İçeriğe git

1 fotoğraf 3 farklı ton


sadikbasal

Recommended Posts

bir fotoğraf çekiyorum renkler ıphone telefonumda canlı görünüyor.Evdeki toshiba laptop umda baktığımda biraz daha mat . iş yerindeki lg masa üstü bilgisayar monitöründe ışığı az görünüyor.Fotoğraf yarışmalarına gönderiyorum fotoğrafımı orda nasıl görünecek hiçbir fikrim yok.Hobi olarak ilgileniyorum ama Bunu çözmenin yolu yok mu.1 fotoğraf 3 farklı renk tonu.Gerçek hangisi ?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bu normal bir durumdur. söylediğiniz gibi baktığınız 3 farklı yerde 3 farklı teknolojiye sahip cihazlar. örnek vermek gerekirse birisi led birisi lcd birisi retina gibi gibi hepsin renk derindiği farklı hepsinin farklı parlaklıgı ve matlıgı vardır.

 

Bunun çözümü çok kötü olmayan bir pc monitörünüzü kalibre etmek olacaktır.  Kalibrasyon yapab cihazlar farklı markaların vardır ya satın almak yada var olan bir çevrenizden ödünç alarak kalibre etmeniz olacaktır.

 

Bu çözüm sizi profesyonel düzeyde iş yapanlar yani yarışmalarda iyi düzeyde olacaktır fotoğraflarınız.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Benim aynı bilgisayarda hem mac hem windows kurulu. Onlarda bile farkediyor :) Keşke kalibrasyon cihazları ucuz olsa da rahat rahat alıp kalibre edebilsek.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

i1|Display pro kalibrasyon cihazı kullanıyorum. Sadece masa üstü ve/veya notebook bilgisayarımı deği iPhone ve iPad cihazımıda kalibre ediyorum. 

 

https://youtu.be/0HjHjpiyjvo

 

Bu işten para kazanıyorsanız (ki ben kazanmıyorum)almanız elzem bir yardımcı aractır calibrasyon cihazı. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bu sorun hepimizde var. Ben de kalibrasyonlu monitör kullanıyorum. Zaman zaman çeşitli platformlarda fotoğraf sergiliyoruz. Ancak sergilediğimiz cihaz benimkine göre daha koyu gösteriyor. Cep telefonum tam olarak renkleri veremiyor. Bunun baskı boyutunu da düşünürseniz, işler iyice karışıyor. Baskıda ayrı bir ayar yapmak gerekiyor.

Evdeki monütörüme en yakın renkleri televizyonum veriyor. Lg Oled kullanıyorum ve inanılmaz zengin renkleri var. Monütörümden bile daha iyi diyebilirim.

Neticede bu işin tek bir çözümü yok. Siz ne kadar doğru renk ayarı yapsanız da, bir başka cihazda illa farklı görünüyor.

Aracıma cihazla far ayarı yaptırmama rağmen, muayenede yine de ayarı bozuk çıkıyor. Çünkü her iki cihaz farklı. Yaşadığımız durum tam da buna benziyor.

Bu arada fotoğrafı Srgb olarak çekiyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Fotograflarınızı bilgisayarda işledikten sonra jpge kayıt ederken ICC profilini dahil et derseniz sıkıntı yaşama olasılığınız azalır. 

 

Ayrıca bu şu sıralar eski ve yeni görüntü üretme/gösterme cihazlarının beraber kullanılmanın da verdiği bir sıkıntı. Eski cihazlar rec.709 renk uzayını kullanırken yeni cihazlar rec.2020 kulanıyor. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.