İçeriğe git

Bazı temel bilgiler


Cem Uza

Recommended Posts

1-Enstantane nedir? Nasıl kullanılır?

2-Matris-Noktasal-Merkez Ölçümlerin farkları nedir?

3-Basamaklama nedir? Nasıl kullanılır?

4-D-Lighting nedir? Nasıl kullanılır?

5-Rear Flaş modu ne işe yarar?

6-Resim boyutunu büyütünce veya küçültünce ne değişir?? Fine ve Normal arasında ne fark vardır?

Diğer arkadaşlar içinde yararlı olacağını düşündüğüm bikaç temel şey hakkında yardım almak istiyorum.Nerelerde nasıl kullanabiliriz bunları ufak bilgiler verirseniz sevinirim.Şimdiden Teşekkürler :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Enstantane nedir?

Obtüratör hızı ya da perde hızı olarak da geçebilen enstantane, deklanşör düğmesine (fotoğraf çekmek için bastığımız düğme) bastığımızda optik algılayıcıya ne kadar süre ile ışık düşürüleceğini belirtir. Bu süre algılayıcının kaç saniye pozlanacağını gösterir diyebiliriz. Perde, DSLR fotoğraf makinelerinde mekanik iken, kompakt makinelerde elektronik olabilmektedir ama her ikisinin yaptığı görev aynıdır; algılayıcıya ne kadar süre ile ışık düşeceğini belirlerler.

  • Kısa pozlama: Hareketi dondurma, çok ışığın olduğu durumlarda optik algılayıcıya düşen ışığı azaltmak için hızlı enstantane değeri kullanarak çekim yapılmasıdır.
  • Uzun pozlama: Kaydırma (İng: ‘Panning’) gibi hareketin devamlılığını fotoğrafa yansıtmak için, ortamda az ışık olduğunda optik algılayıcıya düşen ışığı arttırmak için yavaş enstantane değeri kullanarak çekim yapılmasıdır.
  • Bulb: (Türkçe karşığı sınırsızdır; Kısaltması: B): Enstantane değerinin makinenin izin verdiği en yavaş enstantaneden daha da yavaş olmasını istediğiniz durumlarda makinanın B modunu devreye sokarak istediğiniz kadar uzun pozlama yapabilirsiniz. Kimi modellerin mod tekerinde ‘Bulb’ için ayrı bir konum bulurken çoğu DSLR modelinde enstantaneyi 30 veya 60 saniyeden bir kademe daha yukarı aldığınızda karşınıza çıkar. Bu şekilde çekim yaparken uzaktan kumanda veya deklanşör kablosu kullanılması yararlı olacaktır çünkü doğrudan deklanşör düğmesini kullanmak makinede titreşime neden olacaktır.

Enstantanenin fotoğrafa etkisi nasıldır?

Hareketi dondurarak fotoğraflamak istediğimizde hızlı enstantane kullanırız yani kısa pozlama yaparız. Hareketli konuya ve konunun hızına göre uygun hızlı enstantane değeri seçilir. Aşağıdaki karede yapay şelaleden akan suyu görmektesiniz. 1/4000 saniye suyun birbiri ile yaptığı etkileşimi yakalamaya yetiyor ama kullanılan makine giriş seviyesi olduğu için daha hızlı enstantane kullanma imkanımız yok. 1/8000 kullanarak suyun hareketini daha da dondurmak mümkün olacaktır.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Matrix:Kadrajın her noktasına dusen ısıgı toplar ve ortalamasını alarak %90 dogru poz degerını verır.

Merkez agırlık;Sanırım ısıgın buyuk kısmını kadrajın ortasına gore olcer.Ama kalan yerlerde olculur.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Basamaklama, basitçe anlatırsak, bir yerine en az üç fotoğraf çekip içinden uygun olanı seçmek ya da bunları birleştirip tek bir fotoğraf elde etmek için kullanılan bir yöntemdir. Fotoğrafçılık dersi aldıysanız ya da ışık konularımızı okuduysanız, günün her saatinin fotoğrafa uygun olmadığını biliyorsunuzdur. özellikle öğle saatlerinde fotoğraf çekmekten kaçınırız. Tepemizdeki güneşin yerdeki etkisi çok serttir ve genelde bu ışık pek tercih edilmez. Onun dışında bazı durumlarda gökyüzü ile deniz/yer arasında seçim yapmanız gerekebilir.

Gökyüzünden pozlama yaparsanız, deniz ya da kara koyu çıkar zira gökyüzü parlaktır. Karadan ya da denizden pozlama yaparsanız bu defa gökyüzü fazla pozlanıp patlayacaktır. Bunları engellemek için ND filtre gibi filtreler kullanmak mümkün. Kısacası konumuzun bir kısmı ışık alıyor diğer kısmı aynı oranda almıyorsa, pozlama konusunda sorun yaşayacağız demektir.

Yukarıdaki senaryolarda filtre çözümleri yerine basamaklama yöntemini de kullanabiliyoruz. Kameramız üç kare fotoğraf çekiyor. Bir tanesi sizin ayarladığınız pozlama değerinde. Diğer ikisi ise, sizin belirlediğiniz durak kadar* az ve fazla pozlanıyor. Böylece elinizde bir tane ideale yakın, bir tane az bir tane de fazla pozlanmış fotoğraf oluyor. Az pozlanmış fotoğrafta patlama yapan yerler normal çıkarken, geri kalan yerler karanlık çıkıyor. çok pozlanan fotoğrafta ise gökyüzü gibi aydınlık yerler patlarken, diğer alanlar düzgün pozlanmış oluyor.

*Bu değer fotoğraf makinesine göre değişiklik gösterebilmekte. Genelde 1/3 ile 2 durak arasında oluyor ama üst sınır 3 durak ve daha üstü de olabilir.

Burada iki devam yolumuz var. Eğer sizi zorlayan bir ışık konumunda kalmış ve doğru pozlamaya karar verememişseniz, kendi ayarladığınız değerden 1 durak fazla ve az çekerek daha sonra hangisinin düzgün gözüktüğüne bakar onu seçersiniz. Yani burada amaç aşırı uçlarda çekip birleştirmek değil. Sadece ince ayarla uğraşacak vaktiniz yoksa, ayalardığınız pozlama değerine yakın iki kare daha çekerek, çektiğiniz fotoğrafın doğru pozlanma şansını yükseltiyorsunuz. Zira tek kare çekip hatalı pozlamış olursanız, oraya geri dönüp yeniden çekemeyebilirsiniz. Photoshop ile de kurtarmak mümkün olmayabilir. Zaten Photoshop ile uğraşmak yerine işi makinede bitirmek her zaman tavsiye ettiğimiz yöntemdir.

Diğer kullanacağımız yol ise çektiğimiz üç fotoğrafı birleştirmek. çünkü yukarıdaki yolla çekilen üç fotoğrafın üçü de istediğimiz sonucu vermeyebilir. O zaman üçünden tek bir fotoğraf üretmek gerekir. Bazı makineler bunu kendi içlerinde yapıyor ama biz tabii kendimiz yapacağız. Biz aynı kadrajın biribirinden farklı pozlanmış üç karesini birleştirip, doğru pozlanmış tek bir kare elde edeceğiz. Yukarıda izlediğimiz yoldan farkı, üç fotoğraftan birini seçmek değil, doğru pozlanmış fotoğrafı oluşturmak. Yazılım müdahalesi gerektiğinden bu yol daha uğraştırır ancak başarı garantisi kesin diyebiliriz.

Uzun lafın kısası hdr yapıcaksanız bu ayarı acabılırısnız.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

D-lıghtıng:Karanlık kalabılecek yerlerı aydınlatarak fotografa dahıl etmek ıcın kullanılır.Eger çekımden sonra karanlık kısım çoksa ve flash'ımız yoksa kullanılabılır.Ama - lerıde vardır.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Resimlerin boyutunu kuculttukce kalıtesı artar ve daha hoş olur.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bilgiler için çok teşekkürler.

1-Beyaz Dengesi nedir?

2-Basamaklamayı hangi 3 değerde yapmak daha verimli olur? (0.3 0.7 1.0 etc. )

3-Uzun pozlama modunda karanlıkta çok uzun sürüyo;aydınlık ortamda çok kısa.Bu böyle midir? Yoksa istediğimiz süreye ayarlama imkanı var mı?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

3.Uzun pozlama yapmak,Ve perdenin ne kadar açık kalacağını ben belirlemek istiyorum diyosan..Makinanı BULB moduna getirmelisin ve pozlama yapmak istediğin süre deklanşöre basman yeterli olacaktır..Karanlıkta uzun sürmesinin nedeni ortam ışığı çok az olduğu için ortamdaki ışığı toplamaya çalışıyor makina ondan uzun sürüyor.. (bildigim kadarıyla bu iş böyle :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

1_White balance(beyaz dengesi):Temelınde Kelvın yanı sıcaklık degerı yatmaktadır.Işık egıtımı alanlar bu ayarı daha ıyı kullanıcagı gıbı bazı ortamlarda yanılmaları engellemek ıcın (guneslımı yoksa golgelımı)dememek ıcın %18 gri bir kartla deneme yapıp ortama gore beyaz dengesı yapmak dogrudur.Fakat bunları yapamıyorsak en garantı bır dıger yol ıse auto moda alıp raw'da duzenlemektır.Cunku Ps'da whıte balance ayarı dıye bır panel bulunuyor zaten.Ugrasmaya fazla gerek yok yanı.Auto yeterlı olucaktır.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2_Basamaklamaya gerek duyuyorsan -1 ve +1 olarak ayarlamalısın.Yada bunu devre dısı bırakıp kendın bıraz daha zaman harcayıp ayrı ayrı cekersın.Ama kadrajdan bır sey kaybetmeyım ve zaman harcamıyım dıyorsan basamaklamayı kullanabılırsın.Hdr yapıcaksan -2 ve +2 de olabılır fakat normal bır fotografta kesınlıkle -2 ve +2 yı begenmıyeceksın.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3_Evet bu boyledır.Fakat gunduz hava bulutlu olunca ortam karanlık kaldıgı ıcın 1 tık veya 2 tık enst'Yİ yavaslatabılırsın.Ayrıca ND fıltre kullanarak gunduzde uzun pozlamalar yapabılırsın.Istısta durumlarda ıse mesela çok hızlı akan bır akarsu varsa bunu 1sn yede bıle yada 1 sn yeye yakın kesırlı sayılarda bıle uzun pozlayabılırsın.Su purussuz cıkacak bulutlar dalga halını alacaktır.Süresını ise bulb modunda ayarlayabılırız.Fakat burada ıhtıyacımız olan VR lens ıle kablolu veya kablosus kumandadır.Aksı taktırde tıtresımler olusacaktır.Eger bunları almıcaksanız trıpod ustunde self tımer'ı acıp denklansore dokunmadan cekerbılırsınız.

Saygılarımla,,,,

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

evettt.

Onemlı degıl zaten bu sordugunuz soruları tum fotografçılar bılır temel bılgıler bunlar.Bunları ogrenmenız lazım zaten.Tabı estetık bılgısıde ıceren egıtım programıda gerekıyor.Istersenız ben sıze evde ogrenebılecegınız bır program sunabılırım.2 ay boyunca ınternet uzerınde arastırma yaparak fotografçılık temel bılgılerını ogrenebılırısnız.1 ay sure ıcerısındede ekıp manları tanıyıp cekıme cıkarsınız.

nkndigital@hot adresınden sunabılırım.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hareketlı seylerı flash'la cekıyorsanız mutlaka rear flash modunu kullanın.Ve amacınız karanlık bolgelerı açmak ve golgelerı doldurmaksa gece gunduz farketmeden slow mod eyterlı olucaktır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.