İçeriğe git

Nikon 850 + Tamron 85 mm ve kroplama

qqaazz

Recommended Posts

Alttaki fotoğrafi Nikon D7500 + Nikon AF-S DX NIKKOR 18-140mm f/3.5-5.6G ED VR lens ile çektim.

Focus Length = 140 mm   Enstantane = 1/640   Diyafram = F11    ISO=320

Nikon D850 + Tamron SP 85mm f/1.8 Di VC USD ile çekilip aynı aynı fotoğraf görüntüsü verecek şekilde kroplasam daha net görüntü alırmıyım, değerli ğörüşlerinize ihtiyacım var. (Makinayı diklemesine tutarak, daha çok gökyüzünden kroplamada olaillir.)

Ben baktım Dxomark verilerine göre:

Tamron SP 85mm f/1.8 Di VC USD = 36 Mpix

Nikon AF-S DX NIKKOR 18-140mm f/3.5-5.6G ED VR = 10 Mpix

Nikon_Soru.jpg.0eb1973c353d22243db7e3b425adb125.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

croplama hesabını maalesef bilmiyorum. ama crop makine ile 140mm'de çektiğiniz fotoğraf 210mm e denk gelir. bunu 85mm ile çekip croplarsanız kağıt üstünde 15mp görüntü elde edersiniz gibi ama detaylar daha mı iyi olur onu bilemedim.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

Nikon D7500 kamera özellikleri:

- Algılayıcı çözünürlüğü: 20,9MP

- Algılayıcı boyutları: 23.5 x 15.7 mm

- Fotoğraf ölçüleri: 5568 x 3712 Piksel

Nikon D850 kamera özellikleri:

- Algılayıcı çözünürlüğü: 45,7MP

- Algılayıcı boyutları: 35.9 x 23.9 mm

- Fotoğraf ölçüleri: 8256 x 5504 Piksel

Siz D850 ile bir fotoğraf çektiğinizde, elinizde 8256x5504 Piksel boyutlarında bir fotoğraf olacaktır. Bu fotoğrafı D7500 boyutlarında yani 5568x3712 boyutlarında croplarsanız elde edeceğiniz sonuç yaklaşık 19.38MP olacaktır. Yani D7500'de çektiğinizden küçük bir farkla çözünürlük düşecektir. Yukarıdaki hesaplamalar yaklaşık olarak verilmiştir. 

D850'nin piksel boyutu, D7500'e göre çok az daha büyüktür. 

Bu nedenlerle; D7500 ile alınan kadrajın aynısını D850 ile croplayıp almak, pek fazla öyle gözle görülür değişiklik yaratmayabilir. İyi bir teknikle çekilirse D850 deki croplanmış görüntü biraz daha fazla detay verebilir. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü
21 dakika önce, neehot yazdı:

veya d850 + 70-200 @200 ile çok daha iyi sonuç elde edersiniz :)

Hem de nasıl olur :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

2 saat önce, Sebahattin Demir yazdı:

Nikon D7500 kamera özellikleri:

- Algılayıcı çözünürlüğü: 20,9MP

- Algılayıcı boyutları: 23.5 x 15.7 mm

- Fotoğraf ölçüleri: 5568 x 3712 Piksel

Nikon D850 kamera özellikleri:

- Algılayıcı çözünürlüğü: 45,7MP

- Algılayıcı boyutları: 35.9 x 23.9 mm

- Fotoğraf ölçüleri: 8256 x 5504 Piksel

Siz D850 ile bir fotoğraf çektiğinizde, elinizde 8256x5504 Piksel boyutlarında bir fotoğraf olacaktır. Bu fotoğrafı D7500 boyutlarında yani 5568x3712 boyutlarında croplarsanız elde edeceğiniz sonuç yaklaşık 19.38MP olacaktır. Yani D7500'de çektiğinizden küçük bir farkla çözünürlük düşecektir. Yukarıdaki hesaplamalar yaklaşık olarak verilmiştir. 

D850'nin piksel boyutu, D7500'e göre çok az daha büyüktür. 

Bu nedenlerle; D7500 ile alınan kadrajın aynısını D850 ile croplayıp almak, pek fazla öyle gözle görülür değişiklik yaratmayabilir. İyi bir teknikle çekilirse D850 deki croplanmış görüntü biraz daha fazla detay verebilir. 

19,38 Mp fena değil, şimdiki üzerindeki lens gerçekte 10 Mpix çekiyor, yanlış mı düşünüyorum.

- qqaazz tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü
13 dakika önce, qqaazz yazdı:

19,38 Mp fena değil, şimdiki üzerindeki lens gerçekte 10 Mpix çekiyor, yanlış mı düşünüyorum.

Lensin megapikseli nerden çıktı, ben böyle bir şey bilmiyorum. Yani şu lens şu kadar megapiksel çeker diye bir şey olmaz ki. Tamam, lenslerin ışık geçirgenlikleri onların kalitelerini belirleyen önemli faktörlerden biridir ama bu megapiksel ile ölçülmez. 

Aynı objektifi, 20MP'lik bir A kamerasına takarsanız 20MP görüntü alırsınız, 50MP'lik bir B kamerasına takarsanız 50MP görüntü alırsınız. Çözünürlük kameraya özgüdür, lense değil.

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

4 dakika önce, Sebahattin Demir yazdı:

Lensin megapikseli nerden çıktı, ben böyle bir şey bilmiyorum. Yani şu lens şu kadar megapiksel çeker diye bir şey olmaz ki. Tamam, lenslerin ışık geçirgenlikleri onların kalitelerini belirleyen önemli faktörlerden biridir ama bu megapiksel ile ölçülmez. 

Aynı objektifi, 20MP'lik bir A kamerasına takarsanız 20MP görüntü alırsınız, 50MP'lik bir B kamerasına takarsanız 50MP görüntü alırsınız. Çözünürlük kameraya özgüdür, lense değil.

Saygılar.

Dxomark taki Sharpness başlığı altındaki P-Mpix değerini lensin alğıladıgı çözünürlük olarak biliyorum da...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü
20 saat önce, qqaazz yazdı:

Dxomark taki Sharpness başlığı altındaki P-Mpix değerini lensin alğıladıgı çözünürlük olarak biliyorum da...

DxOMark'ta gördüğünüz P-Mpix değeri Keskinlik puanıdır, lensin çözünürlüğü değil. Yani merkezden köşelere kadar o lens ile alınan keskinliğe verilen ortalama puan. Daha önce de söylediğim gibi, her objektifin optiğinin ışık geçirgenliği farklıdır. Çok iyi optiği olan objektiflerde bu yüksektir. Zoom objektiflerde azalır. Hele zoom aralığı çok yüksek olanlarda daha da azalır. O nedenle sabit odaklı prime objektifler diğerlerine nazaran çok pahalıdır. İçlerinde az miktarda optik eleman barındırdığından geçen ışığın yolda bozulması veya kalitesinin düşmesi prime objektiflerde çok daha azdır. Yalnızca optik eleman sayısı değil, camların kalitesi de çok önemlidir.

Ben objektif seçerken MTF grafiklerine bakarım. MTF konusunda detay için internete göz atabilirsiniz.

Saygılar.  

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

20 saat önce, Sebahattin Demir yazdı:

DxOMark'ta gördüğünüz P-Mpix değeri Keskinlik puanıdır, lensin çözünürlüğü değil. Yani merkezden köşelere kadar o lens ile alınan keskinliğe verilen ortalama puan. Daha önce de söylediğim gibi, her objektifin optiğinin ışık geçirgenliği farklıdır. Çok iyi optiği olan objektiflerde bu yüksektir. Zoom objektiflerde azalır. Hele zoom aralığı çok yüksek olanlarda daha da azalır. O nedenle sabit odaklı prime objektifler diğerlerine nazaran çok pahalıdır. İçlerinde az miktarda optik eleman barındırdığından geçen ışığın yolda bozulması veya kalitesinin düşmesi prime objektiflerde çok daha azdır. Yalnızca optik eleman sayısı değil, camların kalitesi de çok önemlidir.

Ben objektif seçerken MTF grafiklerine bakarım. MTF konusunda detay için internete göz atabilirsiniz.

Saygılar.  

İnternetteki şu yazı kafamı karıştırmıştı, saygılar.

Perceptual Megapixels, P-MPix for short, can be described as the “equivalent” number of megapixels when using a particular lens. Just as lenses offer different equivalent focal lengths when paired with different sensor sizes, sensors can have different equivalent megapixels when paired with lenses of various optical qualities.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü
14 dakika önce, qqaazz yazdı:

İnternetteki şu yazı kafamı karırmıştı, saygılar.

Perceptual Megapixels, P-MPix for short, can be described as the “equivalent” number of megapixels when using a particular lens. Just as lenses offer different equivalent focal lengths when paired with different sensor sizes, sensors can have different equivalent megapixels when paired with lenses of various optical qualities.

Evet, benim yazdıklarımdan bir fark göremedim ben.

Yani diyor ki özetle: Nasıl ki lensler farklı sensör boyutlarıyla (FX / DX) çalıştığında farklı odak uzunlukları sunuyorsa, sensörler çeşitli optik özelliklere sahip merceklerle eşleştirildiğinde farklı eşdeğer megapiksellere sahip olabilir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

15 saat önce, qqaazz yazdı:

Cevaplar için teşekkürler, G2 modeli olmayanı mı?

f4 olanı ile de çeksen daha iyi sonuç alırsın.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

14 saat önce, qqaazz yazdı:

lensin algıladığı çözünürlük body'den body'e değişir mi? 18-140 d500 ile 10 p-mpix ama d7100 ile 11 p-mpix. camın megapixeli olmaz. çözünürlüğü olur, kontrastı olur. camın cm²sinde şukadar pixel varmış diyemiyoruz. 

lenslerin kalitesine bağlı olarak sensörü doyurup doyuramadığı olayı var. 

- neehot tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

20 saat önce, Sebahattin Demir yazdı:

Ben objektif seçerken MTF grafiklerine bakarım. MTF konusunda detay için internete göz atabilirsiniz.

Saygılar.  

Bloğunuzdaki bilgiler çok yararlı oldu, aşağıya Samyang 135mm F2.0 ED UMC nin MTF grafiklerini koydum, mükemmele yakın bir lense benziyor, ne dersiniz?

1178659889_SamyangOptics135mmF2.0EDUMC_1.thumb.jpg.09a50578ed2f07b4a1777019c723a863.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

Bu objektifi kullanmadım, ama MTF grafikleri optiğinin iyi olduğunu söylüyor.

Ama @neehot beyin de belirttiği gibi, bu lens ile Otomatik netleme yapamazsınız, çünkü bu lens ile yalnızca manuel netleme yapılabiliyor. Nikon bayonetli olanlarında, manuel netleme halkasını çevirdiğinizde, odaklandığınız noktada odağı yakaladığında kameraya onay gönderip, vizörde yeşil ışık yaktırabiliyormuş, ama kullanan ciddi kullanıcılar bunun çok kararlı olmadığından bahsediyor. AF ve dijital haberleşme modülleri olmadığından bu lens diğer rakiplerine karşı daha ucuz olabilir. Ancak çekim amacım ne olursa olsun ben böyle bir objektif kullanmak istemezdim doğrusu. Hele ki en açık diyaframda portre çekeceksem, modelimin 1 mm oynaması bile netliği değiştireceğinden, çok net görüntüler almak çileye dönüşebilir. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

3 dakika önce, Sebahattin Demir yazdı:

Bu objektifi kullanmadım, ama MTF grafikleri optiğinin iyi olduğunu söylüyor.

Ama @neehot beyin de belirttiği gibi, bu lens ile Otomatik netleme yapamazsınız, çünkü bu lens ile yalnızca manuel netleme yapılabiliyor. Nikon bayonetli olanlarında, manuel netleme halkasını çevirdiğinizde, odaklandığınız noktada odağı yakaladığında kameraya onay gönderip, vizörde yeşil ışık yaktırabiliyormuş, ama kullanan ciddi kullanıcılar bunun çok kararlı olmadığından bahsediyor. AF ve dijital haberleşme modülleri olmadığından bu lens diğer rakiplerine karşı daha ucuz olabilir. Ancak çekim amacım ne olursa olsun ben böyle bir objektif kullanmak istemezdim doğrusu. Hele ki en açık diyaframda portre çekeceksem, modelimin 1 mm oynaması bile netliği değiştireceğinden, çok net görüntüler almak çileye dönüşebilir. 

Hocam, vizörde yeşil ışık yanmadan da en üstteki resme uygun full alan derinliği olan fotoğraf çekmemde sıkıntı olmaz sanırım değil mi?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

1 dakika önce, qqaazz yazdı:

Hocam, vizörde yeşil ışık yanmadan da en üstteki resme uygun full alan derinliği olan fotoğraf çekmemde sıkıntı olmaz sanırım değil mi?

satın mı alacaksınız yoksa bir arkadaşınızdan emanet mi? satın alacaksanız 2.el 70-200 f4 alın problem yaşamazsınız. yok illa manzarada ben bu lensi kullanmak istiyorum diyorsanız liveview çekim yapmanız yardımcı olabilir. d850 ile kullanacaksanız d850 içinde liveview modunda focus peaking özelliği var oldukça işe yarar. kolay gelsin.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

2 saat önce, neehot yazdı:

satın mı alacaksınız yoksa bir arkadaşınızdan emanet mi? satın alacaksanız 2.el 70-200 f4 alın problem yaşamazsınız. yok illa manzarada ben bu lensi kullanmak istiyorum diyorsanız liveview çekim yapmanız yardımcı olabilir. d850 ile kullanacaksanız d850 içinde liveview modunda focus peaking özelliği var oldukça işe yarar. kolay gelsin.

Teşekkürler, 70-200 f4 ün 2.eline en fazla ne ödenir?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

14 saat önce, qqaazz yazdı:

Teşekkürler, 70-200 f4 ün 2.eline en fazla ne ödenir?

3000-3500 TL aralığında sanırım fiyatlar. O kadar para verecek olduktan sonra aynı fiyata Tamron'un ilk seri f2.8'i, yada üzerine biraz daha çıkıp Nikon'un ilk seri f2.8'i alınamaz mı? Bence daha mantıklı.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.