İçeriğe git

Nikon'un titreşim önleme sistemi vr nedir ve nasıl çalışır?


Recommended Posts

  • Forum Editörü

TİTREŞİM AZALTAN LENSLER (VR-OS-OIS)

Aslında konu başlığını titreşim azaltma olarak değilde bulanıklığı önleme sistemi olarak adlandırmak daha doğru. Çünkü sistemin amacı bulanıklığı önleyerek. Net fotoğraflar elde edebilmektir. Sistemin her firma tarafından verilmiş değişik adlandırmaları bulunuyor. Nikon VR, Canon OIS, Sigma OS gibi. Şimdi yaşım itibariyle biraz "Bizim zamanımızda böyle fotoğrafı kolaylaştırıcı teknolojiler yoktu diye başlayarak yaşıma uygun davranayım.. :)" Eskiden lenslerimizin hiçbirinde titreşim önleme sistemi yoktu ve gayet güzel fotoğraflar çekebiliyorduk ve bu bizi daha dikkatli davranmaya zorluyordu. Net fotoğraf çekmeyi başardığımızda ise büyük keyif alıyorduk. Şimdi de keyif alıyoruz ama eskiden daha da keyifliydi. İşin zorluğu vardı. Daha az teknolojiye sahipken daha mutluyduk diye düşünüyorum. Oyunlarımızı dışarıda oynar, düştüğümüzde kolumuz, bacağımız kanar ve hiçbirine aldırmadan oynamaya devam ederdik. Şimdiki çocuklar öyle mi? Tüm dünya onlar için bir ekrandan ibaret ve sanal bir dünyada yaşıyorlar. Büyükleri onları bilgisayar başında gördüklerinde ve dışarıda bir dünya var dediklerinde, verdikleri cevap kısa ve net oluyor; Sahi mi? Linkini göndersene:)

 

Neyse konumuza dönersek...

Çektiğimiz fotoğraflardaki bulanıklıklığın 3 tane nedeni vardır.

 

1-) ELDE ÇEKİMDEN KAYNAKLANAN: Ortamdaki ışığın az olması nedeniyle düşük perde hızının kullanılması sonucunda fotoğrafçının elinin titremesinden kaynaklanır. Bunu çözmek için üçayak kullanmak en güzel çözümdür. Üçayak yoksa bir duvara, bir tel örgüye yaslanarak ya da yere diz çökerek bu sallanmayı en aza indirebiliriz. Biz eskiden böyle yapardık..

 

2-) HAREKETLİ KONUDAN KAYNAKLANAN: Fotoğrafı çekilen konunun hareketinden kaynaklanan bulanıklıktır. Bunu çözmenin yolu ise yüksek perde hızı kullanmaktır. Bazı durumlarda fotoğrafçı konunun hareketini vurgulamak için bilerek düşük perde hızı kullanabilir. Suyun akışı, bir sporcunun koştuğunun ve bir yarış aracının hızının belirtilmesi.

 

3-) YANLIŞ NETLİK: Fotoğrafçının makineye tam hakim olmamasından kaynaklanan, fotoğrafı çekilecek ana konu dışında bir yere netlik yapılmasıdır.

 

Nikon firması 1994 yılında 35 mm filmli olan Nikon Zoom 700VR QD modelinde titreşim azaltma fonksiyonunu kullanmış ve başarı kazanması üzerine dijital makineler için VR olarak adlandırılan titreşim azaltma sistemini geliştirmeye başlamıştır. Bu sistem fotoğrafçının kullanma kabiliyetine bağlı olarak yaklaşık 3-4 stop düşük değerlerle çalışmaya olanak sağlamaktadır. VR sistemi açık olduğu halde gereğinden daha düşük perde hızından dolayı bulanık çekilen fotoğraflar buna örnektir.

 

SİSTEMİN İŞLEYİŞ MEKANİZMASI: Aşağıdaki Şekil 1 de görülen VR titreşim önleme sistemi; Bulanık görüntüleri netleyebilmek için netliği sağlayan AF sensörü ile pozometrik ölçümü yapan sensörler birlikte çalışarak bulanıklığın oluştuğu yeri tespit eder.

 

post-1809-0-94310300-1336656000_thumb.pn

 

Yine aşağıdaki Şekil 2 de görülen lensteki yatay ve düşey hareketi algılama sensörleri ile cismin hareketini algılayıp TİTREŞİM üNİTESİNİ yukarı-aşağı ve sağa-sola hareket ettirerek konunun hareketi ve kameranın çekim sırasındaki titremesi dengelenerek görüntünün kaydedildiği sensöre net görüntünün gitmesi sağlanır.

 

post-1809-0-72298700-1336656028_thumb.jp

 

Aşağıda bir VR lens ünitesi görünmektedir. Bu ünite lensin içindeki mercek grupları arasına yerleştirilerek kameranın elde çekimden kaynaklanan sallantısı ile cismin hareketinden kaynaklanan sallantısını dengeleyerek net fotoğraflar çekmemizi sağlar. VR fonksiyonunu kullanırken Nikon'un ilk VR sistemi olan VR I modelini üçayak kullanırken kapalı (VR OFF) konuma getirmeyi unutmamalısınız. Çünkü unutursanız fotoğraflarınız bulanık çıkar. Deneyip görün. Bu sorun 2. Kuşak VR sistemi olan VR II'de çözüldü. Kamera üçayağa bağlanınca VR sistemi kendisini otomatik olarak kapatmaktadır. VR sistemini kullanırken unutmamanız gereken birşey daha var aslında. Tıpkı filtrelerin kamera içine giren ışığı çok çok da olsa azaltması gibi; VR sistemi de gerekli olmadığı durumlarda kapatılmalı ve sadece ışığın az olduğu ve düşük perde hızına ihtiyaç duyulduğu durumlarda kullanılmalıdır.

 

post-1809-0-29610300-1336656040_thumb.jp

VR_LENS copy_TR.png

pic_002 copy.jpg

VR-Lens-Unit.jpg

  • Teşekkürler 1
  • Harika 3
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Vr olan bir lensim yok ama kullanmadım da bu özelliği

Yalnız Canon ve Nikon un lense koymalarını hala anlamıyourum

Pentax, Olympos, Sony vs gövdeye koyuyor lens farketmiyor.

bir de şu sorum olacak bir örnek resim çekilen VR kapalı açık

ve ne kadar bize artı sağlıyor

geçen ay media marktta canon nikon VR IS olan lensleri denedim gene bulanık çıktı fotolar

kullanımında nelere dikkat edilmeli acaba?

bilgi için de teşekkürler.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • Forum Editörü

Salih Bey, Merhaba;

VR' yi lense veya gövdeye koymak arasında pek bir fark yok bence. İlk başta gövdeye koymak mantıklı geliyor ama sonra bu gövdeyi de 3-4 sene sonra değiştireceğimizi düşününce ha lense ha gövdeye koymanın bir farkı yok diye düşünüyorum. Pixel olayını bilgisayarın grafik kartına çevirdiler.. :)

VR' de Nikon firmasının iddiası 4 stop'a kadar bir avantaj sağladığı yönünde. Yani 1/125 perde hızı gereken bir yerde 4 stop= 1/60 bu bir, 1/30 bu ikii, 1/15 bu üüççç, 1/8 bu dörtttt. Bunun anlamı toplam 4 stop aşağı bir perde hızında çalışabilirsiniz. Yani bir konuyu çekeceksiniz ve lensiniz ağır, ışık az ve en az 1/125 perde hızında çekmeniz gerekiyor. İşte Nikon VR bunu 1/8 perde hızıyla çekmenize olanak sağlıyor. Bu ise düşük ışık koşullarında çok büyük bir avantaj sağlıyor. Sizin denediğiniz VR veya OIS demek ki bulanıklığı önleyecek perde hızını kurtarmadı ama VR lensle çalışırken bol keseden yada yağı bol bulan arap arkadaşımız gibi davranmayıp çok daha dikkatli davranarak nasıl olsa VR var, salla kamerayı sallayabildiğin kadar değil çok dikkatli ve titretmeden aşağıda açıkladığım gibi kullanmak gerek.

Aslında insanlara fotoğraf çekmeyi öğretirken en önemli olayı atlıyoruz ve bu önemli konuya hiç değinmiyoruz. Nedir bu önemli konu; Bu konu özellikle düşük perde hızı ile çekim yaparken kullanmamız gereken bir teknik. örnek;

İç mekanda bir amcanın portre fotoğrafını çekeceğiz. Işığın az olduğunu söylemeye gerek yok. ISO' yu 200 değerini pek geçirmemek gerek ama bu sadece bize düşük perde hızı verecek bir örnek olduğu için ISO 200 olsun. Pozometrik ölçümleri yaptık ve kamera perde hızını 1/15 ve diyaframı da f5.6 verdi. Lensimizde VR varya perde hızını 1/8 e düşürdüm ve diyaframı da 1 stop kıstım ki biraz daha alan derinliği elde edeyim. Kadrajı yaptık ve deklanşöre basıp fotoğrafı çekeceğiz amannnn DİKKAT BURASI O ATLADIĞIMIZ VE Hİç DEĞİNMEDİĞİMİZ KONU;

DEKLANŞöRE BASMADAN DERİN BİR NEFES ALIYORUZ SONRA NEFESİMİZİ TUTUYOR VE 8 SANİYE İçİNDE DEKLANŞöRE BASIP FOTOĞRAFI çEKİYORUZ. EĞER çEKEMEZSEK NEFESİMİZİ VERİP TEKRAR DERİN BİR NEFES ALIP TEKRAR DENİYORUZ.

Nee 8 saniyeyi nasıl sayacağız diye sorularınızı duyar gibiyim. Onu da ayarlayın gitsin. Şaka bir yana zamanla ayarlanıyor, deneyin ve görün.

Kural olarak fotoğrafa yeni başlayanların 1/30 ve daha aşağı perde hızı gerektiren fotoğrafları elde çekmeyip sehpa kullanmaları gerekiyor ama uygulayan kim. Kime anlatıyorum kardeşim. Tamam hah buldunuz çözümü ISO' yu 1/30 'un yukarısında bir perde hızı verecek bir değere getirin gitsin. Al sana çözüm ama çok yanlış, bende yapıyorum ama temel kural ne yaparsan yap ISO' yu 100' den daha yükse bir değerde kullanma. İç mekanlarda hareketli konular varsa çok zor, çok çok zorrr.

Selamlar,

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Değerli cevabınız için teşekkürler.

Aslında lensi denerken dediğinizin aynısını yaptım nasıl olsa VR var hiç nefes tutma felan yapmadım bi de 130 mm ye getirdim lensi ve foto bulanık çıktı

O zaman şöyle diyelim VR işimize yarar ancak ona güvenmeden önce biz kendimizi teknik olarak geliştirelim ki iyi fotolar çıksın

Uzun odaklı lenslerde VR olması heralde daha iyi olacaktır 70-300 gibi bir lenste gerekli

gövdede Vr olması evet body değişir ama lens kalır bu yönünü de düşünmek lazım

elimizde lensler durur ama body i satarız yenisini alırız gibi

şimdi daha iyi anladım konuyu

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Başarılı bir makale gerçekten.. Elinize saglık merak edenler ıcın başarılı acıklamalar var..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ümit hoca, benim merak ettiğim bi nokta var:

Nikon'un VR sisteminde bir veya bir grup mercek sistem tarafından sÜrÜlerek/hareket ettirilerek amaca ulaşılıyor. Peki, gövde Üzerined bu sistem neyi sÜrÜyor/hareket ettiriyor? SensörÜ olabilir mi?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ümit hoca, benim merak ettiğim bi nokta var:

Nikon'un VR sisteminde bir veya bir grup mercek sistem tarafından sÜrÜlerek/hareket ettirilerek amaca ulaşılıyor. Peki, gövde Üzerined bu sistem neyi sÜrÜyor/hareket ettiriyor? SensörÜ olabilir mi?

benim bildiğim sensörÜ hareket ettiriyor Pentax Olympos vs. kullanıyor.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • Forum Editörü

Merhaba, Mehmet Bey;

Salih beyin de belirttiğim üzere görüntü algılayıcısını hareket ettiriyor.

Selamlar,

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • Forum Editörü

Salih Bey, Merhaba;

Aşağıdaki fotoğraf D200 ve Nikon 70-300 mm lens ile 300 mm odakta 1/30 perde hızında f5,6 değerde soldaki VR özelliği açık tutularak sağdakinde ise VR kapalı olarak çekilmiştir ve VR' nin farkı ortadadır.

kabouter.jpg

Ayrıca anlattığım nefes tutma ile ilgili konu aslında özellikle düşük perde hızlarında kullanılması gereken fotoğrafın temel bir kuralıdır.

Selamlar,

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • Forum Editörü

Salih Bey, Merhaba;

Rica ederim. Yazının ilk başında da belirttiğim gibi eskiden VR mi vardı?:)

Selamlar,

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Arkadaşlar,

VR güzel bir niğmet. Zorda kaldığınızda imdadınıza yetişiyor. Özellikle ikinci nesil olanı (Nikon VR II) daha bi güzel.

Ancak VR'ye ihtiyaç olmadığı hallerde kullanılması hiç doğru değil. Yani gerçekte zaten oldukça net/keskin çıkacak bir kareyi boşyere daha da flu yaparsınız.

Yani olursa iyi olursa, ama olmazsa da olur, çok elzem değil. Bir aracın klimasının otomatik olmasıyla manuel olması gibi bi şey yani.

Fotoğraf mı çekiyoruz, o halde titretmeyeceğiz.

Abi titriyor, hele benim gibi yaşlı bi adam titretmeden çok zor!

O zaman bir üçayak kullanacağız.

Tembellik yaptık üçayak getirmedik; orda VR seni kurtarır ama bütçen yeterse!

ümit hocam, tüfek icad oldu mertlik bozuldu tam buraya gÖre...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 ay sonra...

Arkadaşlar,

VR güzel bir niğmet. Zorda kaldığınızda imdadınıza yetişiyor. özellikle ikinci nesil olanı (Nikon VR II) daha bi güzel.

Ancak VR'ye ihtiyaç olmadığı hallerde kullanılması hiç doğru değil. Yani gerçekte zaten oldukça net/keskin çıkacak bir kareyi boşyere daha da flu yaparsınız.

Yani olursa iyi olursa, ama olmazsa da olur, çok elzem değil. Bir aracın klimasının otomatik olmasıyla manuel olması gibi bi şey yani.

Fotoğraf mı çekiyoruz, o halde titretmeyeceğiz.

Abi titriyor, hele benim gibi yaşlı bi adam titretmeden çok zor!

O zaman bir üçayak kullanacağız.

Tembellik yaptık üçayak getirmedik; orda VR seni kurtarır ama bütçen yeterse!

ümit hocam, tüfek icad oldu mertlik bozuldu tam buraya göre...

Mehmet Bey '' tüfek icad oldu mertlik bozuldu '' Biz ona teknoloji diyelim :) Takip etmek lazım :)

Mesela ben 18-200mm VR 2 kullanıyordum. Bu işi yapan için VR 2 sistemi çok büyük avantaj. TAbii dediğiniz gibi ücreti pahalı malesef. Fotoğraf bir sanattır ve sürekli geliştirmek gerekir. Bu işden ekmek yediğimiz için bir şekilde kendimizi ve makineleri geliştirmek gerekiyor diye düşünüyorum.

Ama hobi amaçlı uğraşıyorsanız VR sistemi o kadarda gerekli değil...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 hafta sonra...
  • 3 yıl sonra...

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.