İçeriğe git

Dijital kameralarda otomatik netlik nasıl ve ne şekilde yapılmaktadır


Recommended Posts

  • Forum Editörü

Bu yazıda DSLR kameralarda özellikle de Nikon markasındaki otomatik netleme sisteminin nasıl çalıştığını ve kamerada bulunan netlik noktası, netlik noktası türleri, netlik modları ve otomatik netlik (AF) alan modları hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Umarım konuyu merak eden arkadaşlara yardımcı olur...

www.mansurovs.com' dan Türkçeye çevrilmiştir.

OTOMATİK NETLEME SİSTEMİ (AF) NASIL çALIŞIR

Kameralarda otomatik netleme (AF) sistemi Aktif ve Pasif olmak üzere 2 gruba ayrılır.

AKTİF AF SİSTEMİ

Bu sistemde kamera kızılötesi ışınları cisme gönderir ve cisme çarparak geri dönen ışınlar sayesinde cisimle kamera arasındaki mesafe hesaplanır ve cisme olan netlik bu bilgiye göre yapılır. Ancak düşük ışık koşullarında maalesef çalışmaz. Bu sistem durağan ve 4-6 metre gibi mesafelerdeki cisimlerin fotoğraflanmasında kullanılmaktadır. Hareketli cisimlerin netlenmesinde kullanılmamaktadır. Canon ve Nikon kameralarda AF yardımcı ışığı ile yapılan çekimlerde Aktif AF sistemi kullanılmaktadır.

PASİF AF SİSTEMİ

Bu sistem Aktif AF sisteminden çok farklı çalışmaktadır. Faz Algılama denilen sistemle (Phase Detection) lensten geçen ışığın özel bir algılayıcıya veya kameranın kendi görüntü alıgılayıcısına düşürüldüğü Kontrast Algılama (Contrast Detection) denilen yöntemi kullanılmaktadır. Kontrast algılama ile netlik nasıl yapılıyor?

Kamera fotoğrafı çekilecek konudaki kontrast’ın en yoğun olduğu yeri arar. Kontrastın yüksek olduğu yer nettir. Eğer bulamazsa karedeki başka noktalardaki kontrast yerleri arar. Bu ise Pasif AF sistemin netliği yapabilmesi için yeterli kontrastın olması gerektiği anlamına geliyor. Lens, tek renkli veya pürüzlü bulanık bir yüzeyde netliği aramaya başladığında netlik başarısız olur. çünkü kameranın netlik yapması için cismi kenarı ile birlikte daha doğrusu kenardaki kontrastı algılaması gerekir.

Gelişmiş DSLR kameralar hem Faz hemde Kontrast algılamaya yöntemlerini, gerektiği zaman kullandıkları halde tüm aynasız kameralar, bas-çek dediğimiz ayarsız otomatik ve video kameralar sadece kontrast algılayarak netliği yaparlar. Kontrast algılama ile yapılan netlikte ışığın direkt olarak görüntü algılayıcısına gelmesi gerekir. DSLR kameralarda bulunan arka LCD’den çekim yapılmak istendiğinde (Liew-View) kamera aynasını yukarı kaldırır ve algılayıcıya ışığı direkt olarak göndererek bu fonksiyonu yerine getirir. Kontrast algılama sistemi daha çok durağan konuların netlenmesinde kullanılırken Faz algılama sistemi ise hareket eden konuların netlenmesinde kullanılmaktadır. Kontrast algılama sistemi özellikle çoğu zaman düşük ışık koşullarında Faz algılamaya göre daha hassastır. Faz algılama yöntemi kullanan DSLR kameralarda netliği yapmak için bir veya daha çok netlik noktası seçmek zorundayken, kontrast algılamalı sistemde tüm karedeki (en uç köşeler dahil) kontrast algılanarak daha esnek netlik yapılır. DSLR kameralarda arka LCD’ den yapılan çekimlerde kullanılan kontrast algılama yönteminin dezavantajı son derece yavaş olmasıdır. DSLR kameralarda video çekiminin giderek önem kazanması nedeniyle bu yavaşlığın üreticiler tarafından ilerde düzeltileceğini düşünülmektedir.

DSLR kameranızın önünde AF yardımcı ışığı varsa bu Aktif AF sisteminin bir parçası değildir. Tıpkı flaşta olduğu gibi konunuzu aydınlatırlar ve kameranın Pasif AF sisteminden faydalanır.

NETLİK NOKTALARI

Netlik noktaları vizörünüzden baktığınızda gördüğünüz küçük içi boş kare veya noktalardır. üreticiler giriş seviyesi ve profesyonel seviye kameraları birbirinden ayırmak için farklı AF sistemleri kullanmaktadırlar. Profesyonel seviye DSLR kameralarda bu netlik noktaları çeşitli ayar seçenekleriyle ayarlanabilen gelişmiş özellikler barındıran ve çok sayıda noktadan oluşurken, giriş seviyesi DSLR modelleri temel AF gereksinimlerini karşılayacak şekilde ve az netlik noktası içerecek şekilde tasarlanmaktadırlar. Bu netlik noktaları Faz algılamanın bir parçasıdırlar ve herbir netlik noktasındaki kontrast kamera tarafından algılanmaktadır. Netlik noktalarının yerleşimi ve sayısı sadece kamera üreticilerine göre değil kamera modeline göre de değişmektedir.

Nikon-D5000-vs-D300s-AF-Points.jpg

Yukarıda solda gördüğünüz üzere Nikon D5000’ de 11 tane netlik noktası ve sağda Nikon D300s’ de ise 51 tane netlik noktası bulunmaktadır.

Büyük fark netlik noktasının sayısındadır. Peki netlik noktası sayısı önemli midir? Elbette ama tek başına yeterli değildir. Eğer netlik nokta sayınız fazlaysa kompozisyonunuzu yapıp, karenin özel bir kısmına netlik yapmak istediğinizde; Kamera özellikle hareketli bir konuyu (spor ve vahşi hayat konuları için son derece uygundur) bu farklı netlik noktaları arasında takip etmek için kullanır. Oysaki netlik noktalarının tamamı fark yaratmazlar. Farkı yaratan netlik noktasının türüdür.

NETLİK NOKTASI TüRLERİYukarıda açıklandığı üzere sadece netlik noktası sayısı AF sistemlerinde önemli bir faktör değildir. Bunun yanı sıra netlik noktasının türü de hassas sonuçlar almak için son derece önemli bir konudur. 2 Tür netlik noktası algılayıcısı vardır.

1-) Dikey tip

2-) çapraz tip

Dikey tip algılayıcı boyutsal ve sadece dikeydeki kontrastı algılar. çapraz tip algılayıcı ise 2 boyutludur ve hem dikey hemde yataydaki kontrastı algılarlar. Ayrıca çapraz tip algılayıcı dikey algılayıcıya göre daha hassastır. Bu ne anlama geliyor. Kameranızın AF sistemindeki çapraz tip algılayıcı ne kadar fazlaysa netlik o kadar hassas ve daha iyi yapılacak demektir. Bu nedenle yeni kamera duyurusu yapıldığında; kamera modeliyle ilgili tipik olarak şunlar söylenir. Bu kamerada X tane netlik noktası ve Y tane çapraz tip netlik algılayıcısı bulunmaktadır. üreticiler yeni kamera özelliklerini belirtirken netlik noktası sayısını ve özellikle çapraz tip algılayıcı sayısı fazlaysa gururla belirtirler. örneğin Nikon D7000’ de 39 tane netlik noktası ve 9 tane çapraz tip algılayıcıya sahiptir. Bu demektir ki 39 tane netlik noktası var ve bunlardan 9 tanesi çok hassas. Kamera alacağınız zaman ve özellikle spor ve çok hızlı vahşi hayat fotoğrafı çekecekseniz bu konuya çok dikkat etmeniz gerekir.

AF PERFORMANSI ETKİLEYEN DİĞER FAKTöRLER

Yukarıda toplam netlik noktası sayısının ve türünün çok önemli olduğunu gördük. Oysaki bu 2 konu hassas netlik için yeterli değildir. AF performansını ciddi olarak etkileyen diğer bir faktörde ışığın miktar ve kalitesidir. Şimdiye kadar kameranızın AF sisteminin gün ışığında ve parlak ışık koşulları altında çok mükemmel sonuçlar verdiğini ve iç mekanda az ışıkla mücadele etmeye başladığınızda ise size ızdırap verdiğini biliyorsunuz. Durum neden böyle? çünkü düşük ışık koşullarında kameranızın kontrastı algılaması çok zordur. Pasif netleme sisteminin lensten geçen ışığa güvendiğini hatırlayın. Eğer ışığın kalitesi zayıfsa, bu durum netlik performansına yansır.

Işığın ve lensin kalitesinden konuşalım; AF performansı etkileyen en önemli faktörlerden biri lensin kalitesi ve en büyük diyafram açıklığıdır. Eğer elinizde eski bir lens varsa ve bu lensin merceklerinde fiziksel olarak küf mantarı, kir, içerde çok fazla toz ve öne/arkaya netleme problemleri bulunuyorsa AF performansınızın size ızdırap vereceği kesindir. Lensin açıklığına gelince diyafram açıklığı f/2,8 olan profesyonel seviye lenslerin f/5,6 lenslere göre daha hızlı olması bir nedendir. Tüm dijital kameralarda netlik diyafram en açık değerdeyken yapılır. Diyaframı f/16’ ya aldığınızda; netlik yine en açık diyafram üzerinden yapılır ve f/16 değerini ancak fotoğraf çektiğinizde kamera ölçtüğü diyafram (f/16) ve perde hızı değerlerini uygular ve ancak o zaman bu değeri alırsınız. Bu nedenle f/1,4 gibi çok hızlı lensler dışındaki diğer lenslerle AF performansı açısından büyük diyafram değerleri kullanmak daha iyi sonuçlar vermektedir. AF performansı açısından lenslerin en açık diyafram değeri f/2,0 veya f/2,8 arasında olması idealdir. F/5,6 gibi küçük diyafram değerleri olan lenslerle netlik yaparken lensin içinden geçen ışık miktarı az olduğu için netlik çok zor gerçekleşmektedir. Ayrıca f/1,4 gibi çok açık diyafram değerleri ile çalışmak hem AF performansını olumsuz yönde etkilemekte hemde çok sığ alan derinliği sağlamaktadır.

Son olarak bir kamerada bulunan AF sisteminin kalitesi ve sağlamlığı son derece önemli bir etkendir. örneğin spor ve vahşi hayat fotoğrafı çeken profesyoneller için geliştirilen Canon 1D Mark III piyasaya ilk çıktığında yaşanan korkunç AF problemleri nedeniyle birçok kullanıcı bu olaya çok sinirlenmiş ve Canon’ un bu hatasını bir yazılımla düzeltmesini beklemişlerdi. Birçoğu bu nedenle Canon’ u bırakıp Nikon’ a geçmişti. Kamera tüm AF özelliklerini barındıracak şekilde üretilmişti ama AF sistemi çalışması gereken şartlar çalışmıyordu. Eğer en iyi AF performansı verecek modern DSLR kamera arıyorsanız ve özellikle spor ve vahşi hayat fotoğraflamak amacınız varsa Nikon ve Canon size çok gelişmiş ve sağlam AF sistemleri sunmaktadırlar (Diğer üreticiler ise onlara çok yakın sistemler geliştirerek, bu teknolojileri bir şekilde yakalamaktadırlar).

DSLR NETLİK MODLARI

Günümüzde, Birçok kamera çeşitli durumlar için bir sürü farklı netlik modlarına sahiptir. Fotoğrafını çekeceğiniz konu durağan bir portre olabildiği gibi koşan bir insan veya havada uçan bir kuşda olabilmektedir. Durağan konuları fotoğraflarken önce netlik yapar sonra fotoğrafı çekeriz. Eğer konunuz hareket ederse o zaman netliği tekrar yapıp fotoğrafı tekrar çekersiniz. Eğer konunuz sürekli hareket ediyorsa; Kameranızın bu harekete göre netliği otomatik olarak tekrar yapması gerekir. İyi haber DSLR kameranızda bu tip durumlarda kullanmak üzere çeşitli fonksiyonlar bulunmaktadır. Şimdi bu detayları inceleyelim.

TEK NETLİK MODU (SINGLE AREA FOCUS MODE) AF-S

Tek alan AF; Nikon tarafında AF-S, Canonda ise “One Shot AF†olarak bilinir. Vizörünüzdeki netlik noktalarından birini netlik yapmak için seçersiniz ve kameranız da sadece bu noktadaki kontrasta bakar. Deklanşöre yarım basılı tuttuğunuzda veya bu fonksiyonun özel olarak yapılması için atanmış bir AF tuşuna (eğer varsa) bastığınızda; Eğer konunuz hareket ediyorsa kamera öncelikle netlik yapmaya gayret eder. Netliği yapamazsa, siz deklanşöre basmaya devam etseniz bile kilitlenir netleme yapmaz. Bu modda kameranız fotoğrafı çekmeden hemen önce konunuza netliği yapar ve kilitler. Eğer netleme yapılmadan konunuz hareket ederse veya netleme başarısız olursa deklanşöre bastığınızda fotoğraf çekemezsiniz (netlik olmadığı için). Nikon D300s gibi bazı kameralarda AF kullanıcı menüsünde bulunan netlik tam yapılmadan bile fotoğrafı RELEASE (çek) seçeneğini seçerseniz, netlik tam yapılmadan da kameranız fotoğrafı çeker. AF-S moduyla ilgili bir kaç şeyi daha not edelim. Kameranıza kızılötesi AF yardımcı aydınlatması bulunan harici bir flaş taktığınızda; Bu aydınlatmanın çalışması için kameranın AF modunun AF-S ‘ye ayarlanmış olması gerekir. Kameranızın önündeki AF yardımcı aydınlatma ışığı da yine AF-S modunda çalışır.

SüREKLİ NETLİK / AI SERVO FOCUS MODE (CONTINUOUS FOCUS MODE) AF-C

Tüm modern DSLR kameralarda bulunan ve markalara göre adına Nikonda sürekli çekim (AF-C) ve Canonda ise “AI SERVO†denilen netleme modudur. Bu modda kameranız hareket halindeki konunuzu izler ve bu mod özellikle vahşi hayat ve durağan olmayan konular için uygundur. çalışma prensibi ise; Konunuzun hareketini analiz eder, yani konunuzun nerede olacağını tahmin ederek netliği cismin olacağını tahmin ettiği son noktaya yapar. Sürekli netlik modunun güzel özelliği, eğer konunuz hareket ederse, netliği ona otomatik olarak yapar. Sadece parmağınızı deklanşöre yarı basılı tutmak yada bu işlem için özel olarak yapılmış bir AF tuşuna (eğer varsa) basılı tutarak kameranızın konunuzu izlemesini sağlayabilirsiniz. Tek alan AF (AF-S) ile sürekli alan AF (AF-C) modunu karşılaştıracak olursak; Sürekli AF modu genellikle ayarlanabilen (özellikle üst sınıf DSLR modellerinde) ve konuyu tek nokta veya çoklu nokta ile izleme fonksiyonu gibi karışık konuları içermektedir.

TEK/SüREKLİ KARIŞIK MOD (SINGLE / CONTINUOUS HYBRID MODE) AF-A

Bazı kameralar Nikon’un AF-A ve Canon’un “AI FOCUS AF†dediği basit olarak; kameranın tek nokta netlik ile sürekli netlik modları arasında geçiş yapabildiği moddur. çalışma şekline gelince; Kamera konuya netliği hareketsizken yapar ve konunuz hareket ederse otomatik olarak sürekli netlik moduna geçerek netliği takip eder. Alt sınıf Nikon DSLR kameralarda kameranın AF sistemi için varsayılan bu mod (AF-A) birçok durumda çok işe yaramaktadır. Bu mod yeni başlayanlar için geliştirilen bir mode olduğundan üst sınıf modellerde bulunmamaktadır.

TAM ZAMANLI OTOMATİK NETLEME (FULL-TIME SERVO FOCUS MODE) (AF-F)

Bu yeni netleme sistemi AF-F adında Nikon’ un yeni geliştirdiği ve video özelliğinde ön izlemeli çekim devam ettiği sürece netlik yapan sistemin adıdır. Hızlı konuları netlemede çok iyi değil ama gelecekte çok iyi olacak gibi görünüyor. Nikon’un bu özelliği daha hızlı ve daha kullanışlı hale getirmesi gerekli.

AF ALAN MODLARI

DSLR kamera üreticileri fotoğrafçıların çekecekleri konuya göre seçecekleri AF-S, AF-C, AF-A ve AF-F gibi bir sürü otomatik netlik modlar geliştirmişler. Bunlar zaman zaman kullanıcıların kafalarını karıştırabilmektedir. Birçok giriş seviyesi ve yarı profesyonel kameralar bu fonksiyonları menülere eklerken D300s, D700, D3s, D3x gibi profesyonel kameralar ise bu fonksiyon için kameranın arka tarafına bu modları seçen düğme tasarlamışlardır. Peki bu modlar ne işe yarıyor. Şimdi sırayla bu konuyu inceleyelim.

TEK NOKTA AF ALAN MODU (SINGLE POINT AF AREA MODE)

Nikon’da “Tek Nokta†ve Canon’da “Manuel AF Nokta†denilen tek nokta AF alan modunu seçtiğinizde; Kamera, sadece vizörde görerek seçtiğiniz bu noktaya netlik yapar. Eğer netlik noktasını yukarı, aşağı, sağa, sola değiştirdiğinizde kamera, seçtiğiniz noktada bulunan kontrast dikey ve çapraz tip algılayıcılar tarafından algılanarak netlik sadece o noktaya ayarlanır. Bu mod genellikle manzara, mimari ve diğer durağan konuları fotoğraflamak için daha uygundur.

Single-Point-AF-Area-Mode.jpg

DİNAMİK AF ALAN MODU (DYNAMIC AF AREA MODE)

Nikon’ da “Dinamik†Canon’da ise “Genişletilmiş Netlik Noktası†denilen bu modda vizörde gördüğünüz netlik noktalarından birini seçiyorsunuz ve kamera bu istediğiniz noktaya başlangıçta netlik yapıyor. Yani başlangıçta tek noktaya netlik yapılyor ve eğer konunuz hareket ederse; Kameranız seçtiğiniz netlik noktasının çevresindeki netlik noktalarından faydalanarak, konunuzun hareketini izler ve konunuza olan netliği korur. Bu sırada kameranızı konunuzun hızına uygun şekilde hareket ettirerek konunuzu başlangıçta seçtiğiniz netlik noktalarına mümkün olduğu kadar yakın olduğuna emin olmaya çalışırsınız. Dinamik alan netleme sistemi kuşlar gibi hızlı hareket eden konularda kullanmak için çok iyidir. çünkü kuşları uçarken netlemek çok zordur. Yüksek model DSLR kameralarda tüm netlik noktalarından seçtiğiniz bir grubu bu tür çekimler için kullanma şansınız vardır. örneğin Nikon D7000 modelinde Dinamik netlik modunda netlik noktalarını 9, 21 ve 39 adet gruplara bölerek kullanmak mümkün olmaktadır. Eğer fotoğrafını çekeceğiniz konuyu kadrajın ufak bir parçasında izlemek istiyorsanız Dinamik AF modunu 9 tane netlik noktasına, tüm karede izlemek istiyorsanız o zaman Dinamik AF modunu 39 tane netlik noktasını izleme fonksiyonuna ayarlayabilirsiniz.

Dynamic-AF-Area-Mode.jpg

3D İZLEME MODU (3D TRACKING MODE)

Son olarak Nikon’un bir çok modelinde; Netliği baştan sizin seçtiğiniz bir noktaya yapan ve konunuz hareket ettiğinde ise kameranın hareket eden konunuzu izlediği “3D İzleme Modu†bulunmaktadır. Bu modun özelliği; netliği ayarladığınız noktadaki renkleri okuyan özel bir algoritma kullanmasıdır. Yani sizin izlenmesini istediğiniz yerdeki rengi hafızasına alarak o renk karede nereye giderse oraya netlik yapmaktadır. En büyük avantajı konu hareket ettiği zaman netlikle uğraşmayıp, konunuzun kadrajınızdaki kompozisyonunu tekrar yapabilmenize olanak vermesidir. örneğin havada uçan siyah kuşların arasında bir tane beyaz kuş varsa ve onu izlemeye aldıysanız; kuş veya kameranız hareket ettiğinde sistem netliği korur ve size değişen duruma göre yeniden kadraj yapma şansı verir.

İzleme Modu ve Dinamik Netlik Alan Modu arasındaki fark; Dinamik netlik alan modunda 9 veya 21 nokta için netliğin izlenmesini istediğiniz durumda ortaya çıkıyor. Eğer konunuzun netliğinin takip edilmesini istediğiniz 9 veya 21 noktalı izlemeyi seçtiyseniz; Konunuz bu noktaların dışına çıkarsa, kameranız konunuzu izlemeyemiyor. Ancak 3D izleme fonksiyonu ise konunuz seçtiğiniz netlik noktasından çok farklı bir yere gitse bile kameranız tüm karedeki seçilebilen noktaları tarayarak konunuzun en son nerede ise o netlik noktasını göstererek izleyebiliyor.

OTOMATİK AF ALAN MODU (AUTO AF AREA MODE) Nikonda “Auto-Area AF†ve Canon da ise “Automatic AF Point Selection†denilen "Gör ve çek" diyebileceğimiz netliğin yapıldığı yöntemdir. Neyi fotoğrafladığınıza bağlı olarak, kamera netliği yapar. Karedeki insan teninin rengini algılayarak netliği öncelikle ona yapan çok güzel karmaşık bir teknoloji kullanmaktadır. Eğer karede birden fazla insan teni algılarsa, o zamanda netliği kameraya en yakın olana yapar. Eğer karede bir insan yoksa, kamera bu seferde kendisine en yakın ve en büyük nesneye netlik yapar. Bu modda kamera kendisinin netlik yaptığı noktayı ekranda sizin görüp onaylamanız için gösterir ve deklanşöre bastığınızda ise netliği oraya yapar.

Auto-Area-AF-Mode.jpg

DİĞER AF ALAN MODLARI

Piyasaya yeni çıkan Nikon D7000 gibi kameralara “Yüz Tanıma AFâ€, “Geniş alan AFâ€, “Normal Alan AF†ve video çekimi için geliştirilen “Konu İzleme AF†yani AF-F gibi bazı otomatik netlik modlar geliştirilmiştir. Bu modlar büyük bir ihtimalle Nikon’un gelecekteki DSLR modellerinde kullanacağı video yeteneğini daha da iyileştirmek için geliştirdiği özelliklerdir. Bu özelliklerin hem kameraya has bir özellik olması hemde büyük bir ihtimalle yeni modeller çıktıkça bu özellikler değişeceği için tek tek detaya girilmeyecektir.

www.mansurovs.com sitesinden çeviren

ümit Alper TüMEN

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 ay sonra...

Ben bu "Alan Modu" ile "Netlik Modu" arasındaki farkı sürekli karıştırıyorum.Sanki ikisi de aynı şeyi anlatıyor da, sırf kafa karışıklığı yaratmak için böyle yapılmış gibi..

Güzel bir anlatım olmuş (tam olarak anlamasam da:-)) teşekkürler..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

TÜm dijital kameralarda netlik diyafram en açık değerdeyken yapılır.

Makro çekimlerde alan derinliğini artırmak için hep kısık diyafram kulllanıyoruz fakat makro objektifler neden hep 2,8 gibi açık diyaframlı olarak Üretiliyor diye dÜşÜnÜyordum. sanırım bu sorunun cevabı bu.

paylaşım için teşekkÜrler.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...
  • Forum Editörü

Ben bu "Alan Modu" ile "Netlik Modu" arasındaki farkı sürekli karıştırıyorum.Sanki ikisi de aynı şeyi anlatıyor da, sırf kafa karışıklığı yaratmak için böyle yapılmış gibi..

Güzel bir anlatım olmuş (tam olarak anlamasam da:-)) teşekkürler..

Merhaba, Beysan Bey;

çok haklısınız. Bence asıl fark AF alan modlarına eklenen 3D izleme ve otomatik AF modundan kaynaklanıyor. çünkü Netlik modu ve Alan modlarında AF-S ve AF-C modları zaten var. Ayrıca Netlik modunda olup da Alan modunda olmayan AF-A seçeneği de var. Bilginize,

Selamlar,

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sayin TUMEN, olurda birgun bu forumdaki arkadaslarla bir gezi tertip etmek falan isterseniz eger,size tavsiyem sakin gelmeyin.Cunku ben de mutlaka gelecegim oraya ve size aman vermeyecegim:-)) Demedi demeyin beni dinleyin..Birgun gorusmek uzere..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • Forum Editörü

Sayın TAŞÇI

İnşallah o gezileri de mutlaka organize edeceğiz ama neden bana aman vermeyeceksiniz ve bu aman hangi konuda olacak tam anlamadım...:) Yoksa bilmeden bir şey mi yaptım?

Selamlar,

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • Forum Editörü
Makro çekimlerde alan derinliğini artırmak için hep kısık diyafram kulllanıyoruz fakat makro objektifler neden hep 2,8 gibi açık diyaframlı olarak Üretiliyor diye dÜşÜnÜyordum. sanırım bu sorunun cevabı bu. paylaşım için teşekkÜrler.

Sayın Mahmut Fırat;

Kameranın pozometrik ölçÜm dediğimiz ve ölçÜm sonucunda bize çekim değeri olarak verdiği diyafram ve perde hızını hesaplamak için lensin en açık diyafram değerini kullanır. çÜnkÜ netliğin ve ışık ölçÜmÜnÜn en hassas yapılabilmesi için lensin içine en fazla ışık girerek kameranın içindeki ışığı ölçen elemanlara en fazla ve doğru ışığın girmesi gerekir. Bu TTL ölçÜmÜn olmazsa olmazıdır. örneğin Diyafram öncelikli yani A modunda bir çekim yapacaksanız ve f16 diyaframda çekim yapmak isteseniz bile kameranın içindeki mikro bilgisayar; Lensin en açık diyafram değerinde ışığı ölçerek çekim değeri olarak kullanacağınız f16 diyaframın sensör Üzerinde yaratacağı etkiyi simÜle ederek size uygun gelen perde hızını hesaplar ve vizörde bildirir. Sizde eğer bu değerlerle çekim yapmayı isterseniz basarsınız deklanşöre. Deklanşöre bastığınızda ise kamera istediğiniz f16 diyaframı uygular ve sonrasında tekrar lensin en açık diyafram değerine döner. Eskiden Rus malı Zenith kameralar vardı ve bu kameranın içinde mikrobilgisayar olmadığı için seçtiğiniz diyafram değeri simÜle edilemiyordu. Bunun yerine, kameranın ışığı ölçen elemanlarının seçtiğiniz diyaframın çekeceğiniz kareye uygulanıp ölçÜlebilmesi için deklanşöre yarım basarak, diyafram uygulanıyor ve vizördeki pozometrenin yukarıdaki ışığı yanarsa IŞIK FAZLA, aşağıdaki ışığı yanarsa IŞIK AZ ve her ikisi de yanıp sönerse seçtiğiniz değerler (diyafram ve perde hızı) çekeceğiniz kare için uygun demekti. Anlayabildiniz mi?

Selamlar,

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • Forum Editörü

Sayın Tumen,

"aman"dan kastım; "soracagim pek cok soruyla sizi rahat birakmayacagim" anlamindadir.İstemeden de olsa eger sizi uzduysem beni bagislayin.

Sayın Taşçı, Merhaba;

Hayır ne üzmesi sorun değil. Şakacı yaklaşımınızı kendi yaklaşımıma benzettim.:) Sorularınıza gelince; Elbette bende tüm sorularınıza bildiğim kadarıyla cevap vermeye çalışacağım. Bu da benim için büyük bir zevk olacak. Görüşmek üzere

Selamlar,

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...

Sayın Taşçı, Merhaba;

Hayır ne Üzmesi sorun değil. Şakacı yaklaşımınızı kendi yaklaşımıma benzettim. :) Sorularınıza gelince; Elbette bende tÜm sorularınıza bildiğim kadarıyla cevap vermeye çalışacağım. Bu da benim için bÜyÜk bir zevk olacak. GörÜşmek Üzere

Selamlar,

Sayın TÜmen,

Bir boş anınızda cevaplamanız dileğiyle kafama takılan bir kaç şeyi sormak isterim izninizle:

1-) Birkaç sayıdır çıkan dijital dslr (tÜrkçe) dergisinin ekim/kasım sayısında, d5100 makinelerde (yani benim canavarda) alan derinliği ön izleme dÜğmesi olduğu yazıyordu, Olmadığını biliyorum ama ya var da ben mi bilmiyorum acaba diye bir umut sorayım istedim??

2-) Bende 18-55 yanında bir de 50 mm. 1.8g lens var nikonun.Ben bu lensi çok sevdim ve halen de severek kullanıyorum, çÜnkÜ fotoğraf çekmekten zevk almamı sağladı, keskinliği ve arka plan yoketme becerisiyle ..Neyse işte bu lens ile açık bir diyaframda (1.8 ila 4 arasında) herhangi bir objeye yakın plan netleme yaptığımda- lensin izin verdiği ölçÜde- vizörden netleme yaptığım yerin önÜnÜn ve arkasının ne ölçÜde flulaştığını yani alan derinliğimi görebiliyorum.

-Bu durum bir yanılsama mıdır?

-Yanılsama değilse lense özel bir durummudur? çÜnkÜ 18-55 de olmuyor bu durum..

-Yoksa derginin bahsettiği alan derinliği ön izlemesi bu mudur??

3-) Yine -sanıyorum- bu dergide 3d netleme modunu tariflerken şöyle bir cÜmle kurmuşlar: "En çok yapılan yanlış, bu modda iken kişilerin, fotoğraf makineleri ile de konuyu takip etmeleridir" denmiş..Yani makine ile takip yapılmamalı ve netleme noktalarına bırakılmalı olay deniyor..Gerçi makine ile takip yapıldığında ne gibi olumsuz sonuçlar doğuruyor bilemiyorum, bu cÜmle hakkında ya da bu mod hakkında sizin dÜşÜncelerinizi ve önerilerinizi bir kez daha duymak isterim..

Saygı ve sevgilerimle..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • Forum Editörü

Sayın TÜmen, Bir boş anınızda cevaplamanız dileğiyle kafama takılan bir kaç şeyi sormak isterim izninizle: 1-) Birkaç sayıdır çıkan dijital dslr (tÜrkçe) dergisinin ekim/kasım sayısında, d5100 makinelerde (yani benim canavarda) alan derinliği ön izleme dÜğmesi olduğu yazıyordu, Olmadığını biliyorum ama ya var da ben mi bilmiyorum acaba diye bir umut sorayım istedim?? 2-) Bende 18-55 yanında bir de 50 mm. 1.8g lens var nikonun.Ben bu lensi çok sevdim ve halen de severek kullanıyorum, çÜnkÜ fotoğraf çekmekten zevk almamı sağladı, keskinliği ve arka plan yoketme becerisiyle ..Neyse işte bu lens ile açık bir diyaframda (1.8 ila 4 arasında) herhangi bir objeye yakın plan netleme yaptığımda- lensin izin verdiği ölçÜde- vizörden netleme yaptığım yerin önÜnÜn ve arkasının ne ölçÜde flulaştığını yani alan derinliğimi görebiliyorum. -Bu durum bir yanılsama mıdır? -Yanılsama değilse lense özel bir durummudur? çÜnkÜ 18-55 de olmuyor bu durum.. -Yoksa derginin bahsettiği alan derinliği ön izlemesi bu mudur?? 3-) Yine -sanıyorum- bu dergide 3d netleme modunu tariflerken şöyle bir cÜmle kurmuşlar: "En çok yapılan yanlış, bu modda iken kişilerin, fotoğraf makineleri ile de konuyu takip etmeleridir" denmiş..Yani makine ile takip yapılmamalı ve netleme noktalarına bırakılmalı olay deniyor..Gerçi makine ile takip yapıldığında ne gibi olumsuz sonuçlar doğuruyor bilemiyorum, bu cÜmle hakkında ya da bu mod hakkında sizin dÜşÜncelerinizi ve önerilerinizi bir kez daha duymak isterim.. Saygı ve sevgilerimle..

Sayın Taşçı, Merhaba;

Kafanıza takılan şeyleri hemen sorun ve çekinmeyin lÜtfen. Sorduğunuz numara sistemi ile cevap vermek istiyorum.

1-) D5100' de maalesef DOF (Depth Of Field=ALAN DERİNLİĞİ=NETLİK BöLGESİ) tuşu yok. Alan derinliği ön izleme fonksiyonu eskiden filmli kameralarımızla yaptığımız çekimlerde fotoğrafa çıkacak net bölgeyi görebilmemiz açısından kameralara yerleştirilmiş ve kameranın çekeceğiniz fotoğraf için uygun olan diyafram değerini size mekanik olarak diyaframı kısarak vizörÜn hafif kararmasını sağlayarak fotoğraftaki net alanı görmenizi sağlayan bir fonksiyondur. Eskiden kameralara DOF tuşunun yanısıra lenslerin diyafram skalasının önÜne ALAN DERİNLİĞİ HESAPLAMA SKALASI koyarlardı. Şimdiki lenslere bakıyorum da çoğunda yok. Neden? çÜnkÜ artık dijital çağdayız. çek kardeşim, arka LCD'den kontrol et netlik alanını, eğer beğenmediysen olana kadar çek. Ne bÜyÜk bir kolaylık. Filmli zamanlarda bu işler böyle değildi. çekeceğin veya çektiğin fotoğraftaki netlik alanını ancak lenslere konan alan derinliği hesaplama skalası ile hesaplayıp, DOF tuşu ile izlemek ve çoğu şeyi tahmini yapmak zorundaydık. Aşağıdaki Nikon 20 mm lensteki alan derinliği skalası görÜlmektedir.

post-1809-0-53592000-1352105110_thumb.jp

Bu skalada kamerada f11 diyafram seçilmiş durumda (kırmızı ie yuvarlağa alınmış). f11 Diyaframın hemen önÜnde ise yine 2 tane kırmızı yuvarlağa alınmış 11 değeri görÜlmekte. Onu önÜn de ise kamera ile konu arasındaki uzaklığı gösteren uzaklık skalası. GördÜğÜnÜz Üzere netlik 1 metreden biraz öteye yapılmış. Sağdaki kırmızı yuvarlağa alınmış 11 değerinin önÜnde yer alan 0.7 m ile soldaki kırmızı yuvarlağa alınmış 11 değerinin önÜndeki SONSUZ İŞARETİ (∞) arasındaki mesafe fotoğrafımıza NET çIKACAKTIR. BU DURUMDA 1 METRENİN BİRAZ öTESİNDEKİ BİR CİSME NİKON 20 MM LENSLE NETLİK YAPTIĞIMIZDA F11 DİYAFRAMI KULLANMAK İSTERSEK; BU CİSMİN öNÜNDE 70 CM DEN BAŞLAYARAK ARKA PLANDA SONSUZ UZAKLIK FOTOĞRAF NET çIKACAK DEMEKTİR. FOTOĞRAFA çIKACAK NETLİK ALANI, FİLMLİ ZAMANLARDA öNEMLİYDİ. ŞİMDİ BAS çEK, DENE VE YENİDEN çEK. KISACA çEK BABAM çEKKK.. :)

2-) 18-55 Kit lens arka planı 55 mm de ve açık diyafram değerleri kullanırsanız öldÜrÜr ama elbette 50 mm gibi olmayabilir. 50 mm Lens ile f1.8-f4 arası diyafram değerlerinde netlediğiniz konunuzun önÜnde ve arkasında kalan alan derinliğini görebilirsiniz. Bu bir yanılsama mıdır? sorunuza deklanşöre basın ve gördÜğÜnÜz gibi mi çekmiş bir test edin ve bence gördÜğÜnÜz gibi çekecektir. Yani yanılsama değildir. Eğer bir alan derinliği izleme butonu olsaydı kameranızda bu olayı daha iyi görebilecektiniz. Bu 50 mm lense özgÜ bir durumdur. 85 mm veya 105 mm gibi lenslerde de bu özelliği gözlemleyebilirsiniz. Geniş açı lenslerde bunu yapamazsınız. çÜnkÜ geniş açı lenslerde alan derinliği (net bölge) fazladır. 18-55 Kit lenste ise 50 mm gibi olmayabilir ama onun da 55 mm odağında yakın objeler çektiğinizde arka planı öldÜrebilirsiniz. Aşağıda 18-55 mm kit lensle çektiğim portrelerdeki arka plana dikkat ediniz.

http://img427.yukle....5956_GOYNUK.JPG

http://img425.yukle....824_TARAKLI.jpg

3-) Bu sorunun cevaı bence dergide yanlış ifade edilmiş. Aşağıda Nikon D300s'in 51 noktalı AF netleme sistemi ile kayak yapan bir adam 3D izleme sistemi ile izlenmektedir. Bu mod; Ani hareket eden ve kadrajdan çıkma ihtimali olan konuları kadrajda tutmanız için kamerayı hareket ettirerek kullanmanız için geliştirilmiş bir moddur.

post-1809-0-93014500-1352106591_thumb.jp

1. Karede kameranın netliği koruyarak takip etmesini istediğimiz noktayı seçiyoruz. Burada kayak yapan adamın kafasındaki bandaj seçilmiş (Kırmızı kare ile gösterilen nokta). Makine bu kompozisyonu, karedeki renkleri okuyarak hemen hafızasına kaydeder ve hareket devam ettiği her saniye hafızasındaki bilgileri gözden geçirerek seçilen bu noktanın en son nerede olduğunu belirleyerek bu noktaya yapılan netliği siz fotoğrafı çekinceye kadar korumaya devam eder.

2. Karede kamera, kayak yapan adamın kafasındaki bandajı sizin adamın hareketini kadrajda tutmak için yaptığınız yeni kadrajda nereye giderse gitsin takip eder ve netliği deklenşöre basacağınız zamana kadar sÜrekli koruyarak, net fotoğraf çekmenizi sağlar.

3. Karede görÜldÜğÜ gibi kamera hafızasındaki ilk kaydettiği görÜntÜyÜ takip ederek size gÜzel kadrajlar içinde net fotoğraflar sunmaktadır.

çok uzun bir cevap oldu kusura bakmayın. Uzatıp da karıştırdığım yerler olmuşsa lÜtfen tekrar sorun.

Selam, sevgi ve saygılarımla

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sayın Taşçı, Merhaba;

Kafanıza takılan şeyleri hemen sorun ve çekinmeyin lÜtfen. Sorduğunuz numara sistemi ile cevap vermek istiyorum.

1-) D5100' de maalesef DOF (Depth Of Field=ALAN DERİNLİĞİ=NETLİK BöLGESİ) tuşu yok. Alan derinliği ön izleme fonksiyonu eskiden filmli kameralarımızla yaptığımız çekimlerde fotoğrafa çıkacak net bölgeyi görebilmemiz açısından kameralara yerleştirilmiş ve kameranın çekeceğiniz fotoğraf için uygun olan diyafram değerini size mekanik olarak diyaframı kısarak vizörÜn hafif kararmasını sağlayarak fotoğraftaki net alanı görmenizi sağlayan bir fonksiyondur. Eskiden kameralara DOF tuşunun yanısıra lenslerin diyafram skalasının önÜne ALAN DERİNLİĞİ HESAPLAMA SKALASI koyarlardı. Şimdiki lenslere bakıyorum da çoğunda yok. Neden? çÜnkÜ artık dijital çağdayız. çek kardeşim, arka LCD'den kontrol et netlik alanını, eğer beğenmediysen olana kadar çek. Ne bÜyÜk bir kolaylık. Filmli zamanlarda bu işler böyle değildi. çekeceğin veya çektiğin fotoğraftaki netlik alanını ancak lenslere konan alan derinliği hesaplama skalası ile hesaplayıp, DOF tuşu ile izlemek ve çoğu şeyi tahmini yapmak zorundaydık. Aşağıdaki Nikon 20 mm lensteki alan derinliği skalası görÜlmektedir.

post-1809-0-53592000-1352105110_thumb.jp

Bu skalada kamerada f11 diyafram seçilmiş durumda (kırmızı ie yuvarlağa alınmış). f11 Diyaframın hemen önÜnde ise yine 2 tane kırmızı yuvarlağa alınmış 11 değeri görÜlmekte. Onu önÜn de ise kamera ile konu arasındaki uzaklığı gösteren uzaklık skalası. GördÜğÜnÜz Üzere netlik 1 metreden biraz öteye yapılmış. Sağdaki kırmızı yuvarlağa alınmış 11 değerinin önÜnde yer alan 0.7 m ile soldaki kırmızı yuvarlağa alınmış 11 değerinin önÜndeki SONSUZ İŞARETİ (∞) arasındaki mesafe fotoğrafımıza NET çIKACAKTIR. BU DURUMDA 1 METRENİN BİRAZ öTESİNDEKİ BİR CİSME NİKON 20 MM LENSLE NETLİK YAPTIĞIMIZDA F11 DİYAFRAMI KULLANMAK İSTERSEK; BU CİSMİN öNÜNDE 70 CM DEN BAŞLAYARAK ARKA PLANDA SONSUZ UZAKLIK FOTOĞRAF NET çIKACAK DEMEKTİR. FOTOĞRAFA çIKACAK NETLİK ALANI, FİLMLİ ZAMANLARDA öNEMLİYDİ. ŞİMDİ BAS çEK, DENE VE YENİDEN çEK. KISACA çEK BABAM çEKKK.. :)

2-) 18-55 Kit lens arka planı 55 mm de ve açık diyafram değerleri kullanırsanız öldÜrÜr ama elbette 50 mm gibi olmayabilir. 50 mm Lens ile f1.8-f4 arası diyafram değerlerinde netlediğiniz konunuzun önÜnde ve arkasında kalan alan derinliğini görebilirsiniz. Bu bir yanılsama mıdır? sorunuza deklanşöre basın ve gördÜğÜnÜz gibi mi çekmiş bir test edin ve bence gördÜğÜnÜz gibi çekecektir. Yani yanılsama değildir. Eğer bir alan derinliği izleme butonu olsaydı kameranızda bu olayı daha iyi görebilecektiniz. Bu 50 mm lense özgÜ bir durumdur. 85 mm veya 105 mm gibi lenslerde de bu özelliği gözlemleyebilirsiniz. Geniş açı lenslerde bunu yapamazsınız. çÜnkÜ geniş açı lenslerde alan derinliği (net bölge) fazladır. 18-55 Kit lenste ise 50 mm gibi olmayabilir ama onun da 55 mm odağında yakın objeler çektiğinizde arka planı öldÜrebilirsiniz. Aşağıda 18-55 mm kit lensle çektiğim portrelerdeki arka plana dikkat ediniz.

http://img427.yukle....5956_GOYNUK.JPG

http://img425.yukle....824_TARAKLI.jpg

3-) Bu sorunun cevaı bence dergide yanlış ifade edilmiş. Aşağıda Nikon D300s'in 51 noktalı AF netleme sistemi ile kayak yapan bir adam 3D izleme sistemi ile izlenmektedir. Bu mod; Ani hareket eden ve kadrajdan çıkma ihtimali olan konuları kadrajda tutmanız için kamerayı hareket ettirerek kullanmanız için geliştirilmiş bir moddur.

post-1809-0-93014500-1352106591_thumb.jp

1. Karede kameranın netliği koruyarak takip etmesini istediğimiz noktayı seçiyoruz. Burada kayak yapan adamın kafasındaki bandaj seçilmiş (Kırmızı kare ile gösterilen nokta). Makine bu kompozisyonu, karedeki renkleri okuyarak hemen hafızasına kaydeder ve hareket devam ettiği her saniye hafızasındaki bilgileri gözden geçirerek seçilen bu noktanın en son nerede olduğunu belirleyerek bu noktaya yapılan netliği siz fotoğrafı çekinceye kadar korumaya devam eder.

2. Karede kamera, kayak yapan adamın kafasındaki bandajı sizin adamın hareketini kadrajda tutmak için yaptığınız yeni kadrajda nereye giderse gitsin takip eder ve netliği deklenşöre basacağınız zamana kadar sÜrekli koruyarak, net fotoğraf çekmenizi sağlar.

3. Karede görÜldÜğÜ gibi kamera hafızasındaki ilk kaydettiği görÜntÜyÜ takip ederek size gÜzel kadrajlar içinde net fotoğraflar sunmaktadır.

çok uzun bir cevap oldu kusura bakmayın. Uzatıp da karıştırdığım yerler olmuşsa lÜtfen tekrar sorun.

Selam, sevgi ve saygılarımla

Yanıt/lar için çok teşekkÜrler,detaylı anlatımınız ve buna ayırdığınız zaman için ise ayrıca teşekkÜrler.Ancak korkarım ki bugÜne kadar karşılaştığım ve karşısında aciz kaldığım en önemli konu hakkında bir bilinmez hakkında bir soru gelecek size: Hazırmısınız??

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • Forum Editörü

Yanıt/lar için çok teşekkÜrler,detaylı anlatımınız ve buna ayırdığınız zaman için ise ayrıca teşekkÜrler.Ancak korkarım ki bugÜne kadar karşılaştığım ve karşısında aciz kaldığım en önemli konu hakkında bir bilinmez hakkında bir soru gelecek size: Hazırmısınız??

Hazırım...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sayın Tümen,

Yanıt gelmediğine göre hazırsınız demektir:-)) Bu akşam biraz moralim bozuldu açıkçası, makineme olan sarsılmaz güvenim zedelendi, o nedenle acilen ikna edilmeye ihtiyacım var..

Şimdi ..Her zamanki gibi koltuk tepesinde ve elim de makinem çeşitli denemeler yapıyor, makinemi tanımaya, yapabileceklerini görmeye uğraşıyordum.

önce bilinenleri bir kez sıralamak isterim:

1-) Makinem nikon d5100,

2-) 11 adet netleme noktası var, vizör içerisindeki yerleşimi ise tıpkı sizin yukarıdaki anlatımınızda verdiğiniz ilk ve sol taraftaki şemadaki gibi..

3-) Yalnızca en ortadaki noktanın -ki yalnızca bu çapraz sensörlü bildiğiniz üzere benim makinede- üstündeki ve altındaki noktalarda(noktaların etrafında yani) yatay çizilmiş birer çerçeve , diğer tüm noktalarda ise dikey çerçeveler var.

Araya bir soru sıkıştırayım: Sensörleri tanımlarken iki çeşit (çapraz ve dikey) olduğunu söylemişsiniz. En ortadakinin üzerinde ve altında olan iki nokta, yatay sensörlü değilmidir?? Yani bir de sensörlerin yatay olanı yokmudur?? çünkü vizörde öyle resmedilmişler..

4-) Oturduğum koltuğun bir kenarına -kolçaklardan birine- bir yastık koyup yastığın en tepesine ise 50 mm.lensimin kapağını yerleştirdim.Lens üzerindeki nikon yazısı bana doğru bakacak şekilde..Kolçağın hemen arkasında ise takriben 1 m. kadar ötede, geniş yapraklı bir salon bitkisi mevcut..

5-) Netleme modum ise AF-S .Yani tek noktalı mod. (Bundan eminim.)

6-) Amacım şu : Focus noktalarına ne kadar hakimim, makinem ise bu noktalarda ne kadar hassas!!

Deneme çalışmam şöyle : önce en ortadaki yani çapraz sensöre sahip nokta ile denemeler yapıyorum.Noktayı (focus noktasını) lens kapağının, en kenarına yani kapağın neredeyse dış çeperinin en sonuna noktamı nişanlıyorum, yarım deklanşör, netleme tamam ve vizörde görünen durum: nikon yazısı net, arkadaki bitkinin yaprağı ise flu..

7-) Madde 6 daki nokta ile bu kez kapağın hemen dışına , yani aslında 1 m. ötede duran bitkinin yaprağına nişan alıyorum, yarım deklanşör, HEYHAT yine nikon yazısı net, oysa yapraktayım şu an..Biraz daha kapak kenarından uzaklaşıyorum (buraya dikkat; netleme noktasının çevresindeki çerçeve halen kapak üzerinde) yani yaprak üzerinde netleme noktam, yarım deklanşör, yine nikon yazısı yani kapak net, çiçek flu..Bu kez biraz daha yaprak üzerine gidiyorum, yani kapaktan uzaklaşıyorum ve bu kez netleme noktasındaki çerçevenin kenarları artık kapağa değmiyor (vizörden bakıldığında), tümüyle noktam ve noktamın kenarındaki çerçeve yaprak üzerinde, yarım deklanşör, biraz zorlanma, ileri geri lens hareketleri ve nihayet netleme ve görüyorum ki bu kez yaprak net, nikon yazısı flu..

Yukarıda anlattıklarımı tüm noktalarla tekrar tekrar denedim..Yalnızca vizörde, yatay çerçevelenmiş iki netleme noktası ile (çapraz sensöre sahip orta noktanın altında ve üstünde yer alan iki nokta) , kesin ve kusursuz (yani bu noktaların kenarındaki çerçeveler kapakta iken bile eğer netleme noktası yaprakta ise yaprağa netleniyor) netleme yapabiliyorum..

Bu ne anlama geliyor sizce??

-Lensimde, ön/arka focus sapması mı mevcut? Eğer böyle ise neden diğer iki nokta hassas netleme yapabiliyor?

-Biz netleme noktaları ile netleme yaptığımızı düşünürken, aslında netleme çerçeveleri ile mi netleme yapıyoruz?? Bu durumda , nasıl hassas netleme yapmak mümkün olabilir ki??

- netlemenin ve yukarıda anlattığım tuhaf durumun, nokta çevresindeki çerçevelerin yatay olması ile ya da tersinden bakarsak diğer noktaların düşey çerçeveye sahip olması ile alakalı bir durum olabilir mi??

Açıkçası işin içinden çıkamadım, tuhaflık bende mi yoksa çok sevdiğim makinemde mi??

Dilerim seni sıkmamışımdır, yardımların için şimdiden teşekkürler..

Saygı ve sevgilerimle..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • Forum Editörü

Sayın Tümen,

Yanıt gelmediğine göre hazırsınız demektir:-)) Bu akşam biraz moralim bozuldu açıkçası, makineme olan sarsılmaz güvenim zedelendi, o nedenle acilen ikna edilmeye ihtiyacım var..

Şimdi ..Her zamanki gibi koltuk tepesinde ve elim de makinem çeşitli denemeler yapıyor, makinemi tanımaya, yapabileceklerini görmeye uğraşıyordum.

önce bilinenleri bir kez sıralamak isterim:

1-) Makinem nikon d5100,

2-) 11 adet netleme noktası var, vizör içerisindeki yerleşimi ise tıpkı sizin yukarıdaki anlatımınızda verdiğiniz ilk ve sol taraftaki şemadaki gibi..

3-) Yalnızca en ortadaki noktanın -ki yalnızca bu çapraz sensörlü bildiğiniz üzere benim makinede- üstündeki ve altındaki noktalarda(noktaların etrafında yani) yatay çizilmiş birer çerçeve , diğer tüm noktalarda ise dikey çerçeveler var.

Araya bir soru sıkıştırayım: Sensörleri tanımlarken iki çeşit (çapraz ve dikey) olduğunu söylemişsiniz. En ortadakinin üzerinde ve altında olan iki nokta, yatay sensörlü değilmidir?? Yani bir de sensörlerin yatay olanı yokmudur?? çünkü vizörde öyle resmedilmişler..

4-) Oturduğum koltuğun bir kenarına -kolçaklardan birine- bir yastık koyup yastığın en tepesine ise 50 mm.lensimin kapağını yerleştirdim.Lens üzerindeki nikon yazısı bana doğru bakacak şekilde..Kolçağın hemen arkasında ise takriben 1 m. kadar ötede, geniş yapraklı bir salon bitkisi mevcut..

5-) Netleme modum ise AF-S .Yani tek noktalı mod. (Bundan eminim.)

6-) Amacım şu : Focus noktalarına ne kadar hakimim, makinem ise bu noktalarda ne kadar hassas!!

Deneme çalışmam şöyle : önce en ortadaki yani çapraz sensöre sahip nokta ile denemeler yapıyorum.Noktayı (focus noktasını) lens kapağının, en kenarına yani kapağın neredeyse dış çeperinin en sonuna noktamı nişanlıyorum, yarım deklanşör, netleme tamam ve vizörde görünen durum: nikon yazısı net, arkadaki bitkinin yaprağı ise flu..

7-) Madde 6 daki nokta ile bu kez kapağın hemen dışına , yani aslında 1 m. ötede duran bitkinin yaprağına nişan alıyorum, yarım deklanşör, HEYHAT yine nikon yazısı net, oysa yapraktayım şu an..Biraz daha kapak kenarından uzaklaşıyorum (buraya dikkat; netleme noktasının çevresindeki çerçeve halen kapak üzerinde) yani yaprak üzerinde netleme noktam, yarım deklanşör, yine nikon yazısı yani kapak net, çiçek flu..Bu kez biraz daha yaprak üzerine gidiyorum, yani kapaktan uzaklaşıyorum ve bu kez netleme noktasındaki çerçevenin kenarları artık kapağa değmiyor (vizörden bakıldığında), tümüyle noktam ve noktamın kenarındaki çerçeve yaprak üzerinde, yarım deklanşör, biraz zorlanma, ileri geri lens hareketleri ve nihayet netleme ve görüyorum ki bu kez yaprak net, nikon yazısı flu..

Yukarıda anlattıklarımı tüm noktalarla tekrar tekrar denedim..Yalnızca vizörde, yatay çerçevelenmiş iki netleme noktası ile (çapraz sensöre sahip orta noktanın altında ve üstünde yer alan iki nokta) , kesin ve kusursuz (yani bu noktaların kenarındaki çerçeveler kapakta iken bile eğer netleme noktası yaprakta ise yaprağa netleniyor) netleme yapabiliyorum..

Bu ne anlama geliyor sizce??

-Lensimde, ön/arka focus sapması mı mevcut? Eğer böyle ise neden diğer iki nokta hassas netleme yapabiliyor?

-Biz netleme noktaları ile netleme yaptığımızı düşünürken, aslında netleme çerçeveleri ile mi netleme yapıyoruz?? Bu durumda , nasıl hassas netleme yapmak mümkün olabilir ki??

- netlemenin ve yukarıda anlattığım tuhaf durumun, nokta çevresindeki çerçevelerin yatay olması ile ya da tersinden bakarsak diğer noktaların düşey çerçeveye sahip olması ile alakalı bir durum olabilir mi??

Açıkçası işin içinden çıkamadım, tuhaflık bende mi yoksa çok sevdiğim makinemde mi??

Dilerim seni sıkmamışımdır, yardımların için şimdiden teşekkürler..

Saygı ve sevgilerimle..

Cevabınızı yarına kadar beklemek zorundasınız...:)

Selamlar, saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • Forum Editörü
Sayın Tümen, Yanıt gelmediğine göre hazırsınız demektir:-)) Bu akşam biraz moralim bozuldu açıkçası, makineme olan sarsılmaz güvenim zedelendi, o nedenle acilen ikna edilmeye ihtiyacım var.. Şimdi ..Her zamanki gibi koltuk tepesinde ve elim de makinem çeşitli denemeler yapıyor, makinemi tanımaya, yapabileceklerini görmeye uğraşıyordum. önce bilinenleri bir kez sıralamak isterim: 1-) Makinem nikon d5100, 2-) 11 adet netleme noktası var, vizör içerisindeki yerleşimi ise tıpkı sizin yukarıdaki anlatımınızda verdiğiniz ilk ve sol taraftaki şemadaki gibi.. 3-) Yalnızca en ortadaki noktanın -ki yalnızca bu çapraz sensörlü bildiğiniz üzere benim makinede- üstündeki ve altındaki noktalarda(noktaların etrafında yani) yatay çizilmiş birer çerçeve , diğer tüm noktalarda ise dikey çerçeveler var. Araya bir soru sıkıştırayım: Sensörleri tanımlarken iki çeşit (çapraz ve dikey) olduğunu söylemişsiniz. En ortadakinin üzerinde ve altında olan iki nokta, yatay sensörlü değilmidir?? Yani bir de sensörlerin yatay olanı yokmudur?? çünkü vizörde öyle resmedilmişler.. 4-) Oturduğum koltuğun bir kenarına -kolçaklardan birine- bir yastık koyup yastığın en tepesine ise 50 mm.lensimin kapağını yerleştirdim.Lens üzerindeki nikon yazısı bana doğru bakacak şekilde..Kolçağın hemen arkasında ise takriben 1 m. kadar ötede, geniş yapraklı bir salon bitkisi mevcut.. 5-) Netleme modum ise AF-S .Yani tek noktalı mod. (Bundan eminim.) 6-) Amacım şu : Focus noktalarına ne kadar hakimim, makinem ise bu noktalarda ne kadar hassas!! Deneme çalışmam şöyle : önce en ortadaki yani çapraz sensöre sahip nokta ile denemeler yapıyorum.Noktayı (focus noktasını) lens kapağının, en kenarına yani kapağın neredeyse dış çeperinin en sonuna noktamı nişanlıyorum, yarım deklanşör, netleme tamam ve vizörde görünen durum: nikon yazısı net, arkadaki bitkinin yaprağı ise flu.. 7-) Madde 6 daki nokta ile bu kez kapağın hemen dışına , yani aslında 1 m. ötede duran bitkinin yaprağına nişan alıyorum, yarım deklanşör, HEYHAT yine nikon yazısı net, oysa yapraktayım şu an..Biraz daha kapak kenarından uzaklaşıyorum (buraya dikkat; netleme noktasının çevresindeki çerçeve halen kapak üzerinde) yani yaprak üzerinde netleme noktam, yarım deklanşör, yine nikon yazısı yani kapak net, çiçek flu..Bu kez biraz daha yaprak üzerine gidiyorum, yani kapaktan uzaklaşıyorum ve bu kez netleme noktasındaki çerçevenin kenarları artık kapağa değmiyor (vizörden bakıldığında), tümüyle noktam ve noktamın kenarındaki çerçeve yaprak üzerinde, yarım deklanşör, biraz zorlanma, ileri geri lens hareketleri ve nihayet netleme ve görüyorum ki bu kez yaprak net, nikon yazısı flu.. Yukarıda anlattıklarımı tüm noktalarla tekrar tekrar denedim..Yalnızca vizörde, yatay çerçevelenmiş iki netleme noktası ile (çapraz sensöre sahip orta noktanın altında ve üstünde yer alan iki nokta) , kesin ve kusursuz (yani bu noktaların kenarındaki çerçeveler kapakta iken bile eğer netleme noktası yaprakta ise yaprağa netleniyor) netleme yapabiliyorum.. Bu ne anlama geliyor sizce?? -Lensimde, ön/arka focus sapması mı mevcut? Eğer böyle ise neden diğer iki nokta hassas netleme yapabiliyor? -Biz netleme noktaları ile netleme yaptığımızı düşünürken, aslında netleme çerçeveleri ile mi netleme yapıyoruz?? Bu durumda , nasıl hassas netleme yapmak mümkün olabilir ki?? - netlemenin ve yukarıda anlattığım tuhaf durumun, nokta çevresindeki çerçevelerin yatay olması ile ya da tersinden bakarsak diğer noktaların düşey çerçeveye sahip olması ile alakalı bir durum olabilir mi?? Açıkçası işin içinden çıkamadım, tuhaflık bende mi yoksa çok sevdiğim makinemde mi?? Dilerim seni sıkmamışımdır, yardımların için şimdiden teşekkürler.. Saygı ve sevgilerimle..

Beysan Bey, Merhaba;

Devlet memurluğu insana sadece sabretmeyi değil, birçok şeyi öğretiyor..:)

D5100 ve diğer D5000, D3000, D3100, D3200, D90 gibi kameralarda çAPRAZ tip sensör 1 tanedir. Bu sensör ise MERKEZ de yani en ORTADA ki netlik noktasında yer alır. Resmediliş biçiminden bağımsız olarak en ortadakinin yukarı ve aşağısındaki ve diğer tüm netlik noktalarında kullanılan sensör DİKEY tip sensördür.

7. Maddeye geçmeden şunu belirtmek istiyorum. Akşamları evlerimizi aydınlatmakta kullandığımız tasarruflu ampul veya Flouresan ampul insan gözü için yeterli olsa da kameralar için maalesef loş ışığı ifade etmektedir. Bu ortamlarda AF kameralar özellikle de kullandığımız lensin kalitesine bağlı olarak netliği yapmakta zorlanabilirler. Gözlerimiz bu ışığa alışınca sorunsuz görebiliriz ama kameralar hem fotoğraf çekerken hemde netlik yaparken bu loş ışıkta çok zorlanabilirler.

Bu konu çok önemli. Yani evlerimizde kullandığımız yapay aydınlatma kaynaklarının aydınlattığı ışıklı ortamlarda yapılan netlikte doğal ışıklı ortamdaki gibi hızlı sonuç alamayabilirsiniz. çünkü uğraştığımız şey; En ideal miktardaki ışığı, fotoğrafını çekeceğimiz konumuz için sensöre hapsetmek. Yani ışık denen her saniye değişebilen bir değişkeni kovalıyoruz.

Konuyu dağıtmayalım. Netlik noktası ve etrafındaki çerçeve, netlik yapılacak bölgeyi gösterir. Yani çerçevenin ucuna bile bir cisim gelse (kameranın kapağı) ve netlik noktanız burası ise yarım deklanşör sonrası oraya netlik yapar. Sizin denemenizde de böyle olmuş olabilir. Yani netlik noktasının çerçevesinin bir kısmı kapağa bir kısmı ise 1 m ötedeki bitki yaprağına değiyorsa; Kamera belki kapakta fazla ışık olduğu için netliği oraya yapmayı tercih etmiş olabilir. Zaten sonrasındaki denemenizde netlik çerçevesi kapağa değmediği zaman büyük bir ihtimalle loş ışıkta ve eğer yaprağın rengi de koyu ise bitki yaprağına netlemekte zorlanarak netliği oraya zorlayarak yapmış olabilir.

Merkez noktanın altında ve üstünde yer alan noktalarda yukarıdaki denemeyi başarıyla yaptığınızı ifade etmişsiniz ve orta noktanın neden bunu yapamağını merak ediyorsunuz.. öncelikle şunu söyleyeyim. kameranızda bir sorun yok. Bu 2 noktanın neden başarılı olduğunu; Bu denemeyi yaparken belki yanınızda bulunsaydım anlayabilirdim ama uzaktan birşey söylemek zor. Bu bir problem değil. Bence kafanızı buna takmayın.

Anlattığınız bu problem öne veya arkaya netleme problemi değil. öne veya arkaya netleme şöyle, örneğin siz kameranın kapağını netliyorsunuz ama kamera, kapağın biraz önüne veya biraz arkasına netlik yapıyor. Bunu fotoğrafta fark ediyorsunuz. Netleme sırasında farkedemezsiniz.

Elinizdeki giriş seviyesi bir kamera olduğu için toplam 11 netlik noktasına netlik yapabiliyorsunuz ama bu demek değil ki hassas netlemiyor. Bu arada sizi bu soruya iten gerçeği merak ediyorum. Yani karşılaştığınız bir durum mu oluştu ki; Tam o noktaya hassas netlemiyor diye sordunuz. Mesela sizce neyi tam olarak netlemez bu kamera. Yaptığınız denemedeki kapak ve yaprak örneğini verecekseniz. Unutmayın ki o sadece bir kamera. Kameradan kapak ile yaprağı ayırmasını beklememek lazım..:) Bu denemeyi 51 tane netlik noktası olan bir profesyonel gövde (D300s, D700, D4, D3x, D3, D800, D800E vs.) ile yapmış olsaydınız; 51 tane küçücük netlik notasından birisi belki kapağa diğeri ise yaprağa gelirdi ve neye netlik yapmak istiyorsanız onu kameraya bildirir ve oraya netlemesini isteyebiliridiniz.

Netleme çerçevesinin içindeki veya netleme çerçevesinin yatay ve düşey konumunun bildiğim kadarıyla netleme ile bir alakası yoktur.

Tuhaflık ne kamerada ne de sizde. Kameranızın netlik sınırlarını araştırmanız gayet güzel.

Umarım tatmin edici bir cevap verebilmişimdir.

Selam, sevgi ve saygılarımla,

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sayın Tümen,

Yanıt için teşekkür ederim.Ancak maalesef tatmin olamadım. :) Öncelikle şunu belirtmek isterim ki; amacım lüzumsuz polemiklere girmek asla değil tek hedefim makinemin doğrularını Öğrenmek.

Eğer buraya kadar tamam ise;

1-) "Netlik noktası ve etrafındaki çerçeve, netlik yapılacak bÖlgeyi gÖsterir. Yani çerçevenin ucuna bile bir cisim gelse (kameranın kapağı) ve netlik noktanız burası ise yarım deklanşÖr sonrası oraya netlik yapar. (oysa burada netlemek istediğim yer, çerçevenin ucuna denk gelen yer değil, noktanın olduğu yer)

2-)"Netleme çerçevesinin içindeki veya netleme çerçevesinin yatay ve düşey konumunun bildiğim kadarıyla netleme ile bir alakası yoktur."

Demişsiniz.

Sorularım:Her iki maddede bahsettiğiniz çerçeveden aynı şeyi mi anlıyoruz bilmiyorum ama benim "çerçeveden" kastım netlik noktasının etrafına nikon tarafından çizilmiş olan ve vizÖrde gÖrülen..Yani sizin Nikon-D5000-vs-D300s-AF-Points.jpg

verdiğiniz iki resimden oluşan bu şemanın sol tarafındaki noktaların çevresinde gÖrülen küçük dikdÖrtgencikler. Şimdi asıl soru şu: Netlemeyi biz, bu noktayı mı nişanlayarak yapıyoruz yoksa çerçeveyi de gÖz Önüne almak mı zorundayız?? Yani düşünsenize bir adama, bir metre mesafeden, gÖzüne netlik yapmak istediğinizde noktayı (netleme noktasını) adamın tam gÖzüne nişanlayabiliriz, mesafe çok yakın olduğundan belki noktanın çerçevesi de adamın gÖzü içinde kalacak.

Peki 10 metreden aynı adamın gÖzünü nişanladığımızda bu kez ne olacak, nokta belki adamın gÖzüne denk gelecek/getirebileceğiz ama netleme noktasının dışındaki çerçeve de adamın burnuna değecek.Peki biz bu durumda nereye netlik yapacağımızı makineye nasıl izah edeceğiz?? GÖze mi buruna mı olduğunu nasıl anlatacağız makineye?? Yani demem o ki; netleme, nokta vasıtasıyla mı olacak, noktanın dışındaki çerçeve vasıtasıyla mı??

Bir çelişki de şu : Makinemin 9 noktasına tam tamına, eksiksiz olarak nereyi netlemek istediğimi anlatıyorum da, nasıl oluyorda diğer dokuzuna bunu anlatamıyorum. Kaldıki bu dokuzdan biri de en hassas olduğu sÖylenen orta netleme noktası..

Durum bu..Saygı ve sevgilerimle..

Bu bilinmez durum (elbette benim açımdan bakıldığında) benim için çok Önemli..Eğer herşey yolunda ise ve makinede bir problem yoksa o zaman ben netleme konusunda pek çok şeyi yanlış Öğrenmişim demektir.Yok eğer sorun makinede, daha doğrusu lenste ise o zaman bir servise yÖnlenmem gerekecek.. :(

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • Forum Editörü

Beysan Bey, Merhaba;

Sorularınızın cevabı yine yarına kaldı. Kusura bakmayın.

Selamlar, saygılar

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Merhaba,

Bakalım konu nerelere gidecek ilgi ile takip ediyoruz.

Beysan Bey merhaba bir önceki yazınızda bir yanlışlık mı var acaba ben mi yanlış okuyorum.

" Bir çelişki de şu : Makinemin 9 noktasına tam tamına, eksiksiz olarak nereyi netlemek istediğimi anlatıyorum da, nasıl oluyorda diğer dokuzuna bunu anlatamıyorum. Kaldıki bu dokuzdan biri de en hassas olduğu söylenen orta netleme noktası.. "

( Makinemin 9 noktasına anlatıyorumda diğer dokuzuna anlatamıyorum cümlesinde )

Selamlar

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sayın Tümen,

Yanıt için teşekkür ederim.Ancak maalesef tatmin olamadım. :) Öncelikle şunu belirtmek isterim ki; amacım lüzumsuz polemiklere girmek asla değil tek hedefim makinemin doğrularını Öğrenmek.

Eğer buraya kadar tamam ise;

1-) "Netlik noktası ve etrafındaki çerçeve, netlik yapılacak bÖlgeyi gÖsterir. Yani çerçevenin ucuna bile bir cisim gelse (kameranın kapağı) ve netlik noktanız burası ise yarım deklanşÖr sonrası oraya netlik yapar. (oysa burada netlemek istediğim yer, çerçevenin ucuna denk gelen yer değil, noktanın olduğu yer)

2-)"Netleme çerçevesinin içindeki veya netleme çerçevesinin yatay ve düşey konumunun bildiğim kadarıyla netleme ile bir alakası yoktur."

Demişsiniz.

Sorularım:Her iki maddede bahsettiğiniz çerçeveden aynı şeyi mi anlıyoruz bilmiyorum ama benim "çerçeveden" kastım netlik noktasının etrafına nikon tarafından çizilmiş olan ve vizÖrde gÖrülen..Yani sizin [url=

verdiğiniz iki resimden oluşan bu şemanın sol tarafındaki noktaların çevresinde gÖrülen küçük dikdÖrtgencikler. Şimdi asıl soru şu: Netlemeyi biz, bu noktayı mı nişanlayarak yapıyoruz yoksa çerçeveyi de gÖz Önüne almak mı zorundayız?? Yani düşünsenize bir adama, bir metre mesafeden, gÖzüne netlik yapmak istediğinizde noktayı (netleme noktasını) adamın tam gÖzüne nişanlayabiliriz, mesafe çok yakın olduğundan belki noktanın çerçevesi de adamın gÖzü içinde kalacak.

Peki 10 metreden aynı adamın gÖzünü nişanladığımızda bu kez ne olacak, nokta belki adamın gÖzüne denk gelecek/getirebileceğiz ama netleme noktasının dışındaki çerçeve de adamın burnuna değecek.Peki biz bu durumda nereye netlik yapacağımızı makineye nasıl izah edeceğiz?? GÖze mi buruna mı olduğunu nasıl anlatacağız makineye?? Yani demem o ki; netleme, nokta vasıtasıyla mı olacak, noktanın dışındaki çerçeve vasıtasıyla mı??

Bir çelişki de şu : Makinemin 9 noktasına tam tamına, eksiksiz olarak nereyi netlemek istediğimi anlatıyorum da, nasıl oluyorda diğer dokuzuna bunu anlatamıyorum. Kaldıki bu dokuzdan biri de en hassas olduğu sÖylenen orta netleme noktası..

Durum bu..Saygı ve sevgilerimle..

Bu bilinmez durum (elbette benim açımdan bakıldığında) benim için çok Önemli..Eğer herşey yolunda ise ve makinede bir problem yoksa o zaman ben netleme konusunda pek çok şeyi yanlış Öğrenmişim demektir.Yok eğer sorun makinede, daha doğrusu lenste ise o zaman bir servise yÖnlenmem gerekecek.. :(

Doğrusu "2 noktasına" olacak. :)

Sevgi ve saygılarımla..

- Beysan TAŞCI tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Beysan bey 1metredeki adamın gözüne çerçeveyle bir netleme yapılabilir ama 10metrede nasıl olacak demişsiniz fakat 10metredeki adamı zoomla beriye çekmezsek zaten netlemenin göze veya buruna kaymış olması çokta etki etmez. zoomla yakına alındığında ise yine o çerçeve göze çerçevelenebilir. bende d5100 kullanıcısıyım akşama dediğinizi deniycem fakat söylenildiği gibi ev ışıklandırması bu tip denemeler için kaale alınacak sonuçlar ortaya koyacak ortam değil. ayrıyetten üstadlardan doğrusunu öğrenmek kaydıyla ben o çerçevelerin anlamını; nokta nokta ama çerçevenin çerçevelediği alan içinde yanılma payı olabilir olarak yorumluyorum.
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Yani arkadaşlar demem o ki; biz hep yanlış mı öğrendik acaba bazı şeyleri..Yani netleme noktası deyip duruyoruz, oysa ortada bir netleme noktası/noktaları yok da netleme alanları mı var?? Yani noktayı istediğimiz yere nişanlamaya çalışmaya gerek yok, noktanın çerçevesi denk gelse yetecek mi?? Peki eğer gerçek buysa, yani netleme noktaları değil de alanları ise netlemeyi yapan, o alanlar/çerçeveler HASSAS BİR NETLEME için biraz büyük değil mi??

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • Forum Editörü

Yani arkadaşlar demem o ki; biz hep yanlış mı öğrendik acaba bazı şeyleri..Yani netleme noktası deyip duruyoruz, oysa ortada bir netleme noktası/noktaları yok da netleme alanları mı var?? Yani noktayı istediğimiz yere nişanlamaya çalışmaya gerek yok, noktanın çerçevesi denk gelse yetecek mi?? Peki eğer gerçek buysa, yani netleme noktaları değil de alanları ise netlemeyi yapan, o alanlar/çerçeveler HASSAS BİR NETLEME için biraz büyük değil mi??

Beysan Bey, Merhaba;

Şu anda sitede olduğunuza göre bugün işe girmediniz galiba.. :)

Nasıl birşeyin fotoğrafını çekmek isteyebilirsiniz ki; siz bu netleme alanları içinde onu hassas bir şekilde netleyemeyeceksiniz. Bildiğim en hassas netleme yakın çekimlerde (makro) gerekli. Diyelimki bir çiçeğin üzerindeki çok küçük noktalar var ve siz sadece bir noktaya netlik yapmak istiyorsunuz. Netlemek istediğiniz bu küçük nokta ise 11 tane olan netleme alanından küçük. Hiç sorun değil, çünkü çekmek istediğiniz bu küçük noktalar hep aynı düzlemdeler, yani aynı uzaklıkta bulunuyorlar. Seçtiğiniz netlik noktası (veya alanında) 3-4 tane bu küçük netleyecek nokta olsa bile; Bunlara yapacağınız netlik, o düzlemdeki herşeye yaptığınız netliktir. Yani birisine yaptığınız netlik diğerleri de aynı düzlemde olduğu için onlara da yapılmış demektir. Bu durumda halen kafanızda netleme ile ilgili sorun var mı?

10 Metredeki bir adamın gözüne netlemek, uzaklık fazlaca olduğu için elbette adamın tüm kafasına olacaktır ve belki de kafasının etrafındaki nesnelerde bu netlik noktasına gelebilecektir. Bu uzaklıkta adamın gözüne netleme yapayım da adamın gözü net, kulağı bulanık olsun denemez, çünkü bunu o uzaklukta insan gözü ayırt edemez ve bu uzaklıkta adamın gözünü net çekerken kulağını bulanık çekebilecek veya tersini yapabilecek alan derinliği olan lens ben bimiyorum.

Diğer sorunuza da en kısa zamanda cevap yazacağım.. :)

Selamlar, saygılar

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.