizin gibi nikon ikinci el e yakın hissediyorum kendimi.Kafama takılan sigma ikinci el almadığıma pişman olur muyum ? hem fiyat yarısı hemde resim kalitesi ve kullanım farkı var mı acaba. nikon sıfır : 4800 - ikinci el : 3000 sigma sıfır : 3000 - ikinci el : 1750 Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
neehot 102 Aralık 26, 2018 gönderildi Paylaş Aralık 26, 2018 gönderildi ben bu noktada ufak farklardan bahsetmek istiyorum. kabaca ff ile kıyaslama yaparsak tamron 90mm 135mm'e, sigma ve nikon 157,5mm'e denk geliyor. tamron'da portre çekmek için en az 4-5metreye iytiyaç duyuyorsunuz. nikon ve sigma içinse bu biraz daha uzaklaşmak demektir. tam boy fotoğrafı içinse daha da uzaklaşmak lazım ve çoğu zaman o kadar mesafe bulamayabilirsiniz. hele biraz da çevre faktörünü işin içine katayım derseniz işiniz daha da zor olur. evet macro lensler çok güzel ve portre için de kullanılabiliyor olması sanki 1 taşla 2 kuş vurmuşsunuz hissine kapılmanızı sağlıyor ancak şöyle bir durum da söz konusu; diyafram her nekadar 2.8e kadar açılsa da pratikte bir 85mm 1.8 lensin 2.8de aldığı kadar ışık almıyor. ortamda yeterince ışık yoksa (gece çekimi gibi) portrelerde zayıf kalabiliyor. eğer bütçenizi ayarlarsanıztek lens fiyatına 2.el 60mm makro ve 85mm1.8g düşünün derim. hem alan derinliği açısından da f1.8e kadar açılması avantajınıza olur. yok illa tek lens taşıyacağım diyorsanız tamron 90mm vc çok iyi bir lens ve vc avantajı var fakat sabit konular için, sonuçta 1/60sn ile çektiğiniz zaman konular hareketli ise bulanık çıkıyor. diğer lenslerde çok iyidir, onları kullanmadım. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
ÖNER BÜYÜKYILDIZ 37 Aralık 26, 2018 gönderildi Paylaş Aralık 26, 2018 gönderildi (düzenlendi) 4 saat önce, sadikbasal yazdı: öner bey , teşekkürler cevap için.Araştırdım ikisini de ve fiyat durumu aşağıda.Karar vermek zor.Ama bende sizin gibi nikon ikinci el e yakın hissediyorum kendimi.Kafama takılan sigma ikinci el almadığıma pişman olur muyum ? hem fiyat yarısı hemde resim kalitesi ve kullanım farkı var mı acaba. nikon sıfır : 4800 - ikinci el : 3000 sigma sıfır : 3000 - ikinci el : 1750 Sadık bey, Burada tamamen sizin ekonomik durumunuz kararınıza etki edecek. İkinci el ilanları takip edin, çevrenizde yüzyüze görüşüp lensi deneyerek satın alabileceğiniz ilanlar olursa duruma göre değerlendirin. Benim için bu lensin amacı makro fotoğraf, Gerekirse duruma göre de portre çekiyorum. Bu yüzden tercihimi bu yönde kullandım. Ama sizin ilk tercihiniz portre, ikinci olarak makro ise diğer arkadaşların tavsiyelerini ve farklı açıları dikkate alabilirsiniz. Zaten portre öncelikli ise 85mm f1.8 açık ara önde bence. Aralık 26, 2018 - ÖNER BÜYÜKYILDIZ tarafından düzenlendi düzeltme Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
sadikbasal 12 Aralık 26, 2018 gönderildi Yazar Paylaş Aralık 26, 2018 gönderildi (düzenlendi) neehot bey, 1,5 çarpanlı d7200 kullandığıma göre nikon 60mm macro lens , sizin deyiminizle portre ve macro çekimlerim için ideal olacaktır. dediğiniz gibi 105mm 1,5 çarpanla bayağı daraltıyor açıyı. öner bey, yüzde elli elli diyelim öncelik sıram.zaten 35mm 1,8g lensim var.alacağım macro lens te portre konusunda sıkıntı yaşamaz isem 35mm yi elden çıkartmayı düşünüyorum. araştırıken Tamron 70-200mm f/2.8 Di LD Macro Lens buldum sıfırı 4000 tl civarı bu diğerlerinden daha çok işime yaramaz mı ? Aralık 26, 2018 - sadikbasal tarafından düzenlendi Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
ÖNER BÜYÜKYILDIZ 37 Aralık 26, 2018 gönderildi Paylaş Aralık 26, 2018 gönderildi 35mm lensinizin satılık ilanını görmüş ve müşteri olmayı düşünmüştüm aslında. Ama sonradan 35mm’yi erteleyip tokina 11-20’yi takip etmeye başladım. 70-200 için her ne kadar makro ibaresi yazsada bu bir makro lens değildir. Makro lenslerin büyütme oranı 1:1 olur. Fakat 70-200 f/2.8 birçok hobicinin hayali. Malesef çok pahalı, Nikon 2.seri 8-9bin, 1.seri 5-6bin civarında. Sigma yada Tamron ise 4bin civarında. Çok pahalı. 11-20 ve 70-200 ilanlarını takip ediyorum şimdilik. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
sadikbasal 12 Aralık 26, 2018 gönderildi Yazar Paylaş Aralık 26, 2018 gönderildi öner bey, bende tokina 11-20mm almayı düşünüyorum bunun yanında.çok iyi bir lens okuduğum araştırdığım kadarıyla.n Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
neehot 102 Aralık 26, 2018 gönderildi Paylaş Aralık 26, 2018 gönderildi Eğer denk gelirse 11-16 2.versiyonu kaçırmayın alın deneyin. Benim çok hoşuma gitmişti. 11mm f2.8de oldukça keskin sonuçlar alınıyor. 16mm performansını çok sevmemiştim onun dışında çok iyi. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
sadikbasal 12 Aralık 27, 2018 gönderildi Yazar Paylaş Aralık 27, 2018 gönderildi 1,5 çarpan etkisini ve portre de de kullanmak istediğim için nikon 60mm f2,8g de karar kıldım.Hayırlısı olur inşallah. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
ÖNER BÜYÜKYILDIZ 37 Aralık 27, 2018 gönderildi Paylaş Aralık 27, 2018 gönderildi (düzenlendi) 5 saat önce, sadikbasal yazdı: 1,5 çarpan etkisini ve portre de de kullanmak istediğim için nikon 60mm f2,8g de karar kıldım.Hayırlısı olur inşallah. Hayırlı olsun, almayı düşündüğün bi lens var mı? Fiyatları ne aralıkta bu lensin ? Aralık 27, 2018 - ÖNER BÜYÜKYILDIZ tarafından düzenlendi edit Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
sadikbasal 12 Aralık 27, 2018 gönderildi Yazar Paylaş Aralık 27, 2018 gönderildi ÖNER BEY , sıfırı 3800 tl - ikinci el 2500 tl buldum. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
ÖNER BÜYÜKYILDIZ 37 Aralık 27, 2018 gönderildi Paylaş Aralık 27, 2018 gönderildi Gülerek kullan. Kullandıkça izlenimlerini bizimle paylaşırsın umarım. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
cafer aydın 63 Aralık 27, 2018 gönderildi Paylaş Aralık 27, 2018 gönderildi Tokina 11-20 çok güzel bir lens. Kullanıyorum çok memnunum. 11-16 nın geliştirilmiş hali. 11-16 daki kenarlardaki bozulmalar 11-20 de yok denecek kadar iyi. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Recommended Posts
Sende sohbete katıl
Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın