İçeriğe git

Yeni üye, ekipman, eğitim , d7200 menü ayarları, tavsiyeler

Recommended Posts

Merhaba değerli forum üyeleri.

Öncelikle şu salgın günlerinde sizlere,sevdiklerinize ve tüm insanlığa sağlık diler, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün hatırası 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızın 100.yılını kutlarım. 

İsmim Kuzey,  gayrimenkul yatırım danışmanıyım, ikamet ilim Antalya, 

Başlıktan anlaşılacağı üzere yeni kullanıcıyım. Ekipmanlarımı internetten yaptığım ön araştırma sonucu satın aldım. İsterseniz yaptığım seçimlere ve nedenlerine bir göz atalım (Eleştirilere açığım ve gücenmem)

Ekipman

*Nikon D7200 - Yeni, Karfo Karacasulu garantisi, makul fiyat ve Low Pass Filter* kullanılmamış olması. (*Low Pass Filter konusunda hiçbir bilgim yoktu, yabancı kaynaklarda çok gözüme ilişmişti)

*Nikkor 18-140mm- Tüm işimi yapar, hatta 2x tele converter ile 420mm bir objektife sahip olurum düşüncesiyle tercih ettim

*Tamron 10-24 Di II Vc Hld - 18mm açısı crop faktöründen ötürü tatmin etmedi. Portföy çekimlerim için geniş açı lense ihtiyacım vardı. Nikon 10-20mm'i D7200 ile sınırlı uyumlu olması sebebiyle tercih etmedim(Af-p). FF'e uyumlu.

*Godox TT685N  Flaş - Elektrik olmayan karanlık ortamlarda çekimlerimi yaparken aydınlatmaya ihtiyacım vardı. Bu flaşa ek birde tetikleyicisi varmış, sizlerden olumlu geri dönüş olursa sipariş edeceğim.

*UV-CPL-ND Filtre - UV filtre lensinizi korur ama kalitesiz filtre görüntü kalitesini etkiler yorumlarının çokluğuyla B+W 010M XSP 77mm aldım. Gündüz vakitleri iç mekanda çekim yaparken pencerelerden sızan ışık patlamasını azaltmak sebebiyle B+W S03M 77mm Polarize filtre tercih ettim, ayrıca dış cephe çekimlerinde de işime yarayacağını düşünüyorum. Deniz ve nehir gören gayrimenkullerin manzara çekimlerinde pozlama tekniğiyle o pamuksu muhteşem görüntüyü elde etmek maksadıyla B+W 110M 77mm MRC'yi de aldım.

*67-77 dönüştürücü Ring: Tüm filtreleri 18-140 objektifimle kullanmak sebebiyle aldım

*Yedek batarya - Grip çok seksi duruyor fakat ağırlık yapabilir düşüncesiyle En-EL15 yedek batarya aldım. (Gri renk B serisi geldi, neyseki problemsiz çalışıyor)

*Manfrotto Evo- Banyo & WC gibi dar mekanlarda fotoğraf makinesini kurup ortamdan çıkarak uzaktan kumandayla fotoğrafı çekmek amacıyla

*Nikon Ml-l3- Yukarıda bahsettiğim işlemi gerçekleştirmek sebebiyle

*Tripod- Body ve kit lensin yanında hediye olarak geldi. Onlasr marka, su terazili, ucuz ama işlevsel görünüyor.

*Dji Osmo Mobile 3- Telefon kamerasıyla kısa portföy videoları oluşturmak maksadıyla. Halen tam olarak çözebilmiş değilim, öğrenmeye devam ediyorum.

*Çanta+ Body koruma kılıfı - İlk fotoğraf çantam :) Nikon amblemli. Tüm ekipmanlarımı sığdırabildiğim ayrıca tripodu yan tarafına asabiliyorum. 

*Hafıza kartı- Lexar 128gb 100mb/s  667x (2 adet) Bilinen bir marka ve fiyatı uygun olduğu için aldım.

Yazılım

*Adobe Creative Cloud üyeliği  - Fotoğraf/video düzenleme,mobil uygulama tasarımı,katalog/broşür gibi matbu evrak hazırlamak için tüm uygulamalara erişim. 

Eğitim seti

A' dan Z' ye Fotoğraf / Özer Kanburoğlu - 1 haftadır zevkle okuyorum.

Udemy / Fotoğrafçılık hakkında her şey / Tahir Yıldız - Eğitime 3 gün önce başladım. %30 seviyesine geldim. M modunda fotoğraf çekmeyi öğrendim. Tam sürat eğitime devam ediyorum.

Udemy / A' dan Z'ye Photoshop / Afgan Rasulov - Fotoğrafçılık eğitimimi tamamlayınca başlayacağım. 2.sırada

Udemy/ Premiere Pro / Video Eğitim - 3.sırada

Udemy / Lightroom / Mehmet Üzüm - 4.sırada

Udemy / Illustrator / Hakim Design - 5.sırada

Udemy / Indesign / Hakim Design - 6.sırada

Udemy / Adobe XD / Sertan Helvacı - 7.sırada

Udemy / After Effects / Video Eğitim - 8.sırada

Udemy / Adobe Audition / Hakan Topaloglu - 9.sırada

D7200 Menü ayarları

Objektif 18-140 takılı - A/M - A seçili , VR - Off (Henüz Tripod üzerinde deneme çekimleri aşamasındayım)

Objektif 10-24 AF/MF -AF seçili , VC - Off

Fotoğraf Menüsü

Nef (Raw) kaydı: On, 14-bit

Beyaz dengesi: Auto1

Picture Control: FL -Keskinleştirmeyi 0 yaptım

Renkli alan: sRGB

Etkin D-Lighting: Off

Vinyet Kontrolü: Normal

Otomatik Dağılma Kontrolü: On

Uzun pozlama KA: On

Yüksek ISO KA: Normal

ISO duyarlılığı ayarları: Iso duyarlılığı/100 , Yüksek ISO ayar kadranı erişimi/ON , Otomatik ISO duyarlılığı kntrl/ON , Maksimum duyarlılık/3200 , Minimum enstantane hızı/Auto

Çoklu Pozlama: Off

Aralıklı çekim: Off

Yuva 2 deki kartın rolü: Kapasite aşımı

Resim kalitesi: RAW

Görüntü alanı: DX

Film Çekim Menüsü

Hedef: Yuva 1 

Çerçeve boyutu/kare hızı: 1280*720 60p

Film Kalitesi: High

Mikrofon duyarlılığı: Auto

Frekans yanıtı: Wide

Rüzgar sesi azaltma: On

Görüntü alanı: DX

Beyaz dengesi: Auto1

Picture Control Ayarla: NL

Yüksek ISO KA: Norm

Film ISO duyarlılığı: (mod M) 100 , Otmtk ISO kntrl (mod M) ON, Maksimum duyarlılık 3200

Zaman aralıklı çekim: OFF

Özel Ayarlar Menüsü

a-Otomatik Netleme

a1 AF-C öncelikli seçimi: Bırak

a2 AF-S öncelikli seçimi: Netle

a3 Sabitken netleme izleme:  AF 3 Normal

a4 AF etkinleştirme: ON

a5 Netleme noktası görüntüleme: Netleme noktası aydınlatma ON, Manuel netleme modu ON

a6 Netleme noktası sarmalı:  Sar(ON)

a7 Netleme noktası sayısı: AF51

a8 Noktaları konuma göre kaydet: OFF

a9 Dahili AF yardımcı aydınlatma: ON

b-Ölçüm/Pozlama

b1 ISO duyarlılık adımı değer: 1/3

b2 Pzlm kntrl için EV adımları: 1/3

b3 Kolay pozlama telafisi: OFF

b4 Merkez ağırlıklı alan: (.)8

b5 En iyi ince ayar pozlaması:  -- (Evet dersem uyarı ekranında Pozlama, varsayılan değerden başka bir değere getirildiğinde pozlama telafisi simgesi görüntülenemez. Devam? mı yazıyor)

c-Zamanlayıcılar/AE kilidi

c1 Deklanşör AE-L: ON

c2 Bekleme zamanlayıcısı: 6s

c3 Otomatik kapanma: Oto zamanlama gecikmesi 5s, Çekim sayısı 1 , Çekimler arasındaki aralık 0.5s

c4 Ekran kapanma gecikmesi: İzleme 10s, Menüler 1m, Bilgiler 10s, Resim inceleme 4s, Canlı görüntü 5m

c5 Uzak bağ. açık kal. süre ML-L3: 1 dk

d-Çekim/ekran

d1 Uyarı sesi: OFF

d2 Sürekli yavaş hız: 3

d3 Maksimum sürekli bırakma: 100

d4 Pozlama gecikme modu: OFF

d5 Flaş uyarısı: ON

d6 Dosya numarası sırası: ON

d7 Vizör kılavuz çizgi ekranı: ON

d8 Kolay ISO: Off

d9 Bilgi ekranı: Auto

d10 LCD aydınlatma: ON

d11 MB-D15 pil tipi: LR6 (AA Akalin)

d12 Pil sırası: (MB-D15 pillerini kullan)

e-Basamaklama-Flaş

e1 Flaş senkronizasyon hızı: 1/250s (Otomatik FP)

e2 Flaş enstantane hızı: 1/60

e3 Dahili flaş için flaş kontrol: TTL

e4 Flaş için pozlama telafisi: Tüm çerçeve

e5 Pilot flaş: OFF

e6 Otmtk Basamaklama ayarı: AE

e7 Basamaklama sırası: N

f-Kontroller

f1 Tamam düğmesi: --

f2 Fn düğmesi ata: --

f3 Önizleme düğmesi ata: --

f4 AE-L/AF-L düğmesi ata: --

f5 Ayar kadranlarını özelleştir: --

f6 Kdrn kllnmk içn dğmyi bırak: Off

f7 Yuva boş bırakma kilidi: OK

f8 Ters göstergeler: -0+

f9 Film kayıt düğmesi ata: Off

f10 MB-D15 düğmesi ata: AE/AF kilidi

f11 Uzak(WR) Fn düğmesi ata: Off

g-Film

g1 Fn düğmesi ata: Off

g2 Önizleme düğmesi ata: Dizin işaretleme

g3 AE-L/AF-L düğmesi ata: AE-AF kilidi

g4 Deklanşör düğmesi ata: Fotoğraf çek

Ayarlar Menüsü

Ekran parlaklığı: 0

Görüntü sensörü temizleme: Şimdi temizle

Toz giderme ref fotoğrafı: Başlat

Kırpışma azaltma: Auto

Sanal Ufuk: --

CPU olmayan objektif verileri: No.1

Af ince ayarı: --

HDMI: --

Konum verileri: --

Wi-Fi: Off

NFC: On

Donanım yazılımı sürümü: C 1.04 , L 2.018 (Dün güncelledim)

Menüm

Öğe ekle: --

Öğeleri kaldır: -- 

Öğeleri sırala: --

Sekme seç: Menüm

Tavsiye

Fotoğraf makinemi alır almaz açtığım kullanım kılavuzunu okumaya devam ediyorum. İlk dslr fotoğraf makinam ve benim için anlaması güç zor terimlerle karşılaşıyorum. Bu sebeple deneyim ve tecrübelerinize dayanarak tavsiyelerinizi, menüde özellikle değiştirmem gereken .nce ayarları belirtirseniz çok sevinirim. U1 kullanıcı moduna Video  U2 kullanıcı moduna ise Fotoğraf ayarları atadım. Şimdilik deneme yanılma yöntemiyle ilerliyorum. Daha sonraki mesajlarımda kaydettiğim ayarları paylaşacağım.

Hepinize saygılar

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

@Kuzey Balıkan bey merhaba,

Öncelikle aramıza hoşgeldiniz.

Seçiminiz ve yeni ekipmanlarınız hayırlı olsun, güle güle kullanın.

Benim birkaç notum ve sorum olacak izniniz olursa:

Bir düzeltme: 18-140mm objektifinizle herhangi bir Telekonvertör kullanamazsınız. Kullanmayı da denemeyin, lensinize zarar verirsiniz.

Soru: Uzun Pozlama kumlanma azaltma neden Açık? Daha doğrusu neden açık duruma getirmek gerektiğini bilerek mi yaptınız?

Saygılar. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Sebahattin Demir bey merhaba. İyi dilekleriniz için teşekkür ediyorum. Nikon üzerine araştırma yaparken kişisel web sitenizi dün keşfetmiştim. Bugünse sizinle tanışmak nasip oldu. Telekonvertör uyarınızı anladım, kesinlikle denemeyeceğim. Özellikle bu ayarı bilerek yapmadım. Kullanım kılavuzu dışında D7200 kullanıcılarının önerdikleri ayar videolarını izliyordum. Uzun pozlama dersine henüz gelmedim açıkçası. Bu ayarı değiştirmem gerekiyor sanırım :) 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü
1 dakika önce, Kuzey Balıkan yazdı:

@Sebahattin Demir bey merhaba. İyi dilekleriniz için teşekkür ediyorum. Nikon üzerine araştırma yaparken kişisel web sitenizi dün keşfetmiştim. Bugünse sizinle tanışmak nasip oldu. Telekonvertör uyarınızı anladım, kesinlikle denemeyeceğim. Özellikle bu ayarı bilerek yapmadım. Kullanım kılavuzu dışında D7200 kullanıcılarının önerdikleri ayar videolarını izliyordum. Uzun pozlama dersine henüz gelmedim açıkçası. Bu ayarı değiştirmem gerekiyor sanırım :) 

Değiştirmenize çok gerek yok.
Uzun pozlama yaparsanız, kameranız önce asıl fotoğrafı çeker ardından bir tane de kapkaranlık bir foto çeker, sonra onları birleştirir. Bu arada zaman geçer boşuna. O yüzden söylemiştim. Şimdilik kapalı tutun, nedenini tam öğrenip ihtiyaç duyunca açarsınız.

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Sebahattin Demir bey,

Google'da bilmediğim terimleri ararken dün gece 22:48'de  Uzun pozlama KA (Kumlanma Azaltma) nedir? isimli makalenizi okumuşum :) Hemen hatırlayamadım ama ayarı bu sebeple yapmışım, Diğer ayarlarım için umarım zamanla diğer üyelerden tavsiye gelir.

Saygılar

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Kuzey Bey hoş geldiniz.

Bu ve buna benzer sitelerde görmeye alışkın olduğumuz, her şeyi hap olarak isteyen, okuma ve araştırma yapmaya yatkın olmayan kişilerden olmamanız beni mutlu etti. Kısa zamanda ilerleyeceğinizden eminim.

Sorularınızı elimizden geldiğince yanıtlamaya çalışacağımızdan kuşkunuz olmasın.

Başarılar..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@myasar Yasar Bey merhaba. Hoş bulduk, çok teşekkür ederim :) 

Kullanım kılavuzu sayfa 318- Yalnızca Nikon flaş ünitelerini kullanın. Aksesuar kızağına uygulanan negatif gerilimler ya da 250 V üzerindeki gerilimler sadece normal çalışmayı engellemekle kalmaz, aynı zamanda fotoğraf makinesinin veya flaşın senkron devresine zarar verir. 

Soru 1) Bu uyarıyı dikkate alacak olursak Nikon uyumlu Godox TT685N Tepe flaşı kullanmamam mı gerekir?

Soru 2) Bu flaşı kullanmam da sakınca yok ise, daire içi çekimlerinde flaştan daha dengeli sonuç alabilmek için soft box kullanmalımıyım?  10*10 cm ya da 20*30 cm tepe flaş soft box lardan hangisini tercih etmeliyim? Örnek olması için:  https://www.godox.com.tr/katalog/urun/gx-godox_flas_softbox_sb1010_10x10_cm

11 Nisan 2014 tarihinde youtube'da yayınlanan Nikon fotoğrafçılık eğitimi videosunda Nikon Türkiye eğitim müdürü  Sn.Levent Kuğu seminerin sonlarına doğru D3 makinesinin picture control ayarlarında Standart modunu seçip keskinliği en yüksek seviyenin 2 kademe altına alıp diğer ayarların 0 olarak bırakılmasını öneriyor. Ayrıca etkin d-lighting modunu Off da bırakıyor. Beyaz ayarlarında ise makinesinin K modunda olduğunu görüyorum. 

Soru 3) Ben picture control ayarını Flat olarak belirlemiştim. Flat modunda keskinliği 7. kademeye ayarlamam doğru olur mu?

Soru 4) Etkin d-lighting modunu off da bırakmak sizce de doğru mu?

Soru 5) Beyaz ayarını sizler nasıl kullanıyorsunuz? Not: Kullanma kılavuzu sayfa 114'te  beyaz dengesine ince ayar nasıl yapılacağı anlatılıyor ama ben çözemedim.

Kullanma kılavuzu sayfa 83- Netleme:  Vizörde AF-A, AF-S ve AF-C modları / Canlı görüntüde AF-S ve AF-F

Kullanma kılavuzu sayfa 85- AF Alan Modları: Vizörde Tek nokta, Dinamik alan, 3D izleme ve Otomatik alan / Canlı görüntüde Yüz öncelikli, Geniş alan, Normal alan ve Konu izleme

Kullanma kılavuzu sayfa 105- Pozlama: Matris, Merkez ağırlıklı ve Nokta

Tüm bu konuları okuduktan sonra gayrimenkul çekimlerimi konunun sabit olması sebebiyle aşağıdaki ayarlarda kullanmayı düşünüyorum.

Canlı görüntüde- Netleme AF-S,  AF Alanı Geniş, Pozlama Merkez Ağırlık

Vizörde- Netleme AF-S , AF Alanı S, Pozlama Merkez Ağırlık

Soru 6) Netleme, AF alan modu ve Pozlama seçimlerim sizce doğru mu?

Tavsiye

Photoshop eğitimime dün gece itibariyle başladım. Eğitmen dersin başında çizim tableti alınmasını tavsiye etti. Kendisinin kullandığı marka Wacom CTL-470K modeli. Sizin öneriniz ve alınmasını tavsiye ettiğiniz bir model var mı?

Fotoğraf kağıdı ölçüsünden A3 formatına kadar baskı alabileceğim makine öneriniz var mı? Epson L7180 modelini inceledim lakin 5 renkli. Forumlarda 6 renkli olanları tercih edin diye uyarılar var. Kullanım amacım yarı ticari olarak düşünülebilir. (Gayrimenkullere ait broşür, kişisel fotoğraflar, adrese gönderilecek tebrik,kutlama ve önemli bilgilendirme baskıları gibi) 

Herkese selamlar saygılar 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü
16 dakika önce, Kuzey Balıkan yazdı:

@myasar Yasar Bey merhaba. Hoş bulduk, çok teşekkür ederim :) 

Kullanım kılavuzu sayfa 318- Yalnızca Nikon flaş ünitelerini kullanın. Aksesuar kızağına uygulanan negatif gerilimler ya da 250 V üzerindeki gerilimler sadece normal çalışmayı engellemekle kalmaz, aynı zamanda fotoğraf makinesinin veya flaşın senkron devresine zarar verir. 

Soru 1) Bu uyarıyı dikkate alacak olursak Nikon uyumlu Godox TT685N Tepe flaşı kullanmamam mı gerekir?

Soru 2) Bu flaşı kullanmam da sakınca yok ise, daire içi çekimlerinde flaştan daha dengeli sonuç alabilmek için soft box kullanmalımıyım?  10*10 cm ya da 20*30 cm tepe flaş soft box lardan hangisini tercih etmeliyim? Örnek olması için:  https://www.godox.com.tr/katalog/urun/gx-godox_flas_softbox_sb1010_10x10_cm

11 Nisan 2014 tarihinde youtube'da yayınlanan Nikon fotoğrafçılık eğitimi videosunda Nikon Türkiye eğitim müdürü  Sn.Levent Kuğu seminerin sonlarına doğru D3 makinesinin picture control ayarlarında Standart modunu seçip keskinliği en yüksek seviyenin 2 kademe altına alıp diğer ayarların 0 olarak bırakılmasını öneriyor. Ayrıca etkin d-lighting modunu Off da bırakıyor. Beyaz ayarlarında ise makinesinin K modunda olduğunu görüyorum. 

Soru 3) Ben picture control ayarını Flat olarak belirlemiştim. Flat modunda keskinliği 7. kademeye ayarlamam doğru olur mu?

Soru 4) Etkin d-lighting modunu off da bırakmak sizce de doğru mu?

Soru 5) Beyaz ayarını sizler nasıl kullanıyorsunuz? Not: Kullanma kılavuzu sayfa 114'te  beyaz dengesine ince ayar nasıl yapılacağı anlatılıyor ama ben çözemedim.

Kullanma kılavuzu sayfa 83- Netleme:  Vizörde AF-A, AF-S ve AF-C modları / Canlı görüntüde AF-S ve AF-F

Kullanma kılavuzu sayfa 85- AF Alan Modları: Vizörde Tek nokta, Dinamik alan, 3D izleme ve Otomatik alan / Canlı görüntüde Yüz öncelikli, Geniş alan, Normal alan ve Konu izleme

Kullanma kılavuzu sayfa 105- Pozlama: Matris, Merkez ağırlıklı ve Nokta

Tüm bu konuları okuduktan sonra gayrimenkul çekimlerimi konunun sabit olması sebebiyle aşağıdaki ayarlarda kullanmayı düşünüyorum.

Canlı görüntüde- Netleme AF-S,  AF Alanı Geniş, Pozlama Merkez Ağırlık

Vizörde- Netleme AF-S , AF Alanı S, Pozlama Merkez Ağırlık

Soru 6) Netleme, AF alan modu ve Pozlama seçimlerim sizce doğru mu?

Tavsiye

Photoshop eğitimime dün gece itibariyle başladım. Eğitmen dersin başında çizim tableti alınmasını tavsiye etti. Kendisinin kullandığı marka Wacom CTL-470K modeli. Sizin öneriniz ve alınmasını tavsiye ettiğiniz bir model var mı?

Fotoğraf kağıdı ölçüsünden A3 formatına kadar baskı alabileceğim makine öneriniz var mı? Epson L7180 modelini inceledim lakin 5 renkli. Forumlarda 6 renkli olanları tercih edin diye uyarılar var. Kullanım amacım yarı ticari olarak düşünülebilir. (Gayrimenkullere ait broşür, kişisel fotoğraflar, adrese gönderilecek tebrik,kutlama ve önemli bilgilendirme baskıları gibi) 

Herkese selamlar saygılar 

@myasar bey izin verirse birkaç öneride bulunmak isterim:

• Cevap 1: Flaş için Godox marka düşünüyorsanız TT685N modeli Nikon'lar için uygundur. Sonundaki "N" harfi bunu belirtir.

• Cevap 2: Flaş ışığını daire içerisinde dengeli kullanmak için bahsettiğiniz softbox ölçüleri (eğer gerçekten dengeli bir ışık istiyorsanız) yeterli olmayacaktır, ama hiç olmamasından iyidir. Ben olsan flaşı direk dik olarak vermektense tavandan, yan duvardan vs sektirerek vermeyi tercih ederdim.

• Cevap 3 ve 4: Picture Control ve Etkin D-Lighting özellikleri JPEG çıktılara etki ederler. Siz yukarıdaki ayarlarda RAW çektiğinizi belirtmişsiniz. O nedenle RAW çıktılarda bunların sonuçlarını göremezsiniz. Bu ayarlarla şimdilik çok zaman harcamayın.

• Cevap 5: Bir önceki cevabıma benzer olacaktır; RAW çekiyorsanız Beyaz dengesini de çok kafanıza takmayın, çekim sonrası kolaylıkla değiştirebileceğiniz bir şeydir.

AF modu olarak "AF-S" doğru seçim. Daire içinde Vizörlü çekimlerde AF Alan Modu "Geniş alan" iken, Canlı Önizlemede neden "Tek Nokta AF", buna neye göre karar verdiniz? Ben olsam her ikisinde de Tek Nokta AF kullanırdım.

Pozlama ölçüm modu olarak "Matris" seçerdim. Çünkü daire penceresinden gelen sert ışık ve daire içerisinde gölgeli alanlar olabilecektir. Matris ölçüm tüm sahneyi ölçüp ortalama bir pozlama değeri belirleyecektir. Flaş kullandığınızda ve TTL ayarladığınızda, tüm bu ölçüm modlarınızın bir anlamı kalmaz, çünkü flaş yalnızca merkez ağırlığına önem verir ve yayacağı ışık gücünü ona göre belirler. Siz ne yaparsanız yapın bu değişmez. Pozlama telafisi de işe yaramaz, dengelemek için flaş poz telafisi kullanmanız gerekir.

Buraya kadar yazdıklarımı kameranızı "P/A/S" çekim modlarından birinde kullandığınızı, "M" Manuel çekim modunda kullanmadığınızı varsayarak yazdım. Manuel çekimlerde tüm kontrol sizde olacaktır.

Pozlama kilitleme (AEL) konusunda deneyim kazanmak iyi olacaktır. Çünkü, siz netlemeyi yarım deklanşör ile bir noktadan yapıp parmağınızı kaldırmadan kadrajı değiştirip çekimi gerçekleştirirseniz, kameranız AF noktasının yeni konumundaki pozlamayı ölçüp pozlama ayarını ona göre yapacaktır. Yani ilkinde karanlık bir bölgeden ölçüm alıp, kadrajı yeniden oluşturup, netleme noktasını parlak bir alana çevirirseniz, karanlık olan bölge simsiyah çıkacaktır. Tersi de olur.

Burada yazdığım konular okunarak kolaylıkla öğrenilemiyor ne yazık ki. Bol bol deneme yapmak, yaparak görmek en iyi yöntem.

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Sebahattin Demir

Sebahattin Bey, teşekkür ediyorum detaylı bilgilendirmeniz için.

Cevap 1'e istinaden:  Flaşı almıştım. Hatta deneme çekimleri yaptım. Dün gece Nikon kullanma kılavuzunda uyarıyı okuyunca makineye zarar verdiğimi düşünerek sorma gereksinimi duydum. Neyse ki problem yokmuş, kullanmaya devam edebilirim :)

Sorunuza  cevaben: AF/M tuşuna basılı tutup alt ayar kadranını değiştirdiğimde vizörde sadece Auto ve S modu çıkıyor. Bu sebeple S'i seçtim. Canlı görüntüde ise aynı işlemi gerçekleştirdiğimde yüz, wide,normal ve konu izleme seçenekleri çıkıyor. Tek nokta seçeneği çıkmıyor :( Pozlamayı matris olarak değiştirdim. 

Flaş kullanımını yeni araştırmaya başladım. Aşağıdaki yazılarınızı okuyordum. Zamanla flaş kullanımıda çözeceğime inanıyorum

Saygılar

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bu sorumlarım günceldir

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü
21 dakika önce, Kuzey Balıkan yazdı:

@Sebahattin Demir

Sebahattin Bey, teşekkür ediyorum detaylı bilgilendirmeniz için.

Cevap 1'e istinaden:  Flaşı almıştım. Hatta deneme çekimleri yaptım. Dün gece Nikon kullanma kılavuzunda uyarıyı okuyunca makineye zarar verdiğimi düşünerek sorma gereksinimi duydum. Neyse ki problem yokmuş, kullanmaya devam edebilirim :)

Sorunuza  cevaben: AF/M tuşuna basılı tutup alt ayar kadranını değiştirdiğimde vizörde sadece Auto ve S modu çıkıyor. Bu sebeple S'i seçtim. Canlı görüntüde ise aynı işlemi gerçekleştirdiğimde yüz, wide,normal ve konu izleme seçenekleri çıkıyor. Tek nokta seçeneği çıkmıyor :( Pozlamayı matris olarak değiştirdim. 

Flaş kullanımını yeni araştırmaya başladım. Aşağıdaki yazılarınızı okuyordum. Zamanla flaş kullanımıda çözeceğime inanıyorum

Saygılar

Canlı önizlemede AF Alan modu olarak Tek Nokta AF'den kastım "Normal Alan AF" seçimiydi. Siz burada yanılmıyorsam "Geniş Alan AF" seçtiğinizi söylüyorsunuz. Ben olsan "Normal Alan AF" kullanırdım. Diğer türlü netleme noktası seçimini o geniş alanda kameraya bırakmış olursunuz. Yanlış değil, ama hassas da değil.

Ben Photoshop konusunda çok yetkin değilim. Forumumuzda bu işin ustaları mevcut. Onlar size bu konuda doğru tavsiyelerde bulunacaklardır. 

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sebahattin Bey,

Şimdi anladım :) Canlı önizlemede AF alan modunu Normal olarak değiştirdim

Tekrar çok teşekkür ederim.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bir saat önce, Kuzey Balıkan yazdı:

Bu sorumlarım günceldir

Merhaba,

Öncelikle foruma hoş geldiniz. Ayrıntılı sorularınız için ayrıca teşekkürler. Ben de gelen yanıtlardan yararlanıyorum.

Tablet olarak Wacom Intuos Pro Medium boyunu kullanıyorum. Sanırım söz ettiğiniz modelden daha pahalı ama kısayol tuşları, tablet büyüklüğü, kalem üzerinde tuşları benim için çok kullanışlı. Daha tam alıştığımı söyleyemem ancak biraz pratik ile halledilir.

Yazıcı konusunda ayrıntılı bilgim yok ancak olanağım el verse Canon Pro-1000 gibi bir yazıcı almak isterdim:)

Kolay gelsin

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Mehmet A.

Mehmet Bey, hoş bulduk teşekkür ederim.

Canon Pro-1000 A2 ölçüsü de dahil olmak üzere baskı yapıyor.  Fiyat bilgisi için Ebay' a bir göz attım :) Benim bütçemi aşıyor.

Forumlarda tablet önerileri Wacom markasında yoğunlaşmış, sizden de bu konuda cevap almak içimi rahatlattı.

Sizin kullandığınız modelle aynı ama aksesuar farklılığı olan bir ürün buldum. Linkini gönderiyorum aşağıda. Sizce aksesuarlı paketi tercih etmek aradaki fiyat farkına değer mi ?

https://store.wacomturkiye.com/urun/wacom-intuos-pro-paper-m-north-pth-660p-n  vs  https://store.wacomturkiye.com/urun/wacom-intuos-pro-m-north-pth-660-n

Saygılar

- Kuzey Balıkan tarafından düzenlendi
yazım hatası
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bir saat önce, Kuzey Balıkan yazdı:

@Mehmet A.

Mehmet Bey, hoş bulduk teşekkür ederim.

Canon Pro-1000 A2 ölçüsü de dahil olmak üzere baskı yapıyor.  Fiyat bilgisi için Ebay' a bir göz attım :) Benim bütçemi aşıyor.

Forumlarda tablet önerileri Wacom markasında yoğunlaşmış, sizden de bu konuda cevap almak içimi rahatlattı.

Sizin kullandığınız modelle aynı ama aksesuar farklılığı olan bir ürün buldum. Linkini gönderiyorum aşağıda. Sizce aksesuarlı paketi tercih etmek aradaki fiyat farkına değer ?

https://store.wacomturkiye.com/urun/wacom-intuos-pro-paper-m-north-pth-660p-n  vs  https://store.wacomturkiye.com/urun/wacom-intuos-pro-m-north-pth-660-n

Saygılar

Selam,

Benim modelim de PTH-660. "Paper" modeli sanırım daha çok tasarımcılar için. Sizin için uygun olan, bence 660 modeli.

Haklısınız Pro-1000 oldukça pahalı, mürekkep harcamasını düşünemiyorum bile. Yine de olanak olsa edinmek isterdim. Aslına bakarsanız verimli çalışan birisi için, bir de baskılardan kazanç sağlıyorsa, yapılabilir bir yatırım. Neticede işini hakkıyla yapan bir yerde baskı almak istersek ciddi paralar ödemek durumundayız. Masraflı bir tutkumuz var ama bir o kadar da keyifli.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sebahattin Bey, sağ olsun, sorularınızı yanıtlamış. 

Ben az bir şey ekleyeceğim.

" Aksesuar kızağına uygulanan negatif gerilimler ya da 250 V üzerindeki gerilimler sadece normal çalışmayı engellemekle kalmaz, aynı zamanda fotoğraf makinesinin veya flaşın senkron devresine zarar verir. "

Bu konuyu burada ya da başka bir yerde bir kez daha anlattığımı sanıyorum. Seyrek rastlanacak bir durum olsa da sonucu tüm makineyi çöp yapacak kadar önemli olabilir. Şöyle ki; Elektroniğin devreye girmediği eski makinelerde flaş yatağı kontakları bir mini şaltere bağlı idi. Deklanşöre bastığınızda bu şalter kapanır ve flaşın içindeki kondansatörün  devresini tamamlardı. Bu kondansatör lambanın çakmasını sağlayan enerjiyi depoladığından en az 250 volt gerilim ve oldukça yüksek bir akım verirdi (aslında hala öyle).

Şimdiki flaşların elektronik devreleri genellikle anahtar olarak tristör ve kumanda için de TTL devre elemanları kullandığından flaş kontaklarında genellikle 5 volt dolayında akım bulunur. Buradaki düşük voltaj ve akımla, flaş ve makinenin  bilgisayarı bilgi alışverişinde bulunur. Bu noktalara 250 volt gelirse ne olacağını söylememe sanırım gerek yok.

Bu nedenle; eğer elinize  eski bir flaş geçerse çok iyi araştırmadan makinenize takmayın.

"Kullanım kılavuzu sayfa 318- Yalnızca Nikon flaş ünitelerini kullanın."

Bu cümleyi de (içimden geçenleri kendime saklayarak);

Yalnızca Nikon ve Nikon uyumlu flaş ünitelerini kullanın. 

biçiminde düzeltmek istiyorum.

On 25.04.2020 at 12:07, Sebahattin Demir yazdı:

myasar bey izin verirse birkaç öneride bulunmak isterim:

Estağfurullah Sebahattin Bey, sizin bilgileriniz bizim için her zaman değerli ve önemli olmuştur. Yazdıklarınızı zevkle okuyoruz.

edit:

Son olarak; grafik tabletler daha çok grafikerlerin işine yarar. Fotoğraf düzenlemede çok kullanışlı olmayabilir. Bende A4 ve A3 boyutunda 2 tane var ikisi de bir kenarda duruyor.

Bence iyi bir fare daha önemli. Şu anda "Logitech MX Master3 " kullanıyorum. Çok memnunum.

- myasar tarafından düzenlendi
ekleme
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Mehmet bey ve Yaşar bey, 

Önerileriniz ve bilgi paylaşımınız için teşekkür ederim. Tablet ve mouse araştırırken bir grafikerin yoruma denk geldim.Yorum sahibi 20 TL ye aldığı mouse ve klavyeyle 4 yıllık üniversite bitirdiğini ve halen kullanmaya devam ettiğini yazmış. İlla ki para harcayacaksanız photoshop'a özel klavye alın diye ayrıca belirtmiş. Programlara hakim oluncaya dek mevcut mouse ve klavyemi kullanacağım :) 

Menüm kısmını özelleştirip sıklıkla ihtiyaç duyabileceğim ve ne işe yaradığını anlamadığım görevleri atadım.

1) Af-s öncelik seçimi (Bırak) Varsayılanı Netle lakin Sebahattin Bey başından geçmiş talihsiz bir olayı anlatmış. Bunun üzerine netleme olmasada her koşulda bırak modunu seçtim.

2)Af-c öncelikli seçimi (Bırak) Varsayılanı Bırak

3)AE-L/AF-L (AF-ON)  1 gündür netlemeyi AE-L/AF-L ile yapıyorum. Kendimi profesyonel gibi hissettirdi :) 

4)Kolay pozlama telafisi (OFF) . Ne işe yaradığını anlamadım ve unutmamak için atadım. 

5)Netleme noktası sarmalı (Sarma) Ne işe yaradığını anlamadım ve unutmamak için atadım. 

6)Pilot flaş (Açık) Pv düğmesine bastığımda bir nevi önizleme yapıyor

7)Pozlama gecikme modu (Kapalı) Şimdilik kapalı ama bazı koşullarda ihtiyacım olacak gibi. D7200'de Elektronik shutter özelliğinin olmadığınıda öğrenmiş oldum.

8)Yüksek Iso KA (OFF) Maksimum ISO duyarlılığımı 500 olarak belirledim. Bu gibi düşük Iso değerlerinde sanırım bu özelliği açmama gerek yok. Neden Iso değerimi 500 ile sınırladım? Nikon Z7 ve Sony A7R4 karşılaştırma videosunda fotoğrafçının her iki makinasında değer buydu :)

9)Uzaktan kumanda modu - Gerekli koşullarda kullanacağım.

10)Otomatik dağılma kontrolü (OFF) Ne işe yaradığını anlamadım ve unutmamak için atadım. 

11)Uzun pozlama KA- (OFF) Şimdilik kapalı ama bazı koşullarda ihtiyacım olacak gibi.

12)Vinyet Kontrolü (OFF) Fotoğrafların dijital bir işleme maruz kalmaması için. 

13)Etkin D-Lighting (OFF) Fotoğrafların dijital bir işleme maruz kalmaması için. 

Sizce menü seçimlerim ve sebepleri doğru mu? Profesyonel fotoğrafçının menüsünde olmasa olmaz dediği görevler nelerdir?

Saygılar

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Merhaba,

Tablet olmazsa olmaz değil elbette. Evet, kağıt versiyonu tasarımcılara yönelik, diğeri ise fotoğraf işlemede daha yararlı. Bence de şimdilik fare ile devam edin sonrasında tablete geçebilirsiniz.

Menüler için hemen aklıma gelen bir iki öneri;

Makinenizde varsa "menüm" kısmına sıkça kullandığınız ayarları atayabilir, gerektiğinde bu ayarlara hızlıca ulaşabilirsiniz.

Özellikle sokak fotoğrafçılığında "otomatik iso" işlevi oldukça yararlı.

Kolay gelsin,

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

1 saat önce, Mehmet A. yazdı:

Merhaba,

Tablet olmazsa olmaz değil elbette. Evet, kağıt versiyonu tasarımcılara yönelik, diğeri ise fotoğraf işlemede daha yararlı. Bence de şimdilik fare ile devam edin sonrasında tablete geçebilirsiniz.

Menüler için hemen aklıma gelen bir iki öneri;

Makinenizde varsa "menüm" kısmına sıkça kullandığınız ayarları atayabilir, gerektiğinde bu ayarlara hızlıca ulaşabilirsiniz.

Özellikle sokak fotoğrafçılığında "otomatik iso" işlevi oldukça yararlı.

Kolay gelsin,

Mehmet Bey

Yukarıda yazmış olduğum ayarlar dediğiniz gibi Menüm kısmına atadığım kısayollar. Otomatik İSO'yu eklemedim çünkü vizör ya da canlı görüntü farketmeksizin küçültme/ISO tuşuna basılı tutarak alt ayar tekerinden hızlıca ON/OFF yapabiliyorum. Öneriniz için yine de teşekkürler.

Tablet fiyatlarının salgın sonrası tavan yaptığını okudum. Hatta bazı firmalar tedarik için Haziran ayını belirtiyor. İkinci el sitelerinden bulduğum bazı tablet ilanları sahiplerine teklif yolladım :) Bir yandan uygun fiyatla alım için beklemedeyim, sadece sıfırını yüksek fiyatla almak için acele etmiyorum. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

4 saat önce, Kuzey Balıkan yazdı:

Yukarıda yazmış olduğum ayarlar dediğiniz gibi Menüm kısmına atadığım kısayollar. Otomatik İSO'yu eklemedim çünkü vizör ya da canlı görüntü farketmeksizin küçültme/ISO tuşuna basılı tutarak alt ayar tekerinden hızlıca ON/OFF yapabiliyorum. Öneriniz için yine de teşekkürler.

Söz ettiğim ayar "iso sensivity settings". Aynı ayardan mı söz ediyoruz?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

2 saat önce, Mehmet A. yazdı:

Söz ettiğim ayar "iso sensivity settings". Aynı ayardan mı söz ediyoruz?

Değilmiş, Iso duyarlılığı ayarlarını Menüme ekledim :) Teşekkürler uyarı için 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.