İçeriğe git

Cekim hatasi analizi

Recommended Posts

Merhaba..

Bugün oglen 14;00 gibi Uskudar da fotograf cekmek istedim.Fakat bir turlu istedigim sonuca ulasamadim.Enstantane oncelikli mod program modu ikisinide denedim ama arka taraf cok patladi ve sehrin siluetleri gozukmedi bile hatta sanki siyah beyaz cekmisim gibi de renksiz oldu.nerede hata yaptigimi ogrenebilirsem cok sevinirim.Ornek fotografin exif bilgileri assagidaki gibidir .

Govde ve lens =d5300 55/200 vr

Enstantane 1/400 diyafram 13 iso 100 hem otomatik hem bulutlu beyaz dengesini de denedim hatta pozlama telafisinden +2 yapip denedim.yani kendimce bayagi ugrastim ama olmadi..biliyorum saat ve gunes isigi ile havadaki pus da etkilidir ama bu kadar kotu sonuc almayi beklemiyordum.Cep telefonu ile hatta daha iyi sonuc alinca moralim bayagi bozuldu.Sizlerin bilgisine ve destegine basvurmak istedim.Tesekkur ederim.8660f7a5c1fc15e2804dda20c4dcce8d.jpg

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

Levent bey,

Böyle bir sahnede, üstelik güneşin karşıdan geldiği bir ortamda, sizin istediğiniz gibi pussuz, cam gibi fotoğraf çekmeniz mümkün değil. Diyaframı ne yaparsanız yapın, hangi modda çekim denerseniz deneyin bunu başaramazsınız. 

Bunun yolu; 

• Ya bu saatlerde bu fotoğrafı çekmeyeceksiniz
  • Bu saatlerde çekmeye mecbursanız, Polarize ve ND filtreler kullanacaksınız. Güneş tam karşıdan geldiğine göre polarize filtre de işinizi görmeyecektir. 
  • Bunların hiçbirini yapamıyorsanız, ben sizin yerinize olsaydım; "S" enstantaneyi öncelikli modda enstantaneyi 1/4000s ayarlardım. Tek Nokta AF netleme yapardım (Matris değil). Netlememi ve pozlamamı Kız Kulesinden alırdım. Bu durumda sizin diyafram f/4 gibi bir değer olacaktır, Gökyüzü ve arka plan biraz kararacaktır. En azından bundan biraz daha hallice bir fotoğraf olacaktır. 
  • Bir başka çözüm ise en az 5 kare HDR çekim yapmak olabilir. Ama bunun için Photoshop'ta işlem adımları uzun olabilir. Çünkü kuşların en iyi göründüğü bir kareyi maskelemeniz, su dalgalarının en iyi pozlandığı bir başka kareyi ayrıca maskelemeniz gerekecektir.

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Levent bey,

Böyle bir sahnede, üstelik güneşin karşıdan geldiği bir ortamda, sizin istediğiniz gibi pussuz, cam gibi fotoğraf çekmeniz mümkün değil. Diyaframı ne yaparsanız yapın, hangi modda çekim denerseniz deneyin bunu başaramazsınız. 

Bunun yolu; 
  • Ya bu saatlerde bu fotoğrafı çekmeyeceksiniz
  • Bu saatlerde çekmeye mecbursanız, Polarize ve ND filtreler kullanacaksınız. Güneş tam karşıdan geldiğine göre polarize filtre de işinizi görmeyecektir. 
  • Bunların hiçbirini yapamıyorsanız, ben sizin yerinize olsaydım; "S" enstantaneyi öncelikli modda enstantaneyi 1/4000s ayarlardım. Tek Nokta AF netleme yapardım (Matris değil). Netlememi ve pozlamamı Kız Kulesinden alırdım. Bu durumda sizin diyafram f/4 gibi bir değer olacaktır, Gökyüzü ve arka plan biraz kararacaktır. En azından bundan biraz daha hallice bir fotoğraf olacaktır. 
  • Bir başka çözüm ise en az 5 kare HDR çekim yapmak olabilir. Ama bunun için Photoshop'ta işlem adımları uzun olabilir. Çünkü kuşların en iyi göründüğü bir kareyi maskelemeniz, su dalgalarının en iyi pozlandığı bir başka kareyi ayrıca maskelemeniz gerekecektir.
Saygılar.
Cok tesekkurler Sebahattin Bey

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Yerinizde olsam makinayı manuel moda "M" alır, diyaframı f/22 gibi kısar, enstanteneyi de mümkün olduğunca düşürürdüm, 1/4000 gibi. Bu şekilde denemeler yaparak ve diyaframı yavaş yavaş açarak ideal dengeyi ve pozlamayı bulmaya çalışırdım.

Kolay gelsin.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

fotoğrafın raw halini wetransfer ile paylaşabilirseniz deneyelim. bu gibi durumlarda ben az pozlama yöntemi ile çekim yapıyorum. raw çekim yaptığım için gölgeleri açmak yeterli oluyor. az pozlama ile gökyüzü de düzgün çıkıyor. ama sabahattin beyin de dediği gibi çekim saatiniz ve yönünüz zorlayıcı. tekkare rawdan da hdr denenebilir. ama puslu havada net, cam gibi fotoğraf çalışması yapmak yerine tarz değişikliği ile masalsı birşeyler denenebilir. kilit noktamız raw çekim.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bu fotoyu doğuran gövde ayarlarında başka bir sıkıntı olsa gerek. Çekim saatinin fotoyu bu denli çöp haline getireceğine ihtimal vermiyorum.  

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü
4 saat önce, Recep YAZICI yazdı:

Bu fotoyu doğuran gövde ayarlarında başka bir sıkıntı olsa gerek. Çekim saatinin fotoyu bu denli çöp haline getireceğine ihtimal vermiyorum.  

Üstad,

Levent bey verdiği Exif bilgilerinde Diyaframı f/13, Enstantane 1/400 ve ISO 100 diyor.  Muhtemelen "Auto AF" modunda çekim yapılmış, çünkü kamera öndeki martıyı netlemeye çalışmış gibi. Dolayısıyla pozlamayı da oradan almış kamera. Güneş martının arkasında, kameranın karşısında olduğu için, martıyı doğru pozlarken Kız Kulesini ve arkadaki her şey patlamış. Martıya netlediği halde martının net çıkmamasının nedeni ise yavaş enstantane olmuş, f/13 diyafream da arkayı öldürmemiş. Bence gövde ayarlarında bir sıkıntı yok görünüyor. Yalnızca, yanlış enstantane, yanlış Af Alan modu ve yanlış pozlama noktası var.

Ben o nedenle Tek Nokta AF kullanırdım ve netlemeyi ve pozlamayı Kız Kulesinden alırdım demiştim. Sen ne dersin?

Selamlar, sevgiler

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Üstad,

Levent bey verdiği Exif bilgilerinde Diyaframı f/13, Enstantane 1/400 ve ISO 100 diyor.  Muhtemelen "Auto AF" modunda çekim yapılmış, çünkü kamera öndeki martıyı netlemeye çalışmış gibi. Dolayısıyla pozlamayı da oradan almış kamera. Güneş martının arkasında, kameranın karşısında olduğu için, martıyı doğru pozlarken Kız Kulesini ve arkadaki her şey patlamış. Martıya netlediği halde martının net çıkmamasının nedeni ise yavaş enstantane olmuş, f/13 diyafream da arkayı öldürmemiş. Bence gövde ayarlarında bir sıkıntı yok görünüyor. Yalnızca, yanlış enstantane, yanlış Af Alan modu ve yanlış pozlama noktası var.

Ben o nedenle Tek Nokta AF kullanırdım ve netlemeyi ve pozlamayı Kız Kulesinden alırdım demiştim. Sen ne dersin?

Selamlar, sevgiler
Ayne oyle Sebahattin bey.Auto af modu yavas enstantane ve yanlis pozlama yaptigimi sayenizde farkettim.Diyaframi da arka cok ölmesin diye 13 uygun olur sanmistim .Ama maalesef bu da hatali oldu.Enstantaneyi daha cok dusurup isoyu yukselterek ve dediginiz gibi tek nokta af kullanarak nispeten daha iyi bir sonuc alabilirdim diye dusunuyorum artik.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• 2 hafta sonra...

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.