İçeriğe git

FARKLI VE İLGİNÇ BIR TEKNIK YARDIMI


Recommended Posts

Arkadaşlar Kadrajımızın çoğunu sıyahlastırmak ıcın sadece konumuzu on plana çıkararak çekım yapmak ıcın Flashı normal modda kullanırsak ve spot ölçum yaparsak(herhangı bırnı yaparsak)Istedıgmız sonucu alabılırmıyız ?

post-2213-0-58427600-1339452282_thumb.jp

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • Forum Editörü

Yiğit Bey, Merhaba;

İvan Pavlov' un güzel bir söz var diyor ki; Herşeyi bildiğini sanma! gerçekte çok bilgili olsanda kendine cahilim diyebilecek cesaretin olmalı. Bende flaş konusunda sanat fotoğrafında flaş kullanımı çok zor ve şimdiye kadar çok ihtiyacım olmadığı için fazlaca bu konuya eğilemedim yani CAHİLİMM..:)

Flaşla çekim ve flaş modları konusunda tek bildiğim; Flaşların kullanma kılavuzlarının kameraların kullanma kılavuzları ile aynı kalınlıkta olduğu. Yani çok karmaşık olduğunu düşünüyorum. Sorunuza mantık ve fotoğrafın ışığın varlığı ve kaydedilmesi fikriyle mantık yürüterek cevap vermeye çalışacağım.

Flaşın çakma şiddedini bildiğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Eğer çok kuvvetli çaktırmazsanız, sadece konunuzu aydınlatacak kadar çaktırırsanız o zaman arka plana ışık gidipte aydınlanmayacağı için sorun olmayacaktır. Ayrıca konunuz ile arka zemin arasındaki mesafe fazlaysa denemedim ama kuvvetli çaktırsanız da sorun çıkmayacaktır diye düşünüyorum.

Sorunuzun cevabı mantıken şu; Konuya flaşın ışığını az ve sadece konuyu aydınlatacak kadar göndermek. Diğer arkadaşlarım bana katılırlar mı bilmiyorum?

Selamlar,

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ozaman şöyle bir tablo buna uyacak diye dunsuyorum Ümit Bey;

Normal:Sadece konuyu aydınlatır.Çunku zayıf Çakar.

Slow:Kadrajın her yerını aydınlatır ve karanlık kalan kısımları aydınlatarak fotografa dahıl eder.Pozlamada yanılmayı engeller.

Red-eye:Kırmızı gozu engelleyen flash ısınları yayar.

Rear:Perde tam kapanmadan once Çakar.

Bu flash konusuda bu teknık ıcın uygun olabılır ama bence spot olcumde neden olmasın ?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Yiğit Bey,

Normal flaş modunda sadece konuyu aydınlatır demek, Nikon flaş tekniğinde biraz uygun olmaz. Nikon'un flaş tekniği o kadar ileri bir teknolojiye sahip ki sizin normal moda (ben bunu iTTL olarak anlıyorum) aldığınızda ölçüm spot olursa güç farklı olur, matrix olursa güç daha farklı olur, flaşın kafasının eğimine göre flaş gücünü değiştirir (umarım tepe flaşını kastetmediniz).

O halde sizin yukarıda örneğini verdiğiniz fotoğrafın çekimi için (benim bildiğim teknik) spot, yani tek noktadan ölçüm alıp (ki bu nokta lütfen ışığın vurduğu bir nokta olsun, bundan dolayı flaş gücünü sadece gerektiği kadar kullansın) normal diyaframda bir kare çektikten sonra eğer sonuç yeterli olmazsa bu kez diyaframı yükselterek artalanın karanlık olması sağlanabilir.

Eğer yüksek diyafram da istenmezse bu kez poz telafisi yöntemi diğer bir alternatiftir. Eksi yönde pozu bir ya da daha fazla stop düşürürseniz bu etkiyi yakalayabilirsiniz. Ben sahne çekimlerinde flaş kullanmamaya özen gösteriyorum, böylece ortamın ışık renklerinin cümbüşü daha bir hoş oluyor. Genelde F2,8 de kalıyorum ama poz telafisi en az -0,7 hatta bazen -2 lere kadar düşüyorum. Bu bana daha hızlı bir enstantane de sağlıyor, bu ise gayet pozitif bir etki çekim anında o ışık şartlarında.

özetle, Nikon'un flaş tekniği çok karmaşık, ama diğer rakiplerinin de kabul ettiği bir gerçek var, Nikon bu konuda en iyisi.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Tesekkurler.Genel olarak ortamın ısıgı onemlı degıl degılmı mesela Herhangı odada denıyorum bu cekımı oda gunduz oldugu ıcın aydınlık duvarın onune obje yerlestırdım flashı normal moda aldım ve spot olcum kullanıyorum.Istedıgım sonuca varırım degılmı.Yanı obje harıc her yer sıyah olur ?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Valla güneşin tam dik tepede olduğu bir zaman diliminde bile flaşı dolgu olarak kullanıp bir gülü makro modda çekmiştim ki gül hariç her taraf simsiyahtı. Arşivime bi bakmam lazım, hangi enstantane ile çekildi diye, çünkü diyafram öncelikli çalıştım, enstantaneyi makina seçti, flaş ise SB900 idi, ne güçte çaktı onu bilemeyiz.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

İstediğin çekimi gerçekleştirmek için önümüzde çatal yol gibi farklı seçenekler var sen hangi yoldan gitmek istediğini belirleyecek olan kişisin, amaç örnek fotoğraftaki gibi bir fotoğraf çekmek ise sadece flaşa takılı kalmamalısın bir terazi gibi düşün bir kefede entantane bir kefede diyafram var bunların dengesi çok önemli. Koserde çekim yapıyorsun sahnedeki kişi hareketli o yüzden yüksek ens. kullanman gerekecek şanslı olunan taraf sahnedeki güçlü spot ışıkları işini kolaylaştıracaktır. Gördüğüm kadarıyla bu fotoğraftada sahneışığının büyük etkisi var flaş kullanılmadığını sanıyorum eğer kullanıldıysada dolgu işlemini görmüş. Kadrajdaki görüntünün çogunu karartmak için fon seçiimide çok önemli görüldüğü üzere fon sade ve arkası zaten siyah. Sen deneme yanılma yöntemlerine devam ederek doğru yolu zaten bulacaksın ki tabi elinde bir tepe flaşı var ise eğer pop up flaş üzere konuşuyorsan zaten bukadar insanın sana yardım etmeye çalışması boş zaman kaybı. Kanımca dünyanın en kötü ışık kaynağı. Sen makinanı al enstantaneni yükselt diyaframını ortama göre ayarla Sb 900 gibi Akıllı bir flaşın var ise tak makinana çek fotoğrafını.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.