İçeriğe git

TimeLapse Sunset MoonSet MoonRise ?

qqaazz

Recommended Posts

Gün batımı timelapse çekerken makina her çekimden önce odaklanıyor, dolayısiyle güneşin konumu değişiyor, neyi atlıyorum?

Sürekli Güneş e odaklanan ayar nasıl olmalı ? Lensin ve body AF modunda.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

gönderildi (düzenlendi)
38 dakika önce, mehmet yazdı:

Ben Time Lapse çekim yaparken bu sıkıntıya takılmamak için MF modunda çekim yapıyorum .

Lensimi, makinayımı her ikisinide mi MF yapmak lazım?

- qqaazz tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü
43 dakika önce, qqaazz yazdı:

Lensimi, makinayımı her ikisinide mi MF yapmak lazım?

Bir “A” ve “M” lens kullanıyorsanız ve kamera gövdesi üzerinden odak modu seçicisi ile “Manuel odaklamayı” seçerseniz, objektifinizi “A” (Otomatik odaklama) olarak ayarlamış olsanız dahi otomatik odaklamayı kapatacaktır. Kamera gövdesinin ayarı her zaman önceliklidir. Buradaki sorun, daha ucuz lens tasarımı nedeniyle, motoru odak halkasından serbest bırakmamasıdır. Bunun anlamı; kameranız “Manuel odaklamaya” ayarlanmış ve lensiniz hala “A” yani Otomatik odaklamada kaldıysa bu merceğin motorunun zorlandığı ve boştan yere batarya tükettiği anlamına gelir; bu yüzden dikkatli olmalısınız. MA_Lens.png

ÖNEMLİ:
O nedenle bu tip lenslerde, gövdede “Manuel Odaklama” ayarladıysanız,
lensinizi de “M” konumuna getirmelisiniz.

Daha yüksek özellikli ve daha pahalı “M/A” ve “M” lenslerde, “M/A” Manuel / Otomatik Odaklama anlamına gelir, yani objektif AF modlarında çalışır, ancak odağınızı istediğiniz zaman manuel olarak da ayarlayabilirsiniz. Yalnızca manuel olarak odaklamak isterseniz, kamera gövdesindeki Odak Modu Seçicisini “M” (manuel) konumuna getirmeniz yeterlidir. MA_Lens_1.png

“M/A” ve “M” lenslerin bir diğer yararı ise, otomatik odaklamayı kamera üzerindeki Odak Modu Seçicisi ile kapatabilir ve daha gelişmiş tasarımı nedeniyle lens üzerindeki anahtarı “M/A” konumunda bırakabilirsiniz.

Gövdeden yaptığınız ayar, lensin üzerindeki AF motorunu otomatik olarak pasif hale getirir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ne makinayı nede lensi MF ye almak istemiyorum, denemelerimde halka üzerinden odaklamalı çekimlerimde fotoğraf kalitesi düşük gibi geldi, belki bana öyle geliyor.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü
16 saat önce, qqaazz yazdı:

Ne makinayı nede lensi MF ye almak istemiyorum, denemelerimde halka üzerinden odaklamalı çekimlerimde fotoğraf kalitesi düşük gibi geldi, belki bana öyle geliyor.

"...halka üzerinden odaklamalı çekimlerimde fotoğraf kalitesi düşük gibi geldi" 

O zaman doğru yeri doğru şekilde netleyemiyorsunuzdur. 

Bu yöntem zaman aralıklı çekimlerin olmazsa olmazıdır.

Ne kamerayı ne de objektifi MF ayarlamak istemiyorsanız "Back Button Focus / AF-ON tekniğini" kullanmanız gerekir. Böylece bir kez AF-ON tuşuna basarak netledikten sonra odak o düzlemde kilitlenir, siz deklanşöre bastıkça odak değişmez ve o düzlemde kilitli kalır. Bu teknik hakkında detaylı bilgi için Google'da "back button focus af-on tekniği" yazın ve ilk çıkan yazıyı okuyun.

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ben bu tarz çekimlerde makinemi M moduna alıp netlemek istediğim objeyi zoom yaparak netliyorum. AF'dan her zaman daha keskin görüntüler elde ediyorum. Yalnız güneş çekimine cesaret edemiyorum. Direk gelen güneş ışığı sensöre zarar vermiyor mu?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü
7 dakika önce, Yasin ÖN yazdı:

Ben bu tarz çekimlerde makinemi M moduna alıp netlemek istediğim objeyi zoom yaparak netliyorum. AF'dan her zaman daha keskin görüntüler elde ediyorum. Yalnız güneş çekimine cesaret edemiyorum. Direk gelen güneş ışığı sensöre zarar vermiyor mu?

@Yasin ÖN bey,

Netlemeyi ben de sizin gibi yapıyorum. Veya Nikon D850 kameramdaki PinPoint AF özelliği bunun için biçilmiş kaftan. 

Uzun pozlama süreleri kullanmıyorsanız (ki güneşe doğru çekim yaparken bu zaten olmayacaktır) güneş ışığının çok kısa süre sensöre yansıması problem yaratmayacaktır. Ama bu işlemi çok sık aralıklarla uzun süre yapmayı tercih etmezdim. Bu durumda bir ND filtre kullanmak ya da hiç olmazsa UV filtre kullanmak faydalı olabilir. UV filtre kullansam dahi sık aralıklarla uzun süre yapmayı yine tercih etmezdim.

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.